Μίκα Ιατρίδη: "Οφείλουμε να παραδώσουμε στους νέους ένα καλύτερο κόσμο από αυτόν που παραλάβαμε"

Μίκα Ιατρίδη: "Οφείλουμε να παραδώσουμε  στους νέους ένα καλύτερο κόσμο από αυτόν που παραλάβαμε"

Μίκα Ιατρίδη: "Οφείλουμε να παραδώσουμε στους νέους ένα καλύτερο κόσμο από αυτόν που παραλάβαμε"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1293 ΦΟΡΕΣ

Για τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική και την κοινωνία, για τους νέους και το χρέος των πολιτικών απέναντί τους, για τα προβλήματα του τόπου και τους αγώνες που επί σειρά ετών δίνει για την αντιμετώπισή τους καθώς επίσης και για την κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών, μίλησε σε συνέντευξη
που παραχώρησε στη «Ροδιακή» η υποψήφια βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη.

 

Πόσο δύσκολη είναι η ενασχόληση με την πολιτική, με τα κοινά, για μία γυναίκα; Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο ρόλος της γυναίκας σήμερα έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο λόγω του πολλαπλού ρόλου στον οποίο καλείται να ανταποκριθεί στη σύγχρονη κοινωνία. Εσείς είστε νέα γυναίκα, σύζυγος και μητέρα ανήλικων παιδιών, είστε κόρη, αδελφή και φίλη. Πώς ανταποκρίνεστε σε όλους αυτούς τους ρόλους, έχοντας επιφορτιστεί με τη βαριά ευθύνη και τιμή να εκπροσωπείτε τους νησιώτες στο Κοινοβούλιο;


Η δύναμη των γυναικών κρύβεται πολύ βαθιά μέσα τους κ. Μαστή, δεν τις κάνει δυνατές η ανάγκη όπως πολύ συχνά λέγεται, αλλά έτσι τις γεννά η φύση! Φέρνουμε στον κόσμο τη ζωή, γεννάμε την ελπίδα και εξασφαλίζουμε τη συνέχεια. Συμφωνώ ότι ο πολυσχιδής ρόλος μιας γυναίκας επιφορτίζει την καθημερινή της λειτουργία, αλλά θέλω να φέρω στην κουβέντα μας ένα στοιχείο που δεν το συζητούσαμε μέχρι πρότινος: την απαίτηση για την τελειότητα σε ό,τι κάνει μια γυναίκα.

Το πρόβλημα για όλες εμάς, δεν είναι απλώς τα πολλά πράγματα που έχουμε να κάνουμε, είναι το μηδενικό ελαφρυντικό που έχουν απέναντί μας στην ατέλεια. Και στη συνέχεια έρχεται η απολογητική ενοχή των γυναικών. Δύσκολη εξίσωση!


Χρειάζεται δουλειά και η Κυβέρνηση ήδη επενδύει στη στήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών με πολιτικές και πρωτοβουλίες. Εγώ προσωπικά, ναι είμαι πολιτικός, είμαι σύζυγος, είμαι μητέρα, είμαι κόρη, αδερφή, φίλη.

Σε όλους αυτούς τους ρόλους ανταποκρίνομαι βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη βαθιά ενσυναίσθηση που έχω και την αγάπη μου για τον κάθε ρόλο ξεχωριστά. Και η αγάπη του κόσμου, της οικογένειάς μου, των φίλων μου, της ομάδας μου, μου δίνουν τη μεγάλη ώθηση, τη δύναμη και λειτουργούν ως ασπίδα μου για να προχωρώ και να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις. Νιώθω πραγματικά τυχερή που εγώ έχω αυτό το προνόμιο.

 

Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι ακόμα πιο έντονη για εσάς λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών. Πώς συνδυάζετε ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα με την οικογένεια και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις;
Η περίοδος των εκλογών δεν διαφέρει σε τίποτε από όλους τους προηγούμενους μήνες που δουλεύω για τα νησιά μας. Οι επαφές μου με τον κόσμο και οι επισκέψεις στα χωριά και τα νησιά μας ήταν πάντα συνεχείς, οπότε, για να σας είμαι ειλικρινής, δεν έχω αλλάξει πολύ την καθημερινότητά μου. Βέβαια όταν έχεις μπροστά σου εκλογές υπάρχει η ανάλογη πίεση, αλλά η διαδικασία αυτή σου δίνει τη δυνατότητα, όταν έχεις δουλέψει όλο το προηγούμενο διάστημα, να βγαίνεις στην κοινωνία, να περπατάς και να νιώθεις ικανοποίηση πως έχεις συνεισφέρει από τη δική σου θέση να αλλάξεις τα πράγματα προς το καλύτερο.

Άρα νιώθεις συμμέτοχος στη δημιουργία και την παραγωγή έργου! Η οικογένειά μου με στηρίζει από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με την πολιτική και όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί τη μεγάλη πηγή ενέργειας που έχω. Λείπω πολύ στα παιδιά μου αλλά ο μεγάλος μου γιός, που είναι σε ηλικία να μοιράζεται μαζί μου τις σκέψεις του, είναι ο πιο αυστηρός κριτής αλλά και πολύ περήφανος για τη μαμά του.

Σε λιγότερο από ένα μήνα, οι συμπατριώτες μας θα βρεθούν ενώπιον της κάλπης. Ποιο κατά την άποψή σας θα είναι το στοιχείο εκείνο που θα πρέπει να αξιολογήσουν πρωτίστως οι ψηφοφόροι για την επιλογή αυτή που θα κληθούν να κάνουν;
Θα ήθελα να σκεφθούν πόσα πολλά, πρωτόγνωρα και καταιγιστικά συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, για τα οποία θα κρίνουν την Κυβέρνηση.

Την Κυβέρνηση που εν μέσω της πανδημικής κρίσης υιοθέτησε μια ξεκάθαρη πολιτοκεντρική πολιτική, ενισχύοντας τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με κάθε μέσο. Την Κυβέρνηση που εν μέσω ενεργειακής κρίσης στάθηκε και στέκεται δίπλα σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ενέργειας.

Την Κυβέρνηση που εν μέσω ακρίβειας στέκεται δίπλα στον εργαζόμενο και αυξάνει τον βασικό μισθό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όπλο την αλήθεια, την τόλμη και την αποφασιστικότητα, έκανε καθοριστικές κινήσεις διασφαλίζοντας τη μετάβαση στην κανονικότητα και άνοιξε το δρόμο προς τα εμπρός, παρά τις αντιξοότητες της περιόδου αυτής

. Συνεπώς, σε μια δυσχερέστατη διεθνή συγκυρία τα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας έσωσαν την παρτίδα και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ναι με θυσίες, ναι με πολλή δουλειά, αλλά έγινε. Και αυτό μας δίνει σήμερα το πλεονέκτημα της πλήρους επαναφοράς και του τουρισμού, του κεντρικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.

Οι νέοι άνθρωποι; Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο απέχουν από τα κοινά; Κι αν ναι, τι να φταίει άραγε σε αυτό;
Είμαι μαμά ενός μικρού παιδιού που σε 5 χρόνια θα έχει και αυτό δικαίωμα ψήφου. Συζητώντας μαζί του αλλά και με νέους ανθρώπους που σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν, καταλαβαίνω πως ο μόνος τρόπος να τους ενεργοποιήσουμε και να τους έχουμε δίπλα μας, είναι να τους πούμε την αλήθεια. Αυτό είναι το «κλειδί» της επικοινωνίας μαζί τους.


Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους νέους μας. Γιατί έχουν κρίση, έχουν άποψη και έχουν και το κίνητρο να δημιουργήσουν οι ίδιοι το αύριο που θέλουν. Αρκεί να νιώσουν ασφαλείς να μας εμπιστευτούν, να πιστέψουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ότι δεν κρύβονται παντού δεύτερα σενάρια. Σε αυτή τη γενιά ας είμαστε όλοι πιο δοτικοί και πιο αληθινοί. Το αξίζουν, είναι η γενιά στην οποία οφείλουμε να αφήσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που βρήκαμε!

Μπορούν να κατανοήσουν άραγε εκεί στην Αθήνα, τον όρο της νησιωτικότητας; Ξέρουν τι σημαίνει κανείς να διαμένει, να εργάζεται, να ταξιδεύει και να επιστρέφει προς και από τα νησιά μας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας, που κατά τη διάρκεια της θητείας του ασχολήθηκε, υλοποίησε και υιοθέτησε πολιτικές που προήγαγαν τη νησιωτικότητα από «όρο» στο λεξικό της πολιτικής ατζέντας, σε εθνική προτεραιότητα. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο κ. Μαστή.

Μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιούργησε η Κυβέρνηση και από τη στενή συνεργασία με όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης, δρομολόγησε, πραγματοποίησε και σχεδίασε σημαντικά έργα για τη Δωδεκάνησο με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών ζωής μας.
Επιγραμματικά θα αναφέρω, ενδεικτικά, κάποια έργα και συγκεκριμένα ότι στη Ρόδο η χρηματοδότηση μέσα από τα προγράμματα Τρίτσης & Φιλόδημος ανέρχονται σε 25,67 εκ. ευρώ, ενώ από τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΣ σε 45,4 εκ. ευρώ.

Από το Ταμείο Συνοχής διασφαλίσαμε ως Κυβέρνηση 21,4 εκ. ευρώ για την υλοποίηση της Β’ φάσης του μεγάλου έργου ύδρευσης της Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά με την κατασκευή του Νότιου Υδραγωγείου Αφάντου - Αρχαγγέλου, υπογράψαμε την εμβληματική προγραμματική σύμβαση ύψους 63,5 εκ. ευρώ για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 17,24 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου και επενδύσαμε στην πλήρη στροφή των νησιών σε πράσινους αειφόρους προορισμούς μέσα από χρηματοδοτήσεις για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.


Έχουν δρομολογηθεί πολλά έργα που στη δεύτερη θητεία μας θα ολοκληρώσουμε και όλα με κεντρικό στόχο την αλλαγή της εικόνας των νησιών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη δημιουργία νησιών προτύπων. Μπορεί κάποιος να πει για πράγματα που δεν έχουν γίνει. Δεν μπορούμε όμως να αγνοούμε όλα αυτά τα σημαντικά που έγιναν και μέσα σε ποιες συγκυρίες! Εδώ θα είμαστε και την επόμενη ημέρα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο, για όλα τα θέματα και για όλες τις ανάγκες της περιοχής μας.


Και, θα ήθελα να θυμίσω εδώ, ότι αυτοί που σήμερα ως αντιπολίτευση μιλούν για νησιωτικότητα, είναι οι ίδιοι που ως η Κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά» κατάργησαν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας! Και αυτό οι νησιώτες δεν το ξεχνούν!

Θεωρείτε κρίσιμη την επικείμενη πολιτική αναμέτρηση; Εκτιμάτε δηλαδή ότι η χώρα ενδέχεται να μπει σε μετεκλογική περιπέτεια;

Η 21η Μαΐου είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας και θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι πόσα πολλά μπορεί να χάσουμε εάν αφήσουμε την τύχη της χώρας στα χέρια αυτών που την έχουν ταπεινώσει, την έχουν πληγώσει και την έχουν απαξιώσει. Δεν πρέπει να ρισκάρουμε να γκρεμιστεί σε μια νύχτα η συλλογική και τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Όσον αφορά τη μετεκλογική περιπέτεια, σίγουρα η δημοκρατία έχει πάντα εναλλακτικές και λύσεις, το ζητούμενο είναι να πάρουμε την πιο συμφέρουσα εθνικά, πολιτικά ανθεκτική και ουσιαστικά βιώσιμη. Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διασφαλίσει τον δρόμο προς την πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής