Ο... γύρος της πόλεως Ρόδου μέσα από τα... μάτια ενός μηχανοδηγού

Ο... γύρος της πόλεως Ρόδου μέσα από τα... μάτια ενός μηχανοδηγού

Ο... γύρος της πόλεως Ρόδου μέσα από τα... μάτια ενός μηχανοδηγού

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1330 ΦΟΡΕΣ

Ο οδηγός από το τρενάκι της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» μίλησε στη «Ροδιακή»

Αποτελεί μέρος των πραγμάτων που στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες του νησιού μας, επιθυμούν να κάνουν: Μία βόλτα στην πόλη της Ρόδου με το τρενάκι της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ»!

Μάλιστα, όπως μας «αποκαλύπτει» στη συνέντευξη που έδωσε στη «Ροδιακή» ο οδηγός του τρένου, κ. Λευτέρης Κούκης, υπάρχουν οι repeaters που θα κάνουν τη βόλτα τους κάθε φορά που θα έρθουν στη Ρόδο, αλλά και αρκετοί που μπορεί να κάνουν το δρομολόγιο αυτό, δύο αλλά και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους!

Ο κ. Λευτέρης Κούκης είναι οδηγός στο τρενάκι της ΔΕΣ «ΡΟΔΑ» τα τελευταία εννέα χρόνια και ανά μία ώρα, τη θερινή περίοδο, ξεκινάει από το Ακταίον για τον γύρο της πόλης.

Το δρομολόγιο πηγαίνει περιμετρικά περνώντας από την Παλιά Πόλη (παραλιακά), την οδό Βύρωνος, από την οδό Δημοκρατίας και το Μόντε Σμιθ, στη συνέχεια από την περιοχή της Ψαροπούλας και καταλήγει στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε, μπροστά από το Ακταίον.

Όπως είπε στη «Ροδιακή» ο κ. Κούκης, οι επιβάτες είναι άτομα ηλικίας από 30 ετών και άνω κυρίως, οικογένειες με παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, ενώ κάποιες φορές το προτιμούν και για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολεία και νηπιαγωγεία.

Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου 45 λεπτά και η ώρα αναχώρησής του είναι κάθε «ακριβώς».
Η φετινή χρονιά ήταν μία πολύ καλή χρονιά για το τρενάκι της Ρόδου καθώς όπως δηλώνει ο κ. Κούκης, υπήρχε ενδιαφέρον από τον κόσμο και σε όλα τα δρομολόγια ήταν γεμάτο!

Τα... «γαλλικά» και οι προσπεράσεις
Ζητήσαμε από τον κ. Κούκη να μας μιλήσει για τα «ευτράπελα» που συναντά καθημερινά κινούμενος στους δρόμους της πόλης μας αλλά και για τη συμπεριφορά που εισπράττει από τους άλλους οδηγούς.
«Επειδή πάει αργά το τρένο, πολλές φορές οι άλλοι οδηγοί, κυρίως οι Έλληνες, βρίζουν! Στην αρχή ήταν πιο έντονο τώρα απλώς με προσπερνούν! Οι ξένοι το σέβονται (το τρένο) περιμένουν υπομονετικά από πίσω. Οι Έλληνες επειδή βιάζονται..

Αλλά και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε σαν οδηγοί, πηγαίνουμε στην άκρη να τους αφήνουμε να περνάνε, παρόλα αυτά όμως είναι ένα όχημα το οποίο έχει άδεια να κάνει δρομολόγια μέσα στην πόλη κανονικά. Δεν το σέβονται θα προσπεράσουν, θα βρίσουν, θα κάνουν επικίνδυνα προσπεράσματα. Μου έχει τύχει να επιχειρήσουν να με προσπεράσουν επάνω σε στροφή την ώρα που «κλείνει» το τρένο και τον έχω δει την τελευταία στιγμή, κυρίως μηχανάκια το κάνουν αυτό».

Τα παζάρια για το εισιτήριο
Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που κάνουν παζάρια με στόχο να πληρώσουν λιγότερα χρήματα για το εισιτήριο. Ο κ. Κούκης θυμάται χαρακτηριστικά μία περίπτωση όπου ήταν ένας πατέρας με τη σύζυγό του είχαν και καμιά δεκαριά παιδιά και παρά το γεγονός ότι του έκανε καλύτερη τιμή, εντούτοις δεν ήταν ικανοποιημένος και επί ώρα του έκανε παζάρια για χαμηλότερη τιμή. Έκοβε εισιτήρια ο οδηγός, και ο αλλοδαπός πατέρας τού έκανε νοήματα. Τελικά το τρένο γέμισε και εκείνος με την οικογένεια του δεν μπήκαν ποτέ.

Σας έχει τύχει να βρίσκεστε με το τρένο εν κινήσει και να σας ζητήσουν να σταματήσετε για να κατέβουν;
«Ναι έχει τύχει! Παρότι τους έχουμε εξηγήσει ότι το τρένο δεν μπορεί, δεν γίνεται να σταματήσει γιατί είναι τέτοιο το σύστημά του, το οποίο θα σταματήσει εκεί που θα ξεκινήσει για να ανοίξουν και οι πόρτες, δεν μπορεί δηλαδή να σταματήσει ο οδηγός στη μέση του δρόμου να κατέβει κάτω και να ανοίγει πόρτες. Άλλωστε, κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Μου έχει τύχει να είμαι σταματημένος στα φανάρια και να ανοίξει την πόρτα να κατέβει, χωρίς να τον δω εγώ. Έτυχε να το δω τελευταία στιγμή γιατί πριν ξεκινήσω όταν ανάψει πράσινο το φανάρι, πάντα κοιτάζω πίσω από τον καθρέφτη. Αλλά επίσης μου έχει τύχει να ανέβει κιόλας κάποιος, επειδή είδε το τρένο σταματημένο και επιβιβάστηκε.

Ένα άλλο περιστατικό που μου έχει τύχει, ήταν στην Παλιά Πόλη όπου περνώντας κάποιοι τουρίστες μου έκαναν νόημα να σταματήσω. Φυσικά, αυτό δεν μπορώ να το κάνω, και τους το λέω με νοήματα.

Όμως λίγα μέτρα πιο κάτω το φανάρι είναι κόκκινο οπότε έχω σταματήσει. Τότε ένας από τους τουρίστες τρέχει, πιάνει το βαγόνι και κρατώντας το, κινείται μαζί με το τρένο!
Γιατί απλά ήθελε σώνει και καλά να επιβιβαστεί στο τρενάκι!
Τελικά σταμάτησα και του εξήγησα ότι δεν γίνεται να ανέβει.

Έχουν τέτοια λαχτάρα για το τρένο, τρελή λαχτάρα, δεν το έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο! Όπου το δουν θέλουν να μπουν μέσα, δεν τους ενδιαφέρει αν γίνεται ή όχι, απλώς... ορμάνε!

Έχετε repeaters, δηλαδή κάποιους που κάθε φορά που έρχονται στο νησί μας, θα κάνουν και τη βόλτα τους με το τρενάκι;
Ναι έχουμε αρκετούς. Η αλήθεια βέβαια είναι πως εγώ δεν τους θυμάμαι όλους, βλέπω και τόσο κόσμο καθημερινά, όμως έρχονται εκείνοι και μου το λένε. Ξέρουν όλη τη διαδρομή, μου αναφέρουν ονόματα από άλλους συναδέλφους, περιστατικά, ακόμα και το όνομα του πρώτου οδηγού στο τρένο θυμούνται και μου μιλάνε για αυτόν.

Μου έχει τύχει επίσης πολλές φορές να φέρνει η μητέρα το παιδί δύο και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ, γιατί άρεσε στο μικρό και ήθελε να το ξανακάνει.

Σας ζητούν να τους μεταφέρετε κάπου αλλού εκτός διαδρομής;
Έχει τύχει να μου ζητήσουν να τους πάω στο λιμάνι. Για παράδειγμα, μία άλλη φορά είμαι στο Αρχαίο Στάδιο στην ανηφόρα και ακούω κάποιον να με φωνάζει από τους επιβάτες. Ρώτησα τι ήθελε και τότε μου ζήτησε να τον πάω σε γνωστό κατάστημα κοντά στη Ρόδου – Λίνδου για ψώνια!

Φυσικά του εξήγησα ότι αυτό δεν γίνεται και πως το τρένο έχει συγκεκριμένο δρομολόγιο που ακολουθεί.

Οι περισσότεροι επιβάτες είναι ενθουσιασμένοι με το τρένο και τη διαδρομή του, χαίρονται και το βλέπεις. Μάλιστα, κάποιοι μου ζητούν να καθίσουν μπροστά μαζί μου ή να βγάλουμε αναμνηστική φωτογραφία!

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής