Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου: Ο Χορός είναι ένας τρόπος αυτοΐασης

Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου: Ο Χορός είναι ένας τρόπος αυτοΐασης

Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου: Ο Χορός είναι ένας τρόπος αυτοΐασης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 554 ΦΟΡΕΣ

Από τις πληγές και τα χτυπήματα που θα δεχθεί κάθε άνθρωπος στην πορεία της ζωής του

Τη μοναδική παράσταση, αφιέρωμα στην Τέχνη του Χορού «Χορός. Ευεξία και Αυτοΐαση» παρουσιάζει η χορογράφος – χορεύτρια, Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου και η χορευτική ομάδα DUENDE, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο κινηματοθέατρο Ρόδον.

Με αφορμή την παράσταση, η κ. Γεωργοπαπαδάκου, χορεύτρια, χορογράφος, Διπλωματούχος Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Βερολίνου (TUB) και συντονίστρια ομάδων Θεραπευτικού Χορού, μιλάει στη «Ροδιακή» για τα οφέλη του χορού στο σώμα και την ψυχολογία μας, τη σημασία της κίνησης και εξηγεί γιατί ο Χορός θεωρείται θεραπευτικός.

Τι είναι ο Χορός;
Όλοι αντιλαμβανόμαστε τον Χορό ως Τέχνη, που άλλωστε είναι. Πολύ πριν, όμως, θεωρηθεί ο Χορός ένα είδος τέχνης με αισθητικά κριτήρια, το οποίο παρουσιάζεται στη σκηνή και διδάσκεται στις σχολές χορού, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι θρησκευτικών τελετουργιών και κοινωνικών δρώμενων, στο πλαίσιο μιας φυλής, ή μιας κοινωνικής ομάδας με κοινούς κώδικες.

Εξυπηρετούσε την ανάγκη σύνδεσης του ατόμου με το Θείο, καθώς και την κοινωνική συνοχή. Ο Χορός ως πανανθρώπινο φαινόμενο, σε όλες τις εποχές και τους πολιτισμούς, βασίζεται στην εγγενή ικανότητα του ανθρώπου να χορεύει, δηλαδή να κινείται αυθόρμητα στο άκουσμα της μουσικής και κυρίως του ρυθμού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να χορέψει.

Γιατί χορεύει ο άνθρωπος;
Όταν η φύση προικίζει ένα πλάσμα της, με μια έμφυτη ικανότητα, σίγουρα υπάρχει κάποια ουσιαστική σκοπιμότητα στο δεδομένο αυτό. Η Φύση ή ο Θεός, όπως ο καθένας τον εννοεί, έδωσε τον Χορό και γενικότερα την Τέχνη στον άνθρωπο, ως ένα δώρο χωρίς άμεσα εμφανή χρηστική σκοπιμότητα. Γιατί να χορεύει κανείς, γιατί να παίζει μουσική, γιατί να ζωγραφίζει, γιατί να γράφει ποιήματα;

Όλα αυτά δεν αποφέρουν κάποιο άμεσο, υλικό κέρδος. Πηγάζουν από την εσωτερική ανάγκη έκφρασης του ανθρώπου που αναζητά την αυτογνωσία και αποτελούν έναν τρόπο αυτοΐασης από τις πληγές και τα χτυπήματα που θα δεχθεί αναπόφευκτα στην πορεία της ζωής του.

Ποιο είναι το εργαλείο του Χορού;
Eργαλείο του Xορού είναι το Σώμα, το οποίο σε αντίθεση με τον λόγο, λέει πάντα αλήθεια.
Το Σώμα χορεύοντας μπορεί να εκφράσει βαθύτερα συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες, συνειδητές και υποσυνείδητες, χωρίς τους περιορισμούς της εκλογίκευσης που λειτουργούν όταν επικοινωνούμε με την ομιλία.

Πώς νιώθει κανείς όταν χορεύει;
Ο άνθρωπος που χορεύει νιώθει ανάταση και ζωντάνια. Επιστρέφει στο παιχνίδι, στην εξερεύνηση, στη δημιουργική φαντασία, στη γνήσια χαρά που ένιωθε ως παιδί.
Επιστρέφει τελικά σε αυτό που κάποτε ήταν, πριν γίνει αυτό που είναι, μέσα από επιβεβλημένους ρόλους και κοινωνικές συμβάσεις. Η επιστροφή στον δημιουργικό εαυτό είναι από μόνη της θεραπευτική.

Τι συμβολίζει η κίνηση;
Η κίνηση ως γλώσσα του Χορού συμβολίζει τη ζωή, την αυτενέργεια, την πρόοδο, τη δημιουργία. Σε αντίθεση, η ακινησία συμβολίζει τη στατικότητα, τη φθορά, την αδράνεια, τον εγκλωβισμό.

Ποια είναι τα οφέλη του Χορού;
Tα οφέλη του Χορού είναι πολλαπλά. Χορεύοντας νιώθεις βαθιά χαρά, κάθε κύτταρο του κορμιού ζωντανεύει, ο νους αδειάζει από τον θόρυβο των σκέψεων και μπορείς να δεις καθαρά. Χορεύοντας ανακαλύπτεις ξεχασμένα ταλέντα, εκτονώνεις άγχος και ένταση αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι ο θυμός, η θλίψη, ο φόβος, επικοινωνείς με τους άλλους, ανεβάζεις την αυτοπεποίθησή σου, συμφιλιώνεσαι με την εικόνα του σώματός σου και συμμαχείς με αυτό, δίνοντάς του χρόνο να κινηθεί, να αναπνεύσει, να επαναφορτιστεί.

Όταν χορεύεις έχεις ως μόνο εφόδιο αυτό που φέρεις μέσα σου, το οποίο αποτυπώνεται στους αυτοσχεδιασμούς σου με τον δικό σου «κινητικό χαρακτήρα». Η οικονομική κατάσταση, η καταγωγή, η ηλικία, το φύλο, τα τυπικά προσόντα, η κοινωνική θέση δεν παίζουν ρόλο. Έχεις μόνο τον εαυτό σου κι αυτό ως κριτήριο είναι απόλυτα αξιοκρατικό.

Γιατί ο Χορός είναι εν τέλει θεραπευτικός;
Ο Χορός είναι μια μορφή ολιστικής αυτοθεραπείας, καθώς έχει το προνόμιο, συγκριτικά με άλλες μορφές τέχνης και άσκησης, να ενεργοποιεί ταυτόχρονα και τις τρεις αλληλένδετες υποστάσεις του ανθρώπου: Σώμα, Νου και Ψυχή και να τις ενοποιεί αρμονικά.

Ο Χορός επαναφορτίζει το Σώμα σε σταθερή βάση και δίνει δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης του ψυχισμού. Με το που θα μπει κανείς στη διαδικασία του Χορού νιώθει το σώμα του να αποκτά δύναμη, αντοχή, αυτοπεποίθηση. Αμέσως ανεβαίνει η ψυχική του διάθεση κι όλα ξεκαθαρίζουν στο πεδίο της σκέψης του. Ο Χορός δίνει δυνατότητα ενδοσκόπησης, κάθαρσης και αναγέννησης.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής