«Οι Ροδίτες γέμισαν το Καστελλόριζο φέτος, για να μας στηρίξουν…»!

«Οι Ροδίτες γέμισαν το Καστελλόριζο φέτος, για να μας στηρίξουν…»!

«Οι Ροδίτες γέμισαν το Καστελλόριζο φέτος, για να μας στηρίξουν…»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2534 ΦΟΡΕΣ

Τα γεγονότα που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι από τον Μιχάλη Παπουτσή, επιχειρηματία στο νησί

Καθάριζε καλαμάρια εκείνη την ώρα, 11 το πρωί και μέχρι τις 12 και 12:30 καμιά φορά, ανάλογα με τον κόσμο που περιμένει.

Δύσκολη δουλειά να καθαρίζεις καλαμάρια, παρατήρησα, και πάντα την κάνει ο ίδιος ο Μιχάλης Παπουτσής, ένας από τους ιδιοκτήτες μιας από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες στο Κορδόνι του Καστελλορίζου, το μαγικό πέταλο που όποιος το γνωρίσει πρώτη φορά, επιζητά να το επισκεφτεί και πάλι.

Γέμισε με Ροδίτες φέτος το νησί που θέλησαν να το στηρίξουν και με Έλληνες τουρίστες που έκαναν μεγάλες μανούβρες, ταξιδεύοντας μ’ αεροπλάνα και βαπόρια για να τα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι το Καστελλόριζο, εντελώς συνειδητά, επειδή έτσι το αισθάνθηκαν.

Έχουν παράπονο οι Καστελλοριζιοί όταν μεγεθύνονται τα γεγονότα, όπως υποστηρίζουν. Ζητούν να έρθουν κοντά τους νέες οικογένειες να κατοικήσουν, θέλουν μόνιμους κατοίκους για να γίνουν πολλοί και να μην τους πτοεί κανείς και πολύ περισσότερο ο Ερντογάν, τον οποίο δεν τον φοβούνται ούτως ή άλλως.

«Λόγω Covid σίγουρα δεν θα ήταν η καλύτερη σεζόν, αλλά θα δουλεύαμε όλοι, μου λέει ο Μιχάλης. Άλλαξαν όμως τα δρομολόγια, σταμάτησαν να γίνονται το Σαββατοκύριακο και το γεγονός αυτό δεν επέτρεψε σε πολύ κόσμο να έρθει. Επιπλέον ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα γεγονότα και συνεχίζουν να παρουσιάζονται μέχρι σήμερα, δεν ωφελεί το Καστελλόριζο.

Οι δημοσιογράφοι κάθε μέρα μιλούν για περιπολίες και δήθεν επεισόδια. Υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις για την κατάσταση στο νησί και για τις κινήσεις του Στρατού. Οι τίτλοι που έλεγαν για «Συνεχόμενες περιπολίες από τα σκάφη», «Σαρανταοκτάωρες αερομαχίες», δημιουργούν εντυπώσεις και δεν είναι η πλήρης αλήθεια. Όταν το παιδί σου σε ρωτάει «μπαμπά, θα γίνει πόλεμος;», τότε η ψυχολογία όλων είναι χάλια όπως και όσων ενδιαφέρονται να έρθουν εδώ.

Ήρθαν όμως και πολλοί ακριβώς γι’ αυτό, για να σας στηρίξουν!
Από την άλλη, πολλοί ήρθαν ακριβώς για το αντίθετο. Άλλοι ακύρωσαν, κι άλλοι ήρθαν για να στηρίξουν το νησί. Σε γενικές γραμμές, πήγαμε καλά σε σχέση με άλλα μέρη που δεν δουλέψανε. Βγήκαν τα έξοδα. Θα μπορούσαμε μ’ έναν καλύτερο προγραμματισμό των δρομολογίων των εκδρομικών καραβιών να πηγαίναμε καλύτερα. Τα εκδρομικά ημερόπλοια αν έρχονταν το Σαββατοκύριακο, θα είχαμε πολύ κόσμο. Όταν επιδοτείσαι στηρίζεις τον τόπο για τον οποίο επιδοτείσαι, κι όχι μόνο την τσέπη σου.

Στο νησί υπάρχει μια γκρίνια, σχολιάζεται ότι «όλοι τώρα θυμήθηκαν το Καστελλόριζο» κι έρχονται να το στηρίξουν! Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;
Ότι ξαφνικά εμείς τώρα σκεφτήκαμε να ζητήσουμε όσα δε ζητήσαμε τόσα χρόνια, λόγω αδράνειάς μας. Και τα ζητούμε όλα μαζί, τώρα.

Οι δυο μεγάλες σας αγορές, αυτές της Τουρκίας και της Αυστραλίας, είναι κλειστές φέτος. Τι έχετε χάσει σε αριθμούς;
Πέρυσι ήρθαν με ημερόπλοια από την Τουρκία 33.500 τουρίστες, εκτός από αυτούς που ήρθαν με γιοτ και αναφέρομαι στην περίοδο από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο, οπότε και σταματούν τα καθημερινά ημερόπλοια από την Τουρκία. Φέτος, η χώρα μας είναι κλειστή για την Τουρκία λόγω κορωνοϊού. Σε ό,τι αφορά τους Καστελλοριζιούς της Αυστραλίας, με τους οποίους δουλεύει το Καστελλόριζο, η Αυστραλία είναι κλειστή και πάλι λόγω κορωνοϊού. Κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Σεπτέμβριο το νησί ήταν γεμάτο Καστελλοριζιούς της Αυστραλίας. Φέτος ωστόσο είχαμε τη στήριξη του Έλληνα τουρίστα καθώς και ένα έντονο ρεύμα για πρώτη φορά από τη Ρόδο που ήρθε για να υποστηρίξει το Καστελλόριζο. Παρόλα αυτά είμαστε ένα 60% κάτω σε σχέση με το 2019.

Κάποτε ήσασταν «πρωτεύουσα» και τώρα μείνατε λίγοι! Τι πρέπει να γίνει, τί πρόταση κάνετε;
Το Καστελλόριζο μέχρι το 1914 είχε 14.000 κατοίκους. Πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε γύρω στις 11.500 κατοίκους και κατά την επιστροφή των Καστελλοριζιών από την Παλαιστίνη, όπου τους έστειλαν οι Άγγλοι, με τα γνωστά γεγονότα, απέμειναν 1.700. Σιγά-σιγά έφυγαν κι αυτοί και τώρα πια το χειμώνα μένουμε μόνιμα στο νησί 150 άνθρωποι. Εάν η Πολιτεία θέλει να κρατήσει το Καστελλόριζο, πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για νέους και νέες οι οποίοι σε βάθος χρόνου θα αφομοιωθούν. Πρέπει να φέρει νέες οικογένειες στο νησί οι οποίες θα μείνουν μόνιμα, δίνοντάς τους κίνητρα. Διαφορετικά στο νησί θα αυξάνονται οι αλλοδαποί και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι φεύγουν μετά από λίγο.

Τον χειμώνα πώς είναι; Πώς ζείτε εδώ;
Όλοι έχουμε συμβιβαστεί με κάποια πράγματα που δεν υπάρχουν, κι έχουμε βρει τον τρόπο να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Ένας τόπος είναι μικρός μόνο όταν δεν έχει συγκοινωνία. Όταν έχει, ανά πάσα στιγμή μπορείς να μετακινηθείς και να επιστρέψεις.


Άστραφτε το Καστελλόριζο εκείνη την ώρα, με όλο τον κόσμο του έξω σαν μια γιορτή. Σε λίγες μέρες περιμένει τους βετεράνους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδος και μετά κάποιους ακόμα και κλείνει για φέτος αυτή η παράξενη τουριστική περίοδος για το Καστελλόριζο. Η πιο παράξενη από ποτέ!

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής