Καταδικάστηκαν Τούρκος και Ουκρανός για μεταφορά προσφύγων

Καταδικάστηκαν Τούρκος και  Ουκρανός για μεταφορά προσφύγων

Καταδικάστηκαν Τούρκος και Ουκρανός για μεταφορά προσφύγων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 277 ΦΟΡΕΣ

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 40χρονος Τούρκος και 42χρονος Ουκρανός για διαφορετικές υποθέσεις μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 9 ετών και 3 μηνών (βάσει νομοθεσίας θα εκτίσει τα 8 χρόνια) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 16.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 42χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών τον περασμένο Μάιο από τα τουρκικά παράλια στην Κω.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 10.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για κάθε μεταφερόμενο καθώς και έξι μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Συνήγορος υπεράσπισης για τον 42χρονο παραστάθηκε ο κ. Φώτης Ρωμαίος. Για τον αλλοδαπό όλα ξεκίνησαν στις 17 Μαΐου 2019 στις 11 το βράδυ όταν το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω, ακινητοποιημένο ταχύπλοο σκάφος με 8 αλλοδαπούς επιβαίνοντες, 4 από το Ιράν, τρεις από το Ιράκ και μεταξύ των τελευταίων υπήρχε και ένας ανήλικος, αλλά και τον αλλοδαπό διακινητή τους.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή μετεπιβίβαση και διάσωση των οκτώ αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο 42χρονος Ουκρανός διακινητής – χειριστής. Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος, ενώ ο αλλοδαπός διακινητής παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Συνελήφθη μετά την αποβίβαση των αλλοδαπών
Το ίδιο δικαστήριο ασχολήθηκε και με την υπόθεση ενός 40χρονου Τούρκου ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι το καλοκαίρι στην Καλόλιμνο. Συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου 2019 στις 8 παρά τέταρτο το πρωί, το πλήρωμα του σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισε και ακινητοποίησε στη θαλάσσια περιοχή νότια της νησίδας «Καλόλιμνος», πλαστική μηχανοκίνητη βάρκα με μοναδικό επιβαίνοντα τον 40χρονο αλλοδαπό διακινητή. Στη συνέχεια, επί της ακτής της Καλολίμνου, εντοπίστηκαν και περισυλλέχθηκαν δεκαπέντε (15) αλλοδαποί.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, οι περισυλλεχθέντες αλλοδαποί αναγνώρισαν στο πρόσωπο του 40χρονου αλλοδαπού τον χειριστή - διακινητή της βάρκας που τους μετέφερε με αποτέλεσμα τη σύλληψη του και την παραπομπή του στη δικαιοσύνη.

Χθες ο 40χρονος Τούρκος δικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, 6 μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρας μας, δηλαδή κατά συγχώνευση 10 έτη και 3 μήνες φυλάκιση από τα οποία θα εκτίσει τα 8 έτη και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 24.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Διαβάστε ακόμη

Ανήλικος λήστεψε στη Ρόδο και συνελήφθη στην Κεφαλονιά

Ένταλμα σύλληψης για τον 62χρονο στη Νίσυρο

Καταδικάστηκε 23χρονος για θανατηφόρο τροχαίο στ’ Αφάντου

Κρατούμενος στις φυλακές εντοπίστηκε με μικροποσότητα ναρκωτικών

Συνελήφθη για κλοπή από κατοικία

Με 190 βεγγαλικά στο όχημά του εντοπίστηκε 19χρονος

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο