Χειμωνιάζει...

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Χειμώνας, λέξη χρόνου…λέξη εσωστρεφείας…λέξη κρύου…λέξη απομόνωσης.

Διαλέγω:

ΧΡΟΝΟΣ: το ένα τέταρτο του έτους. Οι μήνες που κλείνουν το φθινόπωρο και ανοίγουν την άνοιξη. Είναι ο χρόνος που περιμένει στον προθάλαμο της ανασυγκρότησης  της φύσης και της αναζωογόνηση της ύπαρξης. Είναι οι μήνες κυήσεως της γέννησης και της δημιουργίας, του ανοίγματος.

ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ: Είναι η περίοδος που κλείνεται ο καθένας στον εαυτό του για να ανακαλύψει την αυτοπραγμάτωση. Είναι το τρίμηνο που ο ένας / η μια το χρειάζεται για να επιχειρήσει μια ενδοσκόπηση  των πεπραγμένων του υπολοίπου έτους, μία ουσιαστική αξιολόγηση των δράσεων του θέρους της εποχής που η χώρα ηλιοκαίγεται και παράγει.

ΚΡΥΟ: λέξη αισθητική, λέξη λευκή, λέξη βροχερή, λέξη συννεφιασμένη. Λέξη που τα κούτσουρα στο τζάκι παραδίδουν την εικόνα της ελληνικής οικογένειας με την μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη Γέννηση του Θεανθρώπου να την αγαλλιάζει και να της αφήνει το μοναδικό, το μαγικό νόημα της αγάπης και της ευλάβειας.

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ: Μοναχικότητα, απόσταση, ουδετερότητα, δυσκολία επιβίωσης των  νησιωτών μας. Η θάλασσα, ο πλούτος των νησιών μας, δεν συμφωνεί με τον χειμώνα.
Αγριεύει, φωνάζει, κτυπάει, πνίγει.
Είναι το θεριό που το καλοκαίρι ημερεύει, φιλοξενεί, χαδεύει, παίζει με τα παιδιά, αλλά τον χειμώνα μεταμορφώνεται, συγκρούεται, καταπίνει.
Είναι ασυμβίβαστη με το χειμώνα.
Είναι ο χρόνος της προετοιμασίας της ανάστασης της φύσης αλλά και η απόληξη του λαμπερού Αυγούστου.

Αυτό είναι ο χειμώνας.
Είναι πολλά και απαραίτητα
Είναι η φωνή της σιωπής του λευκού
Είναι η εποχή του φόβου γιατί προκαλεί τον άγνωστο ερχομό
Είναι η εποχή του θάρρους γιατί προκαλεί ανατροπές στα παγωμένα θέματα   
Είναι η εποχή της ευτυχίας σ’ ένα χαρούμενο άτομο
Είναι η εποχή της δυστυχίας σ’ ένα θλιμμένο πρόσωπο.  
Είναι αυτό που λέει ο μεγάλος νομπελίστας Αλμπέρ Καμύ: «στη μέση του χειμώνα, ανακάλυψα τελικά ότι μέσα μου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι».

Υ.Γ. Το παρόν αποτελεί εργασία στο πλαίσιο του δημιουργικού εργαστηριού «Αγέρι Γραφής», το οποίο με συνέπεια και οίστρο συνεχίζει για τρίτη χρονιά τη λειτουργία του στο νησί μας.