Γιώργος Πόκκιας: Σημαντικό το αποτύπωμα του Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Πόκκιας: Σημαντικό το αποτύπωμα  του Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Πόκκιας: Σημαντικό το αποτύπωμα του Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 369 ΦΟΡΕΣ

Ο γραμματέας της, Γ. Πόκκιας, συνοψίζει τα συμπεράσματα που εξήχθησαν

Πολύ σημαντικό είναι το αποτύπωμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, σύμφωνα με τον γραμματέα της, Γιώργο Πόκκια, ο οποίος έκανε γνωστό ότι στόχος τους είναι να γίνει ακόμα ένα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Συνοψίζοντας τις αποφάσεις και τα θέματα που τέθηκαν στο Συνέδριο, ο κ. Πόκκιας, σε δηλώσεις του χθες, καταρχάς εξήγησε, για ακόμα μία φορά, ότι η επιλογή της Αθήνας κρίνεται αναγκαία για τέτοιες συανντήσεις, λόγω των συγκοινωνιακών προβλημάτων ιδιαίτερα στα μικρονήσια αλλά και επειδή βρίσκονται κοντά στο κέντρο των αποφάσεων και είναι πιο εύκολο, κατά την άποψή τους, να «περάσουν» τα ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες.

Επίσης, τους τίμησαν αρκετά στελέχη, και της κυβέρνησης, και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και των φορέων της Αυτοδιοίκησης ενώ υπήρξε πολύ μεγάλος αριθμός τοποθετήσεων.
Θεωρεί, λοιπόν, ότι το αποτύπωμα είναι θετικό ενώ οι συζητήσεις, και τις δύο ημέρες, χαρακτηρίστηκαν από την πολύ μεγάλη συμμετοχή των συνέδρων αφού το ποσοστό της συμμετοχής άγγιξε το 80%.

Το δια ταύτα
Το κείμενο αποφάσεων είναι έτοιμο και έχει σταλεί για διαβούλευση σε όλους τους συνέδρους ενώ πιέζονται γιατί ακολουθεί, 21-23 Νοεμβρίου, το συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου θα προωθηθούν τα θέματα των δήμων της περιφέρειάς μας.

Κατά τον ίδιο, το «ρεζουμέ» του Συνεδρίου είναι το εξής: το πρώτο είναι το κοινό αίτημα της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού είναι να καλυφθεί το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό από τις χρηματοδοτήσεις, τόσο για έργα όσο και για υπηρεσίες, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Όπως αναδείχθηκε στο Συνέδριο, είμαστε η 9η περιφέρεια όσο αφορά στο ΑΕΠ και τον πληθυσμό, αλλά είμαστε μόνιμα η 13η περιφέρεια, τελευταία δηλαδή στη χώρα, όσο αφορά στις χρηματοδοτήσεις είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε από εθνικούς χώρους κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει ότι, αυτό, το ανέδειξε και ο περιφερειάρχης με στοιχεία, ότι δηλαδή αυτό το χρηματοδοτικό κενό από αυτή τη διαφοροποίηση ξεπερνά τα τελευταία χρόνια τα 650 εκατ. ευρώ.

«Ζητάμε, λοιπόν, ομόφωνα να υπάρχει ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που ν’ αναφέρεται μόνο στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο είναι απαίτηση όλης της Αυτοδιοίκησης», είπε.

Το δεύτερο είναι η ανάδειξη των ζητημάτων της νησιωτικότητας για το σύνολο των δράσεων της πολιτείας που έχουν να κάνουν με τα νησιά. «Και απαιτούμε πια από την κεντρική διοίκηση για κάθε επιλογή, για κάθε απόφαση, για κάθε νόμο, να υπάρχει ρήτρα νηισωτικότητας, να υπάρχει δηλαδή εξειδίκευση πολιτικών για κάθε πρωτοβουλία που θα αφορά τα νησιά», τόνισε.

Το τρίτο ζητούμενο έχει να κάνει με τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και στο Συνέδριο κατατέθηκε η τελική μελέτη της ΕΕΤΑΑ, της ελληνικής εταιρίας τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνεργάτη της δηλαδή, που θα είναι και μέρος της εισήγησης της ΠΕΔ στην ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με αυτήν, προτείνεται τα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη νησιωτικότητα.

Ο ίδιος θέλησε να πει, ακόμη, στους συμπολίτες μας το εξής: με την υιοθέτηση αυτών των κριτηρίων, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν αποδεκτά, και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι νησιώτικοι δήμοι θα έχουν αύξηση των ΚΑΠ, που είναι η βασική χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους, από 20%-100% σε σταθερή βάση.

«Και αυτό το καταφέραμε, με συγκροτημένη δουλειά, με προγραμματισμό, με συνεργασία των νησιωτικών ΠΕΔ», είπε και θύμισε την πρωτοβουλία που έχει πάρει η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και έχει συνεννοηθεί με τις ΠΕΔ Βορίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Κρήτης, όπως και τους νησιωτικούς δήμους που υπάρχουν σε άλλες περιφέρειες, γύρω στους 90 στους 332 δηλαδή, και έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο όπου απαιτούν από την ΚΕΔΕ σε πρώτο χρόνο και όχι δεύτερο την υιοθέτηση από την κυβέρνηση αυτής της νέας κατανομής.

Τα υπόλοιπα ζητήματα είχαν να κάνουν με την υποστελέχωση των δήμων, τα θεσμικά, την καταστατική θέση, τις δημοτικές κοινότητες και τον ρόλο που πρέπει να παίξουν στο αύριο της Αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα στα νησιά αλλά και για τον τουρισμό, για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ανάδειξης του πολιτισμού, μια και είχε δεκατέσσερις θεματικές κατηγορίες που αναφέρεται το κείμενο αποτελεσμάτων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το ζήτημα των δόμων υγείας στα νησιά και της υποστελέχωσης, του εξοπλισμού τους κτλ., για τα οποία, όπως είπε ο Γραμματέας της ΠΕΔ, έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα τις μέρες αυτές.
Κλείνοντας, είπε ότι, προσωπικά και ο ίδιος και το Δ.Σ. της ΠΕΔ και ο πρόεδρός της, δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, είναι πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη διεξαγωγή και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου και είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν την αποδοχή όλων αυτών των θέσεων και στην ΚΕΔΕ αλλά και στην πορεία της υλοποίησής τους από την Ελληνική πολιτεία. Όπως σημείωσε, αυτό δεν είναι κάτι που το λένε μόνο καθώς ήδη έχει αποφασιστεί να επαναλάβουν το Συνέδριο τον ερχόμενο Απρίλιο, για να εξετάσουν την πορεία όλων των παραπάνω αποφάσεων.

Διαβάστε ακόμη

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή