Καταρρέει το Ενετικό Κάστρο της Κω

Καταρρέει το Ενετικό Κάστρο της Κω

Καταρρέει το Ενετικό Κάστρο της Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 236 ΦΟΡΕΣ

Από τον Κώο λογοτέχνη Κώστα Ζαμάγια πήραμε και δημοσιεύουμε επιστολή που εστάλη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου: «Το 1902 ο Γερμανός αρχαιολόγος Rudolf Herzog μαζί με τον Κώο ιστοριοδίφη Ιάκωβο Ζαρράφτη ανακάλυψαν το κορυφαίο Ιερό Ασκληπιείο της Κω αναδεικνύοντας το νησί του Πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Το καλοκαίρι του 1968 γύρισε κάποιες σκηνές της ταινίας με τίτλο"Σημάδια Ζωής" ο εγγονός του αρχαιολόγου, ο Γερμανός σκηνοθέτης Werner Herzog.

Χρόνια μετά, το Ενετικό Κάστρο της Κω καταρρέει!!΄Ενας αβίαστος περίπατος πρόσφατα μας έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε εκ νέου και να φωτογραφήσουμε αυτή τη φορά πολλές -τις κυριώτερες- επικίνδυνες ρωγμές στο σώμα του ενετικού κάστρου του λιμανιού της Κω, ο οποίες χάσκουν, εγκυμονώντας ανησυχητικές εξελίξεις ακόμα και τη «διά παντός» κατακρήμνιση του εξ αιτίας λ.χ. ενός ξαφνικού νέου σεισμού. Ορισμένες καταλήξεις στην ανωφέρεια έχουν ήδη αφανιστεί, ενώ αρκετές χαρακτηριστικές επάλξεις δείχνουν σοβαρά πληγωμένες, ετοιμόρροπες.

Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Το τείχος σε ορισμένα σημεία έχει φουσκώσει προς τα έξω ή έχει προκληθεί εμφανής επκίνδυνη καθίζηση και μετακίνηση προς τα έσω κατά το μήκος του (στη δυτική πλευρά κυρίως του λιμανιού) λόγω της υπερβολικής πίεσης που ασκεί επί αιώνες το τεράστιο βάρος της υπερδομής στην περιμετρική βάση του.
Το γεγονός ότι δεν έπεσε μέχρι σήμερα το περήφανο ενετικό κάστρο της Κω παρά τις πάμπολλες επιδρομές και ταλαιπωρίες που υπέστη ανά τους αιώνες, οφείλεται στην άριστη πυραμιδοειδή κατασκευή του (ευρύτερη βάση με στενότερη ανύψωση κτίσης).

Σε αρκετά άλλα σημεία δείχνει ορφανό λόγω βάναυσης απόσπασης τεμαχίων του (επιγραφικά μέλη κ.ά.) κατά διαστήματα στα νεότερα χρόνια από διάφορους (;) χάριν διακόσμησης των εξοχικών οικιών τους. Οι ίδιοι ή άλλοι (;) απέσπασαν επίσης από τα πεζοδρόμια της Λεωφόρου Φοινίκων προ ετών τις αυθεντικές διακοσμητικές μπάλες, που είχαν τοποθετήσει οι Ιταλοί και προσέφεραν αισθητική αρμονία. Ποτέ δεν εντοπίστηκαν οι άρπαγες, ούτε λογοδότησε γι΄ αυτή την ανίερη πράξη κανένας «φιλόπατρις», Κώος ή μη, σύγχρονος ΄Ελγιν ή άλλος.

Η βόρεια πλευρά του τείχους είναι σχεδόν αθέατη, γιατί καλύπτεται από πυκνό αλσύλλιο με υψηλή σιδερένια περίφραξη. ΄Ετσι, δεν ήταν μπορετή η παρατήρηση από κοντά και η φωτογράφησή του. Επίσης, επειδή το κάστρο παραμένει κλειστό εξαιτίας του τελευταίου σεισμού, δεν φωτογραφήθηκε το εσωτερικό του.

Οφείλουμε όλοι να πράξουμε εσπευσμένως όσα πρέπει, για να αποφευχθεί η επικείμενη καταστροφή ενός μοναδικού μνημείου και να διαφυλαχθεί ως κληρονομιά για τις ερχόμενες γενιές. Διαφορετικά θα φέρουμε ακέραιη την ευθύνη για ό,τι συμβεί. ΄Ηδη καθυστερήσαμε. Ας μην αργοπορήσουμε άλλο. Ας μην θρηνήσουμε ακόμα ένα τεκμήριο ιστορίας».

Διαβάστε ακόμη

Απίστευτο περιστατικό στην Κω: 35χρονη πυρπόλησε μοτοποδήλατο και συνελήφθη επιτόπου

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Κω

Ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό θα γίνει στην Κω

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη για να απολογηθούν οι γονείς του βρέφους που πέθανε στην Κω

Συγκλονίζει ο θάνατος βρέφους στην Κω

Ο Δήμος Κω συνεχίζει με έργα σε όλο το νησί - 363.151 € για οδοποιϊα 2.600 μέτρων, στην περιοχή «Βολκάνια» Κεφάλου