150 γυναίκες έχουν φιλοξενηθεί στον ξενώνα γυναικών του δήμου

150 γυναίκες έχουν φιλοξενηθεί στον ξενώνα γυναικών του δήμου

150 γυναίκες έχουν φιλοξενηθεί στον ξενώνα γυναικών του δήμου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1462 ΦΟΡΕΣ

Προκηρύσσεται διαγωνισμός για την εκμίσθωση νέου κτηρίου

Διαγωνισμό προκηρύσσει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Δήμος Ρόδου για την εκμίσθωση νέου κτηρίου στο οποίο θα μεταστεγαστεί ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, προκειμένου να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία, και παράλληλα ενισχύει με εξειδικευμένο προσωπικό και άλλες δομές και προγράμματά του για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αφού στόχος είναι η παροχή όσο γίνεται πιο ποιοτικών υπηρεσιών στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής.

Για το θέμα του Ξενώνα, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, Οικολογίας, Ισότητας και Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης, πλαισιωμένος από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου και Χριστίνα Καραγιάννη.

Καταρχάς, ο κ. Καρίκης ανακοίνωσε ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα βγει “στον αέρα” η πρόσκληση για τη δημοπράτηση νέου κτηρίου προκειμένου πλέον ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών να μεταστεγαστεί σε ένα νέο σπίτι το οποίο θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για ΑμεΑ αλλά θα είναι και πλήρως αναβαθμισμένο.

Μάλιστα, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, η εντύπωση που έχει αποκομίσει ασχολούμενος με το θέμα αυτό είναι ότι ο συγκεκριμένος ξενώνας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που ήθελαν ως Δημοτική Αρχή.

«Άρα, προτεραιότητα και της Διεύθυνσης αλλά και δική μας στο πολιτικό κομμάτι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, ήταν να αλλάξει το συγκριμένο πλαίσιο και να δούμε κάτι πολύ πιο όμορφο, πολύ πιο λειτουργικό, πολύ πιο αναβαθμισμένο», τόνισε ο ίδιος.

Το δεύτερο που θέλησαν να κάνουν είναι, αυτή η προκήρυξη που θα δημοσιευθεί να είναι ανοιχτή και να πληροφορήσει ο Δήμος κάθε ενδιαφερόμενο ότι αναζητά αυτό το οίκημα καθώς προσδοκούν σε μεγάλη συμμετοχή ακινήτων ώστε να επιλεγεί το καλύτερο. Και αυτό θέλουν να το αναδείξουν λόγω της σοβαρότητας του θέματος και όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός να νιώσουν την ικανοποίηση ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι άριστος.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρίκης εξήγησε ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αναπηρία 2017-2023, έχει τεθεί ως προτεραιότητα η προσβασιμότητα σε όλα τα επίπεδα για τα άτομα με αναπηρία, γιατί έχουμε περάσει στο κοινωνικό μοντέλο της αντιμετώπισης των αναγκών της συγκεκριμένης ομάδας. Απαιτούνται πολιτικές σε οριζόντιο επίπεδο για την κοινωνική, οικονομική και φυσικά στη δομική προσβασιμότητα.

«Ο ξενώνας του Δήμου είναι γνωστό ότι αποτελεί παράδειγμα λειτουργίας στην Περιφέρειά μας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να μην εφαρμόζει και στην πράξη την αρχή της ισότητας προς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αυτό για μας είναι δέσμευση που οφείλουμε να το μετατρέψουμε σε έργο», είπε.

Έτσι, πήραν την απόφαση, ως δημοτικό συμβούλιο, για τη μεταστέγαση του ξενώνα σε άλλο κτήριο που θα είναι προσβάσιμο σε γυναίκες ή και στα συνοδευόμενα παιδιά με αναπηρία. Σημείωσε, πάντως, ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα τέτοιο περιστατικό, αλλά σεβόμενοι τα δικαιώματα των ανθρώπων προχωρούν σε αυτή την κίνηση.

Όσον αφορά τις προδιαγραφές που χρειάζεται να έχει το καινούργιο κτήριο, το οποίο μπορεί να είναι μία μικρή ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα συγκρότημα 6-8 διαμερισμάτων στην ίδια την πολυκατοικία (σ.σ. εννοείται ότι ο ξενώνας χρειάζεται όλα τα διαμερίσματα), αυτές είναι οι παρακάτω:

1. Να βρίσκεται το πολύ 10 χλμ. από κέντρο δημοτικής κοινότητας και το πολύ 30 χλμ. από το κέντρο της δημοτικής κοινότητας Ρόδου

2. Να είναι νομίμως υφιστάμενο, να αποτελεί χώρο κύριας χρήσης και να έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

3. Να διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης

4. Να είναι εύκολα προσβάσιμο από μέσα μαζικής μεταφοράς

5. Να διαθέτει πρόσβαση για ΑμΕΑ τόσο σε όλους τους χώρους του ισογείου όσο και σε ένα δωμάτιο με μπάνιο.

6. Η δυναμικότητα του ακινήτου θα πρέπει να ανέρχεται σε 10 δωμάτια (40 κλίνες) φιλοξενίας με ανεξάρτητη τουαλέτα και επιπλέον να διαθέτει: Ένα χώρο υποδοχής, ένα χώρο συνεδριάσεων/ομαδικών συναντήσεων, δύο χώρους ατομικής συμβουλευτικής, ένα χώρο διοίκησης αρχείου, ένα χώρο εστίασης/τραπεζαρίας, ένα χώρο καθιστικού/ψυχαγωγίας, ένα χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ένα χώρο κουζίνας πλήρως εξοπλισμένο, δύο βοηθητικούς χώρους για αποθήκευση, χώρους για τουαλέτες προσωπικού, επισκεπτών και ΑμΕΑ καθώς και χώρο parking με μία θέση ΑμΕΑ.

Ακόμη, το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 4.500 ευρώ και επιπρόσθετα θα καλύπτονται όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, οι οποίοι επιβαρύνουν τον Δήμο και όχι τον ιδιοκτήτη.

Το πρόγραμμα σγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή είναι ευρωπαϊκά χρήματα και είναι σίγουροι ότι το πρόγραμμα θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος του 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου, στα τηλ. 22410-44744 ή στο email xenonas@rhodes.gr. Επίσης, η πρόσκληση με όλα τα δικαιολογητικά βρίσκεται αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Από την πλευρά της, η κα Καραγιάννη, τόνισε ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ρόδου προσφέρει ασφαλή διαμονή στις γυναίκες αυτές μαζί με τα παιδιά που συνοδεύουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2013 που λειτουργεί μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει 150 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους.

Σημειώνεται ότι δεν υποστηρίζουν μόνο γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, δηλαδή κακοποίηση σωματική, σεξουαλική, αλλά και γυναίκες που έχουν δεχθεί πολλαπλές διακρίσεις, όπως είναι οι γυναίκες πρόσφυγες, οι μετανάστριες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άπορες.

Όπως είπε το στέλεχος της Διεύθυνσης, η στήριξη που τους παρέχουν πέρα από ψυχολογική και κοινωνική είναι και ολοκληρωμένη γιατί συνδύασαν το πρόγραμμα του Ξενώνα με ένα άλλο πρόγραμμα που “τρέχει” η Διεύθυνση, το «Στέγαση και εργασία» για αστέγους.

Οπότε, όλες οι γυναίκες που φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στον Ξενώνα, και ήθελαν, τις έχουν υποστηρίξει για να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία ενοικιάζοντάς τους για δεκαοκτώ μήνες διαμέρισμα, αγοράζοντάς τους τις οικοσυσκευές αλλά βρίσκοντάς τους και εργασία για να μπορούν να στηριχθούν.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα βγάλουν “στον αέρα” καινούργιες προκηρύξεις για να προσλάβουν στις δομές υποστήριξης γυναικών που είναι το Συμβουλευτικό κέντρο και ο Ξενώνας έναν δικηγόρο γιατί τον χρειάζονται ώστε οι γυναίκες αυτές να δέχονται και νομική υποστήριξη-μέχρι σήμερα τις κάλυπταν στον τομέα αυτό μέσα από το δίκτυο που υπάρχει της Γ.Γ. Ισότητας και το δεύτερο θα προσλάβουν έναν παιδαγωγό και έναν ψυχολόγο στον Ξενώνα γιατί έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία και θέλουν να στηρίξουν τα παιδιά που είναι ταλαιπωρημένα και θα μπορούν να το καθοδηγήσουν στο σχολείο και την ένταξή τους.

Σημειώνεται ότι στον Ξενώνα υπάρχει 24ωρη ασφάλεια, δηλαδή είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο ασφάλειας που παρέχεται για τις γυναίκες και τα παιδιά που φιλοξενούνται σ’ αυτόν.

Άλλες δράσεις
Όπως είπε η κα Καραγιάννη, αυτό που έχουν διαπιστώσει ευρισκόμενοι σε καθημερινή επαφή με τους ωφελούμενους, είναι ότι δεν χρειάζεσαι να υπάρχει μόνο 150 γυναίκες έχουν φιλοξενηθεί στον ξενώνα γυναικών του δήμου επιδοματική πολιτική.

Ο ωφελούμενος δεν θέλει να πάρει το επίδομα και να σταματήσει εκεί αλλά αυτό που αναζητά από τις υπηρεσίες αυτές είναι μία εργασία. Οπότε, αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι η κοινωνική πολιτική του Δήμου να φτιαχτεί σαν «one stop shop» , όπου ο ωφελούμενος θα προσέρχεται και πέρα από την στήριξη με το επίδομα, την ψυχολογική υποστήριξη που ήδη δίνεται, την κοινωνική υποστήριξη, να μπορούν να τον ενδυναμώσουν και στην ένταξή του στην αγορά εργασίας.

Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα, φιλοδοξούν να λειτουργήσουν με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, κ. Γιώργο Τριάντο, μία δομή επαγγελματικού προσανατολισμού και ενδυνάμωσης η οποία θα έχει αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Να μπορεί, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ο ωφελούμενος της ευάλωτης ομάδας να έρχεται, να βλέπει τι σεμινάρια υπάρχουν, ποιες είναι οι δεξιότητές του, ποιες είναι οι ικανότητές του, να επαναπροσδιορίζει την κατάσταση του και ενδυναμωμένος να ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Τώρα, βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου από τον ΑΣΕΠ και στο επόμενο διάστημα θα προσλάβουν έναν κοινωνιολόγο, έναν λογιστή και έναν νηπιαγωγό.

Επίσης, φτιάχνουν και το Κέντρο στήριξης οικογένειας και παιδιού γιατί έχουν εντοπίσει το τελευταίο διάστημα ότι σε πολλά παιδιά ασκείται κακοποίηση και υπάρχει ένας προβληματισμός. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα προσλάβουν έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν παιδοψυχολόγο και φυσικά αναμένουν να τρέξει και η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για το Βοήθεια στο Σπίτι που είναι για τους ηλικιωμένους.

Εκεί θα φτιάξουν ένα σύστημα που θα προσπαθήσουν για πρώτη φορά να συνδέσουν όλους τους ηλικιωμένους που εξυπηρετεί ο Δήμος. Αυτή τη στιγμή, οι ομάδες στόχος της τρίτης ηλικίας που εξυπηρετούν είναι σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία είναι τα ΚΑΠΗ που είναι οι ενεργοί, είναι η τρίτη ηλικία που μπορεί και θέλει να δραστηριοποιηθεί, η δεύτερη κατηγορία είναι το Βοήθεια στο Σπίτι, που είναι ανήμποροι και μοναχικοί που πάνε στο σπίτι τους και τους προσφέρουν από καθαριότητα από νοσηλευτικές υπηρεσίες κτλ. και η τρίτη είναι τα ΚΗΦΗ στα οποία δέχονται άτομα ηλικιωμένα που υποφέρουν από άνοια και οι δικοί τους τους αγαπούν, τους υποστηρίζουν αλλά δεν έχουν που να τους αφήσουν όταν πηγαίνουν για δουλειά, γι’ αυτό και τα εμπιστεύονται στον Δήμο.

Μάλιστα, ο Δήμος αυτές τις ώρες τους παρέχει νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπείες, γιατρό. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσλάβουν και φυσικοθεραπευτή και γιατρό.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη