Φ. Χατζηδιάκος: «Η μεγάλη εμπειρία και η γνώση των τοπικών θεμάτων το σημαντικότερο εφόδιό μου»

Φ. Χατζηδιάκος: «Η μεγάλη εμπειρία και η γνώση των τοπικών θεμάτων το σημαντικότερο εφόδιό μου»

Φ. Χατζηδιάκος: «Η μεγάλη εμπειρία και η γνώση των τοπικών θεμάτων το σημαντικότερο εφόδιό μου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1036 ΦΟΡΕΣ

Η μεγάλη εμπειρία και η γνώση των τοπικών θεμάτων, στα εικοσιτέσσερα χρόνια που πρωταγωνιστεί στα αυτοδιοικητικά μας πράγματα, είναι για τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο, το μεγαλύτερο εφόδιο που θα τον συνοδεύει στην κεντρική πολιτική σκηνή, εφόσον ο δωδεκανησιακός λαός τον επιλέξει, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, για να τον εκπροσωπήσει στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Από το 1999 που εξελέγη για πρώτη φορά νομαρχιακός σύμβουλος, έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης, με αποκορύφωμα την εκλογή του στον εξαιρετικά τιμητικό θώκο του δημάρχου της Ρόδου την προηγούμενη θητεία, 2014-2019.

Σε συνέντευξή του στη «Ροδιακή», δεν παρεκκλίνει από τον οργανωτικό τρόπο σκέψης του, ιεραρχώντας τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά τα νησιά μας και τους κατοίκους τους. Και έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια την εμπειρία τού «επαίτη» και του «διαδρομιστή» στα υπουργεία, τώρα επιδίωξή του είναι να απαιτεί απευθείας για τον τόπο, χωρίς μεσολαβητές. Με δυο λόγια, στόχος του κ. Χατζηδιάκου είναι, εφόσον ο δωδεκανησιακός λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, από τη θέση του βουλευτή πια, να φέρει πιο κοντά στα νησιά μας το Αθηνοκεντρικό κράτος…

Ένας αυτοδιοικητικός μεταπηδά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τι σας δίδαξε η εμπειρία σας στην αυτοδιοίκηση, εδώ και πολλά χρόνια και στα υψηλότερα αξιώματα, που θεωρείτε σημαντικό εφόδιο για τα κοινοβουλευτικά έδρανα;
Είναι γνωστή η πολυεπίπεδη παρουσία και ενασχόλησή μου, τόσο στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης ως δήμαρχος Ρόδου, όσο και στον δεύτερο βαθμό από τις γνωστές αιρετές μου θέσεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα ο πρώτος βαθμός αποτελεί τον αμεσότερο τρόπο έκφρασης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, γιατί οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτή μέσα από δομές και δράσεις. Τα μονοπάτια όμως της Αυτοδιοίκησης είναι δύσβατα. Πρέπει να δίνεις καθημερινά μάχες, να διεκδικείς, να εργάζεσαι μεθοδικά, να σχεδιάζεις και να αξιοποιείς όλες τις ευκαιρίες, τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η αποτελεσματικότητα του αυτοδιοικητικού, πολλές φορές εξαρτάται και έχει άμεση σχέση με την κεντρική διοίκηση. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι αυτοδιοικητικοί γίνονται «επαίτες» και «διαδρομιστές» έξω από τα γραφεία των υπουργών, προκειμένου να πετύχουν μία χρηματοδότηση ή να εντάξουν ένα έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Είναι ακόμη περισσότερες οι περιπτώσεις που οι δήμαρχοι ζητούν τη μεσολάβηση των βουλευτών για να πετύχουν τα παραπάνω.

Για μένα λοιπόν η σωρευμένη εμπειρία και η γνώση όλων των τοπικών θεμάτων που λιμνάζουν στα συρτάρια των υπουργείων, αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδιά μου, την επίλυση των οποίων αυτή τη φορά θα επιδιώξω και θα απαιτήσω απευθείας με άλλη ιδιότητα και όχι με τη μεσολάβηση άλλων.

Άλλωστε η επιτυχία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη γνώση, την εμπειρία, την ισχυρή θέληση, και την επιμονή. Αυτά αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ του στόχου και της επίτευξής του.

Από τις επισκέψεις σας στα νησιά και την επαφή με τους νησιώτες, τι είναι εκείνο που σας ζητούν επιτακτικά, εφόσον ο δωδεκανησιακός λαός σας επιλέξει να τον εκπροσωπείτε στη Βουλή;
Δυστυχώς τα αιτήματα των νησιωτών μας, είναι διαχρονικά πολλά και άλυτα παρότι γνωστά τόσο στους τοπικούς πολιτικούς όσο και στην εκάστοτε κεντρική διοίκηση, η οποία δεν τα αντιμετωπίζει γιατί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ οριζόντια οι νησιωτικές πολιτικές, παρά τη ρητή συνταγματική επιταγή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ οι άξονες, που καθορίζουν την πραγματική Νησιωτική Πολιτική και απαντούν στις λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δωδεκανήσιοι αφορούν κυρίως:

1) Την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και τη στελέχωση των δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεϊατρικής και της τηλεψυχιατρικής στα νησιά.

Είναι αδιανόητο σε μικρά νησιά να μη διορίζονται γιατροί με ειδικότητες και τα πολυδύναμα ιατρεία να λειτουργούν μόνο με αγροτικούς γιατρούς. Αδιανόητο για την Κω του 2023 με 50.000 μόνιμους κατοίκους και 100.000 επισκέπτες, η ανέγερση νέου σύγχρονου νοσοκομείου να παραμένει «στα χαρτιά». Απαράδεκτο για το Περιφερειακό Νοσοκομείο της Ρόδου, να ματαιώνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

2) Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ πριν το 2025, με βάση τη γνωστή απόφαση του Ecofin.

3) Τη δωρεάν ενδονησιωτική συγκοινωνία και την ένταξη της ακτοπλοΐας στη νησιωτική πολιτική, ώστε να πετύχουμε επιτέλους σταθερή σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και την επέκταση και ενίσχυση του προϋπολογισμού για το μεταφορικό ισοδύναμο.

4) Την αντιμετώπιση του προβλήματος ερημοποίησης των μικρών νησιών, με αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα.

5) Την αλλαγή του παραγωγικής βάσης και του μοντέλου ανάπτυξης στα νησιά με τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, με τον τριτογενή (τουρισμό).

6)Τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων για τα «έξυπνα νησιά», με ψηφιακές υπηρεσίες και πράσινες πολιτικές.

7) Την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την προώθηση της έξυπνης χρήσης της ενέργειας και του νερού.

8) Την ψηφιακή εκπαίδευση και την ενίσχυση της παροχής ψηφιακών τεχνολογιών και υποδομών, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε ευρεία πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε ψηφιακή υποστήριξη και σε άλλα τεχνολογικά εργαλεία μάθησης.

9) Την ψηφιοποίηση και την αποτελεσματική ψηφιακή συνδεσιμότητα ως λύση για την υπέρβαση των γεωγραφικών μειονεκτημάτων των νησιών.

10) Τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους των αγροτικών εφοδίων, καυσίμων, την αδυναμία δανειοδότησης, την καθυστέρηση ένταξης και πληρωμής των νέων αγροτών, την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ καθώς επίσης την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και της αγροτικής γης.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και ιεραρχείτε ψηλά στην ατζέντα σας;
Τα Δωδεκάνησα είναι μοναδικά. Συνδυάζουν τον εξαιρετικό πλούτο της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων τους, την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα, τη μορφολογική και γεωπολιτική τους ιδιαιτερότητα, αλλά και μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα, τα οποία έχουν σχέση με το νησιωτικό χαρακτήρα, την δύσκολη μορφολογία τους, την εξάρτηση από θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, τις εδαφικές και κοινωνικές ανισότητες, την πληθυσμιακή συρρίκνωση των μικρών νησιών, τη υγειονομική περίθαλψη, την επιχειρηματικότητα, την πρόσβαση σε υπηρεσίες, την αυξημένη συχνότητα των φυσικών καταστροφών, τα προβλήματα απερήμωσης με αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία και τον επισιτιστικό εφοδιασμό.
Όλα αυτά όπως τα απαρίθμησα στην προηγούμενη ερώτησή σας, είναι ψηλά στην ιεράρχηση της προσωπικής μου ατζέντας αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Έχοντας υπηρετήσει πρόσφατα τον εξαιρετικά τιμητικό θώκο του δημάρχου της Ρόδου, ποιο θέμα του νησιού δεσμεύεστε να προωθήσετε στη Βουλή, εφόσον εκλεγείτε;
Ασφαλώς ήταν ιδιαίτερη και μεγάλη η τιμή να υπηρετήσω από τη θέση του δημάρχου τον τόπο μου, τη Ρόδο και τους συμπολίτες μου. Οπλισμένος με τη γνώση και την εμπειρία του παρελθόντος, εφόσον με τιμήσει ο ροδιακός λαός είμαι σίγουρος και έτοιμος να προωθήσω λύσεις για θέματα που και ως δήμαρχος επιδίωξα με παρεμβάσεις μου στα υπουργεία, για τη δρομολόγηση της εκτέλεση τομεακών έργων υποδομών, δηλαδή αυτών που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Κεντρικού κράτους και όχι της Αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά θα αναφερθώ:

1) Στην κατασκευή επιτέλους του νέου σύγχρονου οδικού άξονα που συνδέει το αεροδρόμιο με το λιμάνι, τη γνωστή «μεσογειακή χάραξη» που μελετά το υπουργείο Υποδομών από το 2006.

2) Στην κατασκευή της μαρίνας στο Μανδράκι, που θα δώσει άλλη διάσταση και οικονομική ανάπτυξη στην πόλη της Ρόδου.

3) Στην ανακατασκευή των εμβληματικών κτηρίων που ανήκουν στο Δημόσιο και σήμερα είναι υπό κατάρρευση, όπως το παλιό νοσοκομείο της Ρόδου, τα κτήρια της Ελεούσας, το παλιό γηροκομείο στην ακτή Μιαούλη, τα κτήρια της τουριστικής σχολής, και των παλιών αεροδρομίων στα Μαριτσά και στην Κάλαθο, αλλά και την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως τα ακίνητα της Βάρης και του Καλαμώνα, του πρώην Νομαρχιακού φυτωρίου κ. α.

Όλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Επιπλέον με την ανακαίνιση των κτηρίων αυτών θα δοθεί λύση στη στέγαση ενός σύγχρονου δικαστικού Μεγάρου, του ΕΦΚΑ, των φοιτητικών εστιών. Ακόμη θα αντιμετωπισθεί το οξύ πρόβλημα της έλλειψης στέγης για φοιτητές, δημοσίους υπαλλήλους και κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας, με την αναστύλωση και αξιοποίηση των 340 παλιών σπιτιών που καταρρέουν στη Μεσαιωνική Πόλη, ιδιοκτησίας του υπουργείου πολιτισμού και του πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών πόρων, που τώρα προορίζονται για τουριστική αξιοποίηση.

Αντίστοιχα θέματα εκκρεμούν και στα άλλα νησιά που αφορούν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή αυτών, που ως βουλευτής Δωδεκανήσου δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Για μένα μάλιστα είναι μεγαλύτερη η υποχρέωση, γιατί όλα αυτά τα ανάδειξε πρώτα το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της διακυβέρνησής του και αντιμετώπισε με βάση τις κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις και τις αρχές που εφάρμοσε για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την καθιέρωση και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τον εκδημοκρατισμό θεσμών και δομών, την καθιέρωση του κράτους πρόνοιας και δικαίου.

Τι καινούργιο επιθυμείτε να φέρετε, με την υποψηφιότητά σας, στην εκπροσώπηση των Δωδεκανησίων στη Βουλή;
Εφόσον με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους, θα επιδιώξω πρώτα απ’ όλα να φέρω πιο κοντά στα νησιά μας το Αθηνοκεντρικό κράτος, ώστε να αντιληφθούν επιτέλους οι διαμένοντες στην Αθήνα, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των νησιωτών μας.

Αποτελεί αναγκαιότητα και όχι απλή επιθυμία, η αλλαγή του παλαιού παραγωγικού μοντέλου και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Με περισσότερες και ποιοτικότερες επενδύσεις για τη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή και στην πράσινη ανάπτυξη. Με κίνητρα ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων, με χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με επενδύσεις σε υποδομές, με μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Και αν θα έπρεπε να σας απαντήσω μονολεκτικά, θα επιδιώξω την εφαρμογή επιτέλους νησιωτικών πολιτικών στην πράξη και όχι στα λόγια, με εισηγήσεις σε συνέδρια και διαλέξεις πανεπιστημιακού επιπέδου.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής