Η τάξη του μεταπτυχιακού προγράμματος: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του πανεπιστημίου Αιγαίου εκπαιδεύεται σε θέματα οργάνωσης ξενοδοχειακής οικολογικής διαχείρισης

Η τάξη του μεταπτυχιακού προγράμματος: «Περιβαλλοντική  Εκπαίδευση» του πανεπιστημίου Αιγαίου εκπαιδεύεται  σε θέματα οργάνωσης ξενοδοχειακής οικολογικής διαχείρισης

Η τάξη του μεταπτυχιακού προγράμματος: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του πανεπιστημίου Αιγαίου εκπαιδεύεται σε θέματα οργάνωσης ξενοδοχειακής οικολογικής διαχείρισης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1322 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Αγαπητός Ξάνθης
Αρχιτέκτονας

Η τάξη του Π.Μ.Σ. «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του πανεπιστημίου Αιγαίου έχει εντάξει ως πρακτική εφαρμογή του σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε Φορείς και Οργανισμούς, μια επίσκεψη σ’ ένα κατάλληλο ξενοδοχείο της περιοχής.

Το ξενοδοχείο για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρόνια επιλέγει το “SUNWING KALLITHEA BEACH” ως πρότυπη μονάδα οικολογικής συμπεριφοράς.
Η «πράσινη» πολιτική του ξενοδοχείου βασίζεται σε μια σειρά δεδομένων αλλά και πρακτικών εφαρμογών για την ανάδειξη θεμάτων όπως: της ανακύκλωσης, της εξοικονόμησης ενέργειας, της ορθής διαχείρισης του νερού-αποβλήτων και απορριμμάτων, της μείωσης των πλαστικών και της ανάλογης εκπαίδευσης του προσωπικού.
Ουσιαστικά, το ξενοδοχείο και ο Όμιλος που εκπροσωπεί έχουν ως κεντρική ιδέα τη σωτηρία του πλανήτη μας (Save Our Planet) γνωρίζοντας ότι «ξεκινάς από το μικρό για να πλησιάσεις το μεγάλο».

Το ξενοδοχείο εντοπίζει το περιβάλλον ως ένα κομμάτι μιας συνολικής διαδικασίας βασισμένη σε:
1. Εξοικονόμηση του φωτισμού
2. Επανάχρηση του ιματισμού με οικολογική ευαισθησία
3. Ειδικές βαλβίδες για την ορθή χρήση του νερού των δωματίων και όχι μόνο
4. Ορθή χρήση των απορριμμάτων

5. Επίδειξη υπευθυνότητας σ’ όλους τους τομείς δράσης ακόμη και στους χώρους των παιδιών
6. Κατάκτηση της Γαλάζιας Σημαίας
7. Υποστήριξη των Παιδικών Χωριών-SOS (κοινωνική ευαισθησία)
8. Υιοθέτηση χώρων εκτός του ξενοδοχείου για αναδώσεις αλλά και για καθαρισμό αποδεικνύοντας ότι τι ξενοδοχείο ενδιαφέρεται γενικά για τον τόπο

Το ξενοδοχείο είναι πιστοποιημένο από πλήθος βεβαιώσεων και διακρίσεων για την «πράσινη» λειτουργία και σύντομα σκοπεύει και στο zero waste (μηδενικά απόβλητα), σε συνδυασμό με τις απόλυτες εφαρμογές στοιχείων και κανόνων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σ’ αυτό το «επιχειρηματικό περιβάλλον» βρέθηκε η τάξη του Π.Μ.Σ. «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του πανεπιστημίου Αιγαίου στις 8 Μαΐου του 2022 για να αντικρύσει την κατάσταση από κοντά και να διαισθανθεί τον κρίκο της τουριστικής δραστικότητας και της αειφόρου αντίληψης των πραγμάτων.

Ο διάλογος που αναπτύχτηκε με την υπεύθυνη του Τμήματος Αειφορίας του ξενοδοχείου, κα Μήνα Ζαχαρίου-Σπλαγκούνια μετά και την προβολή σχετικού υλικού ήταν εποικοδομητικός αλλά εκπαιδευτικά ενισχυτικός διαβλέποντας η θεωρία της αειφορίας γίνεται πράξη και ότι μεταφέρεται στην ανθρώπινη αντίληψη των εκπαιδευόμενων.

Αλλά και ο γενικότερος συντονισμός από τη Δ/ντρια του Συγκροτήματος κα Θέμις Κριαρά ήταν επιτυχημένος για οργανωτικά ορθός.
Η Ευρώπη σήμερα αποδίδει μεγάλη σημασία στις οικολογικές τάσεις των επιχειρήσεων, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις με οικονομικά κίνητρα ώστε να μετατραπούν από ενεργοβόρες σε αειφόρες εγκ/σεις.
Η αναγνώριση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας αποτελούν για τις ευρωπαϊκές διοικήσεις των επιχειρήσεων πρώτη προτεραιότητα.
Σήμερα όλα κατευθύνονται σε αειφόρα σχήματα μέσα από έργα που η ανθεκτικότητα και η ποιότητα γίνεται η βάση του όποιου προγραμματισμού.

Η δημιουργία του «Sustainability Performance Directory» του πρώτου δείκτη βιώσιμης επιχειρηματικότητας αποσκοπεί στην ολιστική αξία της καθολικής προσέγγισης των θεμάτων της βιώσιμης ανάπτυξης προς την αγορά και τους καταναλωτές. Και μάλιστα, οι επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν ως “The Most Sustainable Companies” θα αποκτήσουν ένα ειδικό σήμα, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν προς το ενδιαφερόμενο κοινό τους με την αξία ενός “Label”.
Η παγκόσμια αγορά απαιτεί πλέον προωθημένες αειφόρες δράσεις που προσθέτουν ένα θετικό στοιχείο στο πλαίσιο του υγιούς λεγόμενου ανταγωνισμού.

Ο τομέας του τουρισμού μετέχει «ζωντανά» σ’ αυτό το εγχείρημα με πολύ ενδιαφέρον γιατί στο χώρο αυτόν συντρέχουν πολλά όπως είναι: η ψυχαγωγία με την προσδοκία, το ταξίδι με τη διαμονή, η ζήτηση με την προσφορά, το ανθρώπινο δυναμικό με τις συνθήκες εργασίας, η προστασία με το κέρδος.

Δύσκολες ισορροπίες που μόνο η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη μπορεί να βρει το βέλτιστο σημείο.
Η επίσκεψη στο “Sunwing Kallithea Beach” ήταν ένας τρόπος να επιβεβαιωθεί το μότο της αειφόρας: «στον πλανήτη γη που κατοικούμε, είμαστε σημερινοί μισθωτές και οφείλουμε το μίσθιο να το παραδώσουμε το ίδιο καθαρό και ποιοτικά βιώσιμο στην επόμενη γενιά.
Είναι καθήκον μας». Αυτό το καθήκον έδειξε και απέδειξε το “Sunwing Kallithea Beach”.
• Ο Αγαπητός Ξάνθης είναι μεταδικατορικός υπότροφος του πανεπιστημίου Αιγαίου, σε θέματα διεθνών σχέσεων, γεωοικονομίας, περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης των νησιών και μέλος του Εργαστηρίου Μεσογειακής Πολιτικής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"