«Κοινωνικό μέρισμα» από τους φτωχούς και τους υπερχρεωμένους

«Κοινωνικό μέρισμα» από τους  φτωχούς και τους υπερχρεωμένους

«Κοινωνικό μέρισμα» από τους φτωχούς και τους υπερχρεωμένους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 237 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος
Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Η κυβέρνηση τα παίρνει και από αυτούς που υποτίθεται ότι προστατεύει
Με βάση την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η υπερκάλυψη των στόχων γίνεται κυρίως μέσα από την αύξηση της έμμεσης, καταναλωτικής φορολογίας και της είσπραξης οφειλών προηγούμενων χρόνων.

Η φορολογική υπεραπόδοση με εξαιρετικά σκληρές κοινωνικές μεθόδους επιτρέπει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτεί κοινωνικά ανοίγματα προς τους μη προνομιούχους και τους φτωχούς συμπολίτες μας στα οποία στηρίζει τις ελπίδες για τη δημοσκοπική, εκλογική της ανάκαμψη.

Το πρόβλημα είναι ότι τα χρήματα προέρχονται από ανάλογες ή και τις ίδιες κατηγορίες πολιτών.

Φόροι παντού
Η βασική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στη φορολογική πολιτική είναι η εντυπωσιακή ενίσχυση της έμμεσης, καταναλωτικής φορολογίας.

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα έχει το ρεκόρ φορολογικών εσόδων από έμμεσους, καταναλωτικούς φόρους στην ΕΕ σαν ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση καταδίκαζε με δριμύτητα οποιαδήποτε αύξηση των έμμεσων, καταναλωτικών φόρων υποστηρίζοντας ότι πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα.

Στην εξουσία η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε αντίθετη διαμετρικά κατεύθυνση.

Αύξησε τον συντελεστή ΦΠΑ, κατάργησε ευνοϊκές ρυθμίσεις για πολλά νησιά, αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση, αύξησε τον ΦΠΑ σε πολλές κατηγορίες τροφίμων, αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και στα καπνικά προϊόντα.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολτικής ήταν να εμφανίσει η Ελλάδα το 2017 τη μεγαλύτερη πτώση στο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα συνδυάστηκε και με τη μείωση του κονδυλίου του κρατικού προϋπολογισμού για την επιδότηση της θέρμανσης των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη, στο ένα τέταρτο προς το ένα τρίτο της περιόδου Σαμαρά.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναπτύξει τη θεωρία των οικονομικών δολοφόνων που έσπρωχναν τον κόσμο στα... δολοφονικά μαγκάλια λόγω του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα κάνει τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζε και διαφημίζει την αύξηση του κρατικού κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης από το ένα τέταρτο προς το ένα τρίτο της περιόδου Σαμαρά.

Με τη μέθοδο που περιγράψαμε η κυβέρνηση Τσίπρα αύξησε τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου κατά αρκετά δισεκατομμύρια στη διάρκεια της τετραετίας. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων μετατρέπεται σε «κοινωνικό μέρισμα» - 750 εκατ. ευρώ για το 2018 - το οποίο διαφημίζεται από την κυβέρνηση σαν απόδειξη της υποτιθέμενης φιλολαϊκής πολιτικής.

1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά πήραν κατά μέσο όρο γύρω στα 600 ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά τα νοικοκυριά έχουν χάσει πολλαπλάσια ποσά από την αύξηση της έμμεσης, καταναλωτικής φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Χωρίς λίστες
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση υποστήριζε ότι θα αξιοποιούσε τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και την πάταξη της φοροδιαφυγής για μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες για να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου και να κάνει πιο δίκαιη τη φορολογική πολιτική.

Όπως θα περίμενε κανείς και σε αυτό το θέμα έκανε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διαφήμιζε. Το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής μέσω των πολυδιαφημισμένων λιστών ελάχιστα απέδωσε, ενώ εισρέουν στο Δημόσιο Ταμείο δισεκατομμύρια από την αυστηρή μεταχείριση όσων έχουν οφειλές στο Δημόσιο από προηγούμενα χρόνια.

Εάν αφαιρέσουμε ένα 20% από αυτούς που μπορεί να χειρίζονται τις οφειλές τους με οικονομική ιδιοτέλεια, η μεγάλη πλειοψηφία οδηγήθηκε σε οικονομική αδυναμία τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Αυτοί τώρα καλούνται να συνεισφέρουν στην Εφορία ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητές τους. Έχουν μετατραπεί σε ένα είδος φορολογικών ομήρων του συστήματος.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"