Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου οι υποψηφιότητες των παραγωγών

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου  οι υποψηφιότητες των παραγωγών

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου οι υποψηφιότητες των παραγωγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 720 ΦΟΡΕΣ

Περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου έχουν οι παραγωγοί του Νοτίου Αιγαίου για να υποβάλουν υποψηφιότητα στον διεθνή διαγωνισμό “World Food Gift Challenge 2022”.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιεί τον διεθνή διαγωνισμό ως πλατφόρμα, που θα επιτρέψει στους τοπικούς παραγωγούς να επωφεληθούν από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση των επισκεπτών

Η ανακήρυξη των νικητών για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 26 Φεβρουαρίου έως και 10 Μαρτίου, ενώ ο διεθνής διαγωνισμός στον οποίο θα πάρουν μέρος οι νικητές θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας που αναδείχτηκε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2022

Αίτηση μπορεί να καταθέσει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί νόμιμη δραστηριότητα, με έδρα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και το οποίο μπορεί να εκδώσει τα νόμιμα παραστατικά διακίνησης και πώλησης. Τα προϊόντα με τα οποία θα συμμετέχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να συνιστούν δώρα τροφίμων και δώρα που σχετίζονται με τρόφιμα.

Το “World Food Gift Challenge” είναι ένας διαγωνισμός για τη βράβευση και τη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και δώρων χειροτεχνίας, που σχετίζονται με τρόφιμα, από τις Ευρωπαϊκές Γαστρονομικές Περιφέρειας της Ευρώπης και διεθνώς.

Απώτερος στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που φέρνει για πρώτη φορά τον διαγωνισμό σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια, υπό τη διοργάνωση του διεθνούς οργανισμού IGCAT (World Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism) είναι η υποστήριξη των τοπικών, μικρών και μεσαίων παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων, σε ένα περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για τοπικά τρόφιμα εξαιρετικής ποιότητας, για αυθεντικότητα, μοναδικότητα και βιώσιμα προϊόντα.

Τα προϊόντα για τα οποία θα υποβληθεί η αίτηση θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Μοναδικά διαφοροποιημένα χειροποίητα προϊόντα και αντικείμενα, που διατηρούν αυθεντικές, φυσικές ιδιότητες και βασίζονται αφενός σε καλής ποιότητας συστατικά και ποιοτικές πρώτες ύλες, αφετέρου στις δεξιότητες, το πάθος και τη φροντίδα από την πλευρά του παραγωγού/κατασκευαστή τους.

- Προϊόντα/αντικείμενα που δεν παράγονται βιομηχανικά ή μαζικά αλλά παρασκευάζονται και διατίθενται σε μικρή κλίμακα, γεγονός που συνεπάγεται και χαμηλότερο κατά το δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς και υπεύθυνη χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων.

- Συνιστούν αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου συνδυασμού παράδοσης και καινοτομίας – ειδικά σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη συσκευασία τους.
- Προσφέρονται ως εκπρόσωποι της τοπικής γαστρονομίας και διαθέτουν την ικανότητα να επικοινωνούν ενδιαφέρουσες ιστορίες σχετικά με τα ίδια, τους παραγωγούς τους ή/και την περιοχή από την οποία προέρχονται – ειδικά μέσα από τις συσκευασίες τους.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 θα συμμετέχει, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς διαγωνισμού, με έως τέσσερα (4) προϊόντα συνολικά, από τις δύο παρακάτω κατηγορίες, που σχετίζονται με τη μαγειρική τέχνη:

Α. ΔΩΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τοπικά προϊόντα τροφίμων / ποτών κατάλληλων για μεταφορά χωρίς κίνδυνο, που δεν καταστρέφονται ή/και χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Σε γενικές γραμμές, τα δώρα τροφίμων πρέπει να:
- είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση
- συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρότυπα τροφίμων, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό υγειονομικό πλαίσιο της Ελλάδας
- παράγονται για εμπορικούς σκοπούς και να διατίθενται στην αγορά
- παράγονται τοπικά (σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα)
- παρασκευάζονται με συστατικά τοπικής κυρίως προέλευσης
- παρασκευάζονται κυρίως με φυσικά συστατικά, όπως μη επεξεργασμένα φρούτα
και λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, βότανα και λουλούδια

Β. ΔΩΡΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ
Μαγειρικά σκεύη ή εξοπλισμός (όπως κουτάλια, κατσαρόλες και παρόμοια) ή άλλα αντικείμενα, που σχετίζονται με τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις και είναι κατάλληλα για μεταφορά.
Γενικά, τα δώρα χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα πρέπει να:
- παράγονται για εμπορικούς σκοπούς και να διατίθενται στην αγορά
- παράγονται τοπικά
- παρασκευάζονται με πρώτες ύλες τοπικής κυρίως προέλευσης

Τα προϊόντα που υποβάλλονται θα αξιολογηθούν σε δύο φάσεις ως εξής:
- Στην πρώτη φάση, από μία πενταμελή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα οριστεί από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα αποφασίσει για τα τέσσερα (4) προϊόντα/αντικείμενα, που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Διαγωνισμό και

- Στη δεύτερη φάση, για την τελική επιλογή των νικητών του διεθνούς διαγωνισμού “World Food Gift Challenge 2022” μεταξύ όλων των διεθνών συμμετοχών, από μια διεθνή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα οριστεί από την IGCAT και την Πλατφόρμα των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Γαστρονομίας.

Τόσο στην πρώτη φάση όσο και στη δεύτερη φάση, η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη της τα ακόλουθα κριτήρια:
- ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ (βιωσιμότητα, ανακυκλωσιμότητα, καταλληλότητα για μεταφορά, σχεδιασμός)
- ΠΡΟΪΟΝ (σχεδιασμός, branding, καινοτομία)
- ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ (ιστορία που αφηγείται το προϊόν ή/και ο παραγωγός)
- ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ (χρήση τοπικών ζωικών/φυτικών ποικιλιών ή πρώτων υλών, παραδοσιακή βιοτεχνία, τοπικός σχεδιασμός)
- ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (σχέση τιμής-αξίας, προσωπική αξιολόγηση – θα το αγοράζατε;)

Στην πρώτη φάση, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει έως τέσσερα (4) προϊόντα/αντικείμενα, που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διεθνή διαγωνισμό, με βάση τα παραπάνω κριτήρια.
Στη δεύτερη και τελική φάση, η διεθνής κριτική επιτροπή θα επιλέξει στις 7 Απριλίου από τη Μινόρκα:

7 νικητές στις παρακάτω κατηγορίες:
• Πιο Δημιουργικό Βranding
• Πιο Βιώσιμη Συσκευασία
• Καλύτερη Αφήγηση
• Καλύτερη Γεύση
• Καλύτερη Προώθηση της Περιφέρειας
• Καλύτερη Καινοτομία πάνω σε Παραδοσιακό Σχεδιασμό
• Καλύτερη Σύγχρονη απόδοση Παραδοσιακής Χειροτεχνίας
• 3 γενικούς νικητές (1ο, 2ο και 3ο Βραβείο).

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές