Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα καύσιμα στην Πάτμο

Γράφει ο
Γεώργιος Καμίτσης
πρόεδρος του Συλλόγου Επιτηδευματιών
Πάτμου “Η Ανάπτυξη”

 

Μεγάλος λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Κυβέρνησης για το ΜΙ (μεταφορικό ισοδύναμο) στα εισιτήρια ακτοπλοΐας, στα καύσιμα, στις μεταφορές προϊόντων και στα εισιτήρια τα αεροπορικά.

Το μέτρο ήταν πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και εφαρμόζεται ήδη σε άλλες νησιώτικες περιοχές στην Ευρώπη. Σήμερα το βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά ως μέτρο με  χαρακτήρα επιδότησης και όχι ανάπτυξης. Αυτήν την άποψη καταθέσαμε επίσημα στην ενημέρωση που έγινε στη Ρόδο και την Πάτμο. Σίγουρα είναι ωφέλιμο για τους νησιώτες, αν και η διαδικασία στη δήλωση των παραστατικών στην πλατφόρμα για τις μεταφορές προϊόντων δίνει παραπάνω εργασία στους λογιστές.

Προφανώς, ως μέτρο επιστροφής χρημάτων, δεν αντικαθιστά τα οφέλη των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τους νησιώτες στο σύνολό τους και έχουμε τη δέσμευση ότι η τελευταία κουβέντα από το αρμόδιο υπουργείο (διά στόματος Υπουργού) δεν έχει ακόμη ειπωθεί ως αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει στο διαδίκτυο σχετικό άρθρο από τις 16/03/2019 με τίτλο «Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι μέτρο με χαρακτήρα επιδότησης».

Βρισκόμαστε στη δεύτερη μέρα όπου η τιμή για το ένα λίτρο στα καύσιμα στην Πάτμο από 1,90 + κατέβηκε στο 1,60+. Επιτέλους!
Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης στα Δωδεκάνησα  αναφέρει πως η μείωση της τιμής των καυσίμων στην Πάτμο είναι αποτέλεσμα των ενεργειών του Δημάρχου Πάτμου κ. Στόϊκου Γρηγόρη μετά από τις επισκέψεις του στα σχετικά υπουργεία.
Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια διότι οι καιροί λόγω εκλογών κρύβουν πληροφορίες.
Οι κάτοικοι της Πάτμου στο σύνολό τους έχουν διαμαρτυρηθεί για τις τιμές των καυσίμων και τη μονοπωλιακή πολιτική που υπάρχει. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ένας σταθμός των καυσίμων βρίσκεται σε χώρο του Δήμου Πάτμου.

Παραθέτω τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του Συλλόγου μας του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος:

Α) Ο Σύλλογος Επιτηδευματιών Πάτμου έστειλε επιστολή την 04/02/2017 προς όλους τους Βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και τα αρμόδια Υπουργεία για την επιβολή ανώτατης τιμής καυσίμων σε νησιά που δραστηριοποιείται μόνο μία εταιρεία πώλησης πετρελαιοειδών. Υπάρχουν τα σχετικά πρωτόκολλα αποστολής εγγράφων.

Β) Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γεώργιος Καμίτσης, στις 25/02/2019 κατέθεσε καταγγελία στον Δήμο Πάτμου για υψηλές τιμές καυσίμων σε σχέση με τα γειτονικά νησιά. Υπάρχουν τα σχετικά πρωτόκολλα αποστολής εγγράφων. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε λίγες μέρες πριν την καταγγελία και ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου ότι... Αν βρεθεί ιδιώτης να κάνει έγγραφη καταγγελία ο Δήμος μας θα την στείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να δουν τι μπορούν να κάνουν…Θυμίζω σε όλους πως ο Δήμος Πάτμου είναι αναγκαστικά πελάτης της Εταιρείας για την προμήθεια καυσίμων των υπηρεσιακών οχημάτων. Γιατί έπρεπε να περιμένει την καταγγελία του ιδιώτη για να προχωρήσει σε ενέργειες;

Συμπεράσματα  μετά τα γραφόμενα:

Α) Η μείωση τις τιμής των καυσίμων στα νησιά είναι μέτρο που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση και ισχύει από την 01/01/2019. Συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί λόγοι μας έφτασαν στον τέταρτο μήνα του έτους για να ωφεληθούν άμεσα οι νησιώτες.

Β) Το αποτέλεσμα αυτό ήταν αίτημα από όλους τους Πάτμιους κατοίκους και τους περαστικούς επισκέπτες με τα ιδιωτικά σκάφη.

Γ) Ο Σύλλογος Επιτηδευματιών Πάτμου έπραξε υπεύθυνα και έστειλε τα αιτήματά του προς τους αρμόδιους φορείς τηρώντας το πρωτόκολλο αποστολής ενημερώσεων και αιτημάτων προς της Δημόσιες Υπηρεσίες.
Δ) Η σημερινή εξέλιξη της μείωσης της τιμής των καυσίμων στην Πάτμο δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των ενεργειών του Αξιότιμου Δημάρχου Πάτμου, κ. Στόικου Γρηγόρη αλλά ……και των δικών του ενεργειών.
Αυτή είναι η αλήθεια.

Συμβάλλαμε και εμείς οι πολίτες, οι Σύλλογοι στο σημερινό  αποτέλεσμα. Ένα από τα επόμενα αιτήματα του Συλλόγου μας θα είναι να εφαρμοστεί το ΜΙ και στα εισιτήρια των υδροπλάνων μιας και έχει ανακοινωθεί πως θα τα έχουμε το μήνα Ιούλιο στην Πάτμο.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας”.