Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου: Το ζεύγος Χαραλάμπη διαψεύδει κατηγορηματικά ως κακόβουλες τις φήμες περί χωρισμού…

Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου: Το ζεύγος Χαραλάμπη διαψεύδει κατηγορηματικά  ως κακόβουλες τις φήμες περί χωρισμού…

Αθάνατες ιστορίες του Μεσοπολέμου: Το ζεύγος Χαραλάμπη διαψεύδει κατηγορηματικά ως κακόβουλες τις φήμες περί χωρισμού…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 632 ΦΟΡΕΣ

Ζουν στο ξενοδοχείο «Αλμπέργκο ντε λε ρόζε»

Παρουσίαση Κώστας Τσαλαχούρης

Όλοι σχεδόν οι τίτλοι των γαλλικών και ξένων εφημερίδων, έχουν το ίδιο μοτίβο για το γεγονός και παρόμοιους τίτλους για το γάμο της πριγκίπισσας Αζζά του Ιράκ(1). Και συνέχιζαν ότι η πριγκίπισσα Αζζά, πρωτότοκος αδελφή του βασιλιά του Ιράκ, είχε δει τον ωραίο θυρωρό Αναστάσιο Χαραλάμπη στο «Ξενοδοχείο των Ρόδων» όπου είχε μεταβεί(2). Τον αγάπησε. Τον παντρεύτηκε. Τι σκάνδαλο!

Η Αυλή του Ιράκ είχε κυριολεκτικά συνταραχθεί. Και δεν σκέπτεται πια παρά την ακύρωση αυτής της μοργανατικής(3)ένωσης. Ο βασιλιάς του Ιράκ επιφόρτισε το Μεγάλο του Αυλάρχη Ταχίμ πασά, με τη λεπτή αποστολή, να σώσει την αξιοπρέπεια της Δυναστείας.

Παρεμπιπτόντως άλλες εφημερίδες γράφουν για τα γενόμενα στη Μέση Ανατολή και τα συνδέουν με τους δύο ερωτευμένους. Παράδειγμα η εφημερίδα «Μακεδονία» σε μεταγενέστερο χρόνο(4) σε ανταπόκρισή της από το Λονδίνο γράφει με τίτλο «Ο Εμίρης Χουσεΐν, θείος του Χαραλάμπη κατά της Βρεττανίας;-Οι Άραβες απειλούν επανάστασιν-Εξήντα χιλιάδες Βεδουίνοι κατά των Εβραίων-Και η Χετζάζη εν αναβρασμώ-Ένα τελεσίγραφον προς την Αγγλίαν(5)».

Ο Ταχίμ πασάς φτάνοντας στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου έγινε ο γάμος, ήλθε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές. Μήπως υπήρχε τίποτε, καμιά ανωμαλία στην πολιτική ένωση αυτή, των συζύγων; Αλίμονο!
Ο Μεγάλος Αυλάρχης έπρεπε να πεισθεί ότι η πριγκίπισσα Αζζά και ο θυρωρός, ήταν άρρηκτα ενωμένοι κατά τους ελληνικούς νόμους. Μόνο η θέληση των συζύγων ήταν δυνατόν να σπάσει τα δεσμά. Ο απεσταλμένος του βασιλιά δεν είχε παρά ένα και μόνο τρόπο· να πείσει το θυρωρό, ότι θα ήταν καλύτερα να «εγκαταλείψει» τη σύζυγό. Σ’ αυτά τα προφορικά επιχειρήματα, προστέθηκαν κι άλλα πιο ισχυρά(6).

Αλλά ο Αναστάσιος Χαραλάμπης φάνηκε τόσο αδιάλλακτος, όσο το έκανε ήδη ο ναύτης Ζούμπκοφφ, μοργανατικός σύζυγός της αδελφής του Κάιζερ(7).
Όσο για την πριγκίπισσα Αζζά έπρεπε με γενναιότητα να αντιμετωπίσει την έφοδο της αδελφής της πριγκίπισσας Ρατζιχά, η οποία την παρακαλούσε για την τιμή της οικογένειας να απαρνηθεί, να αποποιηθεί τον έρωτα.
-Πλήττω πολύ στην Αυλή του αδελφού μου, δήλωνε.

-Αποποιούμαι γι’ αυτόν που αγαπώ όλα μου τα δικαιώματα και αυτά της τάξης μου. Κοροΐδευε, φυσικά, τις απειλές που της εκτόξευσε μια μυστική οργάνωση Μουσουλμάνων τρομοκρατών που θέλουν να την εξοντώσουν γιατί ασπάστηκε την Ορθοδοξία, με τη γάμο της.
Οι πρώτες ημέρες των νεονύμφων στη Ρόδο κυλούν ήρεμα, ευτυχισμένα, μάλιστα οι τίτλοι των εφημερίδων το αναγγέλλουν στο αναγνωστικό κοινό: Τα εκ Ρόδου ρόδινα!.. Ο ευτυχής γαμπρός του Ιράκ(8) κ. Χαραλάμπης εξαποστέλλει εκ Ρόδου και εκ του «Ξενοδοχείου των Ρόδων» το εξής καθησυχαστικό: «Ανεγράφη στις εφημερίδες τις τελευταίες μέρες ότι δήθεν εξαγορασθείς διά σημαντικού ποσού χρημάτων, εγκατέλειψα την σύζυγόν μου, πριγκίπισσα του Ιράκ.

»Εγώ και η σύζυγός μου, διαψεύδουμε κατηγορηματικότατα την κακόβουλη είδηση από του «Ξενοδοχείου των Ρόδων», όπου μένουμε επί του παρόντος και διαβεβαιούμε, ότι η μεταξύ μας αγάπη και εκτίμηση είνε τέτοια, ώστε κανένα ποσό, οσονδήποτε μεγάλο κι αν είναι και καμιά ανθρώπινη ενέργεια να μην είναι δυνατόν να την διαλύσει».

Οι σχολιογράφοι συμπληρώνουν ότι οι ενταύθα υπήκοοι της Α. Μ. του Έρωτα, καθώς και όλοι οι ανησυχήσαντες, μήπως ο κ. Χαραλάμπης «πήρε τον παρά», μπορούν να κοιμηθούν ήσυχοι. Ευτυχώς και στη Ρόδο και πέραν της Ρόδου, τα πάντα φαίνονται ήδη ρόδινα. Και μόνον η παλιννοστήσασα αδελφή την νύφης, μετά του Αυλάρχου της, είναι αμφίβολο, αν κοιμούνται επί ρόδων.
Και πλάθουν, πλάθουν τη δική τους ιστορία της αγάπης του Τάσου… Θέλουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κάθε αναγνώστη…

Ο «Ταχυδρόμος-Ομόνοια» της Αλεξάνδρειας στο φύλλο, στις 14 Ιουνίου 1936 και στην 3η σελίδα γράφει ότι οι ιστοριογράφοι των περιπετειών της μελαψής νύφης του Ιράκ, προβαίνουν, φαίνεται, σε νέες αποκαλύψεις για τους λόγους της αιφνίδιας αναχώρησης της μικρότερης αδελφής της.
Απελπισμένη, λοιπόν, λέγει ένας ιστοριογράφος, για το πραξικόπημα της αδελφής της και φοβούμενη για τις συνέπειες της αμέλειας να ειδοποιήσει έγκαιρα, η Ρατζιχά, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Ήπιε πολλά βερονάλ(9) για να τερματίσει τη ζωή της, αλλά έγινε αντιληπτή και τα φοβερά χάπια δεν ενεργοποιήθηκαν.

Το «χάπι-εντ» των αμερικανικών κινηματογράφων, είναι ως γνωστόν το ευτυχές τέλος, και έτσι όλα είναι σύμφωνα προς τις επιθυμίες των φανατικών κινηματογραφόφιλων. Εκτός αν πρόκειται για το χάπι βερονάλ που πήρε η Ρατζιχά για να τερματίσει τη ζωή της. Αυτό, πράγματι είναι φοβερό… «χάπι», αλλά χωρίς «εντ». Γιατί, φευ (10)!.. η ιστορία αυτή δεν έχει τέλος…
Αλλά με το τρυφερό και ρομαντικό ειδύλλιο του νεαρού Τάσου βλέπουν το φως και άλλα περίεργα πράγματα. Φτάνουμε μέχρι και σε διεκδικήσεις…εδαφών.

Πρωτοφανής παραδοξολογία! Έτσι με τίτλο «Παλαιοί λογαριασμοί», διαβάζει ο αναγνώστης ότι «οι διεκδικήσεις της βασιλικής οικογένειας του Ιράκ από την Ελλάδα, είναι απεριόριστες. Εκτείνονται σε έμψυχα και άψυχα. Μας ζητούσαν την πριγκίπισσά τους Αζζά, μας ζητούσαν τον κ. Χαραλάμπη, τώρα μας ζητούν μια απέραντη ακίνητη περιουσία, που περιλαμβάνει τσιφλίκια, βοσκοτόπους, δάση, υδρόμυλους…Πρόκειται για παλιούς πολύ παλιούς λογαριασμούς. Η βασιλική οικογένεια του Ιράκ ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους κληρονόμους του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρεσήτ πασά, ο οποίος έδρασε κατά τον Κριμαϊκό πόλεμο, θεσσαλικής καταγωγής… Σταματούμε μέχρις εδώ…

Δεν μπορούσε να λείψει από την καταγραφή της ιστορίας του τρυφερού ειδυλλίου, ένας άλλος μεγάλος του λόγου, μια από τις ευγενέστερες μορφές των Ελληνικών Γραμμάτων ο Τίμος Μωραϊτίνης(11). Πολύπλευρη και θρυλική προσωπικότητα, καλλιέργησε με το πληθωρικό ταλέντο του, τα κυριότερα είδη του γραπτού λόγου, το Θέατρο, το χρονογράφημα, την ποίηση, το διήγημα, τα ταξιδιωτικά(12)…
Στο χρονογράφημά του στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Έθνος(13)», με τίτλο «Αττικαί ημέραι-Της τύχης τα καμώματα» γράφει τι θεότρελη τέλος πάντων που είνε η Μοίρα!. Τι μπορεί να είναι το όνειρο ενός πτωχού καμαριέρη ξενοδοχείου;

Να ανοίξει κι αυτός μια μέρα ένα δικό του ξενοδοχείο. Σαν λογικός και φρόνιμος άνθρωπος, δεν σχεδιάζει ποτέ παλάβρες(14), σχεδιάζει, όμως, η Μοίρα γι’ αυτόν.
Ένα πρωί σημαίνει το κουδούνι. Ο καμαριέρης πρόθυμος και περιποιητικός, εισέρχεται στο κουδουνίσαν δωμάτιο.
-Διατάξατε.
-Είμαι η πριγκίπισσα του Ιράκ. Σας προτείνω γάμο. Καθίστε, Υψηλότατε…
Και ο Υψηλότατος κάθεται.
Αυτά, όπως είδατε, συνέβησαν στη Ρόδο και στο «Ξενοδοχείο των Ρόδων».
Θα συνέβαιναν πάντως και αν το ξενοδοχείο δεν ήταν των ρόδων, αλλά των ακανθών, γιατί έτσι ήθελε η Μοίρα.

ΑΥΡΙΟ: Το ειδύλλιο της Ρόδου και ειδικά ο Τάσος εμπνέουν τους μεγάλους των Ελληνικών Γραμμάτων

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Le mariage de la Princesse Azza d’ Irak.
2. Correspondance d’ Orient: revue économique, politique & littéraire/directeurs: Chekri-Ganem, Dr Georges Samne, Ιούλιος 1936 σελίδες 320-321.
3. Μοργανατικός γάμος, ο γάμος πρίγκιπα με απλή θνητή και τούμπαλιν.
4. Τρίτη 30 Ιουνίου 1936
5. Παραλείπονται πολλές εφημερίδες.

6. Ελεύθερη μετάφραση. Το γαλλικό: A ses arguments verbaux, il en joignit d’ autres plus métalliques.
7. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920, το ειδύλλιο του τυχοδιώκτη Αλεξάντρ Ζούμπκοφφ, 26 χρόνων και της αδελφής του Κάιζερ πριγκίπισσας Βικτώριας της Πρωσσίας και του Scbaumburg-Lippe, ηλικίας 61 χρόνων, συγκλόνισε τον Κόσμο ολόκληρο. Ο γάμος τελέστηκε στις 3 Νοεμβρίου 1927, δεν κράτησε πολύ και στις 2 Νοεμβρίου 1929 πήραν διαζύγιο. Η πριγκήπισσα που γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1866, πέθανε λίγες μέρες μετά το διαζύγιο, στις 13 Νοεμβρίου 1929 από πνευμονία. Ο Ζούμπκοφφ γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1901 στη Ρωσία και πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 1936 στο Λουξεμβούργο. Ο γαμπρός ήταν ένα είδος τυχοδιώκτη, έκανε το γύρο του κόσμου, τραγουδιστής, αστυνομικός, ναύτης, ξεναγός κατά διαστήματα τζέντλεμαν, και συνεχώς θαμώνας των καζίνων. Ένα είναι γεγονός ότι σπατάλησε τη μικρή περιουσία που είχε μείνει στην πριγκίπισσα η οποία πούλησε ό,τι υπήρχε στο ανάκτορό της σε εξευτελιστικές τιμές και εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα, σε προάστιο έξω από τη Βόννη.

8.Έτσι το γράφουν.
9.Βαρβιτουρικά.
10. Αλίμονο.
11. Τίμος Μωραϊτίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1875 και πέθανε στις 22.9.1952.
12. http://www.timos-moraitinis.gr/
13. Εσπέρα Σαββάτου 30.5.1936, έτος 23ον, αριθμός φύλλου 7765.
14. Παλάβρα, το καύχημα, η μεγαλουχία, ο εγωισμός, το να παριστάνει κάποιος τον σπουδαίο.

Η αδελφή του Κάιζερ, Βικτώρια της Πρωσίας 61 χρόνων, νυμφεύεται, στις 3 Νοεμβρίου 1927, τον ναύτη αλλά τυχοδιώκτη Αλεξάνδρ Ζούμπκοφφ 26 χρόνων
Η αδελφή του Κάιζερ, Βικτώρια της Πρωσίας 61 χρόνων, νυμφεύεται, στις 3 Νοεμβρίου 1927, τον ναύτη αλλά τυχοδιώκτη Αλεξάνδρ Ζούμπκοφφ 26 χρόνων
Η Αδελφή του Κάιζερ, Βικτώρια, σε νεαρή ηλικία
Η Αδελφή του Κάιζερ, Βικτώρια, σε νεαρή ηλικία
«Μακεδονία», 30.6.1936 Ο Εμίρης Χουσεΐν θείος του Χαραλάμπη κατά της Βρεταννίας; Ο αραβικός πληθυσμός ετοιμάζεται δια την επανάστασιν
«Μακεδονία», 30.6.1936 Ο Εμίρης Χουσεΐν θείος του Χαραλάμπη κατά της Βρεταννίας; Ο αραβικός πληθυσμός ετοιμάζεται δια την επανάστασιν
Την ημέρα των γάμων της πριγκήπισσας Βικτωρίας με τον Αλεξάνδρ. Η διαφορά ηλικίας ήταν 35 χρόνια.
Την ημέρα των γάμων της πριγκήπισσας Βικτωρίας με τον Αλεξάνδρ. Η διαφορά ηλικίας ήταν 35 χρόνια.
Εφημερίδα «Ταχυδρόμος-Ομόνοια» Αλεξάνδρειας. Γύρω από το ειδύλλιον…
Εφημερίδα «Ταχυδρόμος-Ομόνοια» Αλεξάνδρειας. Γύρω από το ειδύλλιον…
Το χρονογράφημα του Τίμου Μωραϊτίνη στο «Έθνος».  Τίτλος, «Της τύχης τα καμώματα»
Το χρονογράφημα του Τίμου Μωραϊτίνη στο «Έθνος». Τίτλος, «Της τύχης τα καμώματα»

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους