Ξεχωριστές μουσικές απολαύσεις...

Ξεχωριστές μουσικές απολαύσεις...

Ξεχωριστές μουσικές απολαύσεις...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 402 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Δανιήλ Σπάρταλης

Λίγα στιγμιότυπα και σχετικές εντυπώσεις… Μια πολύ φιλική προσέγγιση από τις δύο σημαδιακές και ιδιαίτερες, για την καθεμία, Μουσικές Συναυλίες που δόθηκαν πριν λίγες ημέρες.

Αυτές που ακούστηκαν στις γεμάτες αίθουσες και σκόρπισαν μια μοναδική και απολαυστική μουσική πανδαισία. Όπως και ομολογουμένως και χαρακτηρίστηκαν από το μεγάλο κοινό που τις απόλαυσε.

Άσμα και τραγούδι.. «Γλυκές μολπές που ξεσηκώνουν την καρδιά…» όπως θα έγραφε και πάλι ο Αγγ. Συκελιανός.

Πλημμυρισμένες και οι δύο αίθουσες από κόσμο που διψάει για την καλή ποιότητα του τραγουδιού κα της αρμονίας. Αυτό το ξεχωριστό, το «κάτι άλλο» που στερείται η ελληνική ύπαιθρος.

Συναυλία Κλασικής Μουσικής και Μιούζικαλ γεύτηκαν και χάρηκαν οι τυχεροί κάτοικοι των χωριών μας. Εκεί επήγε και τους βρήκε το καλό ακρόαμα.

Την πρώτη φορά, τυχερή στάθηκε η Σορωνή και σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, η Κρεμαστή.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σορωνής το «Αμπερνάλλι», όπως και με τον φιλανθρωπικό Σύλλογο της Κρεμαστής «Παναγία η Ελεημονήτρια», πρόσφεραν στους συγχωριανούς τους από μία αξέχαστη «μουσική βραδιά»… Βραδιές και οι δύο που, σίγουρα θα παραμείνουν χαραγμένες για πολύ καιρό στου καθενός τη θύμηση.
Επιτέλους πια!

Να φθάσει ο καλός πολιτισμός, η προαγωγή της Τέχνης και η ωφέλιμη πνευματική παιδεία και εξίσου η καλλιέργεια, στα χωριά μας. Εδώ που ζει και θάλλει ο παλμός της ζωής… Η χαρισματική μας νεολαία, με τα εύπλαστα δενδρύλλια της καινούργιας ζωής, τα τρυφερά βλαστάρια μας.

Ο κάθε ιερός «όρπυκας», ο οποίος αύριο, γεμάτος από όμορφα σαλπίσματα, θα στολίσει και θα κατακοσμίσει την καινούργια μας γενιά… Εδώ, όπου φωλιάζει και η μεγάλη λαχτάρα και δίψα του λαού για το «ξεχωριστό» και το πράγματι «πρώτο» και «ιδιαίτερο»… Αυτό που θα απαλλάξει τον άμοιρο συνάνθρωπο από το στάσιμο «ραχατιλίκι» και την αποκρουστική και «άοσμη», ρουτινιάρικη καθημερινότητα…

Που θ’ ανασηκώσει τον κάθε… «ωχ, βρε αδελφέ!...» από τον καναπέ και το μονότονο γυαλί, της φαύλης «τηλεόρασης»….

Από τη στασιμότητα, τις φλυαρίες και τα φληναφήματα της κουραστικής κι’ επαναλαμβανόμενης… εκλογολογίας και των «ενδημικών» σκανδάλων…

Αυτόν τον ανανεωτικό αέρα και σημαντικό ρόλο, ανέλαβαν με τον νεανικό τους παλμό κι εργώδη ενθουσιασμό και φιλότιμο, τέσσερις άνθρωποι της δικής μας, ντόπιας, Ροδίτικης Κοινωνίας να πραγματοποιήσουν….

Άξιοι, πολύ επιτυχημένοι καλλιτέχνες με αναγνωρισμένα ανώτερα, ο καθένας στον τομέα του, πτυχία και πολυετή ενεργό καλλιτεχνική προσφορά και δραστηριότητα.

Σεμνή κι’ εκλεκτή σοπράνο η Ζωή Κοκκαλά.

Εκφραστικός, λυρικός βαρύτονος ο Ελπιδοφόρος Ραϊσάκης.
Γλυκύτατος, ταπεινός πιανίστας ο Δημήτρης Σταματελάτος.

Στο βιολοντσέλο ο βιρτουόζος Αμαρίλντο Λάτσκο.

Τέσσερις πεπειραμένοι μα, περισσότερο σεμνοί καλλιτέχνες. Δεμένοι σ’ ένα γερό σύνολο φωνητικής μουσικής και αρμονικής πανδαισίας.

Πλούσιο το δίωρο πρόγραμμα που πρόσφεραν στο καθηλωμένο τους κοινό. Έναν ολόκληρο κόσμο κάθε τάξεως και κάθε ηλικίας. Εντύπωση ιδιαίτερη προξένησε η συμμετοχή της νεολαίας. Απόλυτη ησυχία μέσα στην αίθουσα: παραδειγματική! Η ησυχία αυτή, ιδιαίτερα εντυπωσίασε. Και έτσι όλοι μαζί –μετά τη σιωπηρή, από την προσήλωση ατμόσφαιρα – ξεσπούσαν σ’ ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και «μπιζάρισμα» που ανακαλούσε τους καλλιτέχνες σε πολλές υποκλίσεις.

Κι ακούστηκαν άριες και διωδίες που κατέπληξαν. Από την «Κάρμεν» του Bizet, τον «Ριγκολέττο» του Verdi, το «φάντασμα της ‘Οπερας» του Webber… το «o sole mio» των Capua – Capurro… κι από τους Puccini…. Rossini – Pepoli….

Και οι δύο αυτές πολύ επιτυχημένες Συναυλίες, τάραξαν σίγουρα τα στάσιμα νερά. Κι απέδειξαν, πόσον ο κόσμος μας της υπαίθρου διψάει και ζητάει την ποιότητα. Και πόσον έχει ανάγκη από τέτοιας υφής πρωτοπόρες πνευματικές εκδηλώσεις.

Τα ευμενή σχόλια του κοινού που ακολούθησαν και στις δύο εμφανίσεις, υπογραμμίζουν και διατρανώνουν τόσον την αποδοχή, όσον και την ευεργετική πνευματική ωφέλεια.

Να σημειωθεί, πρέπει και η συμμετοχή των μαθητριών της Σχολής Μπαλέτου της Κωνσταντίνας Νταλαμάγκα, όπως και η συμμετοχή του παρουσιαστή, «κονφερανσιέ» Ευάγγελου Σπάρταλη.
Ευχή διακαής της στήλης: Να συνεχιστούν τέτοιες όμορφες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις... Τις έχουμε τόση ανάγκη!

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Πάντειο αφιερωμένη στο έργο του Δωδεκανήσιου καθηγητή Νίκου Κόνσολα

Ξανανοίγουν τα παραδοσιακά σπίτια της Λίνδου

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών