Ξύπνημα του κόσμου και λήθαργος

Ξύπνημα του κόσμου και λήθαργος

Ξύπνημα του κόσμου και λήθαργος

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 175 ΦΟΡΕΣ

Η αναγέννηση του κόσμου δεν πρόκειται να έρθει ούτε μέσα από τις χαρμόσυνες ειδήσεις για την πτώση της ανεργίας, ούτε μέσα από τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, πολύ περισσότερο δε μέσα από τις στατιστικές μελέτες για τη σταθερή ή μη πορεία του ΑΕΠ στις επίμαχες χώρες – ατμομηχανή, αλλά κυρίως στις υπό ανάπτυξη χώρες, τις λεγόμενες «αναπτυσσόμενες».

Η ανισορροπία των οικονομιών, η εξακολουθητική παραμέληση του τρίτου κόσμου, η θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων για την ευημερία πολύ λιγότερων, όλα αυτά αποβαίνουν σε βάρος της επιδιωκόμενης σταθερότητας στον πλανήτη, αφού το ζητούμενο για τους επαίοντες είναι να υπάρξει σχετική ευημερία και καταναλωτική δυνατότητα και τίποτε περισσότερο.

Το ξύπνημα των ανθρώπων δεν είναι απόρροια των νομοσχεδίων και της νομοθεσίας των κυβερνώντων στις χώρες της Δύσης, ούτε αποτέλεσμα των υποσχέσεων από τις κυβερνήσεις της για ισονομία και ισοπολιτεία, έννοιες χαμένες και ξεχασμένες στο πέρασμα του δυτικού «πολιτισμού».

Αν νομίζει κανείς ότι με το να δίδεται η δυνατότητα να καταναλώνει κανείς με ευκολία, αν με την άφθονη ροή χρήματος τακτοποιούνται οριακές εκκρεμότητες, αυτό αντιδιαστέλλεται με την στασιμότητα στις ανθρώπινες σχέσεις - επί το επιεικέστερον - αλλά πάνω από όλα με την ραγδαία περιβαλλοντική υποβάθμιση που πλέον δεν διορθώνεται από τους όποιους «οικολογικούς» νόμους.

Θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε πέρα από το σημείο – μηδέν και ας κόπτονται οι επαίοντες περί του αντιθέτου, εκείνοι που έχουν επισττρατεύσει ένα σωρό κονδυλοφόρους για την ωραιοποίηση της σημερινής κατάντιας. Η επιστράτευση αυτή στοιχίζει πολύ αλλά γι’αυτούς το κόστος είναι πολύ μικρότερο από το να επενδύσουν στην Παιδεία και τη Μόρφωση.

Οι άνθρωποι στην Δύση θα ξυπνήσουν μόνο αν θιχτούν βασικά τους δικαιώματα όπως αυτό της σίτισης και της ιδιωτικότητας. Αυτή η τελευταία όμως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί από το πλήθος των συναλλαγών που κάνει ο καθένας μας καθημερινά, από την κοινοποίηση των δραστηριοτήτων μας στα μέσα κοινωνικής πασαρέλας ή κουτσομπολιού επί το ακριβέστερον.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαποληθεί κατά του ανθρώπου, με άθλια επιχειρήματα περί ανεξαρτησίας και σεβασμού της ιδιωτικότητας μέχρι την κλοπή μέσω των πιστωτικών καρτών που θέλουν να καταργήσουν το μετρητό στο όνομα του πλαστικού χρήματος.

Πολυμέτωπη επίθεση λοιπόν από ένα διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας ανά τον κόσμο που κάνει τον καθένα να ονειρεύεται να περνά καλά, αγωνιζόμενος τάχα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης που μεταφράζονται σε περισσότερο χρήμα και οικονομική αναρρίχηση.
Μιλάμε λοιπόν για το ξύπνημα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την αλήθεια, που την αναζητούν στα όνειρά τους αλλά και κατά τη διάρκεια της ψυχαναλυτικής διαδικασίας, όταν αυτή προτείνεται αντί της χρήσης ψυχοφαρμάκων.

Μιλάμε για τη διαπίστωση μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου πως έχουν εξαπατηθεί για δεκαετίες, για τη θλιβερή πρωτιά της λήθης και αμνησίας που ισοπεδώνουν την ιστορική ανάμνηση.

Οι άνθρωποι πρέπει να θεραπευθούν και να ζητήσουν αυτά που τους έχουν κλέψει, όλα εκείνα που έχουν αποστερηθεί τις περιόδους της υποτιθέμενης ειρήνης. Ολόκληρη η Δύση όμως βρίσκεται σε έναν απέραντο λήθαργο, σε μια αναρίθμητη αναλγησία και αδιαφορία στην άλλη όψη του νομίσματος, που είναι ταυτόχρονα ανθεκτική στην ανέχεια ενός πλασματικού κόσμου τεχνητής ευημερίας.

Θυσίες πρέπει να γίνουν και πάλι λοιπόν για να ζήσουν καλύετρα οι επόμενες γενιές. Εξάλλου τι έχουν να τους προσφέρουν περισσότερο; Ένα καλύτερο smartphone, μια καλύτερη δουλειά ή έναν καλύτερο έγγαμο βίο, όταν σύμφωνα με τα στατιστικά τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν για οικονομικούς κυρίως λόγους;

Τα γνωρίζουμε όλα αυτά, θα πει κάποιος. Ε, αφού τα γνωρίζετε λοιπόν, αποκηρύξτε τα κακώς κείμενα!
Ειδάλλως θα βράζουμε στο ζουμί μας και η κάθε κυβέρνηση που θα προκύπτει, όντας επιφορτισμένη με την αύξηση των μισθών ή τη μείωση των φόρων, θα πανηγυρίζεται από το φιλοθεάμον κοινό ως θεόσταλτη, με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον θα εστιάζεται στην οριακή επιβίωση ή στο αν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε με δόσεις το νέο iPhone.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"