Τα προβλήματα των χωριών Κρητηνίας, Απολλώνων, Σαλάκου και Φανών

Τα προβλήματα των χωριών Κρητηνίας, Απολλώνων, Σαλάκου και Φανών

Τα προβλήματα των χωριών Κρητηνίας, Απολλώνων, Σαλάκου και Φανών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1871 ΦΟΡΕΣ

Σε άλλα τέσσερα χωριά μας θα συνεχίσουμε σήμερα το οδοιπορικό που έχει ξεκινήσει «Η Ροδιακή», σε μία προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές μας, των έργων που πιθανώς να έχουν γίνει σε αυτές, αλλά και προβολής των αμέτρητων ομορφιών που η καθεμία από αυτές, κρύβει!

Συνεχίζουμε λοιπόν αυτό το νοερό μας ταξίδι με την Κρητηνία, με το επιβλητικό αλλά και υπέροχο Κάστρο των Ιπποτών που ορθώνεται επάνω από το λιμάνι της Καμείρου Σκάλας, καθώς και τις μικρές γραφικές παραλίες του, όπως η Κοπριά, το Καλάμι, η Παλιόχωρα οι οποίες και αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν μικρές αποδράσεις από τις πολυσύχναστες παραλίες!

Αμέσως μετά κατευθυνόμαστε στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου του Προφήτη Ηλία, για να μεταβούμε στ’ Απόλλωνα. Σε αυτό το χωριό αναδεικνύεται το καλό φαγητό και η ντόπια κουζίνα, όπως επίσης και η παράδοση μας με το Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο! Στον ίδιο λόφο και συγκεκριμένα στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία βρίσκεται και η Σάλακος με τη μοναδική σε φυσική ομορφιά πηγή της «Νύμφης», πλούσια βλάστηση και φυσικά τα πολύ γνωστά και γευστικά σαλακενά «γιαπράκια»!

Και η διαδρομή μας καταλήγει στη δυτική ακτή του νησιού της Ρόδου στο χωριό Φάνες με το γραφικό του λιμανάκι και μια απόμερη παραλία με ρηχά νερά, λεπτή άμμο, βότσαλα και αλμυρίκια για σκιά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί φρέσκο ψάρι, ενώ είναι ιδανική και για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ (windsurfing, kitesurfing κ.α.)!

Παρά το γεγονός ότι τα χωριά αυτά απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου, εντούτοις εξακολουθούν να διαμένουν αρκετοί κάτοικοι, αντιμετωπίζοντας τις όποιες δυσκολίες της επιλογής τους αυτής.

Πόσο εύκολη όμως είναι η διαβίωση στα χωριά μας; Ζητήσαμε από τους προέδρους των Κοινοτήτων αυτών να μιλήσουν στη «Ροδιακή» και να μας αναφέρουν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Λιμάνι Καμείρου Σκάλας
Λιμάνι Καμείρου Σκάλας


Νερό: Το πολυτιμότερο αγαθό για κάποιους δεν είναι αυτονόητο
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο χωριό της Κρητηνίας είναι αυτό του νερού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μανώλης Αμβροσιάδης: «Χρόνια έχουμε τούτο το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παλιό δίκτυο, 40 χρόνων από Έμπωνα και μέσω αυτού υδροδοτείται το χωριό, όμως έχει σπάσει πάνω από τριάντα φορές. Το δίκτυο λοιπόν πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα για να μην έχουμε προβλήματα, διότι μέρα παρά μέρα μένουμε από νερό»!

Ο πρόεδρος της Κρητηνίας αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις που πλέον δεν έχουν νερό: «Στερέψανε σχεδόν όλες, μόνο μία είναι που ρίχνει ίσα – ίσα λίγο νερό στη δεξαμενή και αυτό δεν φτάνει. Δυστυχώς έχουμε σοβαρό πρόβλημα με το νερό».

Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα για το χωριό, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Αμβροσιάδη είναι και το «περιβόητο», όπως το χαρακτηρίζει, Φράγμα της Κρητηνίας το οποίο ελπίζει – όπως είπε- «να το ξεκινήσουνε κάποια στιγμή. Έκαναν κάποιες εργασίες τεχνικές έξω, συνέχεια λένε ότι θα έρθει γιατί και η περιοχή έχει πρόβλημα με την άρδευση. Είναι ένα μεγάλο θέμα και αυτό.

Κάστρο Κρητηνίας
Κάστρο Κρητηνίας


Το φράγμα θα έχει ως χρήση του την άρδευση των καλλιεργειών γιατί τώρα γίνεται ανεξέλεγκτη άρδευση».
Ένα σημαντικό έργο είναι και το λιμάνι Κρητηνίας.

«Το κυνηγάμε και αυτό το θέμα χρόνια» μας λέει ο πρόεδρος του χωριού «είχαμε το φάκελο από το 2017 στο Υπουργείο πριν έξι μήνες περίπου υποτίθεται ότι εγκρίθηκε η μελέτη, με την οποία μας «έκοψαν» 30 μέτρα από την προβλήτα και ελπίζουμε σύντομα να γίνει και αυτό το λιμάνι, το οποίο θα είναι το δεύτερο λιμάνι της Ρόδου». Σύμφωνα με τον κ. Αμβροσιάδη εφόσον ολοκληρωθεί το έργο, τότε θα υπάρξει σημαντική αποσυμφόρητης για το κεντρικό λιμάνι της Ρόδου, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετούνται καλύτερα και τα νησιά Τήλο, Νίσυρο, Χάλκη Κάρπαθο, Σύμη κ.α.

Το έργο αυτό βρίσκεται στη φάση των περιβαλλοντικών μελετών, το κονδύλι κατασκευής του είναι περίπου στο εννιάμιση εκατομμύριο ευρώ και εφόσον ολοκληρωθεί θα υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης ακόμη και μεγάλων πλοίων. Ο Κοινοτάρχης Κρητηνίας αναφέρθηκε και στο πανέμορφο αλλά με αρκετά προβλήματα Κάστρο της περιοχής, το οποίο, όπως τόνισε, «είναι ετοιμόρροπο και χρειάζεται κάποιες επισκευές. Ό,τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η Αρχαιολογία είναι μόνο από τη μία πλευρά του κάστρου και έτσι η δεξιά πλευρά είναι ετοιμόρροπη και για να μην συμβεί κανένα ατύχημα θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν παρεμβάσεις.

Αυτά τα μνημεία πρέπει να τα προσέχουμε σαν τα μάτια μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμβροσιάδης.
Ο ίδιος, τέλος, αναφέρθηκε και στη μεγάλη επένδυση που πρόκειται να γίνει – εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά- στην Άμαρτο με την ανέγερση σύγχρονης κλινικής για τους καρκινοπαθείς, «ένα έργο πνοής για όλη την περιοχή», όπως το χαρακτήρισε. Ο πρόεδρος της Κρητηνίας εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή τους για τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να μην προχωράει το έργο εδώ και δυόμισι χρόνια. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, είπε ο κ. Αμβροσιάδης, «στο τέλος θα φύγει ο επενδυτής, θα αγανακτήσει» για αυτό και ζητά να επισπευτούν οι διαδικασίες, καθώς «το έργο αυτό θα έδινε θέσεις εργασίας σε αρκετούς κατοίκους της περιοχής».


Αποχετευτικό και βιολογικός καθαρισμός
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Κοινότητα Απολλώνων είναι αυτό της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού, καθώς δεν υπάρχουν κανένα από αυτά.

Ο πρόεδρος του χωριού κ. Ευθύμιος Λαγογιάννης με δηλώσεις του στη «Ροδιακή», αναφέρθηκε στις αποχετεύσεις που υπάρχουν στο χωριό τονίζοντας πως «κάποιοι ασυνείδητοι δεν διστάζουν ακόμη και να συνδέσουν τις αποχετεύσεις τους με το δίκτυο ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα το καλοκαίρι ιδιαίτερα, να υπάρχει έντονη δυσοσμία στο χωριό από τα φρεάτια. Πάμε στο 2021 αλίμονο αν στο χωριό Απόλλωνα που λόγω του εδάφους και του Προφήτη Ηλία είναι κύριος τροφοδότης του φράγματος του Γαδουρά υπάρχει αυτή η κατάσταση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα λυθεί» κατέληξε ο κ. Λαγογιάννης.

Το ίδιο αλλά κατά το … ήμισυ πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κοινότητα Σαλάκου η οποία διαθέτει αποχετευτικό αλλά δεν έχει σωστό βιολογικό καθαρισμό. Όπως μας εξηγεί μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος κ. Στέργος Αγγουράς, «το χωριό έχει κάποιες δεξαμενές όπου συγκεντρώνονται τα λύματα και έρχεται βυτίο και τα παίρνει. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη να μεταφέρουμε τα λύματα από τη Σάλακο στα Καλαβάρδα όπου εκεί έχει δίκτυο ο αγωγός και πάει τα λύματα στο βιολογικό στη Σορωνή. Υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη αλλά μείναμε εκεί»!

Νέο κτήριο για το πυροσβεστικό κλιμάκιο και ο Προφήτης Ηλίας
Η μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Απολλώνων σε ένα καλύτερο και καλύτερα οργανωμένο πυροσβεστικό σταθμό ώστε να απελευθερωθούν τα δημοτικά κτήρια και η πλατεία του χωριού για να έχουν πρόσβαση και οι φορείς και η εκκλησία και η κοινότητα είναι ένα από τα επίσης σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στ’ Απόλλωνα.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος κ. Λαγογιάννης «αυτό το βλέπουμε ήδη και με τη Μητρόπολη η οποία εξετάζει την παραχώρηση οικοπέδου, για να γίνει εκεί η ανέγερση καινούριου κτηρίου για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Απολλώνων. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στην περιοχή «Κοσκινίδια», και πρόκειται για μία αρκετά μεγάλη έκταση».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας αναφέρθηκε και στις κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, για τις οποίες δήλωσε ότι επιθυμούν «όχι μόνο την αποκατάστασή τους αλλά κάτι περισσότερο».

Εξηγώντας τι εννοεί, είπε ότι «εκεί πέρα και παλαιότερα ο δήμος είχε ξοδέψει αρκετά χρήματα για να ανακαινιστούν τα κτήρια, όμως όπως γίνεται με αρκετά δημόσια κτήρια, ενώ βγαίνουν κονδύλια και φτιάχνονται στη συνέχεια με τη συντήρηση υστερούν. Εκεί πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση που να αφορά αποκατάσταση και επένδυση ταυτόχρονα, δηλαδή αν μπορέσουν να περιέλθουν στα χέρια ιδιώτη ώστε να μπορέσουν να συντηρούνται κιόλας. Δεν ξέρω τι θα σκεφθεί ο δήμος αλλά καλό θα ήταν να ξεκαθαριστούν οι όποιες υποθέσεις αφορούν ιδιοκτησίες, να περιέλθει όλος ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι κατασκηνώσεις στην κυριότητα του δήμου και να μπορέσει να τον αξιοποιήσει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε να δώσει χρήματα ο Δήμος για να τα φτιάξει και μετά από δύο-τρία χρόνια να τα δούμε πάλι να εγκαταλείπονται και να ρημάζουν».

Ο κ. Λαγογιάννης αναφέρθηκε και σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι εργασίες που αφορούν το Λαογραφικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού, καθώς και την αποκατάσταση του παραδοσιακού νερόμυλου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Αυτά όλα –είπε- έχουν εγκριθεί και προχωράνε, είναι θέματα που προσδίδουν άλλον αέρα στο χωριό μας, που θεωρούμε ότι είμαστε ήδη χειμερινός προορισμός και σίγουρα όταν όλα αυτά τελειώσουν θα μπορούν οι επισκέπτες εκτός από τα καλά φαγητά, να δούνε και όλα αυτά»!

Χωρίς συγκοινωνία


Πρόβλημα συγκοινωνίας αντιμετωπίζουν, την τρέχουσα περίοδο οι κάτοικοι στη Σάλακο, καθώς λόγω της πανδημίας δεν εκτελούνται δρομολόγια λεωφορείων από και προς το χωριό τους.

Αυτό καταγγέλλει με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας κος Αγγουράς : «Η «ΡΟΔΑ» δεν έχει ούτε ένα λεωφορείο λόγω της πανδημίας που να έρχεται στο χωριό. Το λεωφορείο φθάνει έως τα Καλαβάρδα που απέχει έξι χιλιόμετρα από εμάς, αλλά εδώ δεν έρχεται. Έχουμε ανθρώπους που θέλουν να πάνε στο φαρμακείο, να κάνουν κάποιες εξετάσεις και δεν έχουμε συγκοινωνία. Όποιος δεν έχει αμάξι είναι εγκλωβισμένος και αυτό συμβαίνει από τον Οκτώβρη»!

Σημειώνεται πως πριν από το lockdown εκτελούνταν δύο δρομολόγια το πρωί και τρία το απόγευμα καθημερινά από και προς τη Σάλακο.
Ο πρόεδρος του χωριού αναφέρθηκε και στις στάσεις των λεωφορείων οι οποίες, όπως είπε, είναι «ερείπια, ξεχαρφαλωμένες, να τις βλέπεις και να κλαις». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης που υπάρχει στην Κοινότητα με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσχέρεια ακόμη και στη διεκπεραίωση διαδικασιών που αφορούν τους πολίτες.

Ο κ. Αγγουράς αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν και το οποίο δεν είναι άλλο από την αντιπλημμυρική προστασία. Όπως είπε, «κατεβαίνουν από το βουνό του Προφήτη Ηλία νερά και πλημμυρίζουμε για αυτό και απαιτείται να γίνει μία μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας». Τέλος, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη βελτίωση της περιοχής όπου βρίσκεται η γνωστή Φάτνη του χωριού. Όπως είπε, ο πρόεδρος της Σαλάκου, «φτιάξαμε μελέτη για επισκευές ώστε να μην καταστρέφεται από νερά που κατεβάζει, ολόκληρη η κοιλάδα. Για να ολοκληρωθεί το έργο θα πρέπει να οριοθετήσουμε το ρέμα, γιατί έχει αλλάξει η ροή του ρέματος. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι προσπάθειές μας με το Δήμο».

Περιοχή Νύμφη Σαλάκου
Περιοχή Νύμφη Σαλάκου

Το λιμανάκι των Φανών
Ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις Φάνες είναι το λιμανάκι για το οποίο επί χρόνια δίδονταν «μάχες» για την κατασκευή του. Πλέον, όπως μας εξηγεί με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης, «βρίσκεται σε καλό δρόμο και με το νέο έτος πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της μελέτης του από το Λιμενικό Ταμείο». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο γήπεδο του χωριού, ενώ επεσήμανε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη περιοχή και ειδικά την τρέχουσα περίοδο είναι η αγροτική οδοποιΐα. Όπως είπε ο κ. Νικολίτσης, «είχαν γίνει έργα σε ότι αφορά τους αγροτικούς δρόμους όμως με τις έντονες βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα, οι περισσότεροι από αυτούς καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορούν να πάνε στις ελιές τους».

Φάνες
Φάνες
Φάνες
Φάνες

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη