Μάνος Κόνσολας: «Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ρόλος χειροκροτητή»

Μάνος Κόνσολας: «Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ρόλος χειροκροτητή»

Μάνος Κόνσολας: «Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ρόλος χειροκροτητή»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 360 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη
του Μάνου Κόνσολα
στην κ. Αυγούλη
για την εφημ. της Κω «ΣΤΑΘΜΟΣ»

«Ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ρόλος χειροκροτητή, δεν μπορεί να σιωπά όταν υπάρχουν προβλήματα, όταν οι άνθρωποι που μας στήριξαν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα»

«Απαιτείται νέα θεσμική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση που γνωρίζω ότι είναι μέσα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης – Αλλαγή των κριτηρίων για την κατανομή των ΚΑΠ στους νησιωτικούς δήμους – επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση, στις περιφέρειες και στους δήμους»

«Η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στο βαθμό φορολογικής αποκέντρωσης, που διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης»

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κύριε Κόνσολα, θέλω να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω την κουβέντα μας με μία ερώτηση που δεν αφορά σε έργα και δράσεις, αλλά στην προσωπικότητα και τον χαρακτήρα σας. Είστε από τους ελάχιστους βουλευτές που δεν διστάζετε να ασκήσετε κριτική στην κυβέρνηση, όντας κυβερνητικός βουλευτής. Δεν σας προβληματίζει η «ενόχληση» που προκαλείτε στο κόμμα σας; Σας περνάει από το μυαλό η σκέψη πως, ίσως να υπάρξουν συνέπειες για την πολιτική σας πορεία;
Μ.Κ.:
Θα ήθελα να σας επισημάνω, κα. Αυγούλη ότι τις παρεμβάσεις μου δεν τις αντιλαμβάνομαι ως άσκηση κριτικής, αλλά ως άσκηση πίεσης για να βρεθούν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα. Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα ανοιχτό, φιλελεύθερο κόμμα και τα στελέχη της έχουν πάντα τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να καταθέτουν προτάσεις, να μιλάνε ελεύθερα. Σε άλλες παρατάξεις υπάρχει μονολιθικότητα, αλλά και ζήτημα εσωκομματικής δημοκρατίας, όχι στη Νέα Δημοκρατία. Όπως έχω πει, ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή δεν είναι ρόλος χειροκροτητή, δεν μπορεί να σιωπά όταν υπάρχουν προβλήματα, όταν οι άνθρωποι που μας στήριξαν βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα. Μέχρι σήμερα, έχτισα και θα συνεχίσω να χτίζω, μια σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με της πολίτες, η σχέση αυτή δεν χτίζεται με τα ψέματα, αλλά με την αλήθεια.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της βουλής, της οποίας είστε πρόεδρος, με το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, στη Ρόδο. Κατ΄ αρχάς πείτε μου, σε ποιες προτάσεις καταλήξατε για το «νέο στρατηγικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης» και κατ’ επέκταση, ποια θα είναι η διαφορά του από το «παλιό»;
Μ.Κ.:
Κυρία Αυγούλη, το νέο στοιχείο είναι ότι μέσα από το ΕΣΠΑ στις περιφέρειες θα κατευθυνθεί το ένα τρίτο των πόρων, που αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πόροι αυτοί, αφορούν σε δράσεις επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας που τροφοδοτούν την ανάπτυξη.
Ανάλογοι πόροι για την ενεργειακή μετάβαση και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Από εκεί και πέρα, μπορώ να αναφερθώ στις προτάσεις που κατέθεσα και σκιαγραφούν αυτό το νέο στρατηγικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης, όπως: Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι παραγωγικές επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ενεργειακή μετάβαση και η πράσινη οικονομία, η ενίσχυση των υποδομών υγείας ιδιαίτερα σε περιφέρειες που παρουσιάζεται υστέρηση, όπως είναι οι ορεινές και νησιωτικές περιοχές, η έμφαση σε επενδύσεις και ανάπτυξη υποδομών στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και στον πολιτισμό και η αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, έμφαση στην ποιότητα, στην εμπειρία, σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος.

Ποιες από τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι θίξατε;
Μ.Κ.:
Για πρώτη φορά, υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που απευθύνονται στην Αυτοδιοίκηση, όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το πρόγραμμα «Νέαρχος». Υπενθυμίζω, επίσης, τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση των ΚΑΠ κατά 120 εκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2023, που αποτελεί μια βάση για να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα, ιδιαίτερα των μικρών νησιωτικών δήμων. Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η υποστελέχωσή τους επιβάλλει γενναίες αποφάσεις, όπως είναι η άρση των περιορισμών για τις προσλήψεις στους νησιωτικούς δήμους. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να διαμορφωθεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους νησιωτικούς δήμους. Μαζί, βεβαίως, με την αλλαγή των κριτηρίων για την κατανομή των ΚΑΠ στους νησιωτικούς δήμους.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, βρισκόμαστε όλοι εδώ για να συμβολίσουμε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση». Πώς πρέπει, λοιπόν, να λειτουργούν οι δυο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Το ρωτάω αυτό διότι στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη οι βαθμοί Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν με τρόπο ενιαίο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Μ.Κ.:
Θα αναφερθώ και πάλι σε δύο πολύ σημαντικές προτάσεις που κατέθεσα, κα. Αυγούλη:
1ον: Στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης σε ένα μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν ουσιαστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες για τον χωροταξικό, αλλά και για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
2ον: Στη φορολογική αποκέντρωση, στην κατεύθυνση της διασφάλισης ενός υψηλού επιπέδου οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας για την Αυτοδιοίκηση.
Τονίζω ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό, τι αφορά στο βαθμό φορολογικής αποκέντρωσης, που διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 12,64%, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό, η Αυτοδιοίκηση έχει το 2,94% των εσόδων του Κράτους.

Στην ίδια συνεδρίαση, έγινε λόγος για «περιφερειακή διακυβέρνηση». Περιφερειακή διακυβέρνηση με υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες της περιφέρειας; Περιφερειακή διακυβέρνηση όπου όλες οι υπηρεσίες είναι συγκεντρωμένες στη Ρόδο εν προκειμένω, και σε νησιά όπως λ.χ. η Κως να λείπουν υπηρεσίες όπως δασονομείο, υγειονομείο, κ.ά; Σε αυτή τη διακυβέρνηση, ποιος θα είναι ο ρόλος των δήμων; Απλά γνωμοδοτικός ή αποφασιστικός;
Μ.Κ.:
Όλα όσα επισημαίνετε κυρία Αυγούλη, πρέπει να απαντηθούν μέσα από μια νέα θεσμική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση που γνωρίζω ότι είναι μέσα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Στα ζητήματα που μας αφορούν ως νησιωτική περιφέρεια, πιστεύω ότι οι λύσεις θα προέλθουν μέσα από:
– Την αλλαγή των κριτηρίων για την κατανομή των ΚΑΠ στους νησιωτικούς δήμους, γιατί τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα είναι, όχι μόνο παρωχημένα, αλλά θα έλεγα ότι λειτουργούν ετεροβαρώς και εις βάρος των νησιωτικών δήμων. Πρέπει να θεσμοθετηθούν νέα και ρεαλιστικά κριτήρια που θα συνδέονται με το κόστος λειτουργίας των νησιωτικών δήμων και τις ιδιαιτερότητες που συνδέονται με αυτό.
– Τον επανακαθορισμό αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση, στις περιφέρειες και στους δήμους.

Τι αίσθηση σας προκάλεσε η παρέμβαση της δημάρχου Τήλου Μαρίας Καμμά – Αλειφέρη στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου; «Να τελειώνει το παραμύθι, με την τηλεϊατρική. Θέλουμε γιατρούς ειδικευμένους, γενικής ιατρικής και όχι ειδικότητες. Απαιτώ από τους βουλευτές και το ίδιο πρέπει να κάνουμε όλοι: διεκδικείστε κινητροδότηση για τους γιατρούς» είπε μεταξύ άλλων. Σας θέτω το ερώτημα διότι, πριν από λίγες ημέρες χαρακτηρίσατε «αδιανόητο» αυτό που συνέβη με την τραυματισμένη ηλικιωμένη στην Όλυμπο. «Επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι στην Όλυμπο ζητούν τα αυτονόητα: ένα γιατρό και ένα ασθενοφόρο», τονίσατε σε παρέμβασή σας προς τον υπουργό Υγείας.
Μ.Κ.:
Στη δική μου περίπτωση, κα. Αυγούλη, νομίζω ότι παραβιάζονται ανοιχτές πόρτες. Δεν συνηθίζω να περιαυτολογώ αλλά θα πρέπει – πιστεύω – να υπενθυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος που κατέθεσα δημόσια και επίσημα συγκεκριμένη πρόταση που περιλαμβάνει βαθμολογικά, μισθολογικά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά.
Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι αυτονόητο. Γιατί άραγε οι προκηρύξεις θέσεων σε δομές δημόσιας υγείας στα νησιά που έκαναν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η σημερινή αποβαίνουν άκαρπες; Γιατί δεν επιλέγουν να υπηρετήσουν γιατροί στα νησιά μας;
Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν όλοι ότι χρειάζεται μια νέα, ελκυστική και αποτελεσματική δέσμη κινήτρων.

Θέλω να μείνουμε στο θέμα της υγείας. Πριν λίγες ημέρες, η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε από τη Ρόδο ότι, θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο στο οποίο θα περιέχονται τα νέα κίνητρα για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετούν σε δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών περιοχών. Την ίδια υπόσχεση είχε δώσει όταν είχε έρθει στην Κω, την ίδια υπόσχεση είχε δώσει και ο πρώην υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας πριν ενάμιση χρόνο… Να θυμίσουμε εδώ για τους αναγνώστες μας ότι, είχατε αναλάβει πρωτοβουλία για τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στην επιτροπή στην οποία προΐσταστε, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Είχατε μάλιστα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση έξι σημείων, την οποία είχαμε δημοσιεύσει. Τελικά, πόσο αισιόδοξος είστε ότι κάτι θα γίνει, διότι ο κόσμος, επιτρέψτε μου να το πω, στην καλύτερη των περιπτώσεων γελάει...
Μ.Κ.:
Θα ήθελα να σταθώ μόνο σε ένα γεγονός: στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της βουλής στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης και όλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σε αυτή τη συνεδρίαση, κατέθεσα την πρόταση με τα έξι κίνητρα που πρέπει να θεσμοθετηθούν.
Η πρόταση αυτή έτυχε τη σύμφωνης γνώμης όλων των κομμάτων που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή, ενώ και ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κινήτρων. Πιστεύω ότι απαιτείται συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, αφού, πέρα από τα θεσμικά και βαθμολογικά κίνητρα, υπάρχουν και τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα. Όπως σας είπα, ο κυβερνητικός βουλευτής, αλλά και ο κάθε βουλευτής, δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, δεν είναι Υυπουργός. Μπορεί μόνο να προτείνει και να διεκδικεί.

Κύριε Κόνσολα, δεν είναι δυνατόν να μην σας ρωτήσω εάν γνωρίζετε κάτι για το πολυδιαφημιζόμενο νέο νοσοκομείο της Κω και πού βρίσκεται η περιβόητη υπόθεση της παραχώρησης οικοπέδου στο Λινοπότι από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο δήμο;
Μ.Κ.:
Η δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω έγινε δημόσια, παρουσία όλων των φορέων στον δήμο της Κω.
Απέναντι σε μια τέτοια ισχυρή δέσμευση, κα. Αυγούλη, πιστεύω ότι όλες οι υπηρεσίες και τα υπουργεία θα πρέπει να κινητοποιηθούν. Δεν είναι μόνο η παραχώρηση του οικοπέδου, είναι η έγκριση και χρηματοδότηση των μελετών, η ένταξη του έργου κατασκευής του νέου νοσοκομείου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όπως και η δημιουργία νέου οργανισμού για το νέο νοσοκομείου που θα προβλέπει αυξημένο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, νέες κλινικές. Υπάρχει αρκετός δρόμος, δηλαδή, για να διανύσουμε.
Εξακολουθώ πάντως να τονίζω, ότι στην κορυφή της ιεράρχησης των άμεσων προτεραιοτήτων πρέπει να βρίσκεται η ενίσχυση με γιατρούς του ήδη υφιστάμενου νοσοκομείου. Οι ελλείψεις και τα ζητήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου της Κω είναι για μένα ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Κύριε Κόνσολα, παρακαλώ, ο επίλογος δικός σας.
Μ.Κ.:
Είμαστε στη τελική ευθεία για τις εκλογές. Η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει στο παρελθόν, δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη σε μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πιστεύω, κα Αυγούλη, ότι οι πολίτες έχουν κατακτήσει πλέον ένα υψηλό επίπεδο ωριμότητας. Κρίνουν αυστηρά αλλά μπορούν και να συγκρίνουν.
Σε ό, τι με αφορά, απευθύνομαι στο μυαλό και στην καρδιά όλων των πολιτών. Με τον ίδιο απλό, αληθινό και ανεπιτήδευτο τρόπο. Ξέρουν όλοι ότι έχω ανοιχτούς ορίζοντες, έχω μάθει μόνο να δουλεύω σκληρά, να ανταποδίδω με πράξεις την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους και να έχω πάντα ανοιχτή την πόρτα μου σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής