Νίκος Γερονικόλας: «Αφουγκράζομαι τις αγωνίες του κόσμου και είμαι έτοιμος από κοινού να χαράξουμε νέους δρόμους»

Νίκος Γερονικόλας:  «Αφουγκράζομαι τις αγωνίες του κόσμου και είμαι έτοιμος από κοινού να χαράξουμε νέους δρόμους»

Νίκος Γερονικόλας: «Αφουγκράζομαι τις αγωνίες του κόσμου και είμαι έτοιμος από κοινού να χαράξουμε νέους δρόμους»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 5200 ΦΟΡΕΣ

Την πρόθεσή του να προχωρήσει από κοινού με τον κόσμο και τους αυτοδιοικητικούς με τους οποίους συζητά και εμπιστεύεται, σε ένα πλαίσιο το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της Ρόδου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που σήμερα καταγράφονται, δηλώνει με σημερινή συνέντευξή του στη «Ροδιακή» ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κος Νίκος Γερονικόλας.

Ο ίδιος, δηλώνει ενεργός πολίτης της Ρόδου, με σειρά παρεμβάσεων που αφορούν την περιοχή μας και ξεκαθαρίζει ότι περισσότερη σημασία έχουν οι αξίες και όχι τα αξιώματα για τον ίδιο.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις αρχές του και ότι θα συνεχίζει να λειτουργεί, να εκφράζεται, να παρεμβαίνει και να ενεργεί για το συμφέρον του τόπου μας, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς επίπλαστα διλήμματα.

Βλέπουμε πως παίρνετε θέση για τα προβλήματα του τόπου δίνοντας έμφαση στο νησί της Ρόδου. Τι σημαίνει αυτό δεδομένου ότι πλησιάζουμε το τέλος της θητείας σας ως σύμβουλος στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Σημαίνει πως μπροστά σας έχετε ένα ενεργό πολίτη που αγαπά τον τόπο του και νοιάζεται για αυτόν. Η περιοχή ευθύνης μας είναι μεν όλα τα νησιά, αλλά είναι αυτονόητο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ρόδο, όπου ζω και εργάζομαι.

Τα ζητήματα που έχω θέσει στη διάρκεια της θητείας μου αφορούν αμφότερους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης. Είναι σημαντικό, όσο και προφανές, τα πολιτικά στελέχη, σε όποιον βαθμό αυτοδιοίκησης και αν βρίσκονται, να εργάζονται και να συνεργούν για να φέρουν αλλαγές.

Ανεξαρτητοποιηθήκατε από την παράταξη στην οποία συμμετείχατε. Φοβηθήκατε τις όποιες συνέπειες από την απόφασή σας;
Διερωτώμαι πραγματικά, τι μπορεί να φοβάται κανείς αυτή την εποχή, μετά από όσα έχουμε περάσει ως κοινωνία; Εξάλλου, τι έχει μεγαλύτερη αξία; Τα αξιώματα ή οι αξίες; Είναι μέρος μιας υγιούς πολιτικής ζωής η κατάθεση προτάσεων, η άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, η σύμπλευση και η διαφοροποίηση.

Η αλλαγή είναι μέρος της πολιτικής ζωής, είναι απαραίτητο συστατικό της και αν υπάρχουν αυτό που υπονοείτε ως «απειλές», αυτές κατά βάση είναι επίπλαστες. Με αυτές τις αρχές λειτούργησα και θα συνεχίσω να λειτουργώ, χωρίς εκπτώσεις, ούτε και επίπλαστα διλήμματα.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, μετά την πορεία σας στο 2ο βαθμό αυτοδιοίκησης ότι θα διεκδικούσατε την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως επικεφαλής μιας ανεξάρτητης παράταξης. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;
Η εμπλοκή μου στην πολιτική έγινε μέσω του δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, με ένα αδέσμευτο κομματικά περιφερειακό σχήμα και αυτό συνιστά μια ξεκάθαρη πολιτική στάση μου. Το μήνυμα που ήθελα να περάσω και στο οποίο πίστεψα και εξακολουθώ να πιστεύω, είναι η ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης, με μοναδικό σκοπό μια κοινωνία ενωμένη, δημοκρατική, και ακομμάτιστη.

Δυστυχώς, ενώ το κεντρικό πολιτικό σύστημα, υποστηρίζει την αναγκαιότητα της αυτόνομης τοπικής αυτοδιοίκησης, στην πραγματικότητα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει ελεγχόμενη και υπό κομματική ομπρέλα.

Για την ακρίβεια, το εκλογικό σύστημα, με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων σε όλα τα νησιά της περιφέρειας, έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη συγκρότηση πλήρους ψηφοδελτίου, χωρίς αλληλεξάρτηση και κηδεμονία από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Η φημολογία σάς φέρνει να επικεντρώνεστε ή να επιδιώκετε την κάθοδό σας στον δήμο Ρόδου. Αληθεύει;
Προβληματίζομαι έντονα για την κατάσταση που παρουσιάζει το νησί και ο δήμος Ρόδου, και είναι μία κατάσταση που πολύ φοβάμαι πως φέτος το καλοκαίρι θα επιδεινωθεί στα άκρα.

Θέλω να συμβάλω ενεργά για να σταματήσει αυτό το χάος και δεν είμαι ο μόνος. Είναι ξεκάθαρο ότι καιρό τώρα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα το οποίο ασφυκτιά, αντιλαμβάνεται πως κάτι είναι εντελώς λάθος και απαιτεί την αλλαγή.
Υπάρχουν λύσεις, με την προϋπόθεση, να δημιουργηθούν συνθήκες σύγκλισης υγιών δυνάμεων και συνεργασιών.

Έχετε δεχθεί παροτρύνσεις να τεθείτε επικεφαλής μιας παράταξης στις εκλογές που θα διεκδικούσε τον δήμο Ρόδου;
Ναι, γίνομαι δέκτης σχετικών παροτρύνσεων και προτάσεων.
Με τιμά ιδιαίτερα η ψήφος εμπιστοσύνης που λαμβάνω από συναδέλφους της αυτοδιοίκησης και οι οποίοι επικοινωνούν μαζί μου με κάθε τρόπο. Κυρίως ακούω την αγωνία των πολιτών και καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη τους να μπει μια τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, αλλά και στην ανατροπή της αίσθησης εγκατάλειψης των αναγκών στα χωριά του νησιού μας.

Είστε, όπως λέτε, ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για τη Ρόδο. Πώς όμως οραματίζεστε αυτό τον τόπο;
Η τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου συνολικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ακόμα και η οικονομική εκμετάλλευση του νησιού, στα επιμέρους του τμήματα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παραλίες, αισθητά εμποδίζει τους Ροδίτες, τους κατοίκους του νησιού συνολικά στο να απολαύσουν τον τόπο τους.

Σας απαντώ από τη θέση ενός ανθρώπου που δραστηριοποιούμαι αρκετά χρόνια στον τομέα του τουρισμού: Πλέον βιώνουμε το καθεστώς μιας ανεξέλεγκτης ανάπτυξης, με μόνο γνώμονα τα ποσοτικά στοιχεία κι όχι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Η Ρόδος, είχε ένα μοντέλο ανάπτυξης στηριζόμενο στη ζήτηση. Αυτό οδήγησε στο τουριστικό «θαύμα» που γνωρίζαμε μέχρι πριν από 20 χρόνια. Τώρα, όμως η ζήτηση είναι διαφορετική. Είναι μια ζήτηση που απαιτεί στροφή στον άνθρωπο, στη βιωσιμότητα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ποσοτικά έχουμε ως τόπος εξαντληθεί. Εάν την εξάντληση εξακολουθούμε να την παραβλέπουμε, τότε οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Είναι κανόνας στην οικονομία, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, από ένα σημείο και μετά οδηγεί σε καμπή.

Αντίληψη της πραγματικότητας, καταγραφή της ακριβούς θέσης στην οποία σήμερα βρισκόμαστε και αφού καταλάβουμε το πού είμαστε, στην κατάσταση όπου βρισκόμαστε, τότε, ναι, μπορεί να ξεκινήσει ένας σχεδιασμός.

Είναι αυτονόητο πως όλος ο κόσμος, θέλει για τον ίδιο και τα παιδιά του ποιοτική και ομαλή καθημερινότητα. Το ίδιο ακριβώς θέλει και ο επισκέπτης, διαφορετικά θα μας γυρίσει την πλάτη. Το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά μας αν νιώσουν ασφυξία στον τόπο τους.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής