Άγνωσται αι βουλαί...

Γράφει η
Παρασκευή-Ελευθερία Φτακλάκη
Πολιτικός Επιστήμων /
Διεθνολόγος - Υποψήφια βουλευτής  Δωδ/σου στο Κίνημα Αλλαγής

 

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με το ερευνητικό σκάφος Barbaros να περνά ανοιχτά της Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λεμεσού και την Άγκυρα να εκδίδει Navtex για γεώτρηση με το πλωτό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου  και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη γεώτρησης σε τμήμα κυπριακής ΑΟΖ δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή καθώς η δραστηριότητα αυτή αποτελεί άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που μόνο το κυρίαρχο κράτος, ήτοι η Κύπρος, έχει δικαίωμα να κάνει!!!! Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης "Siem Korkut", "Siem Altan" και "Siem Sancar", που αγόρασε  η Τουρκία μυστικά από τη Νορβηγία.
Η ενέργεια της Τουρκίας για γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί προσβολή των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται έχει χαρακτηριστικά που λίγο απέχουν από επιθετική ενέργεια, θυμίζοντας εποχές... “Αττίλα”!!

Η καταδίκη της τουρκικής ενέργειας είναι ομόφωνη από τις κυβερνήσεις της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, ενώ ο διεθνής παράγοντας άλλοτε πιο έντονα (π.χ. ΗΠΑ) και άλλοτε ηπιότερα (π.χ. Ρωσία) καλούν την Τουρκία να μην συνεχίσει αυτή την προκλητική πρακτική και την κλιμάκωση της έντασης. Την ίδια στιγμή, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη δράση στην ΑΟΖ, στην οποία -όπως τονίζει- η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο...

Το Αιγαίο και οι τουρκικές
απειλές  περί  “τουρκικής λίμνης” 

Η δημιουργία τετελεσμένων από την τουρκική συμπεριφορά είναι κάτι που πρέπει να αποτραπεί από την ελληνική κυβέρνηση εν τω γεννάσθαι, καθώς σε δεύτερο χρόνο οι δυνατότητες θα είναι άλλου επιπέδου, πολύ πιο ...συγκρουσιακού...

Και όμως, το Συμβούλιο  Εξωτερικής  Πολιτικής δεν έχει συγκληθεί  για την ενημέρωση και συζήτηση ενός τόσο σοβαρού εθνικού ζητήματος. Και αυτό γεννά απορίες, ενώ διαμορφώνεται και μια καχύποπτη αντίληψη περί μυστικής διπλωματίας (να θυμίσουμε πως επί 2 ώρες συνομιλούσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και ουδείς έμαθε τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο  πολιτικών ανδρών).  Επιπλέον, οι παλαιότερες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά ως υπουργού Εξωτερικών περί χάραξης ΑΟΖ και "Ελλήνων μονοφαγάδων", καθώς και του διαδόχου του, κ. Γ.  Κατρούγκαλου σχετικά με τα δικαιώματα που έχει και η Τουρκία με βάση το διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο, ή οι δηλώσεις του κ. Τσιρώνη περί της γεωγραφικής θέσης του Καστελλορίζου στη Ν.Α. Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο, και με επιστέγασμα όλων αυτών τη... "διαπίστωση" για ανάγκη ανάλογης Συμφωνίας των Πρεσπών στο Αιγαίο από τον Δωδεκανήσιο βουλευτή, Ηλία Καματερό, δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στον ελληνικό λαό, ο οποίος διατυπώνει πλέον εύλογα ερωτήματα που ζητούν άμεσα απαντήσεις ως προς τη φημολογία περί “προδιαγεγραμμένου  σχεδίου”  προκειμένου να «επιλυθεί» η διαχρονική διαμάχη Ελλάδας- Τουρκίας ως προς το Αιγαίο...

Το γεγονός πως η Τουρκία από τον Απρίλιο του 2012, έχει παρουσιάσει  χάρτες με συντεταγμένες, (έως τον 28ο μεσημβρινό  που είναι κάτω από τη Ρόδο και διακηρύσσει  προς πάσα κατεύθυνση το αφήγημα  της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ  ακόμη και σήμερα  δηλώνει πως το Αιγαίο θα γίνει Τουρκική Λίμνη, χωρίς να υπάρχει έντονος ελληνικός αντίλογος, μεγεθύνει την ανασφάλεια περί «εκχώρησης» κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Τουρκία!!

Τα θερμά επεισόδια το 1976 και το 1987,  σηματοδότησαν δύο μεγάλες κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  που αποσοβήθηκαν με ψυχραιμία και γνώμονα το  πατριωτικό συμφέρον από τις τότε ελληνικές κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου αντίστοιχα!!! Δύο πολιτικών ηγετών που λειτούργησαν με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και μόνο!!!
Τελικά το 2019 προβλέπεται θερμό επεισόδιο;

Η κυβέρνηση γιατί σιωπά; Οι τουρκικές ..."βουλαί" είναι πρόδηλες. Οι ελληνικές;