Λειτουργεί το ιατρείο διαβήτη και διαβητικού ποδιού

Δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι ασθενείς αναφορικά με την ομαλή λειτουργία του ιατρείου διαβήτη και διαβητικού ποδιού, επισημαίνει σε απάντησή της η διοικητρια του νοσοκομείου κ. Αικατερίνη Χατζηστρατή.

Πρόκειται για απάντηση σε επιστολή της μέχρι πρότινος υπεύθυνης για τη λειτουργία του ιατρείου κ. Κ. Γερακιού, που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες, για το πρόβλημα που προέκυψε.

Ειδικότερα, στην απάντησή της η κ. Χατζηστρατή αναφέρει τα εξής:
«κ. Διευθυντά
Στο φύλλο της 27/2/2019 της εφημερίδας σας, δημοσιεύθηκε εκτενής επιστολή της ιατρού Καλλιόπης Γερακιού, η οποία διαμαρτύρεται και καταγγέλλει το Νοσοκομείο ως υπεύθυνο για τη δήθεν διακοπή της λειτουργίας του ιατρείου διαβήτη και διαβητικού ποδιού. Ωστόσο επειδή η επιστολή αυτή δεν είναι ακριβής, προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς ενημέρωση των αναγνωστών σας, αλλά και των ασθενών της περιοχής μας σας γνωρίζω τα εξής, τα οποία παρακαλώ να δημοσιεύσετε σε απάντηση της συγκεκριμένης επιστολής:

Α. Κατ’ αρχάς δεν είναι αληθές ότι έχει διακοπεί η λειτουργία του συγκεκριμένου ιατρείου διαβήτη και διαβητικού ποδιού, το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του, όπως γνωστοποιήθηκε με την από 22/2/2019  ανακοίνωση του Νοσοκομείου, και διευκρινίσθηκε από εμένα σε πρόσφατη συνέντευξή  μου στη ΕΡΤ Ρόδου, όπου απάντησα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Το Ιατρείο λειτουργεί κανονικά κάθε Τρίτη από τις 9.00 το πρωί, με υπεύθυνο Ιατρό για τη λειτουργία του, τον Στυλιανό Καραταπάνη, συντονιστή διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

Β. Το μόνο ζήτημα το οποίο προέκυψε και φυσικά δεν αφορά σε καμία περίπτωση την ομαλή λειτουργία του ιατρείου, ήταν η απαγόρευση συνταγογράφησης  θεραπευτικών  επιθεμάτων δερματικών βλαβών, όπως έγινε γνωστό από την ΕΟΠΥΥ μετά την έκδοση του ΦΕΚ 4898Ν/2018 άρθρο 49 του ΕΚΠΥ, όπου ρητά αναφέρεται ότι οι μόνες ειδικότητες που μπορούν να συνταγογραφούν επιθέματα είναι οι γενικοί χειρουργοί, αγγειοχειρουργοί, πλαστικής χειρουργικής, ακτινοθεραπευτές για εξελκώσεις μετακτινικής δερματίδιδας, παθολόγοι – διαβητολόγοι για το διαβητικό πόδι, ορθοπαιδικοί σε χρόνια κατακελιμένους ως συνέπεια ορθοπαιδικής βλάβης, ιατροί γενικής ιατρικής για επανάληψη συνταγών και συνέχιση θεραπείας και δερματόλογοι παιδίατροι για την επιδερμόλυση.

Συνεπώς οι γενικοί  ιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφούν επιθέματα μόνο στα πλαίσια της επανάληψης συνταγών και χορήγησης θεραπείας, αλλά το γεγονός ότι η πρώτη γνωμάτευση θα πρέπει να εκδίδεται υποχρεωτικά από τις ανωτέρω ειδικότητες και δεδομένου ότι η συνταγογράφηση επιθεμάτων είναι δίμηνη, αποκλείει τους Γενικούς Ιατρούς από τη συνταγογράφηση επιθεμάτων, καθότι μετά το δίμηνο απαιτείται ιατρός ειδικότητας για την επανεκτίμηση της βλάβης.

Γ. Αυτή η οδηγία η οποία αφορά προφανώς όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο διακοπής της λειτουργίας – και βεβαίως δεν θα αποτελέσει λόγο διακοπής, αφού όπως προανάφερα το Ιατρείο λειτουργεί κανονικά, ούτε βεβαίως διακοπής της συνταγογράφησης των θεραπευτικών επιθεμάτων, η συνταγογράφηση των οποίων θα γίνεται όπου υφίσταται ανάγκη γι’ αυτό, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Δ. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαμαρτύρεται οποιοσδήποτε, ούτε πολύ περισσότερο να ανησυχούν οι ασθενείς, αναφορικά με την ομαλή λειτουργία του Ιατρείου.

Με εκτίμηση,
Η Διοικήτρια του Γ.Ν. Ρόδου
Χατζηστρατή Αικατερίνη».