Νίκος Γερονικόλας: «Δεν με φοβίζουν ούτε οι δυσκολίες ούτε η σκληρή δουλειά που απαιτείται»

Νίκος Γερονικόλας: «Δεν με φοβίζουν ούτε οι δυσκολίες ούτε η σκληρή δουλειά που απαιτείται»

Νίκος Γερονικόλας: «Δεν με φοβίζουν ούτε οι δυσκολίες ούτε η σκληρή δουλειά που απαιτείται»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 9942 ΦΟΡΕΣ

«Η πραγματικότητα απαιτεί τη σύνθεση γνώσης, εμπειρίας και φαντασίας όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου», τονίζει ο Ν. Γερονικόλας

«Βρισκόμαστε σε μια σύγχρονη εποχή που απαιτεί επαγρύπνηση από όλους μας και δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε παρατηρητές», επισημαίνει σε συνέντευξή του στη “Ροδιακή” ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”, κ. Νικόλαος Γερονικόλας.
«Η πραγματικότητα, τονίζει ο ίδιος, απαιτεί τη σύνθεση γνώσης, εμπειρίας και φαντασίας όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου», αναφερόμενος στην απόφασή του να συστρατευτεί με τον κ. Μ. Γλυνό και στη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.
«Γνωρίζω από πρώτο χέρι, αναφέρει ο κ. Γερονικόλας, τι σημαίνει να κοπιάζει κάποιος για τη δουλειά του και δεν με φοβίζουν ούτε οι δυσκολίες ούτε η σκληρή δουλειά που απαιτείται για να πετύχουμε τους στόχους μας».

ΡΟΔΙΑΚΗ: Κύριε Γερονικόλα, με το “καλημέρα” στις εκλογές καταφέρατε να γίνει έντονη συζήτηση γύρω από το πρόσωπό σας.
Είναι σημεία των καιρών αυτά. Κάποιοι έχουν μπερδέψει την πολιτική με το “Game of Thrones”. Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για την κοινωνία δεν βρισκόμαστε σε τηλεοπτική σειρά αλλά σε μια σύγχρονη εποχή που απαιτεί επαγρύπνηση από όλους μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε παρατηρητές σε μια πραγματικότητα που αλλάζει συνεχώς και απαιτεί τη σύνθεση γνώσης, εμπειρίας και φαντασίας όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου.

ΡΟΔΙΑΚΗ: Και ποιοι είναι αυτοί;
Είναι εκείνοι που εξακολουθούν να ζουν στο παρελθόν και να θεωρούν ότι με παλαιοκομματικές πρακτικές μπορούν να σταθούν στο σήμερα. Σε όλο τον πλανήτη οι πολιτικοί προσαρμόζονται στις επιτακτικές ανάγκες για ανάπτυξη, για το καλό του τόπου τους. Προβλήματα που μέχρι χθες δεν υπήρχαν, σήμερα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Με φατρίες, υπονομεύσεις και τακτικισμούς είναι αδύνατον να έρθουν οι νέοι πιο κοντά στην αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι είναι συν τοις άλλοις οξύμωρο από τη μια να δηλώνουν ότι θέλουν τη συμμετοχή των νέων στα τοπικά πολιτικά δρώμενα και από την άλλη να επικαλούνται “κόκκινες γραμμές” για να τους αποτρέψουν.

ΡΟΔΙΑΚΗ: Θεωρείτε δηλαδή τη διαγραφή σας από τη ΝΔ άδικη;
Όπως δήλωσα και αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του κόμματος, καμία διαγραφή δεν μπορεί να διαγράψει από τη συνείδηση των Νεοδημοκρατών τους κοινούς μας αγώνες. Αγώνες που δώσαμε και θα ξαναδώσουμε όποτε η μεγάλη μας Παράταξη μάς χρειαστεί. Η ΝΔ είναι ο χώρος που εκφράζει τις αρχές και τις αξίες τόσο τις δικές μου όσο και της οικογένειάς μου. Οικογένεια που από την εποχή του Εθνάρχη και Ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν στην πρώτη γραμμή. Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πάγια άποψή μου, όπως και του συνόλου των νέων, είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τα τοπικά ζητήματα με τη λογική κομματικών συσχετισμών.

ΡΟΔΙΑΚΗ: Τι πιστεύετε θα έπρεπε να είχε γίνει;
Κοιτάξτε, η πολιτική δεν είναι πυρηνική φυσική. Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ όσο κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάζουν. Οι απλές λύσεις τις περισσότερες φορές είναι και οι πιο σωστές. Πριν φθάσουμε σε τεχνητά αδιέξοδα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Κανείς δεν έχασε ποτέ από το διάλογο. Αντίθετα μέσα από αυτόν προκύπτουν πάντα διέξοδοι που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

ΡΟΔΙΑΚΗ: Και ποιο θα ήταν το επιχείρημά σας σε μια τέτοια συζήτηση;
Πολιτική σημαίνει ανάπτυξη κι όχι κανόνες. Πολιτική είναι οι ιδέες και όχι αυστηρά τα πρόσωπα.
Τα εκατομμύρια των αφίξεων επισκεπτών δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν υπάρχει κερδοφορία. Αν ο τόπος μας ήταν οικονομικά υγιής, δεν θα χρειαζόταν μια τέτοια συζήτηση. Αυτή τη στιγμή όμως τα ταμεία των επιχειρήσεων και κατ’ επέκτασιν οι μισθοί του προσωπικού δεν αντικατοπτρίζουν έναν τόπο με 60 χρόνια συνεχούς πορείας στην τουριστική βιομηχανία. Βγείτε στο δρόμο και ρωτήστε έναν έμπορο, έναν εστιάτορα, έναν ξενοδόχο, έναν ξενοδοχοϋπάλληλο. Ολοι θα σας πουν ακριβώς τα ίδια.

ΡΟΔΙΑΚΗ: Και πώς θα επιτύχετε μέσα από την ενασχόλησή σας στην Περιφέρεια να αναστρέψετε αυτό το κλίμα;
Νομίζω ότι αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από τα περισσότερα νησιά μας είναι μια ξεκάθαρη ταυτότητα. Μια ταυτότητα που θα αντικατοπτρίζει τις ομορφιές και τη μοναδικότητα του κάθε νησιού ξεχωριστά. Κάτι που έχουν τολμήσει οι επαγγελματίες και οι πολίτες της Σαντορίνης για παράδειγμα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στον τόπο τους. Η δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας της Ρόδου και των άλλων νησιών θα λειτουργήσει ευεργετικά σε δύο άξονες. Εκ πρώτης θα αναβαθμιστεί το επίπεδο της ποιότητας των επισκεπτών, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το ελέγξουμε λόγω των τουρ οπερέιτορ, και κατά δεύτερον θα αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα δίνοντας μεγάλη ανάσα στην ευρύτερη αγορά.

ΡΟΔΙΑΚΗ: Θέλετε να πείτε ότι οι πολίτες, επαγγελματίες και μη, θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για την ανάπτυξη του τόπου;
Η ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου απαιτεί από όλους μας σκληρή και συντονισμένη δουλειά. Όλοι θα πρέπει να συμπράξουμε σ’ ένα τόσο μακρόπνοο σχέδιο. Οι πολίτες, οι επιχειρηματίες, το εργατικό δυναμικό, ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο μπορούν ο καθένας από τη μεριά του να διαδραματίσουν ουσιαστικούς ρόλους. Καθένας φυσικά με τις δυνάμεις του και με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
Θα σας δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα. Ακούμε συνεχώς για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επί της ουσίας όμως πρόκειται για ευχολόγια. Εμείς ως Ξενοδοχειακός Όμιλος το κάνουμε φέτος πράξη. Κατορθώσαμε, μέσα από την επένδυση στην ποιότητα και με τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, να φέρουμε στο ξενοδοχείο Olympic Palace το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι για Senior Παίκτες “Rhodes Chess Festival” που θα διεξαχθεί από τις 5 εώς τις 25 Απριλίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε υψηλή πληρότητα στο ξενοδοχείο από την αρχή της σεζόν. Αν θέλετε, αυτός είναι ο στόχος κάθε επαγγελματία. Όμως, την πρώτη μέρα που θα βγουν οι τουρίστες από το ξενοδοχείο, δεν θέλουμε να δουν μία Ρόδο ανέτοιμη, με τα καταστήματα κλειστά, τις πινακίδες τυλιγμένες με νάιλον. Εκεί λοιπόν έρχεται η συνεργασία με τους επαγγελματίες, που με συγκεκριμένα κίνητρα θα τους βοηθήσουμε ώστε να δείξουμε στους πρώτους επισκέπτες μας το τι πραγματικά εστί Ρόδος. Να κρατήσουμε τον πήχη της εικόνας και της ποιότητάς μας ψηλά.
Δεν αρκεί όμως αυτό. Θα πρέπει και ο Δήμος Ρόδου να πράξει τα δέοντα, ώστε οι δρόμοι να είναι έτοιμοι, οι παραλίες να είναι καθαρές και για να γίνει αυτό θα πρέπει Περιφέρεια και Δήμος να είναι σε αγαστή συνεργασία κι όχι σε αντιπαλότητα.

Πάγια άποψή μου είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τα τοπικά ζητήματα με τη λογική
κομματικών συσχετισμών

ΡΟΔΙΑΚΗ: Είναι έτοιμη η παράταξη του Μανώλη Γλυνού να αντεπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις;
Η παράταξη του Μανώλη Γλυνού δεν είναι αρχηγοκεντρική παράταξη, παρά το ότι η προσωπικότητα του επικεφαλής έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος έχει δηλώσει και πιστεύει βαθύτατα πως μόνο μέσα από τον ισότιμο ρόλο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι μας. Αυτό σε συνδυασμό με τον ευρύ διάλογο που έχουμε ξεκινήσει με όλες τις παραγωγικές τάξεις, τα συμπεράσματα του οποίου εντάσσονται στο πρόγραμμά μας, που θα ανακοινωθεί στις προσεχείς ημέρες, αποτελούν εγγύηση για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης από την πρώτη κιόλας μέρα.

ΡΟΔΙΑΚΗ: Ο κόσμος, όπως ξέρετε, είναι πλέον πολύ επιφυλακτικός και δεν μπορεί να συγχωρήσει άλλες δικαιολογίες τύπου «κληρονομήσαμε χάος». Τι έχετε να πείτε σε αυτούς;
Με εξαίρεση τις βασιλικές οικογένειες, πουθενά στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν στρωμένες κληρονομιές. Ολοι χρειάζονται να κοπιάσουν ώστε να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Από την προσωπική μου πείρα θα σας πω κάτι που αντιμετωπίσαμε εγώ και η αδελφή μου, ως δεύτερη γενιά ενασχόλησης με την επιχείρησή μας, αμέσως μετά τις σπουδές μας. Κάποιοι μπορεί να φαντάζονται ότι ως συνεχιστές μιας τέτοιας επιχείρησης τα βρήκαμε όλα στρωμένα με ροδοπέταλα. Η πραγματικότητα όμως ήταν εντελώς διαφορετική.
Από τις πρώτες κιόλας μέρες που αναλάβαμε, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έναν τεράστιο ανταγωνισμό και ένα πολύ εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον από πλευράς φορολογίας. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν ακολουθούσαμε την πεπατημένη οδό των τελευταίων χρόνων. Αυτό όμως θα σήμαινε παράλληλα ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύαμε να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις και να καταλήξουμε να πουλήσουμε την επιχείρηση σε κάποιο ξένο όμιλο, όπως έχει συμβεί με αρκετές επιχειρήσεις.
Αντ’ αυτού λοιπόν προτιμήσαμε να κάνουμε μεγάλες τομές και να επενδύσουμε στην ποιότητα των υπηρεσιών μας. Να κάνουμε τη διαμονή στα δύο ξενοδοχεία μας μια αξέχαστη εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη μας. Μια εμπειρία που θα λειτουργήσει ενισχυτικά τόσο για εμάς όσο και για το νησί μας. Και το κατορθώσαμε με πάρα πολύ σκληρή δουλειά, μεγάλες θυσίες και τεράστια επιμονή και υπομονή. Χωρίς καμία βοήθεια από τη μεριά της Πολιτείας.
Άρα γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει να κοπιάζει κάποιος για τη δουλειά του, όπως και όλοι οι άνθρωποι της αγοράς των νησιών μας. Δε με φοβίζουν λοιπόν ούτε οι δυσκολίες ούτε η σκληρή δουλειά που απαιτείται για να πετύχουμε τους στόχους μας. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους ανθρώπους που απαρτίζουν την παράταξή μας.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής