Η Κάλυμνος τίμησε τους ήρωες των Ιμίων

Η Κάλυμνος, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, όπως κάθε χρόνο, με αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Πόθιας και τρισάγιο στο μνημείο, τίμησε τη μνήμη των 3 ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού: Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού που έχασαν τη ζωή τους πριν 24 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα τη νύκτα της 30ής/31ης Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.

Στο Αρχιερατικό μνημόσυνο  που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ.κ Παΐσιος συμπαραστατούμενος από τον κλήρο του νησιού. Παρόντες στο Αρχιερατικό μνημόσυνο  και στο τρισάγιο που ακολούθησε στο μνημείο  των 3 Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, εκ μέρους της Βουλής ο Βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου  Χρήστος Ευστρατίου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Ιωάννης Θεμέλαρος και εκ μέρους της ΝΔ ο τέως Έπαρχος Καρπάθου Ιωάννης Μηνατσής.
Παρούσες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Καλύμνου.


Ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος και  Ιωάννης Γαλουζής, οι Αντιδήμαρχοι Ηλίας Τσέρος, Σεμίραμις Ψαρομπά, Παντελής Ζωίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μικές Ρήγας και ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.


Από στρατιωτικής πλευράς ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Υποδιοικητής του 5/42 ΣΕ Αντισυνταγματάρχης Μιχαλέτος Μιχάλης, ο Διοικητής του 80 ΤΥΠΕΘ Ανχης (ΤΘ) Πουγούνιας Μιχάλης, ο Διοικητής του ΤΕ Καλύμνου Ανχης Δημόπουλος Κωνσταντίνος  και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.


Από πλευράς Ναυτικού ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. Ηλίας Ράπτης,  ο Κυβερνήτης της Κ/Φ «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» και αντιπροσωπεία Αξιωματικών Π.Ν. και ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Αντιπλοίαρχος Π.Ν. Ιωάννης Καρδαράς.


Από πλευράς ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος  Λ.Σ. Ιωάννης Καρατζιούνης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου  Πλωτάρχης Λ.Σ.  Θεόφιλος Τσαγκάρης με αντιπροσωπεία σπουδαστών.
Από το Α.Τ. Καλύμνου ο Υπαστυνόμος Α’ Κωνσταντίνος Δάσκαλος.


Επίσης στο λιμάνι της Καλύμνου ελλιμενίστηκε την Κυριακή η Κ/Φ «ΚΡΑΤΑΙΟΣ» συμμετέχοντας στις εκδληλώσεις. Στην τελετή συμμετείχαν Καθηγητές, δάσκαλοι, οι σημαίες των σχολείων, πολλοί μαθητές, πρόσκοποι και πάρα πολύς κόσμος. Μετά το πέρας του Αρχιερατικού  μνημόσυνου, ο Διευθυντής του 2ου Δ.Σ. Πόλεως Καλύμνου Ιωάννης Θεοφιλίδης που αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης των Ιμίων. Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο.
Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων.
Στεφάνια κατά σειρά κατέθεσαν:
Εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Βασίλειος Υψηλάντης.
-Ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης που σε μία συμβολική και συγκινητική κίνηση είχε δίπλα του το βοσκό των Ιμίων Αντώνη Βεζυρόπουλο.
-Εκ μέρους της Περιφέρειας ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου  Χρήστος Ευστρατίου.
Εκ μέρους της ΝΔ ο Ιωάννης Μηνατσής.
Εκ μέρους του πολιτικού κόμματος «Ελληνική Λύση» ο Γιάννης Γαβαλάς.
Εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Εμμανουήλ Θεοδώρου.
-Ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. Ηλίας Ράπτης.
-Ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος  Λ.Σ. Ιωάννης Καρατζιούνης.
-Ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου  Πλωτάρχης Λ.Σ.  Θεόφιλος Τσαγκάρης.
-Ο εκπρόσωπος  του Α.Τ. Καλύμνου  Υπαστυνόμος Α΄ Κωνσταντίνος Δάσκαλος
-Ο Πρόεδρος  του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ΠΕ Καλύμνου Ιωάννης Νομικάριος.
-Εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού ο Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος Σκεύος Ζεμπιλάς.
-Τα παιδιά της Καλύμνου.