Να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν Σαντορινιός, Γάκης και Κασσάρας

Να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν Σαντορινιός, Γάκης και Κασσάρας

Να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν Σαντορινιός, Γάκης και Κασσάρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 264 ΦΟΡΕΣ

Τη στήριξη του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-”Προοδευτική Συμμαχία” στις ευρωεκλογές της Κυριακής, ζήτησαν χθες, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο συμπατριώτης μας Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης Γάκης και ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Κασσάρας.

Οι τρεις άνδρες αναφέρθηκαν αναλυτικά στο έργο που έχει γίνει από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα νησιά.

Ο κ. Σαντορινιός
Καταρχάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε: «Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Μία έξοδος που τις 21 Αυγούστου του 2018 συνετελέσθη, μία έξοδος που πολλοί την αμφισβήτησαν, πολλοί μας είπαν ότι απλά τελείωσε το πρόγραμμα, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Η χώρα βγήκε με επιτυχία στις αγορές και μεσάτα με ένα επιτόκιο το οποίο ήταν χαμηλότερο από τα επιτόκια του 2006 και στο πενταετές και το δεκαετές ομόλογο».
Όπως είπε, σήμερα, με τα 34 δισ. πλεόνασμα που έχει η χώρα, τους δίνεται η δυνατότητα για στήριξη των ασθενέστερων ομάδων της κοινωνίας, μείωση του ΕΝΦΙΑ, της φορολογίας αλλά και να δοθεί η 13η σύνταξη που είναι μόνιμο μέτρο, επίσης να γίνουν 18 χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία και προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία, τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και την ενέργεια.

Για να κάνεις μία κοινωνική πολιτική-συνέχισε-πρέπει να κάνεις και μία φιλεργατική πολιτική και αυτό που έκαναν ήταν αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου ενώ μέσα από την ανάπτυξη μειώθηκε η ανεργία κατά 9,5 περίπου μονάδες και επανήλθαν οι συλλογικές και κλαδικές διαπραγματεύσεις.

Για τα νησιά
Για τον τομέα της Υγείας στα νησιά, ο κ. Σαντορινιός είπε, καταρχήν, ότι και σήμερα έχουν πρόβλημα να βρουν γιατρούς λόγω του brain-drain ωστόσο με το επίδομα των 400 ευρώ που δίνεται για τα αγροτικά ιατρεία, με τη δυνατότητα που δίνεται στους στρατιωτικούς γιατρούς να κάνουν τη θητεία τους και ταυτόχρονα το στρατιωτικό τους, δόθηκε η δυνατότητα να στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας στα νησιά ενώ έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια τριών πλωτών ασθενοφόρων. Για τα σχολεία στα μικρά νησιά είπε ότι βλέπαμε να ανοίγουν τον Δεκέμβριο και για πρώτη φορά έγινε το αυτονόητο, να ανοίγουν στις 11 του Σεπτέμβρη και να έχουν βιβλία. Αναφέρθηκε ακόμα στην υδατική αυτονομίατους αφού κατάφεραν να καταργήσουν τις υδροφόρες που κυκλοφορούσαν στο Αιγαίο.

Στη συνέχεια, μίλησε για το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, μόνο για το Νότιο Αιγαίο έχουμε 65 εκατ. ευρώ εντάξεις έργων και συνολικά έχουν ενταχθεί 57 έργα. Για τη Ρόδο είναι ο ξυλοπεζόδρομος, η Ροδιακή Έπαυλη, το δίκτυο ΑμΕΑ της Μεσαιωνικής Πόλης και η ανάπτυξη οργανισμού διαχείρισης προορισμού Ρόδου και Κω, μία πρόταση του ΕΒΕΔ.

Όσο αφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αυτές είναι η επαναφορά έκπτωσης του φόρου σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων που επανέρχεται το 2020, επίσης επιπλέον μείωση στου ΕΝΦΙΑ για τις περιουσίες των νησιωτών που βρίσκονται στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων, που είναι μία συμβολική κίνηση.

Το τρίτο είναι, βέβαια, το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) που, όπως είπε, είναι το επιστέγασμα των θεσμικών πρωτοβουλιών που έχει πάρει η κυβέρνηση για τη νησιωτικότητα, όχι μόνο γιατί την αναγνωρίζει αλλά γιατί αντιμετωπίζει στην ουσία τα προβλήματα μεταφοράς επιβατών, νησιωτών, και εμπορευμάτων αλλά και στρατηγικών φορτίων στα νησιά μας αφού το κόστος μεταφοράς είναι πολύ μεγάλο. Έτσι, θύμισε ότι τη Δευτέρα ανακοίνωσε την επέκτασή του και στα αεροπορικά εισιτήρια και ήδη στις πρώτες τρεις μέρες εφαρμογής του εκδόθηκαν περισσότερα από χίλια εισιτήρια ενώ έχει αυξηθεί πολύ η συμμετοχή των πολιτών που βγάζουν τον μοναδικό αριθμό νησιών.

Ταυτόχρονα, με την επιδότηση των καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά που παρακολουθείται από τη γραμματεία, θα αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα του αυξημένου κόστους των καυσίμων στα νησιά και η επέκτασή του σε όλη τη νησιωτική χώρα θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου του 2020, κάτι που ήταν αναγκαίο, όπως είπε. Από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ την περίοδο 2010-2014 χρηματοδοτήθηκαν νέα έργα 111 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2015-2019 νέα έργα 188 εκατ. ευρώ, υπήρξε δηλαδή μία αύξηση 64 εκατ. ευρώ. Και είπε στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός: «Πότε, λοιπόν, μπόρεσαν η Περιφέρεια, οι Δήμοι, όλοι οι φορείς αυτής της Περιφέρειας να κάνουν έργα; Με ποια χρηματοδότηση, με ποιους εθνικούς πόρους, με ποιο ΕΣΠΑ, σε ποια περίοδο έγιναν αυτά; Για να ξέρουμε τι έχει γίνει στα νησιά μας. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι διάφοροι τα παίρνουν και λένε δικά μας είναι αυτά τα έργα αλλά από πού έρχονται τα χρήματα, δεν έχουν πει ποτέ. Δεν νομίζω ότι κανένας τα φέρνει από το σπίτι του, δεν νομίζω ότι κανένας τα βάζει από τον προσωπικό του λογαριασμό. Είναι χρήματα του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, είναι χρήματα του ΕΣΠΑ τα οποία διαχειρίζονται οι διαχειριστικές Αρχές και τους κανόνες αλλά και τις δυνατότητες υπερδέσμευσης δίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά έργα στο νησί της Ρόδου που έγιναν από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ εκτός των παραπάνω: Αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ακαθάρτων Δ.Ε. Καλλιθέας 3,3 εκατ. ευρώ, το φράγμα της Κρητηνίας 10 εκατ. ευρώ, η άνω διάβαση Αφάντου 1,9 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γάκης
Παίρνοντας τον λόγο ο βουλευτής, καταρχήν, θέλησε να κάνει μία πολιτική διαπίστωση:

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα σύνθημα απλό, έχει ένα πολύ βαρύ πολιτικό περιεχόμενο, που είναι ότι πάμε σε μία άλλη μορφή πολιτικής δράσης μέσα από την οποία η κυβέρνηση μπορεί να ξεδιπλώσει πια το δικό της πολιτικό σχέδιο αφού απελευθερώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό το έχει δείξει με τα μέτρα που λήφθηκαν από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα που όλα είναι κοινωνικές παρεμβάσεις, είναι αποκατάσταση αδυναμιών και επιστροφή του κόπου του ελληνικού λαού, μέσα από ένα αιματηρό βέβαια πλεόνασμα.

Για τη σχέση των ευρωεκλογών με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις που όπως είπε ήταν μοιραίο να συνδεθούν γιατί η δράση μίας πολιτικής στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από τις πολιτική της δράση μέσα στη χώρα. Οι ευρωεκλογές, είπε, είναι όντως πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Ε.Ε. καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη δύο αντίθετα πολιτικά σχέδια που έχουν ένα διττό πόλεμο ιδεολογικών θέσεων: Το πρώτο είναι μία επιστροφή στην παραδοσιακή κατάσταση του εθνικισμού. Ανασύρουν οι δυνάμεις του σκότους από τη λήθη τη ρητορική με τα συνθήματα κυρίως Ευρώπη των πατρίδων, που όμως είναι μία διαδικασία διχασμού της Ε.Ε., της κουλτούρας της ενότητας, της κοινωνικής και πολιτισμικής ενίσχυσης.

Σαν ευθύνη έχουμε σ’ αυτό το μέτωπο-είπε ο κ. Γάκης-όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να είναι συστρατευμένες να αντιμετωπίσουν αυτή τη λαίλαπα και μάλιστα επιθετικά, με τη δημιουργία νέων προοπτικών και ενίσχυση των αδύναμων ομάδων στην Ε.Ε.

Το δεύτερο σχέδιο είναι ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων σχεδίων τα οποία έχουν περιεχόμενο όπως το επτάωρο, οι απολύσεις, η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε ούτε έναν άνθρωπο επειδή δεν είναι στην ελίτ», είπε και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε, λοιπόν, η Ευρώπη να ξαναδοκιμάσει ν’ αναζητήσει τις αξίες και τις αρχές πάνω στις οποίες συγκροτήθηκε και αυτός είναι ο αντίπαλος πόλος που πρέπει να δημιουργηθεί απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τις δυνάμεις του σοσιαλισμού, της Αριστεράς και της Δημοκρατίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ακόμη ότι, την επόμενη περίοδο, το Εθνικό θέατρο πρέπει να μπει ως προτεραιότητα κυβερνητική, όπως και η επανίδρυση του ΔΗΠΕΘΕ γιατί πάσχουμε στον τομέα του πολιτισμού.

Ο κ. Κασσάρας
Ο επίσης Δωδεκανήσιος Γ.Γ. είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ελληνικός λαός την Κυριακή απλά να κάνει μία αναδρομή στις περίοδο 2004-2014 για την οποία δεν είναι υπερήφανος παρ’ όλο ότι τιμά το κόμμα που ανήκε. Όπως είπε, ο ελληνικός λαός ξέρει τι έχασε την περίοδο αυτή, πόσο πληγώθηκε και τι διαχείριση της κρίσης έγινε, κάτι που ώθησε και τον ίδιο να διαφωνήσει και να τεθεί εκτός του κόμματός του.

«Είναι ευλογία για έναν νησιώτη να υπηρετεί στη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, να δουλεύει για το ΜΙ που όταν επεκταθεί στα καύσιμα σε όλα τα νησιά ο κόσμος θα διαπιστώσει πόσο σημαντικό είναι αυτό το μέτρο», είπε ακόμη και δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον αείμνηστο Δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη και τον πρώην Δήμαρχο Λειψών κ. Μπενέτο Σπύρου που πάλευαν γι’ αυτό, όπως είπε, αναφέροντας μάλιστα και αν δεν υπήρχε η ατυχής συγκυρία της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το μέτρο θα ήταν ακόμα στην εκτίμηση και, για ακόμα μία φορά, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα έρθει η στιγμή που θα επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές.

Διαβάστε ακόμη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ρόδου

Διορθώθηκαν τα λάθη στους σταυρούς

Δύο αιτήσεις για τους σταυρούς στις δημοτικές εκλογές

Συγχαρητήρια επιστολή δημάρχου Λέρου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανακηρύχθηκαν από το Πρωτοδικείο οι πέντε βουλευτές της Δωδεκανήσου

Συγχαρητήρια του Χ. Κόκκινου στους νεοεκλεγέντες βουλευτές και υπουργούς για το Νότιο Αιγαίο

Ποιοι από τους υποψηφίους κυριάρχησαν σε σταυρούς στις πόλεις και τα χωριά της Δωδεκανήσου

Εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών