Μουδιάζω… Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας;

Μουδιάζω…  Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας;

Μουδιάζω… Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 6426 ΦΟΡΕΣ

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα για το οποίο απευθύνεται κάποιος σε νευρολόγο είναι η παραισθησία σε κάποιο άκρο: μούδιασμα, “μυρμήγκιασμα”, “τσιμπήματα”, αίσθημα καύσους σε χέρι ή πόδι.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπου η λέξη “μούδιασμα” έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όλο και περισσότεροι ασθενείς έρχονται αγχωμένοι στο νοσοκομείο/ιατρείο, πιστεύοντας πως έχουν τη συγκεκριμένη νόσο.

Ναι, το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να αποτελέσει εκδήλωση της νόσου, αλλά πολύ συχνά οφείλεται κάπου αλλού.

Καταρχάς, το μούδιασμα μπορεί να οφείλεται σε βλάβη είτε του κεντρικού (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός) είτε του περιφερικού (περιφερικά νεύρα) νευρικού συστήματος.

Πολύ συχνά θα δούμε ότι οι παραισθησίες ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία.

Εκδηλώνονται σε συγκεκριμένο τμήμα του χεριού/ποδιού π.χ. συγκεκριμένα δάχτυλα-αυτό το τμήμα νευρώνεται από ρίζα ή νεύρο που έχει υποστεί βλάβη: π.χ. από μια κήλη στον αυχένα ή στη μέση, από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα κ.ά.

Επίσης, πολύ συχνά θα διαπιστώσουμε ότι το μούδιασμα καλυτερεύει ή χειροτερεύει σε συγκεκριμένες θέσεις ανάλογα δηλαδή πόσο πιέζεται το νεύρο στη συγκεκριμένη στάση.

Για παράδειγμα όταν ξυπνάμε το πρωί ή όταν πληκτρολογούμε στον υπολογιστή, μπορεί κάποια δάχτυλα να αρχίζουν να μουδιάζουν. Αν αλλάξουμε στάση, αν “τινάξουμε” λίγο τα χέρια, το μούδιασμα θα υποχωρήσει.

Επίσης, στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν και οι λεγόμενες πολυνευροπάθειες, όπου-όπως δηλώνει και η λέξη-πάσχουν περισσότερα από ένα νεύρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα δούμε ότι συνήθως πάσχουν ταυτόχρονα και τα δύο πόδια ή/και χέρια και μπορεί είτε να είναι ιδιοπαθής π.χ. σύνδρομο Guillain Barre, είτε να οφείλεται σε παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, θυρεοειδοπάθεια, έλλειψη βιταμινών, κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων τοξινών κ.ά.
Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές ή και επώδυνες και η αντιμετώπισή τους συνίσταται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας π.χ. πολύ καλή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου.

Σε αντίθεση με τη βλάβη στο περιφερικό νευρικό σύστημα, το μούδιασμα που οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά κανόνα προσβάλει ολόκληρο το άκρο κ όχι μόνο ένα τμήμα του. Για παράδειγμα, μια βλάβη εξαιτίας ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή της Σκλήρυνσης κατά πλάκας θα προκαλέσει μούδιασμα σε ένα χέρι ή ένα πόδι ή π.χ. στο δεξί χέρι και στο δεξί πόδι (δηλαδή τα άκρα της ίδιας πλευράς). Επίσης, αυτό το μούδιασμα θα έχει διάρκεια ημερών, θα είναι σταθερό και δε θα βελτιώνεται με την αλλαγή της θέσης.​

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι παραισθησίες που συμβαίνουν στο πλαίσιο επιληπτικής κρίσης.
Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε το μούδιασμα ως ένα από τα πιο συχνά ψυχοσωματικά συμπτώματα, στην περίπτωση δηλ. που δεν ανευρίσκεται οργανικό αίτιο.

Πολύ συχνά, σε στρεσογόνες καταστάσεις, μπορεί κάποιος να νιώσει ότι μουδιάζει όλο το σώμα, το κεφάλι, η γλώσσα, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της κρίσης πανικού όπου ο ασθενής νομίζει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνει γρήγορες και ρηχές ανάσες και αυτό να οδηγεί στην κακή οξυγόνωση με αποτέλεσμα το αίσθημα μουδιάσματος.

Αυτό αγχώνει ακόμα περισσότερο τον ασθενή που έχει την αίσθηση του επικείμενου θανάτου και δημιουργείται φαύλος κύκλος. Γι’ αυτό και η εκμάθηση σωστών αναπνοών είναι πολύ σημαντική σε αυτούς τους ανθρώπους.

Συνοψίζοντας, μούδιασμα δε σημαίνει απαραίτητα σκλήρυνση κατά πλάκας. Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να το προκαλέσουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ένα νευρολόγο ώστε με τη λήψη σωστού ιστορικού, τη διενέργεια νευρολογικής εξέτασης και πλήρους εργαστηριακού ελέγχου, να γίνει η σωστή διάγνωση και η αντίστοιχη αντιμετώπιση.
Πηγή: iator.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου