Μέχρι τις 14 Αυγούστου το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο

Μέχρι τις 14 Αυγούστου το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο

Μέχρι τις 14 Αυγούστου το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 523 ΦΟΡΕΣ

Τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ρόδος στον τομέα της ανακύκλωσης και εν γένει της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και οι τεράστιες δυνατότητες που έχει στον τομέα αυτό, αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή παρουσίαση του 1ου πανευρωπαϊκά «Κινητού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης», ενός περιβαλλοντικού λεωφορείου, το οποίο συμπεριέλαβε στους προορισμούς του και τη Ρόδο και θα μείνει εδώ για δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία του στην Κρήτη, το Κινητό Κέντρο βρίσκεται από χθες, 1η Αυγούστου, το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου και θα παραμείνει εδώ έως και την Τετάρτη 14 του μηνός. Το διώροφο αυτό λεωφορείο ανοιχτού τύπου, θα είναι επισκέψιμο καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 8:00 το βράδυ και φορείς αλλά και πολίτες κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν μέσα από ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό υλικό.

Με το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης, πραγματοποιείται το πρακτικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι πολίτες ανακυκλώνουν στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας (πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες), βιώνοντας έτσι στην πράξη τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του αυτόματου μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών, αλλά και των οπτικοακουστικών μέσων εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελς, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα «πράσινης και οικολογικής» δράσης.

Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κ. Σάββα Διακοσταματίου και τον συμπατριώτη μας κ. Γιώργο Κρεμλή, Διευθυντή ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο είχε συνάντηση στο Δημαρχείο, καθώς και τον ειδικό σύμβουλό του σε θέματα περιβάλλοντος κ. Χρήστο Γαμβρούδη, επισκέφθηκε το Κινητό Κέντρο, ενημερώθηκε εκτενώς για την εκπαιδευτική του δραστηριότητα και ανακύκλωσε στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδιάκος μίλησε, καταρχάς, για ένα μεγάλο στοίχημα που είχαν θέσει πριν από την ανάληψη της θητείας τους, αφού από το καλοκαίρι του 2014, όντας ο ίδιος Αντιπεριφερειάρχης ακόμη, είχε ξεκινήσει τη συζήτηση με τον κ. Κρεμλή.

Στη συνέχεια, το ΚΔΑΥ, που ήταν και δρομολογημένο, ήταν η πρώτη κίνηση για να έρθει η σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης, να προμηθευτούμε τους 1500 μπλε κάδους αρχικά και ακολούθως να λειτουργήσει το ΚΔΑΥ αλλά δεν σταμάτησαν εδώ, αφού και με τη βοήθεια του κ. Κρεμλή ο Δήμος έχει ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα Interreg. Ένα από αυτά είναι η ευαισθητοποίηση όχι μόνο του μόνιμου πληθυσμού αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών του νησιού στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, μία από τις δράσεις σε ένα Interreg είναι οι μετρήσεις που έχουν γίνει για την εποχική ρύπανση από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο με εταίρους άλλων Κρατών-μελών της Ε.Ε. και ευρύτερα της Μεσογείου. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε εδώ τους Ιταλούς επιστήμονες που μαζί με τον κ. Γαμβρούδη θα κάνουν τη δεύτερη φάση των ερευνών, ώστε να δούμε πόσο επιβαρύνεται το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ακόμη, στο ίδιο πρόγραμμα, ο Δήμος έχει πρωτοπορήσει με την απόκτηση ενός μικρού λεωφορείου ανακύκλωσης που θα πηγαίνει σε παραλίες και πλατείες- προχθές βγήκε και η προκήρυξη. Στόχος είναι βέβαια η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και παράλληλα χρησιμεύει πρακτικά συλλέγοντας τα απορρίμματα.
Από την πλευρά του ο κ. Κρεμλής συνεχάρη τον Δήμο Ρόδου που από το 2014 υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων που περιλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής, τον περιορισμό της παραγωγής αποβλήτων, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση των διαχωρισθέντων υλικών και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και μαθητών. Όπως είπε, το Κινητό Κέντρο είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τα νησιά μας ενισχύοντας την ανακύκλωση στην οποία η χώρα μας είναι ουραγός.

Είπε, ακόμη: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναδείξουμε τη σημασία της νησιωτικότητας και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στα νησιά, μια που η κυκλική οικονομία είναι η νέα προτεραιότητα της Ε.Ε., η οποία κατατείνει στη διαλογή στην πηγή, ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε καθαρά υλικά που είναι ανακυκλώσιμα και μπορούν άμεσα να διατεθούν στην αγορά και ο στόχος ακριβώς των λεωφορείων αυτών και του συγκεκριμένου πράσινου κινητού σημείου είναι διαλογή στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα, δηλαδή γυαλί πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο. Η προοπτική είναι από το 2023 να μπούμε πλέον και στο πέμπτο ρεύμα, αυτό των βιοαποβλήτων.

Στο μεταξύ, όμως, τα λεωφορεία αυτά εξυπηρετούν ακριβώς τον στόχο αυτό: Καθαρά ανακυκλώσιμα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ως δευτερογενή προϊόντα και πρώτες ύλες και να παραμείνουν στην εθνική οικονομία, με δεδομένο ότι σήμερα, δυστυχώς, το 85% των οικιακών αποβλήτων της χώρας μας καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να αναλώνονται εκατοντάδες εκατ. ευρώ από υλικά, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί για την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή οικονομία και τα οποία τελικά παραμένουν αναξιοποίητα, επιβαρύνουν το περιβάλλον και θα έλεγα επιβαρύνουν και τον Δήμο και τον δημότη, μια και που όσο περισσότερα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ, τόσο περισσότερη είναι η επιβάρυνση για τον Δήμο μέσα από τα τέλη».

Και είπε, στη συνέχεια: «Είναι σημαντικό που η Ρόδος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θεωρώ ότι μπορεί να πρωτοστατεί και πρωτοστατεί στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι μπορούμε να βάλουμε τον πήχη ακόμα υψηλότερα και να κάνουμε διαλογή στην πηγή και μάλιστα να προωθήσουμε και συστήματα διαλογής στην πηγή, στα ξενοδοχεία με το πέμπτο ρεύμα, τα βιοαπόβλητα και με press κοντέινερ, ώστε τα βιοαπόβλητα της κουζίνας να μπορούν να καταλήγουν σε συγκεκριμένα press κοντέινερ και να αξιοποιούνται ως βιομάζα για την παραγωγή βιοαερίου».

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, να στηρίξουμε στη χώρα μας την πράσινη επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία και μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτές που θα στηριχθούν και με πόρους της Ε.Ε. και θα δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας που είναι και οι θέσεις του μέλλοντος.

Ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε επίσης να θυμίσει ότι το 2015 που δεν είχε λειτουργήσει το ΚΔΑΥ και δεν είχαμε τους μπλε κάδους το σχολείο Ιαλυσού είχε πάρει την πρωτιά πανελλαδικά με 42.700 μπουκάλια.
Ανέφερε, ακόμη, ότι στην πλατεία Γοργοποτάμου θα γίνει το πρώτο περιβαλλοντικό πάρκο, ενώ το τρίτο πολύ σημαντικό είναι ότι ήδη από το σχεδιασμό στη σύμβαση του 2016 είχαν προβλέψει τα press κοντέινερ. Τώρα, με την ένταξη της μεγάλης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στα ΣΔΙΤ είναι πρώτη προτεραιότητα η κομποστοποίηση, αφού το μεγάλο όφελος είναι η διαχείριση των σύμμικτων και το κομπόστ που θα παραχθεί.

«Ήταν ένας σχεδιασμός που τον παλέψαμε αυτή την πενταετία. Δυσκολίες βρέθηκαν. Εγώ πιστεύω ότι και η επόμενη Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει σ’ αυτά τα βήματα. Άλλωστε δεν μπορεί να πάει πίσω. θα πρέπει να πάει μπροστά. Εμείς ρίξαμε τον σπόρο...», δήλωσε ακόμη ο Δήμαρχος.
Κλείνοντας, ο κ. Κρεμλής δεν παρέλειψε να πει ότι πρέπει να μας απασχολήσει και το θέμα της διάβρωσης των ακτών που ταλανίζει τη χώρα. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Κρεμαστή, εκεί που ήταν τα πολυβολεία, όπου από το 1974 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 60 μέτρα!

«Είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικό και μπορούν να στηριχθούν έργα ήπιας αντιμετώπισης του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών με χρηματοδότηση από την Ε.Ε.», είπε ο ίδιος και ανέφερε ότι δεύτερη προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση της λάσπης του βιολογικού. Αναφέρθηκε και στη λειτουργία των ελαιοτριβείων λέγοντας ότι είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και υπάρχουν τεχνολογίες γι’ αυτό. Ακόμη και τα φύκια που έχουμε σε διάφορες περιοχές του νησιού μπορούν και αυτά να αξιοποιηθούν, αφού είναι πρώτη ύλη που μπορεί να παράξει προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία για την τοπική και την εθνική οικονομία.
Για οργανωμένες επισκέψεις στο περιβαλλοντικό λεωφορείο μπορείτε να επικοινωνήσετε με το 8011167890.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης