Δημήτρης Γάκης: Ο κόσμος εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δίνει στην κοινωνία προοπτική

Δημήτρης Γάκης: Ο κόσμος εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ  γιατί δίνει στην κοινωνία προοπτική

Δημήτρης Γάκης: Ο κόσμος εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δίνει στην κοινωνία προοπτική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 260 ΦΟΡΕΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε θεσμικά και πρακτικά τη νησιωτική Ελλάδα και έδωσε προοπτική στη χώρα», τονίζει σε συνέντευξή του στη “Ροδιακή” ο κ. Δημήτρης Γάκης.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, αναφέρεται στο διακύβευμα των αυριανών εκλογών, στις προσπάθειες που έγιναν για την επίλυση των προβλημάτων, στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κ.ά.

-Κύριε Γάκη, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείτε και εσείς περιοδείες σε όλα τα νησιά του νομού μας. Τι εισπράττετε από τον κόσμο; Τι σας λένε;
Κάθε εκλογική μάχη έχει τις δικές ιδιαιτερότητες, το δικό της χρώμα, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τη Δωδεκάνησο, της μεγάλης ποικιλίας, χωρικής, δημογραφικής, αναπτυξιακής, ακόμα και πολιτισμικής παράδοσης και περιβαλλοντικών συνθηκών, αλλά και με κοινά θέματα και αγωνίες όπως σ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου: Για αειφόρο ανάπτυξη και ουσιαστική κοινωνική συνοχή.

Αυτές οι δύο έννοιες συμπυκνώνουν στο μέγιστο όλα όσα ακούσαμε από τους συμπατριώτες μας, σε κάθε νησί που επισκέφθηκα, είτε μόνος, είτε μαζί με άλλους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε συνομιλία, συζήτηση εργασίας με φορείς, στη φιλική κουβέντα που κάναμε με τους νησιώτες στα νησιά της Δωδεκανήσου ο κόσμος εκτιμάει αυτούς που έχουν συγκροτημένο πρόγραμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα από τις περιοδείες στη Δωδεκάνησο.

Στο διάλογο αυτό, κυριάρχησαν – και είναι φυσικό – τα ειδικά τοπικά προβλήματα του κάθε νησιού, δόθηκε έμφαση στις νησιωτικές πολιτικές που ακολουθήσαμε την 4ετία της δικής μας διακυβέρνησης, στην Υγεία, στην Παιδεία, αλλά και στον Τουρισμό, στη διαχείριση της καθημερινότητας του νησιώτη, στις πραγματικές μικρές ή μεγαλύτερες ανάγκες του.

Συζητήσαμε ανοικτά για τα πάντα. Από τα μέτρα που αλλάζουν σταδιακά το «χάρτη» των νησιών μας, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τη θεσμική στήριξη στους νησιώτες των πιο απομακρυσμένων νησιών, μέχρι τα ειδικά μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε για να ελαφρύνει το μεγάλο βάρος της κρίσης που χτύπησε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά μέχρι 1000 κατοίκους κ.ά.

Θέλω όμως, να τονίσω, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, ότι δεν ήταν μόνο τα θετικά σημεία της 4ετους διακυβέρνησης που συζητήσαμε με τους νησιώτες. Ήταν και η κριτική που ακούσαμε, για λάθη που έγιναν στην πορεία και που είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη στο επόμενο διάστημα, όχι μόνο στην πρακτική εφαρμογή της πολιτικής μας, αλλά κυρίως γιατί αυτό προτάσσει η ποιότητα της Δημοκρατίας που η Αριστερά πρεσβεύει τόσα χρόνια: Ανυποχώρητη μπροστά στις αξίες της, με σεβασμό στην κριτική άποψη. Και αν θέλετε, αυτό, για εμένα προσωπικά ήταν το μεγαλύτερο όφελος από την περιοδεία, ο καρπός από το «όργωμα».

-Θεωρείτε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε κάτι για τους νησιώτες, για τους Δωδεκανήσιους, και ποιο είναι αυτό;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε θεσμικά και πρακτικά τη νησιωτική Ελλάδα, έδωσε στη Χώρα προοπτική. Ανέδειξε τη «Νησιωτικότητα» από μια απλή έννοια (που χρησιμοποιούσαν όταν τους βόλευε, είναι αλήθεια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ως μια αναπτυξιακή πρόκληση και στόχο. Και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να μεταφέρει αυτή τη δυναμική αλλαγή στη σκέψη και τη δράση και στους νησιώτες.

Πήρε μέτρα προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων. Συνομίλησε, άκουσε τους νησιώτες και προχώρησε, χωρίς να ακούει τις «σειρήνες» της πρόσκαιρης – επικοινωνιακής – σκοπιμότητας, με σχέδιο και όραμα. Με έργα και δράσεις που ακούμπησαν την καθημερινότητα του νησιώτη. Η διακυβέρνηση της πρώτης 4ετίας έβαλε τα θεμέλια σε ένα δύσκολο έδαφος που βρήκε. Η νέα 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα χτίζει γερή οικοδομή (παραγωγικό μοντέλο) πάνω σε όσα μαζί με τους νησιώτες πετύχαμε.

-Υπάρχει κάτι που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα-γρηγορότερα-αποτελεσματικότερα για την περιοχή μας αυτά τα χρόνια;
Αν μιλήσουμε σε διάρκεια 10ετίας, για την κρίσιμη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης που χτύπησε στο «μεδούλι» την ελληνική κοινωνία, θα τολμήσω να πω ότι μας δόθηκε μια ευκαιρία να αλλάξουμε το ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ. Αυτό, αποτελεί για εμένα το «πρόκριμα» για τη Ελλάδα. Αυτό, αν θέλετε, ήταν και το δικό μας όραμα όταν κληθήκαμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της Χώρας. Να φέρουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το «Νέο» που έχει ανάγκη ο τόπος. Και σταθήκαμε, πιστεύω, παρ’ όλες τις δυσκολίες αλλά και τα εμπόδια που βρήκαμε μπροστά μας όρθιοι.

Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, αξιοπιστία στο εξωτερικό και προχωράμε… Τώρα, αν εξειδικεύσουμε την ερώτηση στη Δωδεκάνησο, στα τελευταία 4 χρόνια, της δικής μας διακυβέρνησης, προσωπικά θα ήθελα να είχε προχωρήσει πιο γρήγορα, ένα κομμάτι του «νησιωτικού οδικού χάρτη», όπως έχω ονομάσει το πρόγραμμα που συνθετικά προωθούσα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Περιφερειών που ήμουν πρόεδρος από το 2015, αυτό της «Νησιωτικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Ένας μεγάλος στόχος που υλοποιήθηκε με τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και που όταν λειτουργήσει σε περιφερειακό επίπεδο θα βοηθήσει σημαντικά το ιδιαίτερο Δωδεκανησιακό μικρομεσαίο επιχειρείν να ξεδιπλώσει τις δυνατότητες του, στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νησιού.

-Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποιες από τις δικές σας πρωτοβουλίες και ενέργειες για ν’ αναδείξετε προβλήματα του τόπου που είχατε ψηλά στην ατζέντα σας, αυτά τα χρόνια που ο Δωδεκανησιακός λαός σας έταξε στα έδρανα του Κοινοβουλίου;
Θέλω καταρχάς να τονίσω, ότι σε κάθε μικρό ή μεγάλο έργο που αφορούσε τη Δωδεκάνησο, εργάστηκα συλλογικά, σε συνεχή διάλογο με τους συμπατριώτες μου. Επιγραμματικά, γιατί σίγουρα η κοινοβουλευτική δραστηριότητα επεκτείνεται σ’ όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, για την περίοδο 2015-19 θα υπογράμμιζα την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος για τη Νησιωτικότητα, την ανακήρυξη από τη Βουλή του 2017 ως έτος Δωδεκανήσου, που συνδυάστηκε με τις συνεδριάσεις για την «αναπτυξιακή προοπτική της Δωδεκάνησο» και την τιμητική εκδήλωση για τον Ιωάννη Ζίγδη, η ανακήρυξη της Κάσου ως Ηρωικής Νήσου, αυτά, στο ευρύτερο κοινοβουλευτικό πλαίσιο στήριξης.

Το κρισιμότερο όμως ζήτημα που θεωρώ ότι βοήθησε την κοινωνία ήταν η συνεπής στόχευση και η συμβολή μου από το θεσμικό μου ρόλο στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων των νοσοκομείων και των κοινωνικών δομών στήριξης στη Δωδεκάνησο, με παρεμβάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις στα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα, στο τομέα της ανάπτυξης και του τουρισμού εργάστηκα για την αύξηση της χρηματοδότησης για την Περιφέρειά μας, μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά προγράμματα, το Μεταφορικό Ισοδύναμο και την επέκτασή του στις αεροπορικές συγκοινωνίες, τις φορολογικές μειώσεις και τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Αγωνίστηκα σε δύσκολες, λόγω των μνημονιακών απαιτήσεων, καταστάσεις για τη στελέχωση των ΟΤΑ, για ζητήματα των εργαζομένων στη Δωδεκάνησο, των συνεταιρισμών μας και ειδικών παραγωγικών κλάδων των νησιών μας, όπως είναι η αλιεία, οι γεωργικές καλλιέργειες και η κτηνοτροφία.

Για να γίνουν γρηγορότερα έργα υποδομών και κτηριακών εγκαταστάσεων στα νησιά μας, όπως οι λιμένες, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, σημειώνω ειδικά τα έργα αποκατάστασης (από τις ζημιές του σεισμού) σε υποδομές και μνημεία πολιτισμού στην Κω, τα δικαστικά κτήρια σε Ρόδο και Κω, αλλά και για να προχωρήσουν άμεσα έργα δικτύωσης και στελέχωσης των χώρων πολιτισμού και φυσικά για την ακτοπλοΐα – τη μεταφορική «αρτηρία» της Δωδεκανήσου. Με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για τις μεταγραφές φοιτητών, τη λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, αλλά και για το θέμα της δορυφορικής κάλυψης στα απομακρυσμένα σημεία των νησιών μας που ενισχύει το δικαίωμα στην ενημέρωση και πληροφόρηση.

Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι, η διαδικασία αυτή είναι δυναμική και η δική μου ευθύνη, όπως την αισθάνομαι, είναι να προχωρήσουμε με περισσότερα και ποιοτικότερα έργα για τους νησιώτες. Τίποτα δεν είναι αρκετό για τη Δωδεκάνησο. Διότι ισχυρή Δωδεκάνησος σημαίνει ισχυρή Ελλάδα.

-Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ήταν κομβικό σημείο για τους νησιώτες του Αιγαίου. Τι θα θέλατε να τους πείτε γι’ αυτό και τι προτίθεστε να κάνετε εφόσον επανεκλεγείτε;
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι και θα συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό στόχο στα κίνητρα, στα μέτρα στήριξης των νησιωτών, όπως ήταν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά που πετύχαμε πρόσφατα.

Ο διάλογος για μέτρα κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης – ακόμα και φορολογικά μέτρα - στις λιγότερο ευνοημένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, είναι διαρκής. Με συνέπεια στη στόχευση όλα αυτά τα χρόνια εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς – μην ξεχνάτε ότι διατηρούμε στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που βίωσαν πιο έντονα το προσφυγικό το «νησιωτικό ΦΠΑ», ανάμεσά τους, η Κως και η Λέρος απ’ τα Δωδεκάνησα.

Το Κράτος, όπως εμείς το θέλουμε, δεν παύει στιγμή να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη. Έτσι, ως βουλευτής στην επόμενη περίοδο, θα συνεχίσω να διεκδικώ από κάθε βήμα και θέση, την εφαρμογή κατάλληλων φορολογικών και οικονομικών πολιτικών για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, για τη βελτίωση των αναπτυξιακών δεικτών στα νησιά, για τη μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, έχουν θέση σ’ αυτό το διάλογο. Με αξιολόγηση των μέτρων, με νέο σχεδιασμό και κυρίως με τον κατάλληλο συντονισμό με τις τοπικές κοινωνίες και φορείς. Αυτή τη δέσμευση έκανε ο πρωθυπουργός, αυτή είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε. Αυτή, αν θέλετε, είναι η προσωπική μου δέσμευση απέναντι στους Δωδεκανήσιους: Αξιοπιστία, συνέπεια, αποφασιστικότητα, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Η παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα Δωδεκάνησα πρόσφατα είχε και συμβολικό χαρακτήρα. Μπορείτε ν’ αναφέρετε κάποια παραδείγματα πολιτικών της κυβέρνησης αυτά τα τέσσερα χρόνια, με τις οποίες στήριξε τους νησιώτες και εφάρμοσε τη νησιωτικότητα;
Η παρουσία του πρωθυπουργού στη Δωδεκάνησο πρόσφατα, όπως και τις προηγούμενες φορές που επισκέφθηκε νησιά μας, θυμίζω την επίσκεψή μας στο ακριτικό Αγαθονήσι την 25η Μαρτίου, μόνο συμβολική δεν ήταν. Η κάθε επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Δωδεκάνησο έχει ιδιαίτερη εθνική βαρύτητα.

Καταρχάς, είναι το ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας του Λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και ευημερία που στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης, κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει στην Περιφέρεια, είναι γιατί η Αριστερά προχωράει στις νέες προκλήσεις ΜΑΖΙ με το Λαό. Έτσι και στη Δωδεκάνησο. Ο πρωθυπουργός ήρθε και ανακοίνωσε τη «νησιωτική πολιτική».

Με κατευθύνσεις και στόχους που σταδιακά άρχισαν να υλοποιούνται, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, τα κρίσιμα ζητήματα υποδομών στα νησιά, από λιμάνια μέχρι χώρους πολιτισμού και στη συνέχεια με την απόφαση για μια πιο στενή παρακολούθηση των νησιωτικών θεμάτων, που απλώθηκαν σαν «βεντάλια» σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μέχρι σήμερα βλέπουμε να υλοποιούνται, με πιο πρόσφατα μέτρα, την προστασία του αιγιαλού και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά.

Το «παζλ» των ρυθμίσεων που μαζί με την κοινωνία σχεδιάσαμε κλείνει, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο. Πιο απαιτητικό, αλλά το ίδιο σημαντικό για τα νησιά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Δωδεκάνησο πρόσφατα έγινε όχι μόνο για την πανελλαδική κάλυψη του προεκλογικού «καμβά» - και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμάμε, αλλά κυρίως, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι συνεπής στο έργο που ξεκίνησε.

Για μια Ελλάδα ισχυρή και ανεξάρτητη, για τη νησιωτική Ελλάδα της προόδου και της δημιουργίας. Για τη Δωδεκάνησο που αποτελεί γέφυρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Γιατί δεν είναι μόνο τα έργα τοπικού χαρακτήρα που ανέφερα, αλλά για την κυβέρνησή μας η σημασία και ο ρόλος της Δωδεκανήσου στα δίκτυα που διέρχονται από την περιοχή (ενεργειακά κ.λπ.), και αυτά που δημιουργούνται (η πρωτοβουλία των χωρών του Νότου, το δίκτυο πολιτισμού στη Μεσόγειο κ.ά. πρωτοβουλίες που ο έλληνας πρωθυπουργός πρωτοστάτησε) αποτελούν προτεραιότητα.

Διαβάστε ακόμη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ρόδου

Διορθώθηκαν τα λάθη στους σταυρούς

Δύο αιτήσεις για τους σταυρούς στις δημοτικές εκλογές

Συγχαρητήρια επιστολή δημάρχου Λέρου προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανακηρύχθηκαν από το Πρωτοδικείο οι πέντε βουλευτές της Δωδεκανήσου

Συγχαρητήρια του Χ. Κόκκινου στους νεοεκλεγέντες βουλευτές και υπουργούς για το Νότιο Αιγαίο

Ποιοι από τους υποψηφίους κυριάρχησαν σε σταυρούς στις πόλεις και τα χωριά της Δωδεκανήσου

Εκδόθηκαν από το Πρωτοδικείο τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών