Να πάρουν θέση για τη Γλύστρα όλοι ζητά ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

Να πάρουν θέση για τη Γλύστρα όλοι ζητά ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

Να πάρουν θέση για τη Γλύστρα όλοι ζητά ο Σύλλογος Περιβάλλοντος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 346 ΦΟΡΕΣ

Από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Την ημέρα που η δασική πυρκαγιά έκαιγε το νησί και η αγωνία των πάντων ήταν πώς θα προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και γενικά το περιβάλλον, κάποιοι βρήκαν μια θαυμάσια ευκαιρία να συνεχίσουν την αυθαίρετη κατασκευή που ξεκίνησαν από το Φεβρουάριο στην παραλία της Γλύστρας. Νομίζω ότι τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

Λίγα λόγια για την παραλία της Γλύστρας

Η παραλία Γλύστρα βρίσκεται στα νοτιοανατολικά παράλια της νήσου Ρόδος, στον Όρμο της Λάρδου, σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από την πόλη της Ρόδου. Η παράκτια ζώνη της παραλίας είναι αμμώδης, όπως και ο θαλάσσιος πυθμένας της ο οποίος, σε ορισμένα σημεία, καλύπτεται από βράχια. Η παράκτια ζώνη είναι φυσική με αμμόλοφους και βλάστηση από κέδρους, πουρνάρια και άλλη ενδιαφέρουσα βλάστης. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα περιλαμβάνει κυρίως χλωροφύκη, φαιοφύκη, μαλάκια (πεταλίδες και δίθυρα όστρακα) και λειμώνες θαλασσίων φανερογάμων.

Η ακτή αποτελεί το παράλιο τμήμα ενός κλειστού μικρού κόλπου. Το μήκος της είναι 210μ., το μέσο πλάτος της 35μ. και έχει προσανατολισμό ανατολικό. Τα κολυμβητικά ύδατα στα πρώτα μέτρα είναι ρηχά με ήπια κλίση πυθμένα. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων εκτιμάται σε 250 άτομα. Η οικολογική κατάσταση του εν λόγω Παράκτιου Υδατικού Συστήματος, έχει χαρακτηριστεί ως υψηλή. (πηγή Ειδική Γραμματεία Υδάτων).

Η παραλία της Γλύστρας βρίσκεται εντός της περιοχής με στοιχεία Α3 Περιοχή προστασίας της παραλιακής έκτασης «Κοκκούμια» της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου περιοχής Λάρδου όπως αυτή καθορίστηκε με το ΠΔ της 7/3/1994 (ΦΕΚ 281Δ/24-3-1994) για την οποία ισχύουν ειδικοί όροι και περιορισμοί της δόμησης.

Τα γεγονότα

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Προστασίας ενημερώθηκε από πολίτες ότι στην εν λόγω παραλία γίνεται απόπειρα ανέγερσης μιας ιδιαίτερα μεγάλης κατασκευής προφανώς από την εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται την καντίνα στην παραλία. Για την διευκόλυνση της μάλιστα έχει γίνει ισοπέδωση των αμμοθινών και έχουν κοπεί αυτοφυείς άρκευθοι.

Η έκταση στην οποία επιχειρείται η ανέγερση της παράνομης κατασκευής βρίσκεται σε τμήμα του αιγιαλού (317 τ.μ) και τμήμα επιφάνειας 618 τ.μ της κτηματολογικής μερίδας 2150Α ΓΑΙΩΝ ΛΑΡΔΟΥ που ανήκει στο Δημόσιο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τμήματος είναι δασικό και το υπόλοιπο του Δημοσίου με διαχειριστή την Ε.Τ.Α.Δ Α.Ε. η περιοχή βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου «Σταφύλια» Λάρδου Ρόδου.

Η υπόθεση πήρε άμεση έκταση στα κοινωνικά δίκτυα και ενεργοποίησε την τοπική κοινωνία. Το ΑΤ Νότιας Ρόδου υπέβαλε μήνυση κατά «αγνώστων» δραστών για ανέγερση κτίσματος επί του αιγιαλού στην παραλία Γλύστρα Λάρδου Νότιας Ρόδου, κατά παράβαση Ν.2971/01 Αρ. 3-5 ενημερώνοντας και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου. Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου Ά’ έχει ήδη συντάξει το ΑΠ 71/11-06-2021 πρωτόκολλο κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης κτισμάτων κατασκευών και έργων σε χώρους αιγιαλού – παραλίας του Δημοσίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου έχει εκδώσει το ΑΠ 77443/26-02-2021 Σήμα Διακοπής Εργασιών ενώ η Δασική Υπηρεσία θα καταθέσει μήνυση κατά «αγνώστων».

Όμως παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες τις αντιδράσεις και την γενική κατακραυγή όλων η κατασκευή συνεχίζεται και είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της. Η κατασκευή γίνεται «τμηματικά» και κυρίως όταν δεν μπορεί για διάφορους λόγους να υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή.

Πλησίον της αυθαίρετης κατασκευής η εταιρεία «Πειραιώς Catering Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» υπέβαλε αίτηση για ηλεκτροδότηση αυτοκινούμενου – ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου (καντίνας) εντός παραχωρημένης έκτασης επιφάνειας 15 τ.μ και έχει ήδη συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτρισμού.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου έχει ζητήσει από ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΥΑΡ να διακόψουν άμεσα οποιαδήποτε σύνδεση στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην παραλία της Γλύστρας καθώς η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι προαπαιτούμενο για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Για το 2021 υπήρξε αίτημα παραχώρησης μόνο για μια θέση Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής και για καμία άλλη δραστηριότητα σύμφωνα με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων. .

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος ζητάει από όλους τους φορείς που έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση με την παράνομη κατασκευή να πάρουν τώρα θέση και να συμβάλλουν ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατεδαφιστεί η αυθαίρετη κατασκευή. Οι πολίτες έχουν ήδη εκφραστεί και ζητούν τα αυτονόητα. Ποια είναι λοιπόν η θέση

Των βουλευτών του Νομού
Της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου
Των Περιφερειακών παρατάξεων
Της Δημοτικής αρχής Ρόδου
Των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου
Των πολιτικών κομμάτων

Και τι προτίθεται να πράξει ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και οι δικαστικές αρχές;

Το παράδειγμα που θα δοθεί τώρα θα είναι καθοριστικό πιστεύουμε για το πώς θα εξελιχθούν πολλά πράγματα στο νησί μας από δω και πέρα. Θα επικρατήσει η νομιμότητα και η ηθική ή θα αφήσουμε να κατρακυλήσει ο τόπος και εμείς οι ίδιοι ακόμα πιο κάτω;

Το ΔΣ του Συλλόγου

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)