Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου: Ο μεγάλος έρωτας της Ρόδου λεπτό προς λεπτό όπως απαθανατίστηκε από τον «Ημερήσιο Κήρυκα»

Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου: Ο μεγάλος έρωτας της Ρόδου λεπτό προς λεπτό  όπως απαθανατίστηκε από τον «Ημερήσιο Κήρυκα»

Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου: Ο μεγάλος έρωτας της Ρόδου λεπτό προς λεπτό όπως απαθανατίστηκε από τον «Ημερήσιο Κήρυκα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 531 ΦΟΡΕΣ

Οι κατηγορίες της αδελφής έπεσαν στο κενό

Παρουσίαση Κώστας Τσαλαχούρης

Η εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυξ(1) », σε εκτενές ρεπορτάζ της από τη Ρόδο, αναφέρεται στη γνωριμία των δύο νέων και γράφει ότι επειδή η διεύθυνση του ξενοδοχείου των Ρόδων ήθελε να παράσχει κάθε ευκολία στις δύο αδελφές πριγκήπισσες(2), απέσπασε στην ιδιαίτερη υπηρεσία τους τον κ. Αναστάσιο Χαραλάμπη, τον ήρωά μας, ο οποίος ως γλωσσομαθής και τέλειος γνώστης των αρχαιοτήτων της Ρόδου, συνδύαζε όλα τα προσόντα ενός καμαριέρη-ξεναγού.

Στο Ιράκ, συνεχίζει το ρεπορτάζ, η πριγκίπισσα Αζζά, δεν είχε, λόγω του επικρατούντος ακόμη εκεί, μουσουλμανικού φανατισμού, συχνά την ευκαιρία, να έρχεται σε επαφή με άντρες, τους οποίους γνώριζε μόνο διά μέσου των ρομαντικών μυθιστορημάτων. Ο νεαρός καμαριέρης ήταν μόλις 25 χρόνων και ευγενής και έτσι συνέβη ό,τι ήταν δυνατόν να συμβεί.

Μεταξύ της τριαντάχρονης πριγκήπισσας και του εικοσιπενταετή νέου, αναπτύχθηκε σφοδρότατο αίσθημα, του οποίου ο ευτυχής γι’ αυτούς επίλογος, γράφτηκε στην Αθήνα.
Λέγεται μάλιστα ότι στη Ρόδο και έπειτα από ένα δείπνο η πριγκήπισσα, θεώρησε καθήκον της να δώσει στο σημερινό σύζυγό της πουρμπουάρ, 200 λιρέτες.

Ο κ. Χαραλάμπης στην αρχή αρνήθηκε να πάρει το πουρμπουάρ. Κατόπιν, όμως, επεμβάσεως του διευθυντή του ξενοδοχείου, το δέχτηκε και άρχισε να φέρεται με μεγαλύτερη προσήνεια και αβρότητα επαγγελματική προς την υψηλή επισκέπτρια του νησιού. Και η επαγγελματική αβρότητα εξελίχθηκε σε λίγο σε σφοδρό έρωτα. Όταν η πριγκήπισσα επέστρεψε στη γενέτειρά της, την Βαγδάτη, ο κ. Χαραλάμπης την ακολούθησε. Φοβήθηκε, όμως, τις συνέπειες των εθίμων της χώρας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Ρόδο, αφού προηγούμενα συνεννοήθηκε με την πριγκήπισσα για τον τρόπο της πραγματοποιήσεως των ονείρων τους

Οι δύο πριγκήπισσες Αζζά και Ρατζιχά, τώρα, ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή στη Ρόδο, αναχώρησαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν το τουριστικό τους ταξίδι και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ».
Η πριγκήπισσα Αζζά, όμως, προτού εγκαταλείψει τη γραφική Ρόδο, συνεννοήθηκε με τον αγαπημένο της να έλθει και αυτός στην ελληνική πρωτεύουσα , «ίνα ευλογήση το αίσθημά των και η Ορθόδοξος Ελληνική Εκκλησία, τα δόγματα της οποίας ήτο αποφασισμένη να ασπασθή».

Μεσοπόλεμος. Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ».
Μεσοπόλεμος. Το ξενοδοχείο «Ακροπόλ».


Ο νεαρός υποψήφιος πριγκηπικός σύζυγος λίγο τρομοκρατήθηκε από της τολμηρότητες της υψηλής ερωτευμένης, και κάπως δίστασε. Ήταν νέος και από τη Ρόδο, δεν είχε ποτέ απομακρυνθεί. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή των δισταγμών του, αποτάθηκε στο συγγενή του Δωδεκανήσιο γιατρό κ. Καράκαλο, στον οποίο εξιστόρησε τα πάντα.

Ο κ. Καράκαλος, αφού άκουσε με προσοχή το νεαρό ερωτευμένο, τον πληροφόρησε ότι επιβαλλόταν να τολμήσει και από εκείνη τη στιγμή, επιδόθηκαν στην έκδοση διαβατηρίων. Η άφιξη των πριγκηπισσών στη Ρόδο δεν πέρασε απαρατήρητη από τους δημοσιογράφους, παρά το αυστηρό ινκόγκνιτο. Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, Έλληνες και ξένοι από κάθε γωνιά του κόσμου, πληροφορήθηκαν το γεγονός και έσπευσαν να το κοινολογήσουν και να το απαθανατίσουν με το φακό.

Το γεγονός και η όλη δημοσιότητα προκάλεσε κατάπληξη είχε δε ως συνέπεια τις φιλικές επεμβάσεις της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας υπό την υψηλήν επικυριαρχία της οποίας υπάγεται το Ιράκ και του Τούρκου προξένου κ. Χασάν, προσωπικού φίλου του αδελφού τους Βασιλιά Γαζή. Παρακάλεσαν να μην δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες γιατί θα αποτελούσε σκάνδαλο…Το γεγονός είναι ότι λόγοι αβρότητας επέβαλαν την μη δημοσίευση, πράγμα που έγινε(3).

Ο υποψήφιος γαμπρός αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα άρχισαν να γίνονται επικίνδυνα. Ύστερα από λίγε μέρες, επιβιβάσθηκε του ιταλικού πλοίου της γραμμής Ρόδου-Πειραιώς και με τον κ. Καράκαλο, έφτασαν στην Αθήνα.

Την 11ην πρωινή της Τρίτης, 26 Μαΐου, ένας εύσωμος άνδρας ηλικίας 24 χρόνων, επισκέφθηκε τα διαμερίσματα του «Ατλάντικ» και δήλωσε προς το διευθυντή ότι από το βράδυ θα ενοικίαζαν διαμέρισμα-πραγματικά ωραιότατο- του πρώτου ορόφου, δύο ζεύγη. Το διαμέρισμα είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το ένα, αποτελείται από ένα ευρύχωρο δωμάτιο με λουτρό δίπλα. Το άλλο, αποτελείται επίσης από ένα ευρύχωρο δωμάτιο ύπνου, μια τραπεζαρία, ένα σαλόνι και δωμάτιο λουτρού.

Σχόλιο γαλλικού περιοδικού ότι στη Ρόδο τα πάντα είναι Κολοσσαία, αναφερόμενο στο ειδύλλιο Τάσου και πριγκίπισσας
Σχόλιο γαλλικού περιοδικού ότι στη Ρόδο τα πάντα είναι Κολοσσαία, αναφερόμενο στο ειδύλλιο Τάσου και πριγκίπισσας


Στις 10 το βράδυ τα δύο ζεύγη εγγράφηκαν στο βιβλίο των ενοίκων του ξενοδοχείου: Αναστάσιος Χαραλάμπης 24 χρόνων, Ιταλός υπήκοος μετά της Αναστασίας Χαραλάμπους, συζύγου του, Ιταλίδας επίσης υπηκόου, ετών 27.

Το δεύτερο ζεύγος: Κος και Κα Δ. Καρακάλου, ιατρός.

Ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι με το όνομα Χαραλάμπη κρυβόταν ο μαιτρ ντ’ οτέλ του στη Ρόδο, ξενοδοχείου των «Ρόδων» και με το όνομα Αναστασία συζύγου του, η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά του Ιράκ Φεϋζάλ και αδελφή του σημερινού βασιλιά Γαζή του Α΄, πριγκίπισσα Αζζά, υποψήφια μέχρι προχθές βασίλισσα, κατά τυπική σειρά του Ιράκ και κυρία της Βασσόρας, της Μοσούλης και της Βαγδάτης.

Με την άφιξή του στην Αθήνα ο πριγκιπικός γαμπρός έσπευσε να ζητήσει την αγαπημένη του και να τη διαβεβαιώσει ότι οι ατέλειωτες διατυπώσεις τελείωσαν και ότι περιμένει με τον ιερέα την εκλεκτή του, για την τέλεση των δύο μυστηρίων, του βαπτίσματος και του γάμου.

Ο ιδρυτής του Βασιλείου του Ιράκ Φαϋζάλ με το γιό του Γαζή σε νεαρή ηλικία.
Ο ιδρυτής του Βασιλείου του Ιράκ Φαϋζάλ με το γιό του Γαζή σε νεαρή ηλικία.


Η Αζζά αυτοστιγμεί, αφού με διάφορους συνδυασμούς παραπλάνησε την αδελφή της και την ακολουθία της, πήρε τα κοσμήματά της και όσα χρήματα είχε, βγήκε από το ξενοδοχείο και τράβηξε προς την ευτυχία…
Ο γαμπρός την ανέμενε με τον κουμπάρο και τον παπά εντός αυτοκινήτου σε πάροδο κοντά στο ξενοδοχείο και αμέσως κατευθύνθηκαν στην Γλυφάδα όπου σε ένα ξωκλήσι έγιναν τα δύο μυστήρια..
Πρώτον δηλαδή απέβαλε το εξωτικό όνομα Αζζά και πήρε το ελληνοχριστιανικό όνομα Αναστασία, στο οποίο και επιθυμεί να ακούει, και κατόπιν έγινε το μυστήριο του γάμου.

Ο καθηγητής Γ. Δυοβουνιώτης(4) και ο δικηγόρος Π. Σωτηρόπουλος σε ερωτήματα που τους τέθηκαν σχετικά με την αλλαγή της θρησκείας της πριγκίπισσας του Ιράκ και της εγκυρότητας του γάμου της με Ιταλό υπήκοο και ορθόδοξο το θρήσκευμα, γνωμοδότησαν καταφατικά και στις δύο περιπτώσεις. Κατά τη γνωμοδότηση, η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται στους κόλπους της, καθένα, που έχει την πρόθεση και τη θέληση να προσέλθει σ’ αυτήν. Συνεπώς και οι Μωαμεθανοί μπορούν να προσέλθουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αρκεί να αποκηρύξουν τις πλάνες του θρησκεύματός τους, και να ομολογήσουν την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Η αδελφή της απαχθείσης(5), πριγκίπισσα Ρατζιχά, μόλις πληροφορήθηκε τα της απαγωγής της Αζζά και του γάμου της, αποτάθηκε στις Αρχές, ελπίζουσα ότι θα κατόρθωνε να διαλύσει το γάμο.
Ο εισαγγελέας, όμως, υπόψη του οποίου τέθηκαν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παντρεύτηκε η ερωτευμένη πριγκίπισσα, και απαρνήθηκε συγχρόνως τη θρησκεία της, ασπασθείσα το χριστιανισμό, αποφάνθηκε ότι ο γάμος έχει γίνει καλώς και ότι επίσης η βάπτιση της Αζζά είχε κι αυτή τελεσθεί με όλους τους κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Κατά συνέπεια ο γάμος είναι απόλυτα έγκυρος και καμιά επέμβαση μπορεί να πετύχει τη διάλυσή του.

Η πριγκίπισσα διάδοχος του Ιράκ ευτυχής διότι απήχθη από τον Έλληνα  Εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυξ», 29.5.1936
Η πριγκίπισσα διάδοχος του Ιράκ ευτυχής διότι απήχθη από τον Έλληνα Εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυξ», 29.5.1936


Ύστερα απ’ αυτά η πριγκίπισσα Ρατζιχά επειδή ήθελε να εκδικηθεί την αδελφή της για την αρνησιθρησκία της, κατέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη και υπέβαλε μήνυση κατά της Αζζά για υπεξαίρεση κοσμημάτων αξίας 6.000 λιρών και άλλων 1.500 λιρών σε τραπεζογραμμάτια.

Με τη μήνυση αυτή, η μικρότερη αδελφή, επιδίωκε να προκαλέσει τη σύλληψη της απαχθείσας, δεδομένου ότι το αδίκημα της υπεξαιρέσεως, κατά τους ισχύοντες στην Ελλάδα νόμους, θεωρείται κακούργημα, αν το υπεξαιρεθέν ποσό υπερβαίνει τις 10.000 δραχμές, συνεπάγεται δε σύλληψη και προφυλάκιση.

Ο κ. εισαγγελέας, όμως, αφού μελέτησε τη μήνυση, αποφάνθηκε ότι δεν πρόκειται για υπεξαίρεση, αλλά για υφαίρεση(6)μεταξύ αδελφών, το αδίκημα δε αυτό , επειδή πρόκειται για πλημμέλημα, δεν προβλέπει, ούτε σύλληψη ούτε προφυλάκιση.

Ο κ. εισαγγελέας πάντως, ανέθεσε στο διοικητή του Τμήματος Γενικής Ασφάλειας, να ενεργήσει προανάκριση και να του αναφέρει τα συμπεράσματά του. Πράγματι ο κ. Κατραμπασάς συνοδευόμενος από τον υποδιοικητή του και άλλους αξιωματικούς, επισκέφθηκε το ζεύγος και ζήτησε εξηγήσεις.

Η πριγκίπισσα Αζζά σε απάντηση των όσων ισχυρίζεται η αδελφή της, διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι δεν έγινε καμιά υφαίρεση και ότι τα κοσμήματα αποτελούν μέρος αυτών που κληρονόμησαν αυτή και η αδελφή της από την αποθανούσα, προ ετών, μητέρα τους.

Τα κοσμήματα αυτά είναι ένα κολιέ αξίας 2.000 λιρών, δύο παντατίφ(7) μεγάλης επίσης αξίας, δύο ζεύγη ενώτια(8), βραχιόλια, καρφίτσες με πολύτιμους λίθους και άλλα.
Ως προς τις 1.500 λίρες η Αζζά είπε ότι προέρχονται από επιταγή που έχει εκδοθεί στο όνομά της και η οποία δεν έχει σχέση με την αδελφή της.

Στο διαμέρισμα του ζεύγους, με την επέμβαση των αστυνομικών, δόθηκαν μεταξύ των αδελφών οι δέουσες εξηγήσεις και μοιράστηκαν τα κοσμήματα· στο σημείο αυτό έληξε και το έργο της Αστυνομίας καθώς και η επιτήρηση στην οποία είχαν υποβληθεί ο Τάσος και η σύζυγός του. Μετά τη συμφιλιωτική αυτή συνάντηση, η πριγκίπισσα Ρατζιχά , ίσως επειδή μεταμελήθηκε για το θόρυβο που δημιούργησε γύρω από το γάμο της αδελφής της, πρότεινε στην Αζζά να επιστρέψουν στη Βαγδάτη , όπου τη διαβεβαίωσε ότι θα είναι ευπρόσδεκτος και ο σύζυγός της.

ΑΥΡΙΟ: Ο δημιουργός του έργου «η ζωή εν τάφω» Στρατής Μυριβήλης, γράφει για τον Τάσο και την Αζζά του:..

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Ημερομηνία 29.5.1936, τετράστηλο με εντυπωσιακό τίτλο.
2. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ήταν καλές πελάτισσες του ξενοδοχείου.
3. Σήμερα, δεν έχουμε φωτογραφίες των δύο πριγκιπισσών κατά την παραμονή τους στη Ρόδο.
4.Γεώργιος Δυοβουνιώτης 1868-20.8.1942, νομικός, γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Συνέταξε το Ναυτικό κώδικα.
5. Έτσι το αναγράφει.
6. Νομικός όρος-κλοπή από συνεργάτη, συνεταίρο ή συγγενή.
7.Παντατίφ-κόσμημα με αλυσίδα που φοριέται στο λαιμό.
8. Σκουλαρίκια.

Ο Λώρενς της Αραβίας με τον Εμίρη Φαϋζάλ, πατέρα της πριγκίπισσας, φωτογραφούμενοι επί του πλοίου που τους μετέφερε, με τα επιτελεία τους, στη Σκωτία το Δεκέμβριο 1918.
Ο Λώρενς της Αραβίας με τον Εμίρη Φαϋζάλ, πατέρα της πριγκίπισσας, φωτογραφούμενοι επί του πλοίου που τους μετέφερε, με τα επιτελεία τους, στη Σκωτία το Δεκέμβριο 1918.

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους