Η εκδήλωση του ΚΚΕ με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που οργάνωσε η Τ.Ε. Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ με θέμα «Η συμφωνία των Πρεσπών, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και οι θέσεις του ΚΚΕ». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ κι υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η προσέλευση στην εκδήλωση ήταν μαζική και κατά τη διάρκειά της αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση μέσω των ερωτήσεων καθώς και των τοποθετήσεων που έκαναν οι παρευρισκόμενοι.

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε εισαγωγικά πως «η Συμφωνία των Πρεσπών»  φέρει απάνω της τη σφραγίδα των επιδιώξεων της αστικής τάξης της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ,  των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε μια περιοχή, τα Βαλκάνια και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου, που αναδεικνύεται σε σύγχρονος “γόρδιος δεσμός” των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντικρουόμενων συμφερόντων”.

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως πίσω από τους ψευτοκαυγάδες, τις εθνικιστικές και κοσμοπολίτικες κραυγές των αστικών κομμάτων της χώρας, “κρύβεται η βαθιά, στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, συνολικά των κομμάτων του κεφαλαίου, που  αποδεικνύεται μέσα από τη βασική τους γραμμή. Αυτή η γραμμή δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.  Αυτή είναι η σταθερή “ρότα”, τόσο για του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει το “ΝΑΙ” στη Συμφωνία των Πρεσπών, μαζί με το “Ποτάμι”, (που στέρεψε), όσο και της ΝΔ, που μαζί με τη φασιστική “Χρυσή Αυγή”, τα απομεινάρια των ΑΝΕΛ, άλλων εθνικιστικών ομάδων, αλλά και του τμήματος του ΠΑΣΟΚ, που απόμεινε στο ΚΙΝΑΛ, κινούνται στο “ΟΧΙ” στη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Ο Ελ. Βαγενάς προχώρησε σε εκτενή αναφορά για την ιστορική εξέλιξη του ζητήματος της Μακεδονίας, σημειώνοντας πως “ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας στα 1992, που έγινε με τις πλάτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, συνολικά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αναζωπύρωσε μ' έναν τρόπο το ζήτημα των σχέσεων της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, την έξαρση του εθνικισμού. Σ’ εκείνες το συνθήκες το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια και αποκάλυψε το ρόλο του ιμπεριαλισμού (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ) στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. 

Αντιτάχθηκε στην αδιέξοδη πολιτική της ονοματολογίας και στο κύμα εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας που καλλιεργούσαν οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις. Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ενός πολύμορφου φιλειρηνικού κινήματος μέσα στο λαό, του μόνου ικανού να βάλει φρένο στον εθνικισμό και στα σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Όλα αυτά τα χρόνια, που ακολούθησαν από τα 1992 το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση που με σταθερότητα έχει υποστηρίξει: Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά όλα εκείνα τα ζητήματα των εγγυήσεων, που αφορούν το απαραβίαστο και την ασφάλεια των συνόρων, καθώς και τη μη ύπαρξη εδαφικών, μειονοτικών, αλυτρωτικών και άλλων διεκδικήσεων από καμιά πλευρά, την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το ΚΚΕ είναι υπέρ της διασφάλισης των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης καλής γειτονίας, αποφυγής κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο χωρών. Από την πρώτη στιγμή, προτείναμε απευθείας συνομιλίες, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ιμπεριαλιστών. Όταν, στα 1995 υπογράφτηκε η ενδιάμεση Συμφωνία (κι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποδέχτηκε πως πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο όνομα της χώρας), τονίσαμε ότι, αν περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, θα πρέπει αυτό να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί «λαβή» για να ανακινηθούν διεκδικήσεις. 

Ταυτόχρονα, το Κόμμα μας σημείωνε πως απαιτείται ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις κι ανατροπή των σχεδιασμών τους, γιατί ακόμη και μια ικανοποιητική συμφωνία για το όνομα δεν είναι ικανή από μόνη της να αποτρέψει τους κινδύνους για τους λαούς, που προκύπτουν από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς”.

Σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ σημείωσε πως “ο “ογκόλιθος” πάνω στον οποίο εμφανίστηκε  είναι η διεύρυνση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών με την ΠΓΔΜ, συνολικά των υπόλοιπων χωρών της Δυτικής Βαλκανικής”, με στόχο “να κοπεί ο βήχας” στη Ρωσία, στην Κίνα, σε κάθε άλλο ανταγωνιστή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή. Αυτό το ομολογεί η Έκθεση της πρεσβείας των ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και με σαφήνεια περιγράφει τον στόχο της “αντιμετώπισης της ρωσικής και κινεζικής επιρροής”. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως ένας πολύτιμος “μεντεσές”, γι’ αυτά τα σχέδια.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καθώς και στις επιδιώξεις των αστικών τάξεων. Αναφερόμενος στα αλυτρωτικά ζητήματα, που παραμένουν με τη συμφωνία αυτή σημείωσε πως “αυτά συμβαίνουν όταν το “γαϊτανάκι” της αλλαγής των συνόρων στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει, με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, του νατοϊκούς βομβαρδισμούς, την απόσχιση του Κοσσόβου, την εντεινόμενη και διαγεγραμμένη πορεία ενσωμάτωσης του στην Αλβανία. Με τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά και τον μεγαλοϊδεατισμό και εθνικισμό να αναβιώνει σε όλη την περιοχή. Άλλωστε πάνω σ’ αυτόν πατάνε κάθε φορά οι αστικές τάξεις κι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να βάλουν σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς τους.”

Τέλος, το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως “το κάλεσμα, που απευθύνει το ΚΚΕ στο λαό, στους εργαζόμενους, δεν μασάει τα λόγια του. Δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια! Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποτινάξουμε τη μοιρολατρία που καλλιεργεί στις λαϊκές συνειδήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κι από κοντά κι οι άλλοι “πρωταγωνιστές” και “κομπάρσοι” του αστικού πολιτικού σκηνικού.  Ναι μπορούμε σήμερα να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους κι αδικία. Τα τελευταία εκατό χρόνια απέδειξαν πως προϋπόθεση για κάθε θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το ισχυρό ΚΚΕ παντού, ο κυματοθραύστης κάθε αντιλαϊκής φουρτούνας, όσο άγριος κι αν είναι ο καιρός”.