«Θα μπει τάξη» υπόσχεται ο αντιδήμαρχος Γ. Πόκκιας

«Θα μπει τάξη» υπόσχεται  ο αντιδήμαρχος Γ. Πόκκιας

«Θα μπει τάξη» υπόσχεται ο αντιδήμαρχος Γ. Πόκκιας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1793 ΦΟΡΕΣ

Τί δήλωσε για μικροπωλητές, πανηγύρια, αδέσποτα ζώα, λαϊκή αγορά και κυνοκομείο

«Θα μπει τάξη» διαμηνύει ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πρωτογενούς τομέα και Εμπορίου, κ. Γιώργος Πόκκιας, για μία σειρά από θέματα που αγγίζουν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, πλαισιωμένος από τον Διευθυντή Πρωτογενούς τομέα του Δήμου κ. Μανιαδάκη και τον Διευθυντή Εμπορίου κ. Καραγιάννη, είπε ότι στο προσεχές διάστημα θα γίνει και ο απολογισμός των νευραλγικών αυτών υπηρεσιών από τον Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο. Αναλυτικά, αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Για τους μικροπωλητές
Ο ίδιος ξεκίνησε ενημερώνοντας, καταρχήν, ότι, την περασμένη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, έληξε εκ του νόμου, (σ.σ. του 4497/2017), η προθεσμία για όσες άδειες μικροπωλητών ή εμπορικές άδειες, υπαίθριου ή στάσιμου εμπορίου δεν ήταν σε ισχύ και δεν είχαν ανανεώσει. Μάλιστα, είπε ότι όσοι είχαν εκκρεμότητα κατέθεσαν αίτημα για ανανέωση και ενδέχεται κατά τον έλεγχο ένας-δύο να μην έχουν όλα τα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, ευελπιστούν ότι θα τα έχουν όλοι ώστε να λυθεί ένα βασικό ζήτημα το οποίο χρόνια ταλανίζει και τον κλάδο αυτό αλλά και την τοπική κοινωνία, ότι δηλαδή υπάρχουν κάποιοι που ασκούν υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες χωρίς να κατέχουν τη νόμιμη άδεια.

Και είπε: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο το έχουμε αγκαλιάσει από την αρχή της θητείας μας. Όταν αναλάβαμε ήταν δραματικά τα στοιχεία: Ούτε το 30% το οποίο δραστηριοποιείτο σε εμπορικές δραστηριότητες, είτε υπαίθριου είτε στάσιμου εμπορίου, δεν είχε άδεια. Ευελπιστούμε ότι στο τέλος της θητείας μας, αν όχι το 100%, πάνω από το 90% όσων δραστηριοποιούνται, θα είναι με νόμιμη άδεια, όπως προβλέπεται εκ του νόμου.

Αυτό θεωρώ ήταν πολύ σημαντικό, μπαίνει μία τάξη στις υπαίθριες δραστηριότητες και πιστεύω ότι αυτό βοηθάει και την τοπική οικονομία αλλά και κάποιους ανθρώπους αφού τέτοιες άδειες έχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι άνεργοι ή έχουν προβλήματα. Άρα, αντιμετωπίζουμε και κοινωνικά ένα ζήτημα».

Για τα κομμωτήρια
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μία κατηγορία συμπολιτών μας που ταλαιπωρείται από το κεντρικό κράτος και είναι αυτοί που έχουν περάσει σεμινάρια ή ΙΕΚ κομμωτικής ή περιποίησης νυχιών, δύο δραστηριότητες που αδειοδοτούνται από τη Διεύθυνση Εμπορίου του Δήμου.

Όπως εξήγησε ο κ. Πόκκιας, οι άνθρωποι αυτοί, παρ’ όλο που έχουν στην κατοχή τους χαρτί από τις Σχολές αυτές, για να μπορέσουν να ασκήσουν τη δραστηριότητα, χρειάζεται να δώσουν κάποιες εξετάσεις σε κεντρικό επίπεδο, στο Υπουργείο Παιδείας, στον ΕΟΠΠΕΠ για πάρουν την επάρκεια και την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Εδώ και τρία χρόνια όμως δεν έχουν προκηρυχθεί αυτές οι εξετάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πίεση αρκετών δεκάδων συμπολιτών μας που θέλουν να είναι νόμιμοι.

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι έχουν κάνει πολλές οχλήσεις ενώ ακόμη και προχθές ήρθε έγγραφο από τον ΕΟΠΠΕΠ σύμφωνα με το οποίο πάλι δεν δίνεται λύση αφού λέει ότι ενόψει εξειδίκευσης του νόμου αναμένεται η έκδοση του σχετικού θεσμικού πλαισίου και μετά από αυτό θα προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού, οπότε οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν την αναμονή.

Για τα πανηγύρια
Αρκετά νωρίς δόθηκε καταληκτική ημερομηνία, η 15η Φεβρουαρίου, σε όλα τα τοπικά συμβούλια για να επικαιροποιήσουν τις ημερομηνίες για τις εμποροπανήγυρεις και όλη αυτή τη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι.

Ο Αντιδήμαρχος θύμισε, στη συνέχεια, ότι μέχρι και το 2016 δεν είχε αδειοδοτηθεί κανένα πανηγύρι στη Ρόδο ποτέ, το 2016 αδειοδοτήθηκαν τα πρώτα, πέρυσι έφθασαν στα 7-8 και φέτος ευελπιστούν να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, γι’ αυτό ξεκινούν τόσο νωρίς, ώστε πολύ σύντομα και πριν ξεκινήσουν τα πανηγύρια να έχουν προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις «για να μπει μία τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, πάρα πολύ σημαντικό όμως και μεγάλου τζίρου που γίνεται σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις που έχουμε σχεδόν κάθε μέρα τους καλοκαιρινούς μήνες», όπως είπε.

Για τη λαϊκή του Αγίου Δημητρίου
Συνάντηση στις Τεχνικές Υπηρεσίες είχε χθες το μεσημέρι ο κ. Πόκκιας όπου είναι έτοιμο και θα μπει σε διαβούλευση το τελικό σχέδιο για τη λαϊκή αγορά του Αγίου Δημητρίου όπου, όπως είπε, γίνεται μία πολύ σημαντική παρέμβαση που θ’ αλλάξει την όψη της λαϊκής. Μόλις συμφωνήσουν, θα καλέσουν για διαβούλευση τους εμπλεκόμενους για να συζητήσουν και να προχωρήσει η παρέμβαση η οποία υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας και έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό της, όπως και του Δήμου.

Ακολούθως, το σχέδιο θα σταλεί και στις δημοτικές παρατάξεις ενώ στο δ.σ. του Φεβρουαρίου θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το κόστος του έργου υπερβαίνει τα 500 χιλιάδες ευρώ, οι θέσεις θα είναι περισσότερες, η εικόνα θα αλλάξει ριζικά όπως επίσης και τα κιόσκια, αλλά και οι διάδρομοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι τουαλέτες και ο φωτισμός θα είναι καλύτερα.

«Ευελπιστούμε ότι μέσα στη χρονιά θα έχουμε τουλάχιστον μία λαϊκή αγορά η οποία θα είναι αντάξια της εικόνας και της ιστορίας της Ρόδου και θα μπορέσουμε μ’ αυτό τον τρόπο να την αναβαθμίσουμε και να αυξήσουμε και την επισκεψιμότητά της», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Για τα δεσποζόμενα ζώα
Έγγραφο στάλθηκε προχθές προς τους Συντονιστές, Αντιδημάρχους και εντεταλμένους, αλλά και προς τους υπηρεσιακούς Συντονιστές σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων για τα δεσποζόμενα ζώα.

Όπως είπε ο κ. Πόκκιας, το προηγούμενο διάστημα μοίρασαν φυλλάδιο και ενημέρωσαν ότι η ύπαρξη δεσποζόμενων σε κάποιους ιδιοκτήτες δημιουργεί και κάποιες υποχρεώσεις, πέρα από την υγεία των ζώων, είναι η προστασία του περιβάλλοντος, των κοινόχρηστων χώρων, των αρχαιολογικών χώρων, πλατειών κτλ.

Ζήτησε, λοιπόν, σε δέκα μέρες να του ορίσουν αυτοί τα σημεία όπου σε κάθε χωριό υπάρχει μία σημαντική κίνηση δεσποζόμενων ζώων και ήδη οι δύο δημοτικοί αστυνόμοι που αυτή την περίοδο δεν έχουν πολλές αρμοδιότητες με τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ελέγξουν όλες αυτές τις περιοχές για να μπορέσουμε, σιγά-σιγά, να μπούμε σε μία ευρωπαϊκή νοοτροπία, όπως είπε. Τόνισε ακόμη ότι θέλει προσπάθεια απ’ όλους και εκείνοι θα ακολουθήσουν την τακτική…«καρότο και ράβδος» στη συνέχεια. Δηλαδή, πρώτα γίνεται ενημέρωση και συστάσεις και εάν η κατάσταση επαναλαμβάνεται, θα αρχίσουν να βεβαιώνονται πρόστιμα τα οποία θα είναι τσουχτερά.

Για τα ανεπιτήρητα
Στη συνέχεια, ο κ. Πόκκιας ανέφερε συγκριτικά στοιχεία για τις συλλήψεις ή τις επιβολές προστίμων για τα κατσίκια και τα πρόβατα:
Το 2013 24 ζώα, το 2014 65, το 2015 επίσης 65, το 2016 178, το 2017 212 και το 2018 257.

Και είπε: «Έχουμε, λοιπόν, μία ανοδική συνεχώς τάση και αυτή δεν οφείλεται στο ότι κάνουμε κάτι παραπάνω αλλά γιατί έχουμε πια μόνιμο μηχανισμό καθημερινά (τον εποπτεύει ο κ. Μανιαδάκης) όπου κάθε μέρα, σε ένα ή σε δύο σημεία, γίνονται επιχειρήσεις για σύλληψη ανεπιτήρητων και αυτά προωθούνται στα ιδρύματα». Στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. θα έρθουν αναλυτικά τα στοιχεία.

Το κυνοκομείο
Αναφορά έκανε τέλος και στη δραστηριότητα του κυνοκομείου, κάνοντας γνωστό ότι την πενταετία αυτή, ο αριθμός των στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα, γάτες και σκυλιά, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανήλθε περίπου στις 25 χιλιάδες. Με βάση αυτό το στοιχείο αλλά και την εικόνα που έχει από τους μεγάλους Δήμους, η Ρόδος είναι ο πρώτος Δήμος με τετραπλάσιο ή ακόμα και πενταπλάσιο αριθμό πάνω από τους υπόλοιπους Δήμους.

Είπε, λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό και ευχαρίστησε όσους εμπλέκονται, όχι μόνο τους υπηρεσιακούς αλλά και τους εθελοντές, όπως ο Σύλλογος της Φιλοζωικής, γιατί βάζουμε λιθαράκι-λιθαράκι στην καλύτερη αντιμετώπιση των ζώων που είναι ένα στοιχείο πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών