Γιώργος Καρυδάκης για το Δημοτικό Στάδιο Διαγόρα: «Κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές!»

Γιώργος Καρυδάκης για το Δημοτικό Στάδιο Διαγόρα: «Κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές!»

Γιώργος Καρυδάκης για το Δημοτικό Στάδιο Διαγόρα: «Κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές!»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 560 ΦΟΡΕΣ

Ο προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Γιώργος Καρυδάκης μιλάει για την ανάγκη άμεσης κατεδάφισης μέρους του τοιχίου στο Δημοτικό Στάδιο «Διαγόρας» το οποίο ήταν κακότεχνο

Φως στην απόφαση περί κατεδάφισης μέρος του τοιχίου στο Δημοτικό Στάδιο «Διαγόρας», δίνει με συνέντευξή του στην «Αθλητική Ροδιακή» ο προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Γιώργος Καρυδάκης. Απαντάει με ξεκάθαρο τρόπο σε όσους τον κατηγορούν, θέτοντας πάνω από όλα την ασφάλεια του κόσμου και ευθαρσώς αναφέρει ότι «σαν υπηρεσία θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το στάδιο στην παλιά του μορφή, σεβόμενοι απόλυτα το μνημείο».

Ο κ. Καρυδάκης εξηγεί:

«Είναι κακότεχνες οι παρεμβάσεις που έγιναν με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας, όπως το κομμάτι της κερκίδας που κατεδαφίστηκε. Οι πρόσθετες κερκίδες που μπήκαν, είχαν αποκλίνει πάνω από 20 πόντους σε σχέση με τις παλιές. Είχε ανοίξει το μπετόν και έγειρε.

Η πάνω πάνω κερκίδα δε, η τέταρτη, είχε ανεστραμμένο πέδιλο. Ήταν στον αέρα δηλαδή. Πάνω εκεί στηριζόταν ο πρόσθετος μαντρότοιχος. Αν έπεφταν αυτές οι κερκίδες, ξέρετε πόσος κόσμος θα σκοτωνόταν; Αν έπεφτε, θα έφτανε μέχρι και το απέναντι πεζοδρόμιο λόγω του ύψους του. Και ήταν τόνοι από μπετόν και σίδερα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν. Ευτυχώς, αυτό το προλάβαμε.
Πιέσαμε και με τη συνεργασία και του Δήμου έγινε μια άρση της επικινδυνότητας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Σχετικά με το ιστορικό της απόφασης περί κατεδάφισης, είπε:
«Πριν από σχεδόν οκτώ μήνες, είχε ειδοποιήσει τον Δήμο για την επικινδυνότητα της εξέδρας η διοίκηση του Σταδίου. Οι υπηρεσίες του Δήμου και εγώ σαν Υπουργείο Πολιτισμού, πήγαμε και κάναμε αυτοψία πιστοποιώντας το κακό χάλι. Αμέσως βάλαμε κάγκελα γιατί εκεί γίνεται και η λαϊκή. Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει άμεση κατεδάφιση όλων των πρόχειρων πρόσθετων κατασκευών. Δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά και πήγαμε να κάνουμε την κατεδάφιση. Είχαμε συναποφασίσει ότι πρέπει να γίνει άμεσα. Εμείς σαν υπηρεσία, εγκρίναμε την κατεδάφιση των πρόσθετων κατασκευών που έτσι και αλλιώς έπρεπε να φύγουν. Μόνο αυτών. Προσπαθήσαμε να μην ακουμπήσουμε το παλιό τοιχίο».

Σε ερώτηση για το υπόλοιπο πρόσθετο κομμάτι που είναι στη δεξιά πλευρά του ιστορικού ρολογιού, ο κ. Καρυδάκης απάντησε ως εξής:

«Όταν πήγαμε και κάναμε αυτοψία δεν είχε πρόβλημα το κομμάτι αυτό. Τουλάχιστον προς το παρόν δεν είναι επικίνδυνο, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρχει θέμα γιατί τεχνικά δεν έγινε σωστά. Έγινε πάνω σε μπάζα. Είναι τραγική η κατάσταση και φάνηκε ξεκάθαρα τώρα που έπεσε. Πριν δεν είχαμε πραγματική εικόνα».

Μιλώντας για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, είπε:
«Αφού καθαριστεί ο χώρος, θα συνεννοηθούμε με τον Δήμο για να συνταχθεί μια μελέτη αποκατάστασης. Εγώ σαν υπηρεσία θα προσπαθήσω να το επαναφέρω όπως ήταν στην αρχική του μορφή και αυτό είναι κάτι που το λέω ευθαρσώς. Αν τώρα κριθεί αναγκαίο να δημιουργηθεί κάτι άλλο, προκειμένου να μην πηδάει ο οποιοσδήποτε και βλέπει αγώνες τζάμπα όπως έκανα και εγώ σαν παιδάκι, έχω να πω ότι στην αρχιτεκτονική πάντοτε υπάρχουν λύσεις. Μπορούμε να κάνουμε κάτι, όχι με μπετόν, το οποίο θα συνάδει με την ιστορικότητα του χώρου. Πλέον υπεύθυνος για την αποκατάσταση είναι ο Δήμος Ρόδου.

Η υπηρεσία μας έχει όμως την υψηλή επίβλεψη. Περιμένω τη μελέτη. Θα πάμε μαζί με τον Δήμο, θα μετρήσουμε και θα δούμε πώς θα το αποκαταστήσουμε, σεβόμενοι το μνημείο».
Μιλώντας σχετικά με την άποψη αρκετών ότι οι Υπηρεσίες που σχετίζονται με τα μνημεία, είναι συνήθως δυσκίνητες, ο κ. Καρυδάκης τόνισε τα ακόλουθα:

«Λένε ψέματα. Δεν έχουμε παρωπίδες όπως μας κατηγορούν. Αν κριθεί ότι πρέπει να γίνει κάτι σύγχρονο, θα βρούμε τρόπο να το κάνουμε. Μπορείς να εντάξεις ένα μνημείο στη σύγχρονη κοινωνία.

Για παράδειγμα, σαν υπηρεσία, εγκρίναμε πέρυσι τη στέγαση των γηπέδων μπάσκετ στην πίσω πλευρά του Σταδίου με ωραία σύγχρονη, αλά Καλατράβα, τζαμένια κατασκευή που κάναμε με συναδέλφους. Λύσεις υπάρχουν, φθάνει να υπάρχουν σωστοί άνθρωποι με σωστές μελέτες και να σέβονται τα μνημεία. Κάτι ανάλογο έγινε και πέρσι όπου σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου επισκευάσαμε το σκέπαστρο στην εξέδρα των επισήμων που ήταν και αυτό έτοιμο να πέσει. Στο χώρο δε αυτό έχουν γίνει παλιότερα κάποιες παρεμβάσεις και κλείστηκαν οι καμάρες.

Σε πρώτη φάση τους έβαλα και αφαίρεσαν την σιδερένια σκάλα στην πίσω πλευρά της εξέδρας και περιμένω πρόταση αποκατάστασης. Πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη ανάπλασης και απομάκρυνσης των κακώ κειμένων και σταδιακά να προχωρήσουμε.

Είμαι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται. Υπάρχουν συνάδελφοι αρχιτέκτονες που μπορούν να βοηθήσουν. Να καταγραφούν όλες οι ασχήμιες και σιγά σιγά να αποκατασταθούν».

Διαβάστε ακόμη

Ποδηλατικός αγώνας από τον Ανταίο στις περιοχές Διμυλιάς και Σορωνής

Το πρόγραμμα στο τοπικό βόλεϊ

ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ - SUPER LEAGUE 2: Πειραιώτης «σφυρίζει» τον Διαγόρα

Η αποστολή του Κολοσσού για το Final Four Παίδων

Γ’ κατηγορία ΕΠΣΔ: Αγωνία για την 3η θέση

Την Κυριακή οι εκλογές του Διγενή

Να κάνουν αισθητή την παρουσία τους

Αύριο στο ΔΑΚ «Καλλιπάτειρα» το διασυλλογικό συνθέτων στίβου Κ16