Χριστίνα Καμμά-Lorger: Είμαστε δύσπιστοι σε ότι δεν γνωρίζουμε

Χριστίνα Καμμά-Lorger: Είμαστε δύσπιστοι σε ότι δεν γνωρίζουμε

Χριστίνα Καμμά-Lorger: Είμαστε δύσπιστοι σε ότι δεν γνωρίζουμε

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 955 ΦΟΡΕΣ

«Θεωρώ ότι φοβόμαστε και είμαστε δύσπιστοι σε ό,τι δεν γνωρίζουμε. Δυστυχώς ζούμε σε μια περίεργη εποχή στην οποία δεν υπάρχει έλεγχος στην παραπληροφόρηση με αποτέλεσμα ο κόσμος να μπερδεύεται.» δηλώνει η Χριστίνα Καμμά-Lorger, σε συνέντευξή της, όπου προσπαθεί να μας εξηγήσει, τι ισχύει σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επιστημονικά τεκμηριωμένα, στο tilosnews.eu.

Η Χριστίνα Καμμά-Lorger είναι από την Τήλο. Τελείωσε το σχολείο στη Ρόδο και ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές στο εξωτερικό. Σπούδασε Βιολογία με Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Bedfordshire στην Αγγλία. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Μοριακή Μοντελοποίηση από το πανεπιστήμιο του Cardiff στην Ουαλία, με υποτροφία από το Ερευνητικό Συμβούλιο Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών της Μεγάλης Βρετανίας. Απέκτησε το διδακτορικό της στην Κυτταρική Βιολογία και Βιοφυσική με υποτροφία από τη σχολή Οπτομετρίας και Επιστημών της Όρασης του πανεπιστημίου του Cardiff. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της έμεινε στο ίδιο πανεπιστήμιο σαν επιστημονικός συνεργάτης για 5 χρόνια με χρηματοδότηση από το το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2012 εντάχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό για τον επιταχυντή σωματιδίων ALBA της Βαρκελώνης.

Το 2019 της ανατέθηκε η κατασκευή του εργαστηρίου μικρογωνιακής σκέδασης ακτίνων Χ στον επιταχυντή της Αυστραλίας στη Μελβούρνη. Η έρευνά της επικεντρώνεται κυρίως σε βιοϊατρικά θέματα, στη βελτίωση ιατρικών επεμβάσεων, στη βιολογική μηχανική και την ανάπτυξη καινούριων θεραπειών και μεθόδων διάγνωσης.
Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια, οργάνωση επιστημονικών ημερίδων και είναι κριτικός δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Η συνέντευξη στο tilosnews.eu
Λόγω του COVID-19 η Αυστραλία ήταν σε αυστηρό εγκλεισμό για πολλούς μήνες. Ωστόσο, τώρα τα μέτρα έχουν αρθεί. Πώς ήταν και πώς είναι τώρα η κατάσταση στη Μελβούρνη;

Και ήμασταν και πάλι με απαγορευτικό μέχρι χθες. Η Αυστραλία έχει μια διαφορετική στρατηγική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Εδώ είχαμε το προτέρημα να έχουμε καλοκαίρι όταν ξέσπασε η πανδημία και λόγω της απόστασης από τον υπόλοιπο κόσμο, ήταν αρκετά ήπια η κατάσταση εξ αρχής. Η κυβέρνηση είχε την πολυτέλεια να δει τι γινόταν στην Ευρώπη κυρίως και να οργανωθεί αναλόγως όταν ξεκινήσαμε να έχουμε κρούσματα. Έτσι λοιπόν σε μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας κατάφεραν να ελέγξουν την πανδημία και σε όλη την Αυστραλία, εκτός της Μελβούρνης, δεν χρειάστηκε να μπουν σε μακροσκελή λοκντάουν. Εδώ στη Μελβούρνη έχουμε κάνει από τα πιο μακροσκελή λοκντάουν. Τον χειμώνα ξεκινήσαμε τον Ιούλιο με περιορισμούς, περάσαμε σε σκληρό λοκντάουν τον Αύγουστο το οποίο διήρκησε μέχρι τον Οκτώβρη. Καταφέραμε να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού μέσα στην κοινωνία. Είχαμε βδομάδες χωρίς κρούσματα και ζούσαμε μια ζωή αρκετά φυσιολογική και ασφαλή, αλλά οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν το τουρνουά τένις και έτσι εισάγαμε και πάλι τον ιό. Έτσι ήμασταν πάλι με απαγορευτικό για 5 μέρες. Τώρα πάλι είμαστε πιο ελεύθεροι με μερικούς περιορισμούς και χωρίς κρούσματα. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την ανταπόκριση της βιοεπιστήμης σε αυτήν την υγειονομική κρίση;
Ήταν πραγματικά άμεση η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας. Ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό της βιοϊατρικής έρευνας παγκοσμίως αφοσιώθηκε στην έρευνα κατά του κορωνοϊού.

Λόγω της κατάστασης και της μη σωστής ενημέρωσης του κόσμου, κυκλοφορούν πολλές θεωρίες και απορίες που αφορούν το εμβόλιο. Η κύρια απορία είναι για το πώς κατέστη δυνατόν να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες, την ίδια στιγμή που άλλα εμβόλια χρειάστηκαν χρόνια;
Όπως είπα και πιο πριν, η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας ήταν άμεση λόγω της σημαντικότητας της κατάστασης. Επενδύθηκαν αρκετοί πόροι και στην κυριολεξία σχεδόν κάθε επιστημονική ομάδα στον τομέα της βιοϊατρικής αφοσιώθηκε στη μελέτη του κορωνοϊού και στις μεθόδους αντιμετώπισής του.
Σε κάθε περίπτωση όταν επενδυθεί σε πόρους και χρηματοδότηση, οποιοδήποτε πρότζεκτ θα έβγαζε γρήγορα αποτελέσματα και έτσι και έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Δεν έχεις τα ίδια αποτελέσματα όταν έχεις έναν επιστήμονα να δουλεύει σε μια ασθένεια ή 100 επιστήμονες να ψάχνουν το ίδιο πράγμα. Ειδικά τώρα μιλάμε για όλη την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. Οπότε είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι βγήκε πρόχειρα το εμβόλιο. Δουλέψαμε όλοι μας και παράλληλα, έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Να σου πω όμως αρκετές από τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν είναι έρευνες αρκετών χρόνων. Για παράδειγμα τα λιπιδικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του mRNA στα κύτταρα, ήταν ένα πρότζεκτ που δούλεψα στον επιταχυντή της Βαρκελώνης το 2012. Τα διάφορα είδη RNA ερευνούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών όπως ο καρκίνος και το Alzheimer’s.

Τι είναι η επιστημονική τεχνολογία mRNA και πώς λειτουργεί το εμβόλιο στον άνθρωπο;
Τα κύρια μέρη κάθε ανθρώπινου κυττάρου είναι ο πυρήνας και το κυτταρόπλασμα. Το κυτταρόπλασμα πλαισιώνεται από το εξωτερικό περιβάλλον του κυττάρου, από μια διπλή στιβάδα φωσφολιπιδίων. Ο πυρήνας επίσης διαχωρίζεται από το κυτταρόπλασμα από μια διπλή στιβάδα λιπιδίων. Το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) παράγεται στον πυρήνα του κυττάρου, εκκρίνεται στο κυτταρόπλασμα, φτάνει στα ριβοσώματα και δίνει την εντολή να παραχθούν διάφορες πρωτεΐνες. Τα ριβοσώματα είναι σαν ένα εργοστάσιο παρασκευής πρωτεϊνών που παίρνει εντολές από τον πυρήνα του κυττάρου μέσω του αγγελιαφόρου RNA. Μόλις το αγγελιαφόρο RNA μεταφέρει την εντολή στα ριβοσώματα και ξεκινήσει η παραγωγή της πρωτεΐνης, εξαφανίζεται. Διαλύεται και μεταβολίζεται από τα κύτταρα μας. Στο εμβόλιο το οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία mRNA, προσθέτουμε εμείς το αγγελιαφόρο RNA στα κύτταρα μας και έτσι το κύτταρο παράγει την πρωτεΐνη. Παρακάμπτουμε το πρώτο βήμα παραγωγής πρωτεϊνών που είναι η μεταφορά της εντολής από τον πυρήνα στο κυτταρόπλασμα. Ξεγελάμε δηλαδή τα κύτταρα μας, να παράγουν την πρωτεΐνη που θέλουμε, στην προκειμένη περίπτωση την «ακίδα» της μεμβράνης του κορωνοϊού. Εφόσον παραχθεί η ξένη πρωτεΐνη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αναγνωρίζει ότι είναι κάτι ξένο στον οργανισμό μας (αντιγόνο) και έτσι ξεκινάει την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον αυτής της πρωτεΐνης. Τα αντισώματα αυτά μένουν στον οργανισμό μας και έτσι αν προσβληθούμε από τον ιό, τα αντισώματα μας αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του και του επιτίθονται με αποτέλεσμα να τον εξουδετερώσουν, πριν προλάβει να προκαλέσει ζημιά στο σώμα μας.

Επομένως, τι έχετε να σχολιάσετε για τις κύριες θεωρίες που κυκλοφορούν: α) το mRNA εμβόλιο είναι ένας επικίνδυνος ιός που μπορεί να προκαλέσει κληρονομικές μεταλλάξεις, β) τα mRNA εμβόλια αποτελούν γονιδιακή θεραπεία, γ) το mRNA εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια με αποτέλεσμα να μεταδοθούν γενετικές τροποποιήσεις στα παιδιά μας και δ) το mRNA εμβόλιο θα αλλάξει το DNA μας;
Όλες αυτές οι ανησυχίες έχουν την ίδια βάση, την πρόκληση μετάλλαξης και την αλλαγή του γενετικού μας υλικού. Όπως ανέφερα, το mRNA παράγεται στον πυρήνα του κυττάρου και μετά βγαίνει στο κυτταρόπλασμα για να μεταφέρει την εντολή για την παραγωγή πρωτεϊνών. Από τη στιγμή που θα βγει από τον πυρήνα και θα ολοκληρώσει την αποστολή του, διαλύεται, δεν μπορεί να επιστρέψει ξανά στον πυρήνα. Το ίδιο ισχύει και για το mRNA που βάζουμε εμείς στο κυτταρόπλασμα με το εμβόλιο.
Το γενετικό μας υλικό, το DNA μας, βρίσκεται μόνο στον πυρήνα των κυττάρων μας.
Οπότε, εφόσον το mRNA δεν μπορεί να εισέλθει ξανά στον πυρήνα δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει το DNA μας. Είναι μια μονόδρομη αντίδραση.

Επίσης το mRNA δεν αντιδράει με το DNA, οπότε και να επέστρεφε στον πυρήνα του κυττάρου (που δεν επιστρέφει) δεν θα μπορούσε να το τροποποιήσει, άρα λοιπόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα παραπάνω είναι θεμελιώδεις γνώσεις βιολογίας, που μαθαίνουμε στο σχολείο. Είναι πραγματικά λυπηρό επιστημονικά ανυπόστατες θεωρίες που είναι τελείως λανθασμένη να γίνονται viral και να παραπληροφορούν και να πανικοβάλουν τον κόσμο σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση όπως αυτή που ζούμε.

Έχουν παρατηρηθεί διάφορες παρενέργειες ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας η κυριότερη που πρέπει να έχουμε υπ’όψιν; Να περιμένουμε και άλλες;
Τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των λιπιδίων που μεταφέρουν το mRNA, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Είναι μικρή η πιθανότητα, αλλά είναι μια παρενέργεια που μπορεί να συμβεί. Για αυτό, τα άτομα που έχουν ιστορικό με αναφυλαξιακό σοκ, καλό είναι να απευθυνθούν στον γιατρό τους και μόνο, για να βεβαιωθούν ότι τα συστατικά του εμβολίου δεν συγκαταλέγονται στα στοιχεία που τους προκάλεσαν την αντίδραση. Πιο ήπιες αντιδράσεις είναι μούδιασμα στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο ή ελαφριά συμπτώματα γρίπης. Αυτά είναι αναμενόμενα και αρκετά ελαφριά.

Τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας μπορούν να καταπολεμήσουν τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού;
Ναι, μπορούν. Ακόμα και αν μεταλλάσσεται ο ιός, παραμένει ο ίδιος και έτσι τα αντισώματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξακολουθούν να αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό και να τον καταπολεμούν. Είναι η ίδια κατάσταση όπως όταν γερνάμε. Αλλάζουμε εμφανισιακά, αλλά παραμένουμε ο ίδιος άνθρωπος και οι γύρω μας, μας αναγνωρίζουν πάντα.

Πόσο κρατάει η ανοσία μετά το εμβόλιο; Θα πρέπει να κάνουμε επαναλληπτικές δόσεις συχνά;
Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η επιστημονική κοινότητα μαθαίνει βήμα βήμα τον ιό. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι τα αντισώματα κρατούν για 3 μήνες, μετά 6 μήνες και τώρα 9.
Ο λόγος που αλλάζει η οδηγία είναι γιατί τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αντιστοιχούν σε περιόδους από την αρχή της πανδημίας. Τώρα αυτόν τον μήνα κλείνουμε ένα χρόνο με τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και τώρα έχουμε στοιχεία για 12 μήνες.
Μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Nature” υπέδειξε ότι τον μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων τον έχουμε στους 9 μήνες μετά από έκθεση στον ιό. Από εκεί και μετά πέφτει ο αριθμός των ανοσοκυττάρων σταδιακά, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα με τι ρυθμούς για να ξέρουμε με σιγουριά σε πόσο καιρό ενδεχομένως να εξαφανιστούν, μπορεί να είναι και χρόνια. Αυτό θα το δούμε σταδιακά.

Μία άλλη απορία που γεννάται είναι αν κάποιος, ο οποίος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον που δεν τις έχει κάνει.
Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Το σίγουρο είναι ότι όποιος έχει εμβολιαστεί ακόμα και αν νοσήσει δεν θα το περάσει βαριά, ώστε να κινδυνέψει η ζωή του ή να χρειαστεί εντατική και διασωλήνωση και ουσιαστικά αυτό είναι το ζητούμενο: να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μην παραλύσει το σύστημα υγείας γιατί μετά έχουμε και παράπλευρες απώλειες από τις υπόλοιπες ασθένειες που δεν μπορούν να περιθαλπτούν λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας στα νοσοκομεία. Εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος και ακόμα και εάν φέρει τον ιό, πιστεύω ότι το ιικό φορτίο που θα μεταφέρει στους συνανθρώπους του δεν θα είναι αρκετό ώστε να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα.
Εάν κάποιος όμως είναι ανεμβολίαστος και προλάβει να πολλαπλασιαστεί ο ιός στο σώμα του γιατί το ανοσοποιητικό του δεν έχει εκπαιδευτεί από πριν να τον καταπολεμήσει και ειδικά αν ξεκινήσει να έχει και συμπτώματα, το ιικό φορτίο που μεταφέρει είναι ακόμα πιο υψηλό και πολύ πιο επικίνδυνο για τους γύρω του. Όλα αυτά βέβαια πρέπει να μετρηθούν με ακρίβεια για να είμαστε σίγουροι.

Τι συμβουλεύετε τους συμπολίτες μας που λένε άσε να εμβολιαστούν οι άλλοι πρώτα κι εγώ θα το κάνω μετά καθώς και σε αυτούς που αρνούνται κατηγορηματικά να εμβολιαστούν;
Θεωρώ ότι φοβόμαστε και είμαστε δύσπιστοι σε ό,τι δεν γνωρίζουμε. Δυστυχώς ζούμε σε μια περίεργη εποχή στην οποία δεν υπάρχει έλεγχος στην παραπληροφόρηση με αποτέλεσμα ο κόσμος να μπερδεύεται. Τρανό παράδειγμα η αντίληψη περί γενετικής απώλειας των εμβολιασμένων.

Στην επιστημονική έρευνα, για να βγει μια δημοσίευση ελέγχεται εξονυχιστικά από ειδικούς στον κάθε τομέα.
Εγώ προσωπικά έχω απορρίψει επιστημονικές εργασίες για δημοσίευση σε διεθνή περιοδικά ως επιθεωρητής των αποτελεσμάτων, διότι δεν ήταν ολοκληρωμένες ή σωστές.
Εκτός του επιστημονικού πλαισίου που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από πουθενά, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα blog και να γράφει ό,τι θέλει πραγματικά ανεξέλεγκτα, ή να βγει σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο και να πει ό,τι θέλει, πολλές φορές από άγνοια ή και κακοπροαίρετα.

Αυτό εν μέσω πανδημίας μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Θα έλεγα λοιπόν σε όσους δεν είναι σίγουροι και στους αντιεμβολιαστές να εμπιστευθούν την ιατρική επιστήμη και όχι οτιδήποτε βγαίνει ανεξέλεγκτα στο ίντερνετ ή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Είναι η ίδια επιστήμη που θα τους θεραπεύσει εάν καταλήξουν στα επείγοντα για οποιοδήποτε λόγο. Εάν έχουν αμφιβολίες ο μόνος αρμόδιος για να τους καθοδηγήσει είναι ο προσωπικός τους γιατρός που γνωρίζει και το ιστορικό τους και κανένας άλλος.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής