Σ. Καραταπάνης: Απέχουμε πολύ ακόμα για να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Σ. Καραταπάνης: Απέχουμε πολύ ακόμα για να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Σ. Καραταπάνης: Απέχουμε πολύ ακόμα για να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 573 ΦΟΡΕΣ

Για την περιοδεία του στους τομείς σε Κω και Λέρο μίλησε, σε δηλώσεις του χθες, ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Αιγαίου, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στον Δήμο Ρόδου, κ. Σάββας Καραταπάνης, ο οποίος αναφερόμενος και στο θέμα των εμβολιασμών είπε ότι είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της χώρας αλλά ακόμη απέχουμε πολύ για να χτίσουμε «τείχος ανοσίας».

Καταρχάς, όσον αφορά τις αεροδιακομιδές στα νησιά μας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Καραταπάνης είπε ότι έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με κορωνοϊό και γενικά έχουν επιβαρυνθεί πολύ και επιβαρύνονται και το φετινό καλοκαίρι. Είναι πολλές οι αεροδιακομιδές που γίνονται από τα νησιά με τη λεγόμενη κάψουλα που πρέπει να μπει ο ασθενής.

Όσον αφορά τα περιστατικά κορωνοϊού με τη μετάλλαξη «Δ», όπως είπε, είναι πάρα πολύ λίγα ακόμα στην Ελλάδα αλλά εκτιμάται ότι με την αύξηση του τουρισμού θα έχουμε μεγάλη διασπορά γιατί όλη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η παραλλαγή αυτή είναι πιο μεταδοτική. Μάλιστα, ίδιος εκτιμά ότι, και μ’ αυτή τη μετάλλαξη, θα χρειαστούμε άλλα ένα-δύο χρόνια για να τελειώσουμε με την πανδημία.

Στη συνέχεια, θέλησε να επαναλάβει, «χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η έκκληση στους πολίτες είναι να εμβολιαστούν γιατί δεν έχουμε άλλο τρόπο για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή στη Ρόδο το ποσοστό των εμβολιασμένων πλήρως είναι γύρω στο 45%, πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο πλέον, αφού η προσπάθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα και με το mega εμβολιαστικό, απέδωσε.

Βέβαια, θα ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση του ρυθμού, και ευελπιστεί ότι όσο αυξάνεται ο τουρισμός μπαίνουν στο παιχνίδι και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν, στα ξενοδοχεία, την εστίαση, οι οποίοι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν άλλο τρόπο για να δουλέψουν με ασφάλεια και για την ασφάλεια επισκεπτών μας. «Δυστυχώς, είναι μία αλυσίδα», είπε επισημαίνοντας ότι οι τουρ-οπερέιτορ πιέζουν τους ξενοδόχους και τους Διευθυντές να εμβολιαστεί το προσωπικό, εκείνοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν συστάσεις στο προσωπικό κτλ.

Ερωτηθείς σχετικά με το τείχος ανοσίας, είπε ότι ο ρυθμός αυτός μας δίνει μία αύξηση γύρω στο 0.5%-0,6% ημερησίως, άρα είναι αργοί οι ρυθμοί σε σχέση με την οικονομική ανάγκη που έχει το νησί αλλά είμαστε καλύτερα σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο που είναι το 40%.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι ο ίδιος θεωρεί ότι στη Ρόδο θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση και να είμαστε πιο πειθαρχημένοι σ’ αυτό. «Θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τους ρυθμούς για να φθάσουμε το 60%-70% που είναι καλό νούμερο», είπε και ανέφερε ότι βελτίωση παρατηρείται και στους νέους, ακόμα και στις ηλικίες 18-25.

Οι τομείς σε Κω και Λέρο
Μία μικρή περιοδεία έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καραταπάνης, ως Διευθυντής του ΕΚΑΒ, στην Κω και τη Λέρο όπου υπάρχουν τομείς της Υπηρεσίας. Την Πέμπτη συναντήθηκε με τους εργαζομένους στην Κω και την Παρασκευή με εκείνους του τομέα της Λέρου και συζήτησαν τα προβλήματα.

Παράλληλα, κατά τις επισκέψεις του, συναντήθηκε και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων και τους Δημάρχους των νησιών αυτών, με τους οποίους, όπως είπε, έχουν συνεργασία και μάλιστα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να βοηθήσουν όπου μπορούν το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον κ. Καραταπάνη, λοιπόν, στην Κω, που είναι μεγαλύτερος τομέας, αυτή τη στιγμή έχουν πρόβλημα και με το προσωπικό ενώ συζήτησαν το θέμα της στέγασης του ΕΚΑΒ γιατί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με το χώρο που βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Η Κως όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ένα γενικότερο πρόβλημα αφού το κτίριο που στεγάζεται το Νοσοκομείο είναι παλιό, ξεπερασμένο από τις σύγχρονες ανάγκες του νησιού και ήδη καταβάλλεται προσπάθεια για να γίνει επιτέλους το νέο Νοσοκομείο.

Έτσι, το Νοσοκομείο δεν μπορεί να τους βοηθήσει, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν άλλοι χώροι ενώ και το ίδιο ασφυκτιά μέσα στο υπάρχον κτήριο και περιμένουν το καινούργιο κτίριο ώστε να δουν τι μπορεί να γίνει για τη στέγαση του ΕΚΑΒ.

Ακολούθως, με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Θεοδόση Νικηταρά, όπως είπε, είχαν μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και τους υπεδείχθησαν δύο χώροι για τους οποίους συζήτησαν τη δυνατότητα να στεγαστεί εκεί το ΕΚΑΒ. Όπως είπε ο κ. Καραταπάνης, ο Δήμαρχος εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ γενικότερα, ήταν αρκετά ενημερωμένος και ζήτησε πως μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει και με προσωπικό του ΕΚΑΒ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να έχουν περισσότερα ασθενοφόρα κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Και δήλωσε επ’ αυτού: «Ήταν μία πολύ καλή συζήτηση με τον Δήμαρχο και γνωρίζετε ότι του ανέφερα τη συζήτηση που έγινε στη Ρόδο και μ’ αυτό το πνεύμα, δηλαδή τη συνάντηση που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό με τον Δήμαρχο της Ρόδου, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας και τον κ. Ροϊλό (σ.σ. τον Διοκητή της 2ης ΥΠΕ), που αναζητήθηκαν λύσεις πως μπορεί να βοηθηθεί το ΕΚΑΒ ή η λειτουργία ασθενοφόρων σε κάποιες περιοχές του νησιού μας».

Ο κ. Νικηταράς ζήτησε να ενημερωθεί εάν υπάρχει νομική φόρμουλα για να βοηθήσει ο Δήμος με την πρόσληψη πληρωμάτων ασθενοφόρων-διασωστών ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του ΕΚΑΒ περισσότερο στην Κω.

Αυτή τη στιγμή, η δύναμη του ΕΚΑΒ στην Κω είναι οριακά, αφού για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο χρειάζονται 11 εργαζόμενοι και εκεί είναι 10, εκ των οποίων οι τρεις είναι με συμβάσεις. Δηλαδή, χρειάζονται άλλους 1 με 2 για να καλύπτουν μόνο τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου 24 ώρες το 24ωρο.

Η Κως όμως, σημείωσε ο κ. Καραταπάνης, έχει παραπάνω ανάγκες, καθώς έχει μεγάλες αποστάσεις από το αεροδρόμιο, επίσης, πολλές φορές, είναι κέντρο διακομιδών από μικρά νησιά, δηλαδή βοηθάει πολλές φορές σαν ένα διαμετακομιστικό κέντρο των αεροδιακομιδών. «Σίγουρα χρειάζονται παραπάνω βάρδιες ασθενοφόρου στην Κω, ειδικά το καλοκαίρι», είπε.

Όσον αφορά τη Λέρο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα είναι διαφορετικά αφού μπορεί να μην έχουν την πίεση που υπάρχει στην Κω, επίσης το Κρατικό Θεραπευτήριο δεν λειτουργεί όπως παλαιότερα αφού οι ασθενείς έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ, διότι το ΕΚΑΒ έχει επιφορτιστεί και με ένα κομμάτι από τις διακομιδές των ασθενών του, όπως και τα επείγοντα.

Εκεί, λοιπόν, είναι καλύτερα από προσωπικό, έχουν όμως πρόβλημα στέγασης. «Το θέμα της στέγασης είναι κοινό σε πολλούς τομείς του ΕΚΑΒ στο Αιγαίο διότι είναι ένας νέος Οργανισμός, έχουν φτιαχτεί τομείς σε πολύ σύντομο διάστημα για να βελτιωθεί η προνοσοκομειακή φροντίδα στους νησιώτες και σίγουρα το στεγαστικό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πάρα πολύ, με απασχολεί και μ’ εμένα σαν Διευθυντή», τόνισε.

Στη Λέρο υπάρχει στέγαση αλλά με τον Δήμαρχο συζήτησαν τη βελτίωση των συνθηκών και ήδη γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τη Ρόδο
Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, όπως είπε ο κ. Καραταπάνης, αυτή τη στιγμή βγάζει τέσσερα ασθενοφόρα, από τα οποία δύο είναι στην πόλη, ένα στον Αρχάγγελο και ένα στη Σορωνή που καλύπτει τον τομέα του Έμπωνα.

Αυτό βγαίνει με το υπάρχον προσωπικό, αλλά χρειάζονται ενίσχυση αφού δεν μπορούν να αναπτύξουν τους τομείς της Νότιας Ρόδου και του Έμπωνα ξεχωριστά, γι’ αυτό και αναζητούνται λύσεις για το θέμα αυτό από την τοπική πολιτική ηγεσία. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν σύντομα, δηλαδή αυτό το καλοκαίρι δεν πιστεύει ότι προλαβαίνουν για το πέμπτο ασθενοφόρο.

Όπως εξήγησε, η συζήτηση που έγινε πρόσφατα ήταν σε δύο επίπεδα: Αφορούσε πρώτον στη δυνατότητα του Δήμου μαζί με την Περιφέρεια για αγορά ασθενοφόρων που θα παραχωρούνταν στη ΔΥΠΕ για να τα λειτουργήσει σαν Κέντρο Υγείας (σ.σ. υπάρχουν ασθενοφόρα που τα λειτουργεί το ΕΚΑΒ και άλλα που δεν τα λειτουργεί το ίδιο).

Για παράδειγμα, στο Γεννάδι το ασθενοφόρο ανήκει στη ΔΥΠΕ, λειτουργεί με έναν οδηγό μόνο, που είναι δημοτικός υπάλληλος. Σύμφωνα με τον κ. Καραταπάνη, η συζήτηση που έγινε με τον κ. Ροϊλό ήταν είτε για αγορά ασθενοφόρου-εφόσον υπάρχει η νομική δυνατότητα-από τον Δήμο και την Περιφέρεια, μάλιστα συζήτησαν για δύο καινούργια ασθενοφόρα τα οποία θα παραχωρούνταν στη ΔΥΠΕ και αυτή θα αναλάμβανε να διορίσει προσωπικό και να τα λειτουργήσει.

Από εκεί και πέρα, όπως εξήγησε, υπήρχε μία συζήτηση για το αν υπάρχει αυτή η νομική δυνατότητα, δηλαδή εάν μπορεί ο Δήμος να αγοράσει ασθενοφόρο και πάνω σ’ αυτό συζητήθηκε αν θα γίνει δωρεά, να αναζητηθούν δηλαδή κάποιοι φορείς οι οποίοι να μπορέσουν να το δωρίσουν για να ξεφύγουμε απ’ αυτό το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη

Ο Γιώργος Παυλούς, πρόεδρος της "Κολοσσός 2047", ορίστηκε εντεταλμένος Μεσαιωνικής Πόλης

Γ. Νικητιάδης: «Έως και 10% ακριβότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ – Στο “κενό” οι υποσχέσεις της κυβέρνησης»

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το ΚΕΚ Γεννηματάς στηρίζουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα ψηφιακά μέσα

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για το σχολείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποψήφια ευρωβουλευτή Στέλλα Βαλαβάνη

Στη Ρόδο αύριο ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Απορρίφθηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο