Θα πιστοποιηθούν ακόμα 22 τοπικά προϊόντα των νησιών μας

Θα πιστοποιηθούν ακόμα 22  τοπικά προϊόντα των νησιών μας

Θα πιστοποιηθούν ακόμα 22 τοπικά προϊόντα των νησιών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 824 ΦΟΡΕΣ

Μεταξύ των οποίων οι κουλούρες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, τα σκόρδα Καλαβάρδων και το Συμιακό γαριδάκι

Συνεχίζεται η προσπάθεια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων των νησιών, με άλλα 22 να παίρνουν σειρά το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης ήδη μετά το πράσινο φως που έδωσε η οικονομική επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση, προχωρούν οι διαδικασίες για τα 13 από αυτά τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άλλα 9 για τα οποία θα διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να πάρουν σειρά.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης, αυτή η προσπάθεια θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των νέων παραγωγών που θα παράγουν αυτά τα προϊόντα στα οποία η περιφερειακή αρχή θέλει να δώσει προστιθέμενη αξία, αναδεικνύοντας τους παραγωγούς και τις περιοχές μας καθώς και την παράδοση που υπάρχει στις καλλιέργειες.

«Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής πάρθηκε μία σημαντική απόφαση για τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας. η οικονομική επιτροπή αποφάσισε τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου προκειμένου εκείνος που θα επιλεγεί να προσκομίσει στη συνέχεια τους φακέλους για την πιστοποίηση προϊόντων της περιφέρειας.

Πρόκειται για εννέα προϊόντα που θα διαγνώσει αν πληρούν τις προϋποθέσεις της υψηλής πιστοποίησης που επιδιώκει η περιφέρεια ως προϊόντα ονομασίας προέλευσης, ως προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και ως ιδιότυπα πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα. Τα προϊόντα μας αποτελούν τους πρεσβευτές μας τόσο σε τοπικό επίπεδο, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.
Μιλώντας μάλιστα για τη διαδικασία τόνισε ότι είναι αναγκαία η παραγωγή τοπικών πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων γιατί η αγορά έχει υψηλές απαιτήσεις καθώς ζητά προϊόντα με υψηλές προδιαγραφές που έχουν να κάνουν με την ποιότητα την ασφάλεια την υγεία και την επωνυμία.
Αναφερόμενος στα πρώτα νέα προϊόντα για τα οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία δήλωσε: «Επίσης υπάρχουν 13 προϊόντα που η υπηρεσία μας έκρινε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και αναζητείται από τον ανάδοχο η προετοιμασία του φακέλου για να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Τα 13 προϊόντα είναι: το μέλι της Ρόδου, οι κουλούρες Καρπάθου, η κουλουρία Αρχαγγέλου, το σπινιάλο Καλύμνου, ο κολιός Λέρου, η γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας, τα σκόρδα Καλαβάρδων, το Συμιακό γαριδάκι, το λεμόνι της Άνδρου, το μέλι Κυκλάδων, η λιαστή ντομάτα Κυκλάδων, η ντομάτα Κω και το βελανίδι της Κέας.
Τα προϊόντα τα οποία θα εξεταστεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις που εμείς πιστεύουμε ότι τις πληρούν αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα είναι το λάδι της Κω, το σιτάρι της Ρόδου, τα βερίκοκα Αφάντου, το κουφέτο της Μήλου, οι φράουλες Παραδεισίου, το αρνί Νάξου, το κατσίκι Νάξου, το αρνί Αμοργού και το κατσίκι Αμοργού.

Τα οφέλη
Αναφερόμενος στους στόχους της περιφερειακής αρχής τόνισε ότι η προσπάθεια δε σταματά, αλλά είναι μία συνεχής διαδικασία που εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της για στήριξη των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών τους.
«Είναι μία προσπάθεια που κάνει η περιφερειακή αρχή για να αναδείξει και να προβάλει τα προϊόντα μας. Τα προϊόντα ξεκινούν ένα ταξίδι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πιστοποίησής τους και να πάρουν τη σφραγίδα από την ευρωπαϊκή επιτροπή ένα ταξίδι ανάδειξης και προβολής.
Πιστεύουμε ότι με αυτή την προσπάθεια θα υπάρχει και ανάλογη προσέλευση νέων παραγωγών προκειμένου να παράγουν αυτά τα προϊόντα στα οποία η περιφερειακή αρχή θέλει να δώσει προστιθέμενη αξία, να αναδείξει τους παραγωγούς και τις περιοχές μας καθώς και την παράδοση που υπάρχει στις καλλιέργειες.

Η ανάδειξη των προϊόντων είναι μία συνεχής ενασχόληση της περιφερειακής αρχής, αναζητούμε και άλλα προϊόντα είμαστε σε συνεχής διαβούλευση με τους παραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου τα προϊόντα να αναδειχθούν και να προβληθούν ώστε να είναι πρεσβευτές στην προσπάθεια για ανάδειξη της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων.
Αυτό δε σημαίνει ότι η διαδικασία σταματά εδώ με την ανάδειξη αυτών των τοπικών προϊόντων, συνεχίζουμε και στο επόμενο διάστημα είναι και άλλα προϊόντα που εξετάζει η περιφερειακή αρχή για να τα εντάξει στη διαδικασία ώστε να τα αναδείξει» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης.

Σημειώνεται ότι έχουν ήδη προηγηθεί άλλα τοπικά προϊόντα όπως τα φασόλια νότιας Ρόδου και το κρασοτύρι της Κω για τα οποία αναμένεται και η σχετική υπογραφή από τον ευρωπαίο επίτροπο ώστε να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό κατάλογο των αντιστοιχων προϊόντων ενώ για τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου ζητούνται από το αρμόδιο υπουργείο περισσότερα στοιχεία που να αιτιολογούν την ένταξή τους στις κατηγορίες των προστατευόμενων τοπικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη των προϊόντων απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές