Δημήτρης Σκάλκος: «Θα προδιαγράψουμε έναν νέο κύκλο ευημερίας»

Δημήτρης Σκάλκος: «Θα προδιαγράψουμε έναν νέο κύκλο ευημερίας»

Δημήτρης Σκάλκος: «Θα προδιαγράψουμε έναν νέο κύκλο ευημερίας»

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 437 ΦΟΡΕΣ

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ βρίσκεται στη Ρόδο και μιλά στη «Ροδιακή» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027

Στη Ρόδο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος παίρνοντας μέρος στις εργασίες του 8ου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που έχει τον τίτλο «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Μάλιστα, σήμερα Παρασκευή θα είναι ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου, καθώς θα λάβει μέρος στην τρίτη θεματική ενότητα που έχει ως θέμα της την περιφερειακή ανάπτυξη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί μας και τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ο κ. Σκάλκος παραχώρησε συνέντευξη στη «Ροδιακή» τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά την ομιλία του για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, θα εστιάσει στις πολλαπλές ευκαιρίες χρηματοδότησης, αλλά και στις προϋποθέσεις αποτελεσματικής αξιοποίησης αυτών των πόρων.

Παράλληλα, αναφέρεται στα αντικείμενα στα οποία εστιάζει το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται και πολύ σωστά ως η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, ενώ υπογραμμίζει ότι μέσω της χρηματοδότησης που θα υπάρξει για τα νησιά, θα επιτύχουμε την ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών και των θαλάσσιων μεταφορών και συγκοινωνιών καθώς και την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των νησιών μας.

Κύριε Σκάλκο, βρίσκεστε στη Ρόδο για να συμμετάσχετε στις εργασίες του συνεδρίου της ΕΝΠΕ και μάλιστα θα είστε και ένας από τους ομιλητές του. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο της ομιλίας σας;

Στην τοποθέτησή μου σκοπεύω να αναφερθώ στην πορεία υλοποίησης κυρίως των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, στην προετοιμασία και τον προγραμματισμό των δράσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και βέβαια στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο, οι καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών συνεχίζονται και η προγραμματική περίοδος θα ολοκληρωθεί με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς την παραμικρή απώλεια πόρων.

Και ειδικά οι καλές επιδόσεις του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου αξίζουν πραγματικά προβολή καθώς η απορρόφηση έχει ήδη ξεπεράσει του 96% του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Για τη νέα περίοδο θα εστιάσω στις πολλαπλές ευκαιρίες χρηματοδότησης αλλά και τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής αξιοποίησης αυτών των πόρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε δράσεις ενίσχυσης της θεσμικής ικανότητας και της διαχειριστικής επάρκειας των αδύναμων δικαιούχων καθώς και έναν περισσότερο αποτελεσματικό συντονισμό ανάμεσα σε κεντρική διοίκηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές.

Πολλοί επισημαίνουν ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι πιο ευέλικτο, πιο απλό και λιγότερο γραφειοκρατικό. Συμφωνείτε;

Η προσπάθεια περιορισμού της γραφειοκρατίας είναι και πρέπει να είναι συνεχής. Ήδη οι χρόνοι των διαδικασιών έχουν μειωθεί δραστικά, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στις δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων τη διάρκεια της πανδημίας.

Στη νέα προγραμματική περίοδο έχουμε εισάγει με το νέο Εφαρμοστικό Νόμο του ΕΣΠΑ αλλά και το νέο ΣΔΕ που ολοκληρώνεται σειρά απλοποιήσεων στις ακολουθούμενες διαδικασίες, πρόκειται επίσης να αξιοποιήσουμε όπου μπορούμε την άμεση αξιολόγηση, ενώ οι νέες δράσεις θα τρέξουν με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Σε αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να συνεχίσουμε και θέλω να πιστεύω ότι τα αποτελέσματα στο τέλος της ημέρας θα μας δικαιώσουν.

Σε ποια αντικείμενα εστιάζει σε σχέση με το προηγούμενο Πρόγραμμα;

Ειδικά για τα νέα Περιφερειακά Προγράμματα η στόχευσή μας εστιάζεται στις παρακάτω προτεραιότητες: Πρώτον, την ενδυνάμωση του συστήματος καινοτομίας στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τον πρόσφατο Κατάλογο Περιφερειακής Καινοτομίας για το 2021 (RegionalInnovationScoreboard 2021) το σύνολο των ελληνικών περιφερειών βρίσκεται κάτω του κοινοτικού μέσου όρου.

Δεύτερον, τη θωράκιση των περιφερειών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης- αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, κ.ά.

Τρίτον, την κοινωνική ανάπτυξη και η συνοχή του κοινωνικού ιστού που θα πρέπει να λάβει επίσης υπόψη τις κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα νέα Περιφερειακά Προγράμματα έχουν αυξημένους πόρους από το ΕΚΤ για δράσεις κοινωνικής ένταξης (περίπου 1,8 δισ. ευρώ).

Τέταρτον, τις χωρικές επενδύσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, με δράσεις που μπορούν να αναζωογονήσουν τις πόλεις μας και να βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Πέμπτο, την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και των λυμάτων.

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ευκαιρία για τις 13 περιφέρειες της χώρας. Εσείς τι πιστεύετε;

Ορθά χαρακτηρίστηκε έτσι. Ειδικά για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας και τα Προγράμματά τους, η χρηματοδότηση είναι αυξημένη, συνολικά κατά δύο δισ. ευρώ. Και ειδικά για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η αύξηση υπερβαίνει το 65% φτάνοντας τα 285,5 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο το ΕΣΠΑ, καθώς μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουμε ένα μοναδικό στα χρονικά «παράθυρο ευκαιρίας» που εφόσον αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο την οικονομική και κοινωνική ζωή στις περιφέρειες.

Πώς μπορούν να ωφεληθούν τα νησιά μας και οι κάτοικοί τους από το νέο Πρόγραμμα;

Η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής των νησιών μας καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Για πρώτη φορά η χώρα μας διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική για τον θαλάσσιο και τον νησιωτικό χώρο, την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της οποίας έχει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη στρατηγική που σε συνδυασμό με άλλες δημόσιες πολιτικές είναι σε θέση να απαντήσει στα ζητήματα που προκύπτουν οι ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες των νησιών μας που προκύπτουν κυρίως από τους περιορισμούς που θέτει η γεωγραφική απομόνωση. Ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης αυτών των δράσεων (υπολογίζεται πως συνολικά θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ) θα προέλθει από τα νέα Προγράμματα του ΕΣΠΑ, κυρίως τα νησιωτικά Περιφερειακά Προγράμματα.

Οι προτεραιότητες αυτής της χρηματοδότησης αφορούν στην ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών και των θαλάσσιων μεταφορών και συγκοινωνιών, την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των νησιών μας. Η αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των δράσεων πρόκειται πραγματικά να ωφελήσει σημαντικά τα νησιά μας.

Πολύ σύντομα θα έχουμε και τις νέες προκηρύξεις για να χρηματοδοτηθούν δράσεις και έργα. Εσείς ως γενικός γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ τι μήνυμα θέλετε να στείλετε με αφορμή την έναρξη του νέου Προγράμματος;

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών στους οποίους πορεύονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες, θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αισιοδοξία που βασίζεται σε μετρήσιμους δείκτες και σε απτά αποτελέσματα. Η γενικότερη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναπόφευκτα αντανακλάται και στο ΕΣΠΑ, ενώ οι αυξημένοι πόροι που διαθέτουμε και τα νέα διαχειριστικά εργαλεία που πρόκειται να εφαρμοστούν, θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που με τη σειρά τους θα προδιαγράψουν ένα νέο κύκλο ευημερίας.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής