Με κάθε επιβλητικότητα έγινε ο αγιασμός των υδάτων στη Ρόδο το 1962

Με κάθε επιβλητικότητα έγινε ο αγιασμός των υδάτων στη Ρόδο το 1962

Με κάθε επιβλητικότητα έγινε ο αγιασμός των υδάτων στη Ρόδο το 1962

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 208 ΦΟΡΕΣ

ΦΛΑΣ στο παρελθόν - Εν Ρόδω Τρίτη 9 Ιανουαρίου 1962 Αριθ. Φύλλου 3219

META ΠΑΣΗΣ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Η εορτή ήτο θεαματική και ωραιοτάτη
Μετά πάσης επιβλητικότητος και θεαματικότητος και με συμμετοχήν χιλιάδων λαού, η οποία ηυνοήθη από την εξαιρετικήν καλοκαιρίαν, εωρτάσθη η ημέρα των Θεοφανείων.

Από της πρωΐας τα δημόσια και δημοτικά καταστήματα, καθώς και αι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου και του Φάρου και άπαντα τα εις των λιμένα σκάφη είχον σημαιοστολισθή διά κυανολεύκων και πολυχρώμων σημαιών.

Συμφώνως προς το πρόγραμμα την 8ην πρωϊνήν προσήλθεν εις τον ιερόν ναόν του Ευαγγελισμού ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Σπυρίδων, όπου προέστη κατά την θείαν λειτουργίαν. Ο Αγιασμός εντός του ναού ετελέσθη την 10:30 προμεσημβρινήν, ενώ πυκνά πλήθη λαού είχον συρρεύσει εντός αυτού, καθώς και εις την περιοχήν.

Εν συνεχεία, περί την 11ην προμεσημβρινήν, εσχηματίσθη πομπή, η οποία διά της συνήθους οδού κατευθύνθη προς την εξέδραν, ήτις είχε στηθή εις την αριστεράν πλευράν της εισόδου του λιμένος Μανδρακίου και ήτο διακεκοσμημένη διά μύρτων και κυανολεύκων.

Της πομπής μετείχον άνδρες της Τροχαίας, η Φιλαρμονική του Δήμου, τα εξαπτέρυγα, ο χορός των ιεροψαλτών και οι ιερείς, με εκατέρωθεν εις στοίχους άνδρας της Χωροφυλακής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ρόδου και του Λιμεναρχείου. Μετά τους ιερείς, εβάδιζεν ο Μητροπολίτης, ηκολούθουν δέ ο Νομάρχης κ. Ιωάννου, οι βουλευταί κ.κ. Χαρίτος και Ζαννής, ο αναπληρωτής Ανώτερος Διοικητής κ. Αλεξάνδρου, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελεύς Εφετών, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελεύς Πρωτοδικών, ο Δημαρχών μετά του Προέδρου και του Δημοτικού Συμβουλίου, οι προϊστάμενοι πολιτικών, δικαστικών και στρατιωτικών αρχών, ο κυβερνήτης του πλωτού Αμερικανικού Ραδιοσταθμού «Κούριερ» και αντιπροσωπεία οργανώσεων.

Εις την Εξέδραν ο Μητροπολίτης ανέπεμψε δέησιν, ενώ εις τον θαλάσσιον χώρον Μανδρακίου είχον συγκεντρωθή δεκάδες σκαφών των οποίων επέβαινον πολίται και εις όλην την παραλιακήν περιοχήν συνωθούντο αι χιλιάδες των άλλων θεατών. Μετά την δέησιν ο Μητροπολίτης έρριψε τον σταυρόν εις την θάλασσαν προς καθαγιασμόν των υδάτων, ενώ ταυτοχρόνως αφέθησαν ελεύθεραι λευκαί περιστεραί. Ευθύς αμέσως ερρίφθησαν εις την θάλασσαν 20 νεαροί κολυμβηταί διά την ανεύρεσιν του σταυρού και συγχρόνως τα ναυλοχούντα σκάφη, εσύριζον ενώ οι κώδωνες των εκκλησιών εκρούοντο χαρμοσύνως.

Αρκετοί ξένοι επισκέπται, ευρισκόμενοι εις Ρόδον δι’ αναψυχήν ελάμβανον φωτογραφίας ή εγύριζαν σκηνάς διά μικρών κινηματογραφικών μηχανών, εκφράζοντες συνάμα θαυμασμόν διά την θεαματικότητα της τελετής.

Τον σταυρόν μετά δίλεπτον περίπου ανεύρεν εις τον βυθόν και ανέσυρεν ο νεαρός Τσαμπίκος Χρυσοχόος, όστις εξήλθε και τον παρέδωσε, ευλογηθείς υπό του Μητροπολίτου. Ο Χρυσοχόος είχε επιτύχει και πέρυσι την ανεύρεσιν του Σταυρού.

Μετά ταύτα, άπαντες επανήλθον εις τον ναόν και έληξεν η τελετή.
Επί τη Εορτή των Θεοφανείων την εσπέραν η παραλιακή λεωφόρος εφωταγωγήθη.

Διαβάστε ακόμη

ΦΛΑΣ στο παρελθόν, 1964: Ενώ αναμένεται ο δήμαρχος κρίσιμος θα είναι η νέα εβδομάς δια τον δήμον

Φλας στο παρελθόν, 1964: Επιτυχίαν εσημείωσεν ο χθεσινός έρανος

Φλας στο παρελθόν 1964, Υπερπαραγωγή βερύκοκων στ' Αφάντου!

Φλας στο παρελθόν 1964, Το "Ελάκι" προσάραξε...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Αγωγή κατά του κ. Δημάρχου...

Φλας στο παρελθόν 1964, 1.000 και πλέον άτομα μετανάστευσαν σ' ένα τετράμηνο...

Φλας στο παρελθόν 1964, Καρεκλιές και ξύλο για το κέρδος...

ΦΛΑΣ στο παρελθόν 1964, Τραυματισμός τριών παιδιών από χειροβομβίδα στην Κω!