Μητροπολίτης Ρόδου: "Η σκέψη και οι δράσεις μας πρέπει να έχουν ως αφετηρία ότι το αύριο δεν έρχεται χωρίς εμάς»"

Μητροπολίτης Ρόδου: "Η σκέψη και οι δράσεις μας πρέπει να έχουν ως αφετηρία ότι το αύριο δεν έρχεται χωρίς εμάς»"

Μητροπολίτης Ρόδου: "Η σκέψη και οι δράσεις μας πρέπει να έχουν ως αφετηρία ότι το αύριο δεν έρχεται χωρίς εμάς»"

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 796 ΦΟΡΕΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος αναφέρεται στη λειτουργία της εκκλησίας κατά την πανδημία και στις νέες καταστάσεις που αυτή δημιούργησε

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη της επιβολής των μέτρων κατά της πανδημίας και η εκκλησία μας επλήγη και αυτή σοβαρά λόγω των απαγορεύσεων που ίσχυσαν.
Ένα χρόνο μετά οι Άγιες Ημέρες του Πάσχα μας βρίσκουν φέτος με ανοιχτούς ναούς αλλά με την ισχύ περιοριστικών μέτρων.

Όλους αυτούς τους μήνες πολλοί συμπατριώτες μας δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται βρίσκοντας καταφύγιο και στήριξη στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου και στις ενορίες που πάντα στέκονται όπως μπορούν δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.

Έδωσαν το παράδειγμα της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο και δίδαξαν την υπομονή, τη δύναμη και την υπευθυνότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για να φτάσουμε να γιορτάσουμε και φέτος την Ανάσταση του Χριστού βιώνοντας το μήνυμα της ελπίδας και της ζωής που έφερε στον κόσμο μας.

Η προσευχή για όλους εκείνους που δοκιμάζονται παντοιοτρόπως θα έχει φέτος ακόμα περισσότερη σημασία και θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στον Χριστό και στην εκκλησία μας.

Σεβασμιώτατε, πλησιάζουν οι άγιες ημέρες του Πάσχα και για μία ακόμα χρονιά όπως δείχνουν τα πράγματα οι Χριστιανοί θα τις περάσουν μακριά από τις εκκλησίες λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και δεν θα έχουν όλοι την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στις ιερές ακολουθίες. Τι συναισθήματα σας προκαλεί αυτό;
Σύμφωνα με τις ισχύουσες για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα υγειονομικές διατάξεις τα πράγματα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των Ναών μας θα είναι διαφορετικά από πέρυσι και οι Χριστιανοί μας θα έχουν τη δυνατότητα να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν. Μας παρηγορεί το γεγονός ότι οι Ναοί μας θα είναι ανοικτοί αλλά και πάλι ο διαφορετικός τρόπος, εξαιτίας των περιοριστικών διατάξεων και της αλλαγής του ωραρίου τέλεσης των ιερών Ακολουθιών, δημιουργούν μια διαφορετική, σίγουρα όχι ευχάριστη, ατμόσφαιρα την οποία καλούμαστε όλοι, κλήρος και λαός, να προσεγγίσουμε θετικά για να προσλάβουμε υπαρξιακά το μήνυμα της Εορτής.

Οι συμπατριώτες μας εδώ στη Ρόδο δοκιμάζονται ιδιαίτερα όπως ξέρετε από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία και ο κορωνοϊός καθώς η πλειονότητα αυτών εργάζεται στον τουρισμό ή έχει άμεση εξάρτηση από αυτόν. Φαντάζομαι ότι έχετε όλο αυτό το διάστημα γίνει αποδέκτης της αγωνίας και της απόγνωσης ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Πως βιώσατε εσείς αυτή την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν;
Η Εκκλησία πάντα είναι η πρώτη αποδέκτης της αγωνίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκες. Συμπολίτες μας δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται όλο αυτό το διάστημα. Διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι πολλά. Σίγουρα δεν παρουσιάστηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, δεδομένου του γεγονότος ότι μεσολάβησε και η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Τα προβλήματα αυτά, μικρά ή μεγάλα, δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν από τη μεμονωμένη προσφορά των κοινωνικά ενεργών φορέων, συλλόγων, προσώπων γιατί υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους. Απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική πολιτική για τη θεραπεία τους.

Η Εκκλησία μας και η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου πώς βοήθησε όλο αυτόν τον καιρό με την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε και συνοδεύτηκε και από ψυχική κόπωση αλλά και εξάντληση των συνανθρώπων μας κάθε ηλικίας;
Η Μητρόπολη και οι Ενορίες προσπαθήσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και με τη βοήθεια ανθρώπων που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων που ζήτησαν συμπαράσταση, είτε αυτές ήταν υλικές είτε πνευματικές. Βέβαια, εξαιτίας των μέτρων άλλαξαν πολλά δεδομένα και κυρίως η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, όπως επί παραδείγματι η ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων. Παρά τις δυσκολίες και την αλλαγή των συνθηκών οι δραστηριότητες δεν εξέλιπαν και οι άνθρωποί μας έδωσαν το δικό τους «παρών», όπως και τόσοι άλλοι στο κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε.

Ο ιερός κλήρος αλλά και ο λαός, οι πιστοί της Ρόδου που ήρθαν στις εκκλησίες όλο το προηγούμενο διάστημα εκτιμάτε ότι εφάρμοσαν τα μέτρα που επιβλήθηκαν;
Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα στον τρόπο διαχείρισης των υγειονομικών μέτρων. Βέβαια δεν ήταν εύκολο εξαιτίας του διχασμού που παρατηρήθηκε στο κοινωνικό σύνολο. Υπήρχαν και υπάρχουν οι αντιρρησίες συνείδησης, ασκήθηκε κριτική, δημιουργήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις επεισόδια, τα οποία δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως προβληματικές μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. Ήταν αναμενόμενα. Αυτό που υφίσταται στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο αντικατοπτρίζεται και στο χώρο της Εκκλησίας. Οι ίδιοι άνθρωποι που κατεβαίνουν στο Μαντράκι τα απογεύματα για τη βόλτα τους έρχονται και στην Εκκλησία για να εκκλησιαστούν ή να ανάψουν το κερί τους. Είναι όμως πολύ σκληρό για μας να λέμε σε έναν άνθρωπο που έρχεται να εκκλησιαστεί ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός και πρέπει να αποχωρήσει.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, Σεβασμιώτατε, αυτές τις άγιες ημέρες είχαμε ξαναμιλήσει και εν μέσω πανδημίας μας είχατε πει ότι η ζωή ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν βέβαια θέλουμε να την αντικρίζουμε κατά πρόσωπο. «Κάθε δυσκολία, ακόμα και η συμφορά, μπορεί να γίνει αφετηρία για κάτι ουσιαστικότερο και να αναπροσαρμόσει το μέτρο της ευθύνης μας» είχατε δηλώσει και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εξακολουθείτε να το πιστεύετε όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.
Η ζωή κυλάει. Οι πανδημίες και οι πόλεμοι πάντα λειτουργούν ανατρεπτικά. Η ευθύνη είναι πάντοτε το αιτούμενο γιατί ο άνθρωπος έχει τη ροπή προς χαλάρωση. Ο άνθρωπος δημιουργεί τον κόσμο του. Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας απασχολήσει. Θα είναι διαφορετική. Το μέτρο της ευθύνης μας μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά. Η σκέψη μας και οι δράσεις μας πρέπει να έχουν ως αφετηρία την πεποίθηση ότι το αύριο δεν έρχεται χωρίς εμάς.

Ποιο θα είναι το μήνυμά σας φέτος για τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης που, σε λίγες ημέρες θα ζήσουμε, με κάποιους να βρίσκονται στα κρεβάτια των νοσοκομείων δίνοντας μάχη για τη ζωή τους, κάποιους άλλους να πενθούν τους οικείους τους και κάποιους άλλους να αγωνιούν για την υγεία των δικών τους ανθρώπων;
Η Ανάσταση του Κυρίου είναι ένα γεγονός της ιστορίας σχετιζόμενο άμεσα με την ύπαρξη του καθενός από εμάς. Δηλώνει την αρχή της νέας δημιουργίας, του καινούργιου κόσμου που προσφέρει ο Θεός στην ανθρωπότητα. Και ο καινούργιος κόσμος δεν έχει σχέση με την οσμή της φθοράς, τον τρόμο της αρρώστιας και του θανάτου και τις εχθρικές εκδηλώσεις του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο. Η Ανάσταση του Χριστού είναι μήνυμα ελπίδας και ζωής, απευθύνεται στον άνθρωπο κάθε εποχής και μαρτυρεί την ανεξάντλητη αγάπη του Θεού, ο οποίος, παρά τις θανατηφόρες ενέργειες των ανθρώπων, τους καλεί συνεχώς στη ζωή και τον κόσμο της Αναστάσεως. Αυτό το μήνυμα εύχομαι να ζήσουμε γιορτάζοντας το εφετινό Πάσχα. Και να το προσλάβουμε με αισθήματα αγάπης και ένα λόγο προσευχής για όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την πανδημία και από κάθε άλλη δύσκολη κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής