Η Ροδίτισσα Δώρα Χατζηιωάννου του πανεπιστημίου Ροκφέλερ ξεκαθαρίζει: «H πανδημία δε θα κάνει τον κύκλο της»!

Η Ροδίτισσα Δώρα Χατζηιωάννου του πανεπιστημίου Ροκφέλερ ξεκαθαρίζει:  «H πανδημία δε θα κάνει τον κύκλο της»!

Η Ροδίτισσα Δώρα Χατζηιωάννου του πανεπιστημίου Ροκφέλερ ξεκαθαρίζει: «H πανδημία δε θα κάνει τον κύκλο της»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5218 ΦΟΡΕΣ

Η διεθνώς αναγνωρισμένη καθηγήτρια δίνει στη «Ροδιακή» όλα τα νέα που μας αφορούν

Είναι τιμή για τη Ρόδο που η Δώρα Χατζηιωάννου, η διεθνώς αναγνωρισμένη καθηγήτρια Ιολογίας του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, είναι Ροδίτισσα! Γι’ αυτό την τίμησε κι ο Δήμος Ρόδου το 2015.
Τόσες επιτυχίες, τόσες διακρίσεις για τις έρευνές της ως επικεφαλής της μίας εκ των τριών ερευνητικών ομάδων του Ροκφέλερ κι έμεινε η ίδια, είναι η Δώρα που καθετί δικό της, εκπέμπει πολιτισμό.
Τελείωνε με μία συνέντευξή της σε αμερικάνικη εφημερίδα λίγο πριν ξεκινήσουμε τη δική μας, με όλα τα νέα- που ευχάριστα δεν τα λες- για την πανδημία και τα εμβόλια.
Γιατί η πανδημία δε θα κάνει τον κύκλο της και θα εξαφανιστεί, ενώ τα εμβόλια πέρα από το να μη σε στέλνουν στο νοσοκομείο και να περιορίζουν τη μετάδοση, έτερον ουδέν. Ούτε θαύματα ούτε θαυματοποιοί.
Βγαίνουν πολλές ειδήσεις από την κουβέντα μας, αλλά μία είναι η είδηση, δυστυχώς!
Δε θα γλιτώσουμε εύκολα και κυρίως δε θα γλιτώσουμε γρήγορα!

Πότε θα τελειώσει η πανδημία; Αν δεν ξέρετε εσείς που είστε καθηγήτρια Ιολογίας στο Ροκφέλερ, τότε ποιος;
Ο κόσμος θα το πει. Πρέπει να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εμβολίου, σε παιδιά 12-16 ετών είναι πάρα πολύ καλά. Ήδη σήμερα, ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ ότι όσοι άνω των 16 ετών θέλουν να εμβολιαστούν, μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε οποιαδήποτε πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εγώ περιμένω πώς και πώς να εμβολιαστούν τα παιδιά μου, για να πάνε σχολείο τον Σεπτέμβρη. Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές και για παιδιά από πέντε ετών. Και τότε όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να φοράμε μάσκα και να τηρούνται μέτρα. Το self test, παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να περιοριστεί η μετάδοση.

Στη Ρόδο έως αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε τη Βρετανική μετάλλαξη!
Ευτυχώς, γιατί τη Βρετανική φαίνεται να την αντιμετωπίζουν καλύτερα τα εμβόλια, απ’ ό,τι τις άλλες.

Δηλαδή μία πανδημία, δεν κάνει τον κύκλο της;
Τον κύκλο της δεν μπορεί να τον κάνει. Δεν μπορεί να τον κάνει αφού ο ιός μπορεί να σε προσβάλει ξανά! Το ίδιο ισχύει με όλους τους εποχικούς κορωνοιούς οι οποίοι προκαλούν απλό κρύωμα.

Το καλό σενάριο ποιο είναι;
Δεν ξέρω αν θα εξαφανίσουμε εντελώς αυτό τον ιό. Καλή περίπτωση θα είναι να είμαστε εμείς πιο καλά προστατευμένοι εναντίον του, μέσω του εμβολίου και να γίνει μία απλή ίωση, όπως οι άλλες.

Ακόμα και τότε θα συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, κατά του Covid 19;
Θα δούμε. Μπορεί να χρειαστεί ο εμβολιασμός να γίνεται μία φορά τον χρόνο. Η Pfizer, αναπτύσσει ένα ακόμα εμβόλιο, την τρίτη δόση δηλαδή, για να μας προφυλάξει από τις μεταλλάξεις.

Τρεις δόσεις θα κάνουμε για να βγάλουμε ένα χρόνο;
Μπορεί. Το εμβόλιο προκαλεί αντισώματα. Λέει στο ανοσοποιητικό σου σύστημα πώς να αντιδράσει εναντίον των ιών, χωρίς να χρειαστεί να αρρωστήσεις. Όσο πιο πολλές φορές «βλέπει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα τον ιό, τόσο καλύτερα ανταποκρίνεται.

Δεν είπαμε και τίποτα χαρούμενο μέχρι τώρα!
Υπάρχει χαρούμενο. Πάλι στον εμβολιασμό θα εστιάσω. Είναι φοβερό επιστημονικό επίτευγμα και κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια, σ’ ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ακόμα κι αυτό μας ανησυχεί. Το πώς τα κατάφεραν!
Μια χαρά τα κατάφεραν. Αξιοποιήθηκε η έρευνα πολλών προηγούμενων χρόνων. Πήραν την τεχνογνωσία που υπήρχε, έπεσαν χρήματα και υπήρξε πληθώρα εθελοντών.

Εσείς κάνατε εμβόλιο;
Ναι, το έκανα, και μάλιστα τη δεύτερη δόση την έκανα την ημέρα των γενεθλίων μου πριν από λίγες ημέρες, κι ήταν για εμένα κάτι σαν δώρο γενεθλίων.

Ποιο εμβόλιο κάνατε;
Της Pfizer.

Γιατί; Είναι το πιο ασφαλές απ’ όσα έχουμε αυτή τη στιγμή;
Γιατί αυτό είχαμε, στη Νέα Υόρκη της AstraΖeneca, δεν έχει πάρει έγκριση στην Αμερική, για διάφορους λόγους ενώ για της Johnson & Johnson υπάρχει μία παύση δύο εβδομάδων, λόγω ανησυχίας για περιστατικά θρομβώσεων. Αυτές τις μέρες θα ξέρουμε τι θα γίνει. Έχω ανθρώπους στο περιβάλλον μου όμως που έχουν εμβολιαστεί μ’ αυτό. Όπως και να έχει, η πιθανότητα να πάθεις θρόμβωση, λόγω εμβολίου, είναι απειροελάχιστη. Οι πιθανότητες να πάθεις θρόμβωση αν είσαι καπνιστής ή αν παίρνεις αντισυλληπτικά είναι πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά ενώ αν βάλεις αυτό το εμβόλιο έχεις πιθανότητες να πάθεις θρόμβωση περίπου μία στο εκατομμύριο. Αν προσβληθείς από Covid-19, οι πιθανότητες να πάθεις θρόμβωση είναι χιλιάδες, στο εκατομμύριο. Το AstraΖeneca, και το Johnson & Johnson, χρησιμοποιούν αδενοειδούς για να παραδώσουν το αντιγόνο, κι ίσως αυτό ευθύνεται για τις θρομβώσεις. Αυτό που εξετάζεται τώρα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε στοιχεία είναι και για το ρωσικό Sputnik, καθώς και για ένα από τα κινεζικά που είναι της ίδιας τεχνολογίας.

Πόσο θα κρατήσει η προστασία από το εμβόλιο για κάποιον που το έκανε;
Έξι μήνες; Ένα χρόνο; Θα δούμε. Δεν το ξέρουμε γιατί δεν έχει περάσει ακόμη το διάστημα των έξι μηνών από την ολοκλήρωση των δύο δόσεων του εμβολίου, στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ώστε να γνωρίζουμε αν από τότε και μετά χρειάζεται νέο εμβόλιο ή χρειάζεται να γίνει αργότερα.

Από τι ακριβώς σε προστατεύει το εμβόλιο, γιατί κι αυτό συγκεχυμένο είναι!
Το εμβόλιο μπορεί να σε προστατέψει από το να μην πας στο νοσοκομείο, κι όχι σίγουρα από το να μην κολλήσεις και να το μεταδώσεις και αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή. Όταν νοσήσεις ή όταν εμβολιαστείς παράγεις αντισώματα κατά του ιού. Αυτά τα αντισώματα και άλλες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού είναι που σε προστατεύουν, από βαριά νόσο. Το μεγάλο ερώτημα για εμένα είναι πόσο θα κρατήσει η ανοσία σου ώστε να μην αρρωστήσεις σοβαρά. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το κατά πόσο είσαι προστατευμένος από το να προσβληθείς. Ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι θα εμβολιαστεί και μετά θα βγάλει τη μάσκα και δε θα παίρνει μέτρα. Αυτό δεν ισχύει.

Γνωρίζω περίπτωση στη Ρόδο που 20 ημέρες πριν είχε εμβολιαστεί με την πρώτη δόση της AstraΖeneca, παρόλα αυτά κόλλησε τον ιό και στη συνέχεια τον μετέδωσε, σε νεαρό υγιές άτομο, το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο της Ρόδου!
Ναι, το παράδειγμα που λέτε είναι πολύ χαρακτηριστικό κι αυτό είναι που με ανησυχεί εμένα πιο πολύ από όλα. Προς το παρόν τα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως ο εμβολιασμός μειώνει τη μετάδοση, αλλά όλα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζουν να υφίστανται, από τις κυβερνήσεις, τα περιοριστικά μέτρα.

Και στο Ισραήλ πώς πέταξαν τη μάσκα;
Εκεί η μετάδοση μειώθηκε σημαντικά με τον εμβολιασμό, αλλά τώρα ακόμη χαλάρωσαν τα μέτρα. Με το 54% εμβολιασμένο, μόλις αυτή την εβδομάδα άρχισε την άρση των περισσότερων μέτρων. Θα φανεί τι θα γίνει όταν αρθούν εντελώς τα μέτρα έστω κι αν είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Η δική μας μάσκα πότε θα βγει, θα την φοράμε και τον χειμώνα του 2021;
Προσωπική μου άποψη είναι, ναι. Δύσκολο να φύγει η μάσκα! Προς το παρόν έχουμε δώσει στον ιό τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διαδοθεί και να μεταλλαχθεί και αν συνεχίσουμε έτσι, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται. Το βλέπουμε με τα καινούργια στελέχη στην Αφρική, στην Ινδία, στη Βραζιλία και συνεχίζουν να εμφανίζονται ακόμα πιο μεταλλαγμένα στελέχη. Στην Αμερική, αυτή τη στιγμή, πολλές Πολιτείες εμφανίζουν το δικό τους στέλεχος. Και γνωρίζουμε ότι στις Πολιτείες που τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, εμφανίζονται και πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις.

Γιατί τώρα όλο και περισσότεροι νέοι και υγιείς άνθρωποι, βρίσκονται στα νοσοκομεία όπως και στο νοσοκομείο της Ρόδου που από τους 21 που νοσηλεύονταν χθες οι περισσότεροι είναι γύρω στα 50 χωρίς προβλήματα υγείας;
Γιατί όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσεις σοβαρά σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν ανήκεις. Επομένως και χωρίς υποκείμενα νοσήματα και εννοώ είναι νέοι, ακόμα και παιδιά που πάνε στο νοσοκομείο. Επιπλέον εκείνο που ίσως δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι ακόμα κι αν δεν το περάσεις τόσο σοβαρά υπάρχει η περίπτωση να αναπτύξεις μακροχρόνια προβλήματα όπως η μόνιμη, η υπερβολική σωματική κούραση. Να αισθάνεσαι δηλαδή εξουθενωμένος. Πρόσφατα συνομίλησα με τέτοιους ασθενείς που τους έμεινε η κούραση, ένα χρόνο μετά τον Covid. Ένα χρόνο μετά και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Ο ιός προσβάλλει πάρα πολλά όργανα. Μία άλλη συνέπεια είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, κάτι σαν ομίχλη εγκεφάλου. Μία θολούρα δηλαδή με επίσης μακροχρόνια διάρκεια.

Εσείς προσωπικά και η ερευνητική σας ομάδα στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, προχωράτε ιδιαίτερα καλά στις έρευνες που κάνετε. Ποιο είναι ακριβώς αυτή την περίοδο το αντικείμενο της έρευνάς σας;
Για εμένα προσωπικά, άνοιξε ένας καινούργιος δρόμος έρευνας με αξιόλογες συνεργασίες και την άνευ προηγουμένου δυνατότητα να μελετήσουμε τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, ενάντια ενός καινούργιου ιού. Σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή τώρα γίνεται, τώρα το βλέπω. Γι αυτό δεν έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματά σου, αλλά ό,τι ανακαλύπτουμε το μαθαίνετε από τους πρώτους.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής