Γιάννης Πάππου: «Θα αντέξουμε και θα μείνουμε όρθιοι- Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Γιάννης Πάππου: «Θα αντέξουμε και θα μείνουμε όρθιοι- Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Γιάννης Πάππου: «Θα αντέξουμε και θα μείνουμε όρθιοι- Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 570 ΦΟΡΕΣ

«Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας είναι συνυφασμένη με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησια» «Η νέα σεζόν θα μας βρει και πάλι να υποδεχόμαστε με χαμόγελο τους επισκέπτες μας

Στους στόχους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου να αξιοποιήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αναφέρεται ο πρόεδρός του με συνέντευξή του σήμερα στη «Ροδιακή».

Ο κ. Γιάννης Πάππου κάνει λόγο για οικονομική και ψυχολογική εξουθένωση της αγοράς, παραθέτει τον τιτάνιο αγώνα των επιχειρηματιών να μείνουν όρθιοι και επισημαίνει ότι το Ταμείο παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του τόπου μας, για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους, για υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, για την ενίσχυση της καινοτομίας και για τη διείσδυση σε νέες αγορές.

«Αντέξαμε» δηλώνει, αλλά υπογραμμίζει ότι πέρα από την όποια βοήθεια και στήριξη δόθηκε από την κυβέρνηση πρέπει να ληφθεί υπόψη και η νησιωτικότητα, τονίζοντας ότι τώρα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να επανέλθουν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την τουριστική περίοδο επισημαίνει ότι ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το άνοιγμά της, και ότι οι επιχειρηματίες κάνουν υπερπροσπάθεια και δίνουν μάχη για να υποδεχτούν τους επισκέπτες, καθώς όλοι προσβλέπουν σε μία καλύτερη χρονιά τουριστικά, για να ανακάμψει η τοπική οικονομία.

Κε Πάππου, ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά σήμερα λόγω της πανδημίας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Μετράμε ήδη έναν και πλέον χρόνο σε καθεστώς πανδημίας και όπως αντιλαμβάνεστε η κόπωση που αγγίζει τα όρια της εξουθένωσης οικονομικά και ψυχολογικά, έχει επηρεάσει όχι μόνο την τοπική αγορά αλλά κάθε οικονομική δραστηριότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σήμερα, έναν χρόνο μετά και ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αντέξαμε… Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, δώσαμε και δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα, για να μπορέσουμε να είμαστε εδώ σήμερα και να ετοιμαζόμαστε για τη νέα τουριστική περίοδο.

Πρόκειται, κυρία Μπογδάνου, για έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου αλλά με αθλητές που πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά σπρίντερ. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά οι καταστάσεις αναδιαμορφώνονται και διαφοροποιούνται με εξουθενωτικές ταχύτητες για όλους μας. Η εξουθένωση, λοιπόν, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς σήμερα. Ωστόσο το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, είναι αυτό που μας δίνει δύναμη για να φτάσουμε στον τερματισμό ο οποίος είναι πολύ κοντά. Διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα ενός μαραθωνίου κι αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου, είναι να αντέξουμε λίγο ακόμα όσο δύσκολο κι αν είναι.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνει συνεχώς η κυβέρνηση πόσο μπορούν να δώσουν οικονομικές ανάσες στις επιχειρήσεις των νησιών μας και να τις βοηθήσουν να επιβιώσουν;

Οι οικονομικές ανάσες ήταν σωτήριες σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και χάρις σε αυτές μπορούμε σήμερα να σχεδιάζουμε για την επόμενη ημέρα. Παρόλα αυτά, όπως πολύ σωστά είπατε, πρόκειται για οικονομικές ανάσες, που έδωσαν ένα στήριγμα στις επιχειρήσεις να μην καταρρεύσουν. Είναι σαν το οξυγόνο που έχει ανάγκη ένας βαριά ασθενής. Σωτήριο μεν αλλά από μόνο του δεν αποτελεί ολοκληρωμένη θεραπευτική αγωγή. Η θεραπευτική αγωγή απαιτεί επιπλέον μέτρα και δεν θα κουραστώ να το λέω, μέτρα που να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη νησιωτικότητα και τις γεωγραφικές μας ιδιαιτερότητες.

Όπως σε κάθε ασθενή λαμβάνεται υπ’ όψιν η γενικότερη κλινική του κατάσταση και εξειδικεύεται η θεραπεία αναλόγως των αναγκών του, το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα που αναζητούμε «θεραπεία» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά. Τα οριζόντια μέτρα, κυρία Μπογδάνου, δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα όταν οι ανάγκες είναι διαφορετικές και στην προκειμένη περίπτωση το επιχειρείν στα νησιά έχει αυξημένες ανάγκες.

Και ποιο θα μπορούσε να είναι το «αντίδοτο», κύριε Πάππου;

Ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, έχουμε καταστήσει σαφές τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας, με παρεμβάσεις μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι είναι ανάγκη να προταχθεί η νησιωτικότητα ως βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που απορρέουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας και ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, κρατάμε ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η αναγνώριση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας, είναι συνυφασμένη με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Και στην περίοδο αυτή, που αναζητούμε τρόπους στήριξης των νησιωτικών επιχειρήσεων το κυρίαρχο αναπτυξιακό βήμα που πρέπει να γίνει είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα σημειώσω πως ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα παρεμβάσεις και από άλλους αδελφούς φορείς της νησιωτικής χώρας να ενώνουν τις φωνές τους με τη δική μας συντασσόμενοι με την πάγια και σταθερή θέση μας για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κι αυτό είναι αισιόδοξο καθώς καθίσταται πλέον σαφές ότι πρόκειται για μονόδρομο αν θέλουμε να μιλάμε για αναπτυξιακά κίνητρα στα νησιά και σταθερές ώστε να δομήσουμε ένα νέο περιβάλλον στην επόμενη ημέρα.

Η επόμενη ημέρα τι περιλαμβάνει για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου;

Ό,τι και όλες οι προηγούμενες! Δουλειά και επιμονή! Όλο αυτό το διάστημα, κυρία Μπογδάνου, τα μέλη και τα στελέχη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου εργαζόμαστε συστηματικά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που προέκυψαν στην περίοδο της πανδημίας, για τις οποίες δεν ήταν κανένας προετοιμασμένος σε καμία γωνιά του κόσμου. Αντιμετωπίζαμε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε συλλογικά. Ετοιμάζαμε προτάσεις, κάναμε παρεμβάσεις, ήμασταν και είμαστε σε συνεχή επαφή με τα Υπουργεία, τους συναδέλφους μας και τα μέλη μας για να προλαβαίνουμε και να διαμορφώνουμε καταστάσεις. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε…

Η καρδιά του επιχειρείν, χτυπάει μέσα στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Εκεί στεγάζονται οι ελπίδες, οι σχεδιασμοί αλλά και οι αγωνίες και τα προβλήματα του επιχειρηματία. Οι συνεργάτες μου, τα στελέχη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως, στάθηκαν επάξια στο ύψος των περιστάσεων και όλοι μαζί δεν αφήσαμε ούτε ένα λεπτό αναξιοποίητο σε όλη αυτή τη μακρά περίοδο δοκιμασίας.

Το ίδιο κάνουμε και τώρα σχεδιάζοντας τη θέση μας στην επόμενη ημέρα της πανδημίας. Έχουμε ήδη συγκροτήσει ομάδα για την επεξεργασία των προτάσεων που θα υποβάλουμε προς υλοποίηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο είναι η κινητήρια δύναμη που θα κάνει πράξη το όραμα της Ε.Ε. για οικονομική ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι δομημένο σε 4 πυλώνες: την Πράσινη Μετάβαση, την Ψηφιακή Μετάβαση, τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τον Θεσμικό Μετασχηματισμό και την Απασχόληση, τις Δεξιότητες και την Κοινωνική Συνοχή. Ο κάθε πυλώνας, εμπεριέχει ένα εύρος ευκαιριών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στόχος μας είναι τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο για να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη για τα νησιά μας. Προσφέρονται λοιπόν, μοναδικές ευκαιρίες για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του τόπου μας. Για την αύξηση της αποδοτικότητάς τους, για υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, για την ενίσχυση της καινοτομίας, για τη διείσδυση σε νέες αγορές.

Η συμμετοχή μας λοιπόν στον σχεδιασμό και στην κατάρτιση προτάσεων, δεν είναι θέμα επιλογής ή καλής πρόθεσης. Είναι θέμα επιβίωσης, ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και του τόπου μας.

Όπως φαίνεται, η τουριστική περίοδος μετατίθεται για τον Ιούνιο καλώς εχόντων των πραγμάτων, καθώς ναι μεν κάποιοι τουρ οπερέιτορς ανακοίνωσαν έναρξη πτήσεων στο τέλος Μαΐου, όμως η Ρόδος χρειάζεται τον μαζικό τουρισμό για να ανακάμψει οικονομικά. Θα σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις μας μέχρι τότε;

Οι επιχειρήσεις μας, στην πλειονότητά τους, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη νέα τουριστική περίοδο, με καθυστέρηση μεν λόγω της μετάθεσης του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, αλλά επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, κάνουν υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της περιόδου και η νέα σεζόν θα μας βρει και πάλι να υποδεχόμαστε με χαμόγελο τους επισκέπτες μας, οι οποίοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι επίσης έχουν βιώσει την ίδια αγωνία, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και επιθυμούν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δύσκολη πραγματικότητα που όλους μας περιβάλλει.

Θα αντέξουμε, κυρία Μπογδάνου, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή και θα σταθούμε όρθιοι όπως και στο παρελθόν όταν χρειάστηκε -διαχρονικά- να περάσουμε από Συμπληγάδες. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά σας διαβεβαιώ ότι είμαστε μαχητές που αγαπάμε τον τόπο μας, κι αυτά τα δύο στοιχεία είναι καταλυτικά για την περίοδο που διανύουμε. Αυτό που μας δίδαξε η περσινή τουριστική περίοδος είναι ότι όπου αναπτύσσονται συνεργασίες και συνέργειες, μπορούν να γίνουν σπουδαία και καινοτόμα πράγματα, όπως τα καταφέραμε εδώ στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα όπου παρά τα αντικειμενικά προβλήματα και τις δυσκολίες, ο τουρισμός όχι μόνο άνοιξε αλλά πήγε ανέλπιστα καλά, επιτυγχάνοντας ακόμα έναν στόχο, αυτόν της επιμήκυνσης για την οποία τόσος λόγος έγινε στο παρελθόν.

Αν δεν άλλαζαν οι συνθήκες στις χώρες προορισμούς, θα είχαμε έναν εξίσου πολύ καλό Νοέμβριο από πλευράς αφίξεων μιας και αναφερθήκατε στον μαζικό τουρισμό, γεγονός που μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον του τουρισμού, εστιάζοντας παράλληλα και στην επιμήκυνση αλλά και στις τεράστιες δυνατότητές μας να αναπτύξουμε κι άλλες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο τουρισμός εμπειρίας, όπως είναι ο αθλητικός τουρισμός, όπως είναι θαλάσσιος τουρισμός. Όλοι οι επιχειρηματίες μας είναι έτοιμοι, συνειδητοποιημένοι για το πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, επιχειρηματίες κι εργαζόμενοι, με τη συμπαράσταση και της κοινωνίας, θα δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο.

Κλείνοντας, μία ευχή για το φετινό Πάσχα.

Το Πάσχα αυτό να είναι η αρχή της Κοινωνικής και Οικονομικής μας Ανάτασης!!! Καλό Πάσχα σε όλους!

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής