Ρόδος: Απολογούνται σήμερα για το φονικό οι δύο κατηγορούμενοι

Ρόδος: Απολογούνται σήμερα για το φονικό οι δύο κατηγορούμενοι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7619 ΦΟΡΕΣ

Βρέθηκε η τσάντα της στον βυθό της θάλασσας κι ένα κουζινομάχαιρο στην ακτή

Κάτω απο αυξημένα μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί η απολογία του 21χρονου Ροδίτη, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει και ο 19χρονος Αλβανός, που κατηγορούνται για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Οι δύο δράστες, στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού αλλά και βιασμό από κοινού, καλούνται τώρα να να δώσουν εξηγήσεις για τον άδικο χαμό της Ελένης, ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου.

Και οι δύο, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή και Άκη Δημητριάδη αντίστοιχα, αναμένεται να δώσουν απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που υπάρχουν αναφορικά με το έγκλημα εις βάρος της άτυχης φοιτήτριας που σπούδαζε στη Ρόδο.


Στο μεταξύ, χθες ο δικηγόρος της οικογένειας της νεαρής κοπέλας, κ. Αλέξης Κούγιας μαζί με τον δικηγόρο Ρόδου κ. Σάββα Παυλίδη, επισκέφθηκαν την ανακρίτρια Ρόδου και δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής, καταθέτοντας παράλληλα και δύο αιτήματα, για την αναπαράσταση του εγκλήματος και για την κατά αντιπαράσταση εξέταση των δύο κατηγορουμένων.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στους δημοσιογράφους ο κ. Κούγιας, «από το να λέει ο καθένας το «άσπρο» και ο άλλος να λέει το «μαύρο» και ο ένας να διαψεύδει τον άλλο, να εξεταστούν κατά αντιπαράσταση ενώπιον της κας ανακρίτριας κατά την απολογία τους όπου εμείς ως πολιτική αγωγή δεν μπορούμε να παριστάθεμα και να κάνουμε ερωτήσεις».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κούγιας «αυτές οι δύο διαδικαστικές πράξεις είναι ιδιαίτερα απαραίτητες και θα βοηθήσουν πάρα πολύ και την κα Ανακριτή για να αποσαφηνίσει το τι πρέπει να κάνει».
Ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αναπαράσταση θα γίνει σε μετέπειτα χρόνο και όταν θα έχουν ληφθεί όλες οι απαντήσεις από τις έρευνες και εξετάσεις που διενεργούν αναφορικά με τα ευρήματα της υπόθεσης οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο κ. Κούγιας αναμένει την ιατροδικαστική, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αλλά και το πόρισμα από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών όπου οι ειδικοί επιστήμονες της αστυνομίας θα δώσουν απαντήσεις από το DNA το οποίο έχει ληφθεί.

Η αναπαράσταση και η άρνηση των κατηγορουμένων

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο δικηγόρος της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας, Αλέξης Κούγιας: «η αναγκαιότητα της αναπαράστασης του εγκλήματος προκύπτει από το γεγονός ότι όπως προέκυψε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των δύο εκλεκτών συναδέλφων συνηγόρων των κατηγορουμένων υπάρχουν αντιφατικότητες στις τοποθετήσεις τους. Ο ένας ομολόγησε αλλά πλέον διά του συνηγόρου του, θεωρεί ότι είναι άκυρη αυτή η ομολογία. Επιτρέψτε μου σε αυτήν την τοποθέτηση η οποία είναι δημόσια, να εκφράσω την απόλυτη αντίρρησή μου, γιατί προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η προανακριτική απολογία.


Όποιος έχει χειριστεί έστω και μία απλή ποινική υπόθεση θα γνωρίζει ότι στο δικόγραφο το οποίο τελικώς αποτελεί την προανακριτική απολογία κατηγορουμένου για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, ακόμη και ένα απλό πλημμέλημα, προηγουμένως είναι δακτυλογραφημένα όλα τα δικαιώματά του τα οποία οι προανακριτικοί υπάλληλοι (εδώ το Λιμεναρχείο), του τα διαβάζουν. Αυτή την προανακριτική απολογία στεναχωρούμαι που ακούω ότι ο νεαρός, ο οποίος μάλιστα μπορεί να έχει και μία ευνοϊκή μεταχείριση λόγω της ηλικίας του, την αρνείται αυτή τη στιγμή.

Αυτή η άρνηση αλλά και η άρνηση του άλλου κατηγορουμένου να απολογηθεί και οι τοποθετήσεις του συναδέλφου συνηγόρου, ότι «δεν έχει κάνει τίποτα», δημιούργησαν την αναγκαιότητα στην πολιτική αγωγή να ζητήσει από τη κα Ανακριτή Ρόδου τη διενέργεια της διαδικαστικής πράξεως της αναπαραστάσεως.

Στην αναπαράσταση οι δύο κατηγορούμενοι συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους αλλά και παρουσία της πολιτικής αγωγής, θα μπορούν να πουν τις θέσεις τους, αλλά και να ερωτηθούν από τον εισαγγελέα, την κα πρόεδρο και τους δικηγόρους όλων των πλευρών. Άρα όποια αντίφαση υπάρχει εκεί θα διασκεδαστεί: από το σημείο που πήγαν την κοπέλα αυτή να μαρτυρήσει μέχρι το σημείο που την πήγαν και αποφάσισαν να την ρίξουν ζωντανή για να πνιγεί στη θάλασσα και να εξαφανίσουν τα ίχνη της προηγούμενης πράξεώς τους, γίνεται αναπαράσταση. Δηλαδή τι έγινε στο σπίτι, τι συζήτησαν, ποιος την χτύπησε, στη διαδρομή τι έλεγαν μεταξύ τους, πώς την πέταξαν! Γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα να μεταφέρεις μία κοπέλα έστω και αναίσθητη! Όλα αυτά θα αναδειχθούν στην αναπαράσταση».

Τους «καίει» η ιατροδικαστική
Προχθές αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην ανακρίτρια Ρόδου η ιατροδικαστική έκθεση που αφορά την υπόθεση της δολοφονίας της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «ευρήματα» στο σώμα της άτυχης κοπέλας «καίνε» τους κατηγορούμενους καθώς επιβεβαιώνουν τα όσα φέρεται να δήλωσε στην απολογία του ο 19χρονος αλλοδαπός για αυτά που συνέβησαν στο σπίτι της Λίνδου και εν συνεχεία στην παραλία «Φώκια» όπου βρέθηκε νεκρή η 21χρονη φοιτήτρια.

Ο ιατροδικαστής επιβεβαιώνει ότι η κοπέλα πνίγηκε στη θάλασσα όπου την πέταξαν, ενώ υπάρχουν και άλλα σημάδια στο σώμα της που «μαρτυρούν» αυτά που προηγούμενα είχε βιώσει στα χέρια των δραστών της.
Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής αλλά και των τοξικολογικών εξετάσεων θα δώσουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση και απαντήσεις και για την οικογένεια του θύματος.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο δικηγόρος κ. Κούγιας είπε χαρακτηριστικά:
«Να ξέρετε ότι ένα σώμα, ενός νεκρού ανθρώπου «μιλάει» όσο το πρόσωπο για το οποίο γίνεται η έρευνα, είναι ζωντανό. Όταν ένα σώμα έχει υποστεί σωματικές κακώσεις, πριν εκπνεύσει το σώμα «μιλάει». Εδώ λοιπόν έχουμε το αδίκημα του βιασμού. Η ιατροδικαστική μπορεί να διασαφηνίσει πώς και με ποιο τρόπο έγινε ο βιασμός, από σημάδια στα ευαίσθητα σημεία του σώματος. Συγχρόνως τα σημάδια από χτυπήματα στο σώμα αποσαφηνίζουν αν το θύμα αντιστάθηκε και υπάρχουν αμυντικά τραύματα όπως λένε οι ιατροδικαστές, όπως υπάρχουν και τραύματα από την επίθεση. Επίσης εάν το κορίτσι ήταν αναίσθητο όταν το μετέφεραν στον χώρο όπου το «εκτέλεσαν», εάν το μετέφεραν με τα χέρια, όλα αυτά αποτυπώνονται σε ένα σώμα ενός ανθρώπου που δεν έχει εκπνεύσει».

Δεν βρέθηκε το κινητό της φοιτήτριας
Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι φερόμενοι ως δράστες αναμένεται να απολογηθούν, ο «κύκλος» των ερευνών των διωκτικών αρχών για την υπόθεση δεν έχει κλείσει, αντίθετα τα πάντα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Τις δύο τελευταίες ημέρες κλιμάκιο από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών που βρίσκεται στο νησί μας, έχει κάνει «φύλλο και φτερό» το σπίτι στη Λίνδο, μέσα στο οποίο πήγαν το μοιραίο εκείνο βράδυ η 21χρονη κοπέλα και οι δύο κατηγορούμενοι.


Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πάρει δείγματα DNA, αποτυπώματα αλλά και άλλα στοιχεία τα οποία και θα εξεταστούν στα εργαστήρια της υπηρεσίας προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες και τον τρόπο που έγινε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.

Εξίσου σημαντικό εύρημα θεωρείται και η τσάντα της νεαρής κοπέλας η οποία – βάσει των ίδιων πληροφοριών- εντοπίστηκε στον βυθό κάτω από βράχια στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «Φώκια». Στην τσάντα της 21χρονης υπήρχε το πορτοφόλι της και διάφορα άλλα προσωπικά της αντικείμενα. Επίσης από το βυθό ανασύρθηκαν η ηλεκτρική συσκευή σιδερώματος (σίδερο) η οποία φέρεται και ως το φονικό όπλο με το οποίο επέφεραν τα χτυπήματα στο κεφάλι της κοπέλας, αλλά και ένα μαχαίρι κουζίνας ελαφρώς στραβωμένο το οποίο εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε χρησιμοποιηθεί για το βασανισμό της άτυχης φοιτήτριας!

Αλ. Κούγιας: «Λάβρος» για τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο
Την οργή του Αλέξη Κούγια, δικηγόρου της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας που δολοφονήθηκε άγρια στο νησί της Ρόδου, προκάλεσαν τα αχαρακτήριστα και ανεπίτρεπτα σχόλια που έχουν γίνει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς στις χθεσινές του δηλώσεις έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, αναφέροντας τα εξής:
«Δυστυχώς κάποιοι νοσηροί νόες, (σήμερα μάλιστα στο διαδικτυακό site του «Ντοκουμέντο» υπάρχει και η ανάρτηση ενός πολύ γνωστού ανθρώπου της Ρόδου), που βεβηλώνουν τη μνήμη μιας κοπέλας η οποία είναι γόνος ίσως της κορυφαίας οικογένειας διαχρονικά του Διδυμοτείχου. Και για όσους γνωρίζουν τις οικογένειες των μεθοριακών πόλεων της χώρας θα γνωρίζουν ότι ειδικά σε εκείνη την περιοχή αλλά και στις άλλες μεθοριακές πόλεις, υπάρχουν ιδιαίτερα συντηρητικά ήθη και έθιμα.

Αντιλαμβάνομαι τις προσωπικές σχέσεις του καθενός εδώ στη Ρόδο ή και εκτός Ρόδου ή τις απόψεις του καθενός. Δεν τις σέβομαι όλες. Δεν υπάρχει δε μεγαλύτερη προσβολή σε ένα πρόσωπο που έχει χάσει τη ζωή του με αυτό το βάρβαρο τρόπο, (το ποιος το έκανε και πώς το έκανε θα το βρει η Δικαιοσύνη, δεν μένει τίποτα αναπάντητο), αλλά κάποιοι να εκμεταλλεύονται αυτή την τραγωδία που επειδή γνωρίζω την κοινωνία της Ρόδου διαχρονικά, η οποία είναι και αυτή περιοχή μεθοριακή, είμαστε λίγα μίλια απέναντι από την Τουρκία, και επειδή γνωρίζω τις ακραίες συντηρητικές απόψεις πολλές φορές, είναι άδικο και ειδικά της κοινωνίας της Ρόδου, να προσβάλλουν βάναυσα αυτή την εξαιρετική κοινωνία της Ρόδου, η οποία αυτές τις ημέρες περνάει μία δοκιμασία.

Θέλω εκ μέρους της οικογένειας του θύματος να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που έκαναν το τρισάγιο προχθές στον χώρο που μαρτύρησε το κορίτσι, και κυρίως να ευχαριστήσω δημοσίως το Λιμενικό γιατί κάποιοι παρεξήγησαν τη δήλωσή μου ότι παρέλειψε το Λιμενικό να κάνει αναπαράσταση. Αλλά αυτό που έκανε το Λιμενικό μέσα σε λίγες ώρες πραγματικά να αναβαθμίσει την αίσθηση ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών από τις ενέργειες των διωκτικών αρχών, οι οποίες δοκιμάζονται βάναυσα τις τελευταίες ημέρες».

Και καταλήγοντας ο κ. Κούγιας είπε: «Υπάρχει βέβαια και η θυματολογία, όμως έχουμε χρόνο να βρούμε την άκρη με όλους και με αυτούς τους βρομιάρηδες που κοίταξαν να αμαυρώσουν τη μνήμη του θύματος».

Βασίλης Περίδης: «Για την Ελένη που χάθηκε τόσο άδικα»
Δήλωση στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας, έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου Βασίλης Περίδης, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η Ελένη είναι πλέον στην αγκαλιά των Αγγέλων. Είναι η πρώτη φορά που μαζί με την οικογένειά της έκλαιγε όλο το νησί της Ρόδου. Όλοι συγκλονιστήκαμε. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Δεν μπορούμε με λόγια να απαλύνουμε τον πόνο των δικών της, για το άδικο κακό που τους βρήκε. Πιστεύω όμως ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπως πρέπει. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει. Συλλυπητήρια στην οικογένειά της!!!»

Διαβάστε ακόμη

Στα «πράσα» πιάστηκε 42χρονος που έκλεβε βενζίνη με αντλία από πρατήριο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Άλλοι 14 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ως παράνομοι στη Σύμη

Συνελήφθη 68χρονος στη Ρόδο για διάθεση ειδών πυροτεχνίας χωρίς άδεια - Κατασχέθηκαν 50.500 τεμάχια

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ελεύθερη με όρους η 30χρονη Ρομά που εμπλέκεται στην υπόθεση διαρρήξεων

Συνελήφθησαν επειδή πουλούσαν υαλοκαθαριστήρες...

Συνελήφθη καταδικασθείς για ζωοκλοπή και ζωοκτονία