Η «εξαφάνιση» του ΣΥΡΙΖΑ

Η «εξαφάνιση» του ΣΥΡΙΖΑ

Η «εξαφάνιση» του ΣΥΡΙΖΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1076 ΦΟΡΕΣ

Σε δύο μήνες τελειώνουν τα ψέματα για τον κ. Τσίπρα

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος
Ευρωβουλευτής Ν.Δ.


Διαδοχικές δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται σε διάφορα ΜΜΕ, ενισχύουν την εντύπωση που έχω σχηματίσει κάνοντας προεκλογικές περιοδείες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση μεγάλης δημοσκοπικής, πολιτικής υποχώρησης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει στα όρια της… εξαφάνισης.

Οι έρευνες συγκλίνουν
Οι έρευνες της κοινής γνώμης, σε όποια περιφέρεια ή πόλη και αν πραγματοποιηθούν, και σε όποιο κοινό και να απευθύνονται καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα.

Έρευνα της εταιρείας Pro Rata που έγινε για λογαριασμό του Star Κεντρικής Ελλάδας, δείχνει τον υποψήφιο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται τέταρτος στις προτιμήσεις των πολιτών με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξης του 8%.

Μάχη για την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο δίνουν ο Απόστολος Γκλέτσος, δήμαρχος Στυλίδας, και ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός, με ποσοστά της τάξης του 20%-21%.

Η «εξαφάνιση» του ΣΥΡΙΖΑ στη Στερεά Ελλάδα έρχεται μετά από ανάλογες δημοσκοπήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τέταρτη ή την πέμπτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων.

Απογοητευτικές είναι οι έρευνες, σε ό,τι αφορά την προοπτική των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Ηπείρου, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά στην περιφέρεια Αττικής.

Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω το μεγάλο προβάδισμα που έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές αντιλαμβανόμαστε ότι η τάση συρρίκνωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικευμένη και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, για να ελεγχθεί.

Δεν περνάνε οι μπλόφες
Σε αυτή τη φάση, το Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί τη δημοσκοπική και πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ με δύο τρόπους.

Πρώτον, προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι σκοτεινές ή ακροδεξιές δυνάμεις, στις οποίες συχνά συμπεριλαμβάνει τη ΝΔ, εμποδίζουν την πολιτική δραστηριότητα των στελεχών του. Έχει αποδειχτεί ότι η κοινή γνώμη αδιαφορεί για τις «εξορμήσεις» των κυβερνητικών στελεχών, γι’ αυτό άλλωστε απευθύνονται σε ολοένα μικρότερο ακροατήριο.

Υπάρχουν και μεμονωμένοι πολίτες που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική με απρεπή τρόπο, αλλά είναι τουλάχιστον περίεργο να ζητούν εξηγήσεις στελέχη που στήριξαν την πολιτική τους άνοδο σε ακραίες συμπεριφορές.

Δεύτερον, αξιοποιεί, στο μέτρο του δυνατού, τον κ. Τσίπρα για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της διατήρησης σημαντικών πολιτικών δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν καθημερινά το Μαξίμου επισημαίνει την αστοχία πολλών δημοσκοπήσεων και προσπαθεί να περάσει τη γραμμή της… εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, κατά περιπτώσεις και στις ευρωεκλογές.

Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι ότι τελειώνει ο πολιτικός χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους. Στις 26 Μαΐου θα περάσουμε από τις δημοσκοπήσεις και τις ερμηνείες τους στην πραγματική καταμέτρηση εκλογικών δυνάμεων. Όλα δείχνουν τριπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποτελέσει πραγματικό σοκ για όσους παίρνουν στα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του.

Θα είναι τέτοιων διαστάσεων η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο ώστε θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για την παραπέρα ενίσχυση της ΝΔ και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη κι αν καταφέρει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και έχουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει χρόνος για την αντιμετώπιση της δυναμικής που θα ενισχύσει η τριπλή εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο.

Μεταξύ υποχώρησης και «εξαφάνισης», ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει στην ώρα της εκλογικής τιμωρίας του.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"