Καταδικάστηκαν πατέρας και γιος για διάπραξη 13 κλοπών

Καταδικάστηκαν πατέρας και γιος για διάπραξη 13 κλοπών

Καταδικάστηκαν πατέρας και γιος για διάπραξη 13 κλοπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 427 ΦΟΡΕΣ

Ένοχοι κρίθηκαν χθες, από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, πατέρας και γιος κατηγορούμενοι για την διάπραξη 13 κλοπών σε σπίτια της περιοχής μας, καθώς και για το ότι «έγδυσαν» και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο!

Οι δύο Ρομά, ηλικίας 52 και 23 ετών, δικάστηκαν για δεύτερη φορά, μετά από έφεση που άσκησαν κατά της απόφασης που έλαβε τον Γενάρη του 2017 το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου και «μοιράστηκαν» συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Έτσι, χθες, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πατέρα και του διατήρησε την πρωτόδικη ποινή των συνολικά επτά ετών κάθειρξης (6 χρόνια κάθειρξη για τις κλοπές και ένα έτος για την κατηγορία της σύστασης συμμορίας), ενώ στον γιο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 5 ετών και φυλάκισης 4 ετών. Σημειώνεται πως πρωτόδικα και στον 23χρονο γιο είχε επιβληθεί η ίδια ποινή όπως στον πατέρα του.
Τέλος, στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και ένας ακόμη 29χρονος ομόφυλος τους, ο οποίος απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Πως δρούσαν
Η δράση των τριών ΡΟΜΑ, τοποθετείται χρονικά από τις αρχές Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2016 οπότε και συνελήφθησαν. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου είχαν γίνει αποδέκτες αρκετών καταγγελιών από πολίτες, τα σπίτια των οποίων είχαν διαρρήξει άγνωστοι δράστες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ΡΟΜΑ είχαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης και «χτυπούσαν» στις περιοχές όπως στο Καρακόνερο, Ροδίνι, Λεωφ. Ρόδου – Καλλιθέας, Λεωφ. Ρόδου – Λίνδου, και Κοσκινού. Εκεί αφού εντόπιζαν τα σπίτια, από τα οποία οι ένοικοι απουσίαζαν, παραβίαζαν με κατσαβίδι ή λοστό το παράθυρο της κουζίνας ή την μπαλκονόπορτα (σημεία τα οποία συνήθως βρίσκονταν στην πίσω ή πλαϊνή πλευρά των σπιτιών ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί) και με τον τρόπο αυτό κατάφερναν να μπουν μέσα. Στη συνέχεια οι δράστες αφού ερευνούσαν τους χώρους προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση, αφαιρούσαν χρήματα, χρυσαφικά ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα που έβρισκαν εκεί. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι αθίγγανοι τοποθετούσαν τα κλοπιμαία σε μαξιλαροθήκη για να τα πάρουν ευκολότερα μαζί τους.

Επίσης ορισμένες φορές κλοπές διέπραττε από μόνος του και ο 23χρονος αθίγγανος ο οποίος μετέβαινε στο σημείο με δίκυκλο μοτοποδήλατο. Μετά τις καταγγελίες των κλοπών, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου άρχισαν να διερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση προκειμένου να την διαλευκάνουν. Αξιοποιώντας κάθε πληροφορία και στοιχείο που είχαν στην διάθεση τους, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που είχαν αποκομίσει από κάμερες ασφαλείας που είχαν ορισμένα σπίτια, διαπίστωσαν πως οι δράστες ήταν οι Ρομά οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους το αυτοκίνητο του 52χρονου.

Μετά την συγκέντρωση αυτών των στοιχείων, πρωινές ώρες της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2016, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση στον καταυλισμό των αθίγγανων στο Καρακόνερο, όπου διέμεναν οι δράστες, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού και προσήγαγαν τον 29χρονο και τον 23χρονο, ενώ ο 52χρονος πατέρας τους απουσίαζε στην Αθήνα.

Επίσης σε έρευνα που έγινε στο παράπηγμα του 23χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μία φωτογραφική μηχανή, ένα γυναικείο ρολόι χειρός, 4 γυναικεία βραχιόλια, τρία δακτυλίδια, ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ, ένα μενταγιόν και τρία κοσμήματα λαιμού, ένα σκουλαρίκι, μία αλυσίδα, 14 παλαιά νομίσματα ελληνικά και ξένα και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.
Αλλά και στο σπίτι του 52χρονου εντοπίστηκαν τρεις ζάντες αυτοκινήτου, ένα ζευγάρι πινακίδες και μία γεννήτρια.

Μετά την σύλληψη τους, εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς ο 29χρονος και ο 23χρονος αποδέχτηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες- τις πράξεις τους, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν τόσο για τον εντοπισμό του 52χρονου αθίγγανου που αναχώρησε στις 30 Ιανουαρίου 2016 αεροπορικώς για την Αθήνα, αλλά και τον εντοπισμό των δύο οχημάτων (του αυτοκινήτου και του δικύκλου μοτοποδηλάτου) με τα οποία κινούνταν οι δράστες. Τελικά ο 52χρονος συνελήφθη απογευματινές ώρες στις 15 Φεβρουαρίου 2016 και μετά τις απολογίες τους και οι τρεις άνδρες πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο