Έντονη αντιπαράθεση  στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Βαριές κουβέντες αντηλλάγησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προχθές το βράδυ, με φόντο το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης με τα LED, και με πρωταγωνιστές τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, πρώην Δήμαρχο, κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως, μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να κηρύξει έκπτωτο τον ανάδοχο, την κοινοπραξία «ΟΤΕ Α.Ε.– GLOBILED Μ ΕΠΕ-ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.», αλλά και την απόφαση για την έκπτωση του ανεξάρτητου συμβούλου για το έργο, που προηγήθηκε.

«Ανοίγοντας» το θέμα, βέβαια, ο Δήμαρχος, ενημέρωσε το Σώμα ότι η Οικονομική Επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποφάσισε την έκπτωση του αναδόχου και του ανεξάρτητου συμβούλου. Στην τοποθέτησή του ο κ. Καμπουράκης επανέλαβε αυτά που είχε πει νωρίτερα το μεσημέρι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα αυτό. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην Εταιρεία που είχε σύμβαση ως ανεξάρτητος σύμβουλος του έργου, λέγοντας ότι ο ρόλος της ήταν να είναι «φύλακας-άγγελος» των συμφερόντων των δημοτών της Ρόδου ενώ είχε αναλάβει και τη διαιτησία.

Ο κ. Καμπουράκης ανέφερε ότι η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ότι πρόκειται για μία σύμβαση που δεν θα έπρεπε να είχε υπογραφεί και είπε χαρακτηριστικά: «Θα προτιμούσα…να μου κοβόταν το χέρι»!
Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η σύμβαση με την Κοινοπραξία είναι μυστική, όπως είπε, κάτι που επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Συμπερασματικά, ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε της δουλειάς και της εισήγησης της Επιτροπής Παραλαβής και Παρακολούθησης του έργου (ΕΠΠΕ), δηλώνοντας υπερήφανος για τους εργαζόμενους στον Δήμο. Όσο για την επόμενη μέρα, δήλωσε: «Πρώτα θα φωτιστούν οι σκοτεινές διαδρομές των συμβάσεων και μετά θα έρθουν και τα φώτα»!

Ο κ. Χατζηδιάκος
Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε η τοποθέτηση  του πρώην Δημάρχου, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και τον ντόρο που δημιουργήθηκε. Ο κ. Χατζηδιάκος εμφανίστηκε προετοιμασμένος με γραπτή δήλωση, κατά την οποία ανέβασε τους τόνους χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε λέγοντας ότι με τις δύο πρόσφατες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των μελών της, «επιχειρείται αιφνιδιαστικά  να ακυρωθεί το μεγαλύτερο στη χώρα έργο, ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού και κοινόχρηστων χώρων με εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας που εκτελείται στο Δήμο μας».

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι ο Δήμος Ρόδου δεν θα δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τα επόμενα 12 έτη, ούτε για την εγκατάστασή του αλλά και ούτε για τη συντήρηση του δικτύου ενώ το προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το Δήμο υπολογίστηκε στα 11,5 εκατομμύρια συνολικά.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Χατζηδιάκος καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του Δημάρχου, κάνοντας λόγο για ενέργειες «εν κρυπτώ και παραβύστω». Και είπε: «Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος στο δημοτικό συμβούλιο που δεν υποστηρίζει τη νομιμότητα και δεν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα του Δήμου; Ή πιστεύετε ότι εσείς είστε ο μόνος τιμητής της νομιμότητας και της προστασίας των συμφερόντων του Δήμου;».

Σχετικά με την εισήγηση της ΕΠΠΕ, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Χατζηδιάκου ότι «στις δέκα πρώτες ημέρες της θητείας εξόρισαν υπηρεσιακούς παράγοντες, μέλη της Επιτροπής, στο…τάγμα των ανεπιθύμητων της Κρεμαστής και στη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.».

Συνεχίζοντας, όμως, ο κ. Χατζηδιάκος ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είναι ακέφαλη, όχι μόνο υπηρεσιακά αλλά και πολιτικά, αφού δεν τοποθετήθηκε πολιτικός προϊστάμενος κάποιος από τους συμβούλους αλλά ο ίδιος ο Δήμαρχος τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν πηγαίνει στην Υπηρεσία.
Ζήτησε ακόμη εξηγήσεις γιατί η αρχική γνωμάτευση του νομικού συμβούλου στην Οικονομική Επιτροπή που προτείνει ότι «για την έκπτωση απαιτείται όχληση θέτοντας προθεσμία για συμμόρφωση όχι μικρότερη των 15 ημερών για τον ανεξάρτητο σύμβουλο και 30 ημερών για την ανάδοχο», άλλαξε χειρόγραφα  στη συνεδρίαση και μετά με ορθή επανάληψη και ανασκευάζει τα ανωτέρω.

Μάλιστα, είπε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε αν οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ήταν δημόσιες με την παρουσία Μ.Μ.Ε. και πολιτών, όπως προβλέπει ο νόμος. Και είπε, στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο: «Με τις αυθαίρετες ενέργειες και εμμονές σας, τις πέρα από κάθε νομιμότητα υποδείξεις σας, παρασύρατε την Οικονομική Επιτροπή, πρώτα απ’ όλα να ακυρώσετε ένα σπουδαίο, πρωτοποριακό αλλά και αναγκαίο έργο για το Δήμο μας, μόνο και μόνο επειδή το εμπνεύστηκε, το προχώρησε και το υλοποίησε η προηγούμενη δημοτική αρχή (παρόμοιες εμμονές και ενέργειες έχετε κάνει και με άλλα έργα). Ταυτόχρονα, αντί να επιδιώξετε την άμεση και ορθή ολοκλήρωση του έργου, επ’ ωφελεία του Δήμου, ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου, εμπλέκετε τον Δήμο σε πολύ μεγάλες περιπέτειες και πολύχρονες αντιδικίες που με βεβαιότητα θα ζημιώσουν το Δήμο μας με την καταβολή τεράστιων αποζημιώσεων».

Ο Δήμαρχος
Σε ανάλογο ύφος ήταν στη συνέχεια και η απάντηση του Δημάρχου ο οποίος, καταρχάς, είπε προς τον ίδιο ότι «χαρακτηρίζει εμμονικό τον καθρέφτη διότι δεν παραδέχεται μέχρι σήμερα ότι υπάρχει περίπτωση να έχουν γίνει τα πράγματα τόσο χάλια με τις δικές του πλάτες, να έχει ζημιωθεί τόσο πολύ ο ροδιακός λαός με τις δικές του επιλογές. Αλλά αναζητά χωρίς ελπίδα μία ευκαιρία να φορτώσει τα δικά του λάθη στους επόμενους». Είπε, ακόμη, ο κ. Καμπουράκης ότι ο κ. Χατζηδιάκος δεν είπε κουβέντα για το ότι απαιτείται η σοβαρότερη σύμβαση για το μεγαλύτερο έργο, επιστρέφοντάς του τα περί «εμμονής». Μάλιστα, σχετικά με την αναφορά του πρώην Δημάρχου για τις Τεχνικές Υπηρεσίες ο κ. Καμπουράκης του είπε «δεν μ’ αρέσει αυτή η πείρα που έχετε εσείς» και συμπλήρωσε: «Εγώ είπα δεν είμαι Δήμαρχος…ούτε για πανηγύρια ούτε για τσίπουρα. Εγώ δουλεύω. Παραγωγικά  και οι συνεργάτες μου τραβάνε μαρτύρια από μένα. Εσείς πηγαίνατε στις υπηρεσίες και…βγάζατε σέλφι»!

Κλείνοντας ο Δήμαρχος είπε ότι θα περίμενε από τον κ. Χατζηδιάκο, αν όχι μία συγγνώμη, να αναγνωρίσει την πιθανότητα ότι κάνει λάθος. Ανεβάζοντας τους τόνους ο Δήμαρχος εξήγησε ότι εκείνο που είπε είναι να μη διακινδυνεύσουμε με αυτή τη συμφωνία γιατί πρέπει να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια αυτής της πόλης και έρχεται κάποιος και του λέει ότι είναι εμμονικός και ότι είναι ακέφαλη η Διεύθυνση. Σε άλλη τοποθέτησή του είπε, ακόμη, ότι ο λόγος που η Οικονομική Επιτροπή δεν συνεδριάζει δημόσια είναι επειδή η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν φρόντισε να πιστοποιήσει τον Δήμο για τα προσωπικά δεδομένα.

Απαντώντας επί προσωπικού ο κ. Χατζηδιάκος, στην αναφορά ότι «ήταν Δήμαρχος για τα πανηγύρια και για τα τσίπουρα», είπε ότι έπρεπε να είναι μέσα στον κόσμο και χαίρεται γι’ αυτό. Είπε, ακόμη, ότι δούλευε από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το πρωί και δεν ερχόταν 4:30 το απόγευμα στον Δήμο ενώ έκλεισε λέγοντας προς τον Δήμαρχο: «Είστε ανεπαρκής, κύριε Καμπουράκη». Ο Δήμαρχος περιορίστηκε σε ένα σχόλιο με σκωπτικό ύφος: «Την άλλη φορά που είχε βγάλει μια δωροεπιταγή νόμιζα ότι με ψήφισε, τώρα μόλις συνειδητοποίησα ότι... δεν με ψήφισε».

Σε τοποθέτησή του ο κ. Καμπουράκης αργότερα στη συνεδρίαση, δήλωσε ακόμη υπερήφανος γιατί, όπως είπε, αν δεν είχε αλλάξει η Δημοτική Αρχή κανείς δεν θα είχε απορίες σχετικά με τη σύμβαση. Μάλιστα, ανέφερε ότι 8,5 εκατ. ευρώ θα ήταν υπεραρκετή αμοιβή ενώ χαρακτήρισε τη σύμβαση…αισχρή! Σ’ αυτό ο κ. Χατζηδιάκος απάντησε ότι ο Δήμος δεν διέθετε αυτά τα χρήματα αλλιώς θα έκανε ο ίδιος το έργο και επίσης ποιος θα έκανε τη συντήρηση για 12 χρόνια.

Τοποθετήσεις
Ο Αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης είπε ότι στο δ.σ. έρχονται για να στηρίξουν τα συμφέροντα του Δήμου, ειδικά σε μία τόσο μεγάλη σύμβαση. Μάλιστα, είπε ότι μία ερώτηση έκανε στους εκπροσώπους του αναδόχου, πόσο κόστισαν τα φωτιστικά, και απάντηση δεν πήρε. Ανέφερε ακόμη ότι υπήρχε μία σύμβαση που δεν τηρούνταν ενώ έχει εκτελεστεί μόλις το 11% που μεταφράζεται σε 3000 λαμπτήρες. Είπε, στη συνέχεια, ότι πρέπει να εκπέσει ο ανάδοχος με τη νόμιμη διαδικασία. Τέλος, για τον ανεξάρτητο σύμβουλο ρώτησε πώς θα πάνε σε μία διαιτησία με έναν σύμβουλο που δεν υποστηρίζει τον Δήμο.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κρητικός είπε ότι η παράταξή του είναι υπέρ της νομιμότητας και αφού έχουν ενστάσεις τα μέλη της ΕΠΠΕ δεν μπορούν να φέρουν αντιρρήσεις σ’ αυτό. Ο επικεφαλής της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος, από την πλευρά του, μίλησε για συμβάσεις που έχουν στόχο το κέρδος και αυτό τους βρίσκει αντίθετους. Οι ίδιοι είναι υπέρ ενός κρατικού φορέα συμβάσεων που θα  ελέγχει τις προμήθειες και την υλοποίηση των έργων.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης, είπε ότι θα ελεγχθούν τα πάντα και θα πέσει φως παντού ενώ έκανε λόγο για αρκετές προβληματικές συμβάσεις. Είπε, ακόμη, ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και θα αποδοθούν όπου πρέπει. Ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σπανός εξέφρασε την ενόχλησή του για την αναφορά του κ. Χατζηδιάκιου ότι εξοστράκισαν υπαλλήλους στην Κρεμαστή, τονίζοντας ότι είναι ένας τόπος φιλόξενος και καλώντας τον να το πάρει πίσω. Ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Δράκος είπε ότι αν δεν ακολουθούσαν την εισήγηση θα είναι υπόλογοι πολιτικά ενώ τοποθετήσεις έγιναν και από αρκετούς άλλους δημοτικούς συμβούλους.