Παναγιώτης Εγγλέζος: «Τα μνημόνια δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε από εδώ και πέρα...»

Παναγιώτης Εγγλέζος: «Τα μνημόνια δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε από  εδώ και πέρα...»

Παναγιώτης Εγγλέζος: «Τα μνημόνια δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε από εδώ και πέρα...»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2679 ΦΟΡΕΣ

Στις δυσκολίες που θα έρθουν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της περιοχής μας στην μετά κορωνοϊό εποχή αναφέρεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος με συνέντευξή του σήμερα στη «Ροδιακή».

Όπως εκτιμά, την επόμενη μέρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο νησί μας πρωτόγνωρες καταστάσεις με υψηλά ποσοστά ανεργίας και μεγάλη απώλεια εισοδήματος, που θα μας οδηγήσουν σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.
Πιστεύει ότι πάνω από 50.000 άτομα θα επηρεαστούν από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη Ρόδο, καθώς η εποχιακή απασχόληση θα πληγεί καίρια ενώ πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορέσουν να βρουν εργασία φέτος το καλοκαίρι.
Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου έχοντας ήδη εντοπίσει τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να υπάρξει κρατική παρέμβαση, έστειλε σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης επιστολές στα αρμόδια υπουργεία για τη θέσπιση μέτρων υπέρ των εργαζομένων.

Κε Εγγλέζο, κατά γενική ομολογία η πανδημία του κορωνοϊού θα πλήξει καίρια τη Ρόδο. Εφιαλτικά σενάρια θέλουν το νησί να βιώνει τρομακτικά ποσοστά ανεργίας και πρωτοφανή απώλεια εσόδων, λόγω της μείωσης του τουριστικού ρεύματος. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις;
Σίγουρα η επόμενη μέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη και σίγουρα αυτό που βιώνουμε είναι πρωτοφανές. Κανείς μα κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο νησί μας. Αν όντως επαληθευτούν όλα τα σενάρια, θα ζήσει εφιαλτικές καταστάσεις. Ξέρετε πολύ καλά ότι το 90% των εργαζομένων στο νησί μας απασχολείται στα εποχιακά επαγγέλματα και έχει σχέση με τον τουρισμό, καταλαβαίνετε λοιπόν για τι απώλεια εσόδων θα μιλάμε και τι συνθήκες διαβίωσης πλέον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον επόμενο χειμώνα…

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα πώς θα σκιαγραφούσαμε την επόμενη μέρα στο εργασιακό τοπίο της Ρόδου;
Αυτή τη στιγμή οι εποχιακά απασχολούμενοι και αυτοί που έχουν σχέση με τον τουρισμό σε νούμερα ξεπερνούν τις 50.000. Εάν σκεφτείτε ότι 35.000 άτομα απασχολούνται στα ξενοδοχεία, καταλαβαίνετε για τι ποσοστό ανθρώπων μιλάμε τελικά, τα νούμερα από μόνα τους τρομάζουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε μία συρρικνωμένη τουριστική σεζόν διάρκειας 3 μηνών. Αυτό σημαίνει έναν δύσκολο χειμώνα που δεν θα έχουμε ζήσει ούτε στην περίοδο των μνημονίων. Έχουμε συνειδητοποιήσει τι θα ακολουθήσει ειδικά αν έχουμε και δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο;
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε ακούγονται διάφορα σενάρια για τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, αυτό που είναι επικρατέστερο είναι να πάμε σε μία τουριστική σεζόν 3 μηνών, δηλαδή Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο ενώ γίνονται προσπάθειες από όσο γνωρίζουμε να φέρουμε κόσμο και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Αυτά είναι τα καλύτερα σενάρια που ακούγονται μέχρι σήμερα αλλά σας λέω σκεφτείτε έναν εργαζόμενο, έναν οικογενειάρχη που έχει να καλύψει υποχρεώσεις 12 μηνών να πρέπει δουλέψει μόνο τρεις μήνες. Πώς θα καταφέρει να ζήσει την οικογένειά του με μόνο ένα εισόδημα πενιχρό;

Για το λόγο αυτό εμείς ως Εργατικό Κέντρο σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και της Κρήτης έχουμε ζητήσει τόσο από την κυβέρνηση αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλους τους αρμόδιους υπουργούς, η βάση για να ενταχθεί κάποιος στο επίδομα ανεργίας την επόμενη σεζόν να είναι τα 50 ένσημα και η επιδότηση ανεργίας ανεξάρτητων προϋποθέσεων να είναι εξάμηνης διάρκειας ώστε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε κάποιο εισόδημα τους δύσκολους μήνες του χειμώνα και να καταφέρει τουλάχιστον να αντεπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα στις υποχρεώσεις ο κάθε συνάδελφός μας. Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους εργαζομένους είναι η αβεβαιότητα είναι το άγνωστο και αν επαληθευθούν όλα τα σενάρια τα οποία ακούγονται καθημερινά, τα μνημόνια που ζήσαμε δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα ζήσουμε από εδώ και πέρα ειδικά εάν έχουμε και δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο.

Το νησί μας κάθε καλοκαίρι δίνει δουλειά και σε χιλιάδες άλλους εποχιακά εργαζόμενους που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό ενώ ο παραγόμενος πλούτος συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ. Όλα όσα υιοθέτησε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να στηρίξουν την οικονομία και να επανέλθει η κανονικότητα;
Η Ρόδος είναι από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο και η συμβολή μας στον κρατικό κορβανά είναι τεράστια. Εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν στη Ρόδο για να βρουν δουλειά όπως και ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, με τον όποιο τρόπο τους βάπτιζαν μαθητές, για να απασχοληθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού. Σε αυτή την περίπτωση ζητήσαμε για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό προσλήψεων και απασχόλησης από τους δικούς μας εργαζόμενους τους ντόπιους συναδέλφους να σταματήσει τουλάχιστον για φέτος να εφαρμόζεται το μέτρο της μαθητείας το οποίο αντιστοιχεί στο 17% των απασχολουμένων, αυτό να πάει στο 5% όπως ισχύει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και ο λόγος είναι ξεκάθαρος, να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας.

Γιατί εάν σε περίπτωση γίνει πράξη η φημολογία ότι μεγάλες τουριστικές αλυσίδες στο νησί μας θα ανοίξουν κάποια από τα ξενοδοχεία τους, δηλαδή αν έχουν τρία ξενοδοχεία θα ανοίξουν το ένα ή τα δύο, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα έχουμε «στο δρόμο» πάνω από δύο με τρεις χιλιάδες συναδέλφους μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν για τι τραγικές συνέπειες μιλάμε και τι εργασιακό μεσαίωνα θα ζήσουμε…
Η κυβέρνηση κατά γενική ομολογία προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους μας καταστάσεις. Σίγουρα δεν έχουν γίνει όλα, σίγουρα ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά. Δεν έχουν ενταχθεί όλες οι κατηγορίες εργαζομένων στις καλύψεις που έχει δώσει η κυβέρνηση. Εμείς καθημερινά με διαβήματα προσπαθούμε να τονίσουμε τα κενά που υπάρχουν πρέπει να γίνουν ενέργειες για να εξασφαλιστεί άμεσα η απασχόληση όλων αυτών των χιλιάδων εργαζομένων, πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και της σεζόν στην περιοχή μας, πρέπει να βοηθηθεί ο κόσμος της εργασίας, να γίνει μείωση του ΦΠΑ, της φορολογίας για τους εργαζόμενους, μείωση στο κόστος καθημερινής διαβίωσης ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε αυτό το διάστημα που έρχεται διότι θα είναι το πιο δύσκολο που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Θέλω όμως να τονίσω ότι αρκετά από τα αιτήματά μας τόσο των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης αλλά και της ΓΣΕΕ υλοποιήθηκαν και υπάρχει δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα που καθημερινά πιέζουμε να γίνουν.

Πιστεύετε ότι μετά τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα καταστρατηγηθούν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα πολλά από τα οποία με τα μνημόνια δέχτηκαν καίριο πλήγμα; Φοβάται το Εργατικό Κέντρο Ρόδου απλήρωτη ή μαύρη εργασία, καθυστέρηση καταβολής μισθών και άλλα παρόμοια φαινόμενα την επόμενη μέρα και πώς μπορεί να παρέμβει;
Πιστεύουμε ότι η νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα με την επανεκκίνηση της οικονομίας, όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι τραγική. Θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις οι οποίες θα είναι πρωτόγνωρες για όλους μας, σίγουρα δεν θα είναι όλα ίδια όπως χθες, θα ανθίσει η απλήρωτη μαύρη εργασία, η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών, οι εργασιακές σχέσεις θα είναι τελείως διαφορετικές. Αλλά αυτό που μας φοβίζει πιστεύω ότι είναι η αβεβαιότητα και το άγνωστο.
Όπως όλοι οι επιστήμονες τονίζουν για τον ιό, επειδή είναι άγνωστος ακόμη, καθημερινά προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν, το ίδιο και εμείς. Το αύριο είναι άγνωστο είναι αβέβαιο και κανείς δεν γνωρίζει και δεν έχει ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις, ενώ αυτό που μας τρομάζει στην ουσία είναι εάν θα έχουμε δουλειά να δουλέψουμε. Είμαστε όμως εδώ μαζί με όλα τα σωματεία μας να παλέψουμε για τα όποια δικαιώματα μάς έχουν απομείνει και πιστεύω πως όλοι μαζί όπως πράξαμε και τα προηγούμενα χρόνια θα τα καταφέρουμε να βγούμε νικητές μέσα από αυτή τη μάχη, μία μάχη η οποία πρέπει να κερδηθεί γιατί αφορά την ίδια μας τη ζωή και τη ζωή των παιδιών μας.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής