Ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας παιδικού  βιβλίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου που έχει ως στόχο και μάλιστα υψηλής προτεραιότητας την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, συνεχίζει και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, τη συνεργασία με τα σχολεία όλων των βαθμίδων του νησιού μας.

Χιλιάδες μαθητές επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη, όπου τα παιδιά ξεναγούνται σε αυτήν, μαθαίνουν για την ιστορία της, κυρίως όμως πληροφούνται για το τι μπορεί να τους προσφέρει η Βιβλιοθήκη.

Πολλά σχολεία συνεργάζονται με τη Βιβλιοθήκη στην εκπόνηση των εργασιών των παιδιών, που στη συνέχεια μαζί με τους γονείς τους την επισκέπτονται, γίνονται μέλη του δανειστικού μας  τμήματος και φίλοι της Βιβλιοθήκης και του βιβλίου.

Για τη χρονιά που διανύουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 2.000 μαθητές. Τα προγράμματα αφορούν την τοπική μας ιστορία και αναφέρονται στην 28η Οκτωβρίου και τα Δωδεκάνησα, στην Ενσωμάτωση και στην Επανάσταση του 1821 και τα Δωδεκάνησα.

Όπως είναι γνωστό, η 2α Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν έχει καθιερωθεί από την ΙΒΒΥ [διεθνή οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα] και εορτάζεται από το 1966 ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Ο φετινός εορτασμός  περιελάμβανε την «καθιερωμένη» εδώ και χρόνια επίσκεψη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου στη Βιβλιοθήκη.Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου και οι δάσκαλοί τους κ.κ. Φώτης Τουλιόπουλος και Σωτήρης Πατατούκος επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη.
 


Είχε προηγηθεί ένα μήνα πριν, η επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη, η ξενάγηση και η γνωριμία με τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης από το διευθυντή της, στη συνέχεια η αποσπασμένη εκπαιδευτικός  κ. Δέσποινα Ανδριοπούλου και οι δάσκαλοι βοήθησαν τους μαθητές  να επιλέξουν από ένα παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο, κατάλληλο για την ηλικία τους.

Οι μαθητές  διάβασαν τα βιβλία τους, έγραψαν από μια βιβλιοπαρουσίαση στην οποία υπήρχε η ταυτότητα του βιβλίου (τίτλος, συγγραφέας, εικονογράφος, εκδόσεις, είδος βιβλίου), μια μικρή περίληψη και τέλος μια κριτική του βιβλίου.

Την  Τρίτη  2 Απριλίου, τα παιδιά επισκέφθηκαν εκ νέου τη Βιβλιοθήκη ώστε να επιστρέψουν τα βιβλία που είχαν δανειστεί και να διαβάσουν τις βιβλιοπαρουσιάσεις που έκαναν. Όση ώρα κράτησε αυτό ήταν ένα από τα ωραιότερα μαθήματα που μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει, ένα μάθημα ουσιαστικό, που συγκίνησε και όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στη Βιβλιοθήκη, ήταν ένα μάθημα που γέμισε τους παρευρισκόμενους ελπίδα και αισιοδοξία, καμαρώνοντας τα παιδιά και  τους δασκάλους τους.
 


Ακολούθησε η επίσκεψη των παιδιών από τον Παιδικό Σταθμό «Πινόκιο» κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά γνώρισαν τη Βιβλιοθήκη, αρκετά από αυτά είναι ήδη μέλη του δανειστικού μας τμήματος, ενώ οι νηπιαγωγοί τους διάβασαν παραμύθια.

Τέλος, χθες Τετάρτη 3 Απριλίου σε συνέχεια του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, είχαμε τη χαρά να δεχθούμε την επίσκεψη του Παιδικού Σταθμού «Ουράνιο Τόξο»
 Η Βιβλιοθήκη συνεχίζει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, να δέχεται τις επισκέψεις των σχολείων του νησιού μας.