Την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών απο παραλία ζητάει ο σύλλογος RICHeS

Την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών απο παραλία ζητάει ο σύλλογος RICHeS

Την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών απο παραλία ζητάει ο σύλλογος RICHeS

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 337 ΦΟΡΕΣ

Την απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών απο παραλία ζητάει ο σύλλογος RICHeS με σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) επισκέφτηκαν πρόσφατα την παραλία της Γλύστρας και είδαν με τα μάτια τους την αυθαίρετη εξέδρα που έως τώρα άγνωστος/οι (;) δράστης/ες κατασκεύασαν και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας:

Οι λέξεις «αυθαίρετη εξέδρα» φαίνεται να υποτιμούν το μέγεθος και την έκταση της παράνομης κατασκευής αλλά και των χρησιμοποιούμενων υλικών. Πρόκειται για μία κολοσσιαίων διαστάσεων κατασκευή με στέγαστρο, η οποία καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.300 μ², φτιαγμένη από τεράστιους ξύλινους δοκούς, μέταλλο και ατσάλι. Όπως διαβάσαμε και στο σχετικό σήμα διακοπής εργασιών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, που από την πρώτη στιγμή επιλήφθηκε της υπόθεσης, «… υπάρχει εγκατάσταση ηλεκτροδότησης με τσιμεντένιο πεσσό, ρολόι και καλωδιώσεις τριφασικού ρεύματος, εγκατάσταση υδροδότησης, αφού προηγήθηκε «καθαρισμός» της παραλίας με μηχανικά μέσα, ο οποίος προχώρησε σε μεγάλο βάθος στις αμμοθίνες, μεταξύ των συστάδων αυτοφυούς βλάστησης από αρκεύθους και κέδρους». Η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι ήδη μεγάλης έκτασης.

Φαίνεται ότι τέτοιου είδους κατασκευή είναι δύσκολο να γίνει με απλούς εργάτες, κρυφά και σιωπηλά υπό το φως των αστεριών ή του φεγγαριού καθώς απαιτεί μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με μεταφορά υλικών με φορτηγά, γερανούς για την ανύψωση των δοκών και για τα μεταλλικά - ατσάλινα μέρη, θεμελίωση με εκσκαφές και μπετόν, χρήση θορυβωδών ηλεκτρικών εργαλείων και μηχανημάτων κτλ. Πραγματικά απορούμε πως όλα αυτά έγιναν σε μία παραλία που βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Απορούμε επίσης για το πως έλαβε νερό και ρεύμα η παράνομη αυτή κατασκευή.

Η συγκεκριμένη κατασκευή έχει ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ ανεγερθεί μερικώς εντός αιγιαλού και μερικώς εντός Δημοσίου κτήματος ενώ ταυτόχρονα είναι εντός αρχαιολογικού χώρου και χώρου προστατευόμενου από τη δασική νομοθεσία. Πρόκειται δηλαδή για μία παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή που εμπλέκει τους σημαντικότερους φορείς του Ελληνικού Κράτους: Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ΕΤΑΔ, Υπουργείο Πολιτισμού, Διεύθυνση Δασών, Πολεοδομία Δήμου Ρόδου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Αστυνομία, Εισαγγελία, ΔΕΥΑΡ και ΔΕΔΔΗΕ.

Ήδη η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχει εκδώσει, για το τμήμα που αφορά τον αιγιαλό, πρωτόκολλο κατεδάφισης και αναμένεται η εκτέλεση του.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία Δήμου Ρόδου, Διεύθυνση Δασών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κτλ) να ενεργήσουν άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και να εκδώσουν πρωτόκολλα κατεδάφισης για το υπόλοιπο τμήμα και φυσικά να προχωρήσουν στην εκτέλεση αυτών με την ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ των παράνομων και αυθαιρέτων κατασκευών.

Θεωρούμε ότι είναι πλέον θέμα αξιοπιστίας, σοβαρότητας και κύρους όλων των φορέων, περιλαμβανομένης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ενεργήσουν άμεσα και να μην επιτρέψουν σε άγνωστους

δράστες όχι απλά να καταλύσουν τη Νομιμότητα αλλά και να γελοιοποιήσουν τους Θεσμούς."

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)