Ευδοκία, η Καρπαθιά που έντυνε το Κολωνάκι

Ευδοκία, η Καρπαθιά που έντυνε το Κολωνάκι

Ευδοκία, η Καρπαθιά που έντυνε το Κολωνάκι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 762 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Μανώλης Δημελλάς στα karpathiakanea.gr

«Μαύρη δαντέλα Σαντιγύ, τουαλέτα στράπλες ρεμπροντέ με ασημένια κλωστή φορεμένη με όμοιο κοντό μπολερό ή χωρίς αυτό. Από την αριστερή βάση της μασχάλης στην πλάτη ξεκινά πιασμένο φιόγκο ένα μονοκόματο με το πρένσες φόρεμα φύλλο, που πέφτει στο πλάι με άμετρη χάρη!

Πολύς Ντιόρ, οι «Μασκ» και «Μπεργκαμάσκ» της Σανέλ από μαύρο φαντεζί σελοφάν, περίφημα σε ποικιλία παλτά και κοκτέιλ Ζιβανσύ, Γκομά, Γκι Λαρός, Μπαλμαίν, ιδιαίτερα με το μοντέλο του «Ρεβ ντ’ Ορ» από λευκό σατέν με ντεγκραντέ λευκό και χρυσό κέντημα από χάντρα Σαίν Λωράν, Νίνα Ρίτσι κ.λπ.».
Πρόκειται για τον ξακουστό οίκο μόδας «Ευδοκία» και το πιο πάνω απόσπασμα γράφεται το 1962, στην Εφημ. «Εμπρός», από τη δημοσιογράφο Γεωργία Δεληγιάννη-Αναστασιάδη.

H πασίγνωστη Ευδοκία, ήταν η γυναίκα που έντυνε όλη την καλή κοινωνία!
Στις επιδείξεις του οίκου μόδας πολλές φορές δεν ύπήρχε ούτε ελεύθερο σκαμνάκι! Με τις πελάτισσες, συνήθως εύπορες Αθηναίες και μάλιστα αρκετές από αυτές διάσημες καλλιτέχνιδες του θεάτρου και του κινηματογράφου, να τρέχουν να προλάβουν τα ολοκαίνουρια ακυκλοφόρητα παριζιάνικα σχέδια της Ευδοκίας!

Ποιος ήταν ο ξακουστός οίκος μόδας «Ευδοκία»;

Ο Στέλιος, η Βαρβάρα, η Εύρη και η Ευδοκία. Τρία κορίτσια και έναν γιο, είχε ο Νικόλαος και η Σοφία Παζαρζή. Προπολεμικά το ζευγάρι ταξίδεψε από την Αρκάσα Καρπάθου και βρέθηκαν να ζουν στα Καμίνια του Πειραιά.
Από πολύ μικρή η Ευδοκία ασχολήθηκε με τη ραπτική και πραγματικά, πέρα από την εργατικότητα, έδειξε σπουδαίο χάρισμα στον σχεδιασμό, στην πρωτοτυπία της υψηλής ραπτικής. Έτσι πολύ σύντομα το ατελιέ της εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικούς οίκους μόδας της χώρας μας.

Το 1960 ήταν μια δεκαετία που έσπασε πολλές από τις παραδόσεις της μόδας, αφού έμπαιναν μπροστά τα κοινωνικά κινήματα της μεταπολεμικής περιόδου.
Οι γυναίκες του 1960 φορούσαν ρούχα υψηλής ραπτικής, διάλεγαν άσπρα και μαύρα φορέματα, που αναδείκνυαν το ντεκολτέ και τα καλλίγραμμα πόδια τους. Επίσης φορούσαν κολλητά παντελόνια, εντυπωσιακά παλτό, μακριά γάντια και μίντι φούστες. Ακόμη και τα μπικίνι ήρθαν στη μόδα το 1963.

Η Mary Quant εφηύρε τη μίνι-φούστα και η Jackie Kennedy εισήγαγε το pillbox καπέλο, το οποίο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές. Ψεύτικες βλεφαρίδες είχαν φορεθεί από τις γυναίκες καθ‘ όλη τη δεκαετία του 1960, και τα χτενίσματά τους ήταν μια ποικιλία από διαφορετικά στιλ και μήκη.

Μέσα σε μια τόσο επαναστατική δεκαετία για τη μόδα βγήκε μπροστά και η Ευδοκία Παζαρζή, μαζί με τις δύο αδελφές της, Βαρβάρα και Εύρη.

Θα διαλέξει το Κολωνάκι, την καρδιά της Αθήνας. Εκεί θα αναπτύξει τον οικογενειακό οίκο μόδα «Ευδοκία»! Κι από τότε η Καρπαθιά σχεδιάστρια μόδας γνωρίζει την αναγνώριση από τις διάσημες πελάτισσες και το χειροκρότημα της κοινωνίας.

Η Ευδοκία ταξιδεύει συχνότατα στο Παρίσι, συνεργάζεται με τους σπουδαιότερους οίκους μόδας, όμως δεν σταματά εκεί. Καταφέρνει και παντρεύει τα παριζιάνικα σχέδια με τις δικές της ολόδροσες εμπνεύσεις, κάθε της ρούχο έχει τη σφραγίδα της!

Συνεργάζεται με τους οίκους Ντιόρ, Νίνα Ρίτσι, Μπαιλμαίν, Πατού, Υβ Σεν Λοράν, Λαμβέν, Καπούτσι, οργανώνει επιδείξεις στα κεντρικότερα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αφήνει άφωνη όλη την κοινωνία με τις σχεδιαστικές προτάσεις, τα φορέματα και ιδιαίτερα με τα περίτεχνα κεντήματα ή τις δαντέλες, που η ίδια εισάγει πάνω στα πρωινά φορέματα και τις βραδυνές τουαλέτες.

«Ο οίκος «Ευδοκία», που ευγενώς προσφέρθηκε, έδειξε τα πανέμορφα μοντέλα του για να ενισχύσει τις «αγροτικές παιδικές φωλιές», κατέπληξε όλη τη Θεσσαλονίκη με τις μοναδικές αριστουργηματικές δημιουργίες του!». Ακριβώς έτσι οι εφημερίδες, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, παρακολουθούσαν και βαθμολογούσαν τις επιδείξεις της.

Η Ευδοκία ήταν ακόμα μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Καρπάθου που έγραψε ιστορία!

Πολυτάλαντη, έξυπνη, καπάτσα και επικοινωνιακή!

Όμως πάνω από όλα διέθετε άφθονο και πηγαίο ταλέντο, δούλευε ατέλειωτες ώρες, όπως και οι δύο αδελφές της, λάτρευε να δημιουργεί τη μόδα και να χαρίζει ομορφιά!

Παντρεύτηκε με τον συμβολαιογράφο Γιάννη Κουτσούκο, όμως ο γάμος τους ήταν σύντομος. Η Ευδοκία δεν ξαναπαντρεύτηκε και ζούσε στο Κολωνάκι.

Αν και δεν ταξίδευε στην Κάρπαθο, πάντοτε είχε το νησί στην άκρη του μυαλού της, έδινε το «παρών» στις μεγάλες εκδηλώσεις των συλλόγων, με τους συντοπίτες ακόμη και σήμερα να μην την ξεχνούν! Να παραμένουν εντυπωσιασμένοι από την εξωτερική εμφάνιση, το σπινθηροβόλο βλέμμα, την εξυπνάδα και με την αύρα της.

Διαβάστε ακόμη

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Δημαρχών Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα" για την επαναδρομολόγηση του "ΠΡΕΒΕΛΗΣ"

Κάρπαθος: Κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου

Για απόπειρα ζωοκτονίας συνελήφθη στην Κάρπαθο 61χρονος

Χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και μουσική κατά την υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στην Κάρπαθο (βίντεο)

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού