Άντριου Λιβέρης: «Οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας έρχονται»

Άντριου Λιβέρης: «Οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας έρχονται»

Άντριου Λιβέρης: «Οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας έρχονται»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 524 ΦΟΡΕΣ

Ο επικεφαλής του “The Hellenic Initiative” με καταγωγή από το Καστελλόριζο μιλά στο “Ready2board” για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

Πώς διαμόρφωσε το «πνεύμα» σας η Ελλάδα;
Προέρχομαι από Έλληνες μετανάστες, ανθρώπους γεμάτους θάρρος, που γνώρισαν όμως το πρόσωπο της εξαθλίωσης. Ο πατέρας μου καταγόταν από το Καστελλόριζο και η οικογένεια της μητέρας μου από τη Ρόδο. Λένε πως η ιστορία και οι ρίζες σου σε διαμορφώνουν και αυτό ισχύει σίγουρα και στη δική μου περίπτωση. Η ελληνική καταγωγή μου με ώθησε να δουλέψω σκληρά και να κάνω τη διαφορά: αυτό που μου έλεγαν από πολύ νωρίς, ότι αν δούλευα σκληρά, θα μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο.

Με ποιους τρόπους η Ομογένεια θα συνεισφέρει στο μέλλον της Ελλάδας;
Από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, οι Έλληνες της διασποράς είχαν ένα μοναδικό δεσμό με την Ελλάδα. Αυτός ακριβώς ο δεσμός παρακίνησε τον George Stamas, τον Muhtar Kent, τον George David, τον πατέρα Alex Karloutsos, εμένα και άλλους, να ιδρύσουμε το “The Hellenic Initiative” το 2012, ως απάντηση στην ελληνική οικονομική κρίση.

Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε, όπως πάντα έκανε η διασπορά: να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τη γνώση μας από το «εξωτερικό», να παραμένουμε συνδεδεμένοι με την Ελλάδα, να την προωθούμε, να προβάλλουμε το φυσικό της πλούτο, όπως επίσης και την αξία των ανθρώπων της, στις χώρες που ζούμε, να αξιοποιούμε για χάρη της χώρας ευκαιρίες που δίνονται στην επαγγελματική ή την προσωπική μας ζωή. Παρότι ζω στην Αυστραλία, όπως πολλοί Έλληνες της διασποράς, νιώθω και την Ελλάδα σαν χώρα μου.

Θα μπορούσατε να περιγράψετε την «ψυχή» του “The Hellenic Initiative”, πέρα από αριθμούς;
Πιστεύουμε στην εγγενή ικανότητα του ελληνικού λαού -του λαού μας-να ανοικοδομήσουν, να ανακάμψουν και να θέσουν τις βάσεις για ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον για την Ελλάδα. Τα προγράμματά μας υποστηρίζουν την κατάρτιση, την επανεκπαίδευση, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την πρωτοβουλία. Πιστεύουμε στις επενδύσεις -όχι στις δωρεές-και θεωρούμε ότι αυτή ακριβώς η φιλοσοφία μας αποδεικνύεται επιτυχημένη.

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του “The Hellenic Initiative”, ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη επιτυχία του;
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το “The Hellenic Initiative” ένωσε Έλληνες της διασποράς και φιλέλληνες σε παγκόσμια κλίμακα, με μέλη του ΔΣ από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Η οικογένεια του “The Hellenic Initiative” αποτελείται από περισσότερους από 30.000 Έλληνες παγκοσμίως.

Η πρόσφατη εκστρατεία μας για την ανακούφιση της Ελλάδας από τις δασικές πυρκαγιές προσέλκυσε πάνω από 4.500 δωρητές από 47 χώρες. Είμαστε ο μεγαλύτερος οργανισμός της ελληνικής διασποράς στον κόσμο και πιστεύω ότι έχουμε επαναπροσδιορίσει το τι σημαίνει να είσαι μία παγκόσμια κοινότητα της διασποράς στον 21ο αιώνα. Λόγω της μεγάλης κλίμακας αυτής της κινητοποίησης, κατορθώσαμε, μέσω των προγραμμάτων μας, να έχουμε ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότερες προκλήσεις για την Ελλάδα;
Η αλήθεια είναι πως περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχουν επηρεάσει έντονα την περιοχή της Μεσογείου. Προς τιμήν της, η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα άμεσα, και έχει αναπτύξει μερικές από τις καλύτερες υποδομές υδροδότησης στην Ε.Ε. όμως άλλα τμήματα της υποδομής που υποστηρίζουν την περιβαλλοντική πρόοδο, όπως η πυροσβεστική υποδομή της χώρας, παραμένουν μία μεγάλη πρόκληση.

Επιπλέον, η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες, πρέπει να προσπαθήσει να παραμείνει εντός του μονοπατιού της καινοτομίας. Εξάλλου, μπορεί να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά που είναι πραγματικά ελληνικά: τη δημιουργικότητα, την ορμή και τη σκληρή δουλειά.

Το The Hellenic Initiative στοχεύει στην υποστήριξη της ελληνικής καινοτομίας. Γι’ αυτό πραγματοποιήσαμε πρόσφατα το 6ο ετήσιο Venture Fair στην Αθήνα, όπου προσκαλέσαμε 10 εταιρείες, από τις πιο καινοτόμες στην Ελλάδα, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μία ιδιαίτερα αξιόλογη ομάδα διεθνών επενδυτών. Παρ’ όλες τις προκλήσεις όμως, πιστεύω πραγματικά ότι οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά της.

Θα μπορούσε το “The Hellenic Initiative” να συμβάλει στη μεταστροφή του Brain Drain σε Brain Gain;
Όπως το Ισραήλ, η Ιρλανδία και η Ινδία, η Ελλάδα επαναπροσεγγίζει τη διασπορά της και υποδέχεται σταδιακά κάποιους από τους επιστήμονες, τους μηχανικούς και τους τεχνολόγους που κάποτε αναζητούσαν την ευκαιρία στα παγκόσμια οικοσυστήματα. Στελέχη που επιστρέφουν σε μία οικονομία σαν την ελληνική, που μπορεί να προσφέρει εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα του “The Hellenic Initiative” στην Ελλάδα είναι το ReGeneration. Είναι το μεγαλύτερο project επαγγελματικής ώθησης στην Ελλάδα, το οποίο έχει τοποθετήσει πάνω από 2.800 νέους, μορφωμένους Έλληνες σε θέσεις εργασίας, στη Microsoft, την Johnson&Johnson και πολλές άλλες.

Πολύ περισσότερο από ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, προσφέρει καθοδήγηση, κατάρτιση και απασχόληση σε νέους πτυχιούχους, στο πλαίσιο του ολιστικού οράματος του “The Hellenic Initiative” για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης Ελλάδας, παρέχοντας ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στους νέους. Υπάρχει σίγουρα περισσότερη δουλειά μπροστά μας, αλλά όλα δείχνουν πως αυτό που έχουμε κάνει λειτουργεί.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την πρώτη σας εντύπωση όταν πατήσατε το πόδι σας στο Καστελλόριζο;
Θυμάμαι πως είχα ανατριχιάσει, όταν προσεγγίζαμε με πλοίο το Καστελόριζο. Τίποτα δεν σε προϊδεάζει για την ομορφιά του λιμανιού, τα πολύχρωμα σπίτια και τα ερείπια του παλιού φρουρίου στην κορυφή του λόφου, το ανέβασμα στα σκαλιά ή την ίδια την πόλη και τη βόλτα κατά μήκος της παραλίας, όπου βρίσκονται τα εστιατόρια. Στο Καστελλόριζο πήγα για πρώτη φορά στα είκοσί μου.

Η σύζυγός μου Paula και εγώ φτάσαμε με ένα μικρό ψαροκάικο από την Τουρκία και μας υποδέχτηκαν ο θείος μου και η θεία μου, Archie και Marian Mitaros, επίσης Έλληνες της διασποράς της Αυστραλίας, που είχαν σπίτι στο νησί. Μου έκανε εντύπωση όχι μόνο πόσο φιλικοί και εξυπηρετικοί ήταν οι ντόπιοι, αλλά και το πόσο δεμένοι ήταν με το νησί και την κοινότητά τους. Αυτά θεωρώ πως είναι μερικά από τα ιδιαίτερα και διαχρονικά χαρακτηριστικά του νησιού και των ανθρώπων του.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής